0

اسماعیل فصیح و ادبیات پلیسی

 
dragon333
dragon333
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اردیبهشت 1391 
تعداد پست ها : 8083
محل سکونت : سیستان و بلوچستان خاش

اسماعیل فصیح و ادبیات پلیسی

اسماعیل فصیح و ادبیات پلیسی

اسماعیل فصیح و ادبیات پلیسی واحد شعر و ادب تبیان زنجان-

 وقتی صحبت از ادبیات پلیسی در ایران می شود بیشتر آثاری که می توان از آنها نام برد در حوزه ترجمه قرار دارند، اگرچه این ترجمه ها هم بیشتر به سال های بسیار دور و چند دهه قبل باز می گردد. به عبارتی نخستین تجربه ها و آثار نویسندگان ایرانی حتی در زمینه تالیف هم ریشه در همین ترجمه ها دارند و برخی نویسندگان با عوض کردن نام شخصیت های رمان های معروف پلیسی جهان و کمی تغییر در خط داستانی به انتشار داستان پلیسی ایرانی می پرداختند، اگرچه با خواندن آنها به آسانی متوجه می شویم که فضا و ساختار داستان و روایت غیر ایرانی است.

 از طرفی در ایران بسیاری از منتقدان ادبیات پلیسی را به دلیل این که مخاطبان فراوانی دارد و توده مردم همواره مخاطب جدی این گونه ادبی بوده اند زیرمجموعه ای از ادبیات عامه پسند می دانند، اما به نظر می رسد در سال های اخیر جریانی تازه بخصوص در ترجمه این نوع ادبی به وجود آمده و حتی برخی ناشران مهم هم به انتشار آثاری در این زمینه اقبال نشان داده اند.

 اگر بخواهیم به ریشه ادبیات پلیسی در ایران بپردازیم برخی کارشناسان معتقدند کتابی مانند «بوف کور» نوشته صادق هدایت به دلیل داشتن ساخت معمایی جزو نخستین آثار ادبیات پلیسی است اگرچه شاید بتوان این ادعا را هم داشت که نویسنده ای همچون بزرگ علوی هم از پیشگامان این عرصه به شمار می رود و در آثارش بخصوص رمان «چشم هایش» به ادبیات پلیسی آگاهانه یا غیرآگاهانه توجه وی ژه ای داشته است و در اکثر داستان های او تعقیب و گریز و تعلیق از جنس معما قابل مشاهده است.

 اما شاید بتوان اسماعیل فصیح را یکی از مطرح ترین نویسندگان ادبیات پلیسی در ایران معرفی کرد. نویسنده ای پر کار که توانست در جذب مخاطب عام و خاص هم به موفقیت بالایی دست پیدا کند.

یکی از مهم ترین ویژگی های داستان های فصیح همین گرایش به معما و روایت های پلیسی و جنایی است که حتی در نخستین کتاب او یعنی «شراب خام» که در سال ۱۳۴۷ منتشر شد هم به چشم می خورد. شراب خام اگرچه نخستین اثر اسماعیل فصیح است، اما بی گمان در کنار کتاب هایی همچون «ثریا در اغما» و «زمستان ۶۲» جزو درخشان ترین آثار فصیح به شمار می رود.

 بیشتر داستان های فصیح دارای شخصیت اولی به نام جلال آریان است که برخی معتقدند این شخصیت در واقع خود حقیقی نویسنده است، چراکه همان گونه مانند اسماعیل فصیح که همسرش را هنگام زایمان از دست داده، جلال آریان هم چنین خاطره ای را در داستانش تجربه می کند یا همان گونه که فصیح تحصیلکرده آمریکا و کارمند شرکت ملی نفت است، جلال آریان هم چنین وضعیتی دارد و...

 در رمان شراب خام داستان در زمانی اتفاق می افتد که جلال آریان به ایران بازگشته است، خواهرش فرنگیس در جنوب زندگی می کند و برادرش یوسف در بیمارستان بستری است. جلال وقت زیادی را برای مداوا و پرستاری از برادر بیمارش صرف می کند و از سوی دیگر در محل کار هم وارد داستان و اتفاقی جنایی و پلیسی می شود و از او می خواهند که برای یک ماموریت به جنوب سفر کند تا دلیل استعفای کارمندی به نام مهین را بفهمد، ولی مهین در قطار خودکشی می کند در حالی که باردار است و...

 کتاب شراب خام این گونه آغاز می شود:

وقتی برادرم ۶ ساله بود، یک روز از بالای تارمی ایوان خانه مادربزرگ افتاد.

 تمام سر و صورتش غرق خون شد.

شش جای صورتش بخیه خورد.

 وسط ابروی راستش چنان شکافی برداشت که هنوز هم جایش باقی است.

یوسف نمرد.

 با آن جسم ناتوان و کوبیده و آن روح فوق العاده حساس سال ها پس از آن حادثه زنده ماند...

اسماعیل فصیح نویسنده ای است که داستان هایش بر پایه واقعیت های موجود نوشته شده اند و رخدادهای روزمره در آن حضور پررنگی دارند. در همین کتاب شراب خام، او بخوبی فضای ایران اواخر دهه ۱۳۳۰ را روایت می کند یا در کتاب «لاله برافروخت» به انقلاب اسلامی ایران و ظلم پهلوی می پردازد و در ثریا در اغما و زمستان ۶۲ هم به جنگ تحمیلی نگاهی نه ضد جنگ و ضد ارزشی که نگاهی تازه و متفاوت دارد، این نکته را هم باید مورد تاکید قرار داد که اسماعیل فصیح با سیاست نسبتی ندارد و حتی هیچ گاه خودش را وارد جریان های ادبی و باندبازی های محافل و کانون های مرسومی که به نام نویسندگان و هنرمندان شکل می گیرد قرار نمی دهد، اما او شاید بهتر از بسیاری دیگر از نویسندگانی که امروز به عنوان سیاسی می شناسیم چهره سیاسی جامعه ایرانی را پیش و پس از انقلاب اسلامی توانسته با دقیق ترین جزئیاتش بیان کند.

 فصیح نویسنده ای واقعگراست و همین موجب می شود که خواننده بلا فاصله در زمان و مکان داستان قرار بگیرد و با جزئیاتی که او روایت می کند ارتباط برقرار کند آنچه که شاید امروز نمونه آن را در نوعی از سینما که اصغر فرهادی به تصویر می کشد می توانیم ببینیم.

 اما این نکته آخر را به این دلیل بیان کردم که بیشتر کتاب ها و آثار اسماعیل فصیح به دلیل داشتن ساختار، فضا و بافت حادثه پردازانه و جزء نگر آثاری مناسب برای اقتباس ادبی در سینمای امروز ما محسوب می شوند؛ سینمایی که حال و روز چندان خوبی در زمینه اقتباس ادبی و به طور کل فیلمنامه ندارد!

دوشنبه 15 اردیبهشت 1393  11:02 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها