0

معجزه ای به نام رولد دال

 
dragon333
dragon333
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اردیبهشت 1391 
تعداد پست ها : 8083
محل سکونت : سیستان و بلوچستان خاش

معجزه ای به نام رولد دال

معجزه ای به نام رولد دال

معجزه ای به نام رولد دال واحد شعر و ادب تبیان زنجان-

  چارلی و کارخانه شکلات سازی ، تمساح غول پیکر ، داستان های نامنتظره ، لاک پشت ، داستان شگفت انگیز هِنری شوگر و شش داستان دیگر ، روباه شگفت انگیز، انگشت سحر آمیز ، ماتیلدا ، من و ماتیلدا و پلی ، داروی شگفت انگیز جورج و غول بزرگ به عنوان پرخواننده ترین کتاب های کودک جهان انتخاب شده اند.

 وب سایت رسمی این نویسنده انگلیسی نوشته است در نظرسنجی های اخیر این چند کتاب را بیش از باقی آثار رولد دال، کودکان خوانده اند. با این حال جدای از این کتاب ها بیشتر آثار دال همچنان به زبان های گوناگون ترجمه می شوند و خوانندگان خود را دارند. مجله تایم چندی پیش به او لقب محبوب ترین نویسنده کودکان در همه اعصار را بخشید و او را به عنوان یکی از صد شخصیت برتر جهان که دنیای کودکان را دگرگون می کنند، انتخاب کرد.

 دو دهه از مرگ او می گذرد اما همچنان کتاب های او پرفروش هستند و بنیاد او یکی از معتبرترین جایزه های ادبی کودک را برگزار می کند. این روزها هم به کمک بنیاد او کودکانی از سراسر دنیا می توانند به دیدن خانه ای که رولد دال قصه های عجیب اش را در آنجا می نوشت، بیایند و در یک تور قصه خوانی شرکت کنند. توری که رفته رفته تبدیل به یک فستیوال ادبی می شود، بچه های کتابخوان به خانه رولد دال می آیند و در کمپی که در همان نزدیکی تاسیس شده، اقامت می کنند و در طول این سفر قصه می نویسند و برای نویسنده های بزرگ دیگری که اداره این تور را به عهده دارند، می خوانند.

 ● رولد دال و بچه های نویسنده

رولد دال به پرورش خلاقیت کودکان اعتقاد عمیقی داشت و معتقد بود دنیای ذهنی کودکان پر است از خیال بافی هایی که یک نویسنده برای خلق هر کدام از آن تصاویر باید ماه ها زحمت بکشد. او قصد داشت پروژه ای آموزشی را برای کودکان کلید بزند اما این پروژه تنها در حد یک قرارداد باقی ماند و چندی پیش اولین اتودهای او در این باره پیدا شد.

 دست نوشته او برای آموزش داستان نویسی به کودکان، چندی پیش در یک حراج به فروش رفت و اثری که هرگز منتشر نشده است، با عنوان «چشم های آقای کروآکر» به قیمت دو هزار دلار فروخته شد. این قصه ناتمام را رولد دال با ماشین تایپ کرده است، متن دو صفحه ای که احتمالا اگر کامل می شد، باز هم یکی از محبوب ترین های این نویسنده بود.

 رولد دال عنوان «چشم های آقای کروآکر» را بالای آن تایپ کرده است. او این قطعه ناتمام و کوتاه را در سال ۱۹۸۲ برای دو ناشر جوان آمریکایی که قصد داشتند کتابی برای کودکان منتشر کنند و به وسیله آن آنها را به نوشتن ترغیب کنند، نوشته بود. این دو ناشر جوان یعنی جری بیدرمن و تام سیلکبرکلاید موفق شدند نوشته هایی در این زمینه از نویسندگان سرشناس تهیه کنند.

 این نوشته ها شامل داستان های کوتاه ناتمامی بود که بچه ها باید خودشان آن را تمام کنند. این دو ناشر قصد داشتند کتاب شان را با عنوان «کتاب قصه کودکان خودت انجامش بده» منتشر کنند. دال برای نوشتن این قصه ۲۰۰ دلار دریافت کرده بود اما دو ناشر آمریکایی درگیر کارهای دیگرشان شدند و این اثر سرانجام منتشر نشد. برای همین هم داستان ناتمام «چشم های آقای کروآکر» سال ها در انباری در کالیفرنیا باقی ماند.

 داستان درباره یک دختر و پسر است که تصمیم می گیرند به پیک نیک بروند اما نمی دانند که برای رفتن به جنگل مجبورند از برابر منزل آقای کروآکر عبور کنند. آنها وقتی به جلوی این منزل می رسند، ناگهان سگ شان به سمت خانه آقای کروآکر می رود و... دال قصه را همین جا رها کرده و پایان آن را به بچه ها واگذار کرده است.

 ● کلبه شگفت انگیز

اصلا عجیب نیست که فکر کنیم رولد دال داستان هایش را در فضایی شبیه به داستان هایش خلق کرده است. بله او قصه هایش را در یک آپارتمان معمولی نمی نوشت، همه این قصه های جذاب که حتی هری پاتر هم نتوانست آنها را پس بزند و آنها را به دست فراموشی بسپارد، در یک کلبه شگفت انگیز نوشته شده اند. کلبه ای که حالا بچه ها با دیدنش می فهمند که چقدر رولد دال را بیشتر دوست دارند.

 وقتی «تیم برتون» برای امضای قرارداد با بنیاد رولد دال برای ساخت فیلم «چارلی و کارخانه شکلات سازی» به این کلبه آمده بود، طاقتش را از دست داده و ساعت ها برای همسر رولد دال گریسته بود و از این رویایی که در واقعیت ساخته شده دهان اش باز مانده بود. فیلیسیتی دال می گوید: «تیم برتون باور نمی کرد که چنین جایی وجود داشته باشد، داد می زد و به من می گفت خانم دال تو رو خدا به من بگویید کلبه رولد دال چیزی نیست که خواب می بینم» همانطور که آن را ترک کرده، دست نخورده باقی مانده است.

 با رنگ های ورق ورق و کمرنگ شده دیوار ها و پنجره های خاک گرفته. تقریبا تمام فضای درون کلبه را صندلی راحتی اشغال کرده است. دال روی این صندلی، یک جور خز گرم کشیده بود که حالا این خز پر از خزه های سبز شده است. صندلی دسته دار قدیمی که بخشی از پشت آن را برداشته اند برای اینکه راحت تر توی آن لم داد و نوشت.

 زیر صندلی هم کیسه خواب کهنه ای وجود دارد که نشان می دهد سال های سال از آن استفاده شده است. روزهای سرد و مه گرفته لندن هم او باز ترجیح می داد در این کلبه بنویسد و برای فرار از سرما پاهایش را درون این کیسه خواب می گذاشت تا گرم بمانند و بعد هم یک میز عسلی رنگ و رو رفته را زیرپایش می گذاشت. نقاشی ای از ، پسر دال با سوزن به دیوار زده شده، گوشه های قلمرو «دال» شامل امکان بی حدومرز و تخیل رهاست، او همه نامه هایی را که در این سال از دانش آموزان دریافت کرده بود را روی دیوار چسبانده بود.

 روی میزی کوچک خنزرپنزرهای عجیب وغریبی هست که در بساط هیچ جمعه بازاری پیدا نمی شوند. توپ نقره ای بزرگی که پنج برابر توپ بسکتبال است. فیلیسیتی با عشق به این توپ نگاه می کند و می گوید این توپ حاصل همه شکلات هایی است که دال از جوانی تا پیش از مرگش خورده است، او عاشق کاغذ شکلات بود. لیوانی پر از مداد های نوک تیز و بسته ای کاغذ A۴ خط دار که گذشت زمان رنگ شان را زرد کرده نیز آنجاست. کلبه بی نهایت سرد است. بخاری برقی ای که با طناب به سقف وصل شده، پس از مرگ دال بر اثر سرطان خون در ۱۸ سال پیش، روشن نشده است اما سرمایی از نوعی دیگر نیز اینجا را فرا گرفته.

 همه چیز هست به جز آدمی که آنها را این گونه قرار داده. «فیلیسیتی» بیوه دال دوست ندارد وارد کلبه شود و اجازه نمی دهد عکاس درون کلبه از او عکس بگیرد زیرا بودن در مکانی که وسایل همسر مرحومش در آن قرار دارد، برایش بسیار دشوار است، وقتی از او پرسیدم زندگی بدون «دال» چطور است با حالتی جدی و خشن می گوید: «مثل جهنم» بعد صدایش می لرزد و شروع به گریه می کند. اندکی بعد دستش را روی صورتش می کشد، اشک هایش ناپدید می شوند، ۶۵ سال پس از چاپ نخستین اثر «دال»، کتاب های او را همچنان نزدیک به یک میلیون نسخه در سال می فروشند و تاکنون نسخه های سینمایی و کارتونی نیز از برخی از این آثار ساخته شده و لبخندی کوچک و خجالتی جای آن را می گیرد:

 «به هر حال همانطور که خودش در «دنی» [دنی، قهرمان جهان (۱۹۷۵)] می گوید والدین باید درخشان باشند، او خودش فرد درخشانی بود، برای همه.» مردم فکر می کنند «رولد دال» را می شناسند. اکثر ما کتاب هایش را خوانده ایم و آنها با تخیل خارق العاده و طنز خوفناک شان کودکی ما را شکل داده اند. قلمرو «دال» شامل امکان بی حدومرز و تخیل رهاست، دنیایی که در آن پای جادوگران انگشت ندارد و هلوهای بزرگ مانند بالن در هوا حرکت می کنند.

● آقای دال اینجا هستند؟

هنوز هم بچه ها گاهی به خانه او که اکنون فیلیسیتی به تنهایی در آن زندگی می کند، سر می زنند. «ناراحت کننده است، آنها از پشت ورودی سرک می کشند و می پرسند: رولد دال اینجا زندگی می کند، نه؟ و من می گویم: اینجا زندگی می کرد. آنها باز می پرسند: اوه، اسباب کشی کرده؟ و من مجبورم بگویم: نه، چون اگر بگویم او مرده. این خبر به هم می ریزدشان.» فیلیسیتی به ندرت مصاحبه می کند، با این حال برای تبلیغ «جایزه کتاب های بامزه رولد دال» قبول کرد تا با ما صحبت کند.

 «جایزه طنز رولد دال» هر سال به خنده دارترین کتاب کودک سال اهدا می شود. این جایزه که توسط موسسه خیریه کتاب سازمان یافته توسط هیاتی که «مایکل روزن» نویسنده برجسته کودکان و «سوفی دال» نوه «رولد دال» عضو آن هستند، داوری می شود. «جایزه کتاب های بامزه رولد دال» در نوع خود پیشگام است و مایکل روزن برنده سابق جایزه افتخاری ادبیات کودک و نوجوان بریتانیا در سال ۲۰۰۸ آن را بنیاد گذاشت تا بزرگداشتی باشد برای کتاب هایی که خنده را به لب ها می آورند.

 هدف از اهدای جایزه کتاب های بامزه، تشویق خانواده ها به خواندن دسته جمعی و کشف لذت از طریق خواندن کتاب های خنده دار، برجسته کردن کتاب های طنز به عنوان کتاب های خواندنی و شادی بخش، معرفی نمونه های خوب آثار طنز به کودکان، نوجوانان و تشویق نویسندگان و تصویرگران این گونه آثار است. فیلیسیتی دال می گوید: «مردم اغلب از من می پرسند: آیا او خیلی جوک می گفت؟ نه، فقط در داستان هایش و در توصیف چیزها اینطور بود. شوخ طبعی او مخفی و واژگون بود. مثل یک کمدین نبود.»

 «بچه ها دوستانش بودند و این باعث می شد که ادامه دهد. این واقعیت که آنها کتاب هایش را دوست داشتند، برایش مثل یک معجزه بود و می گفت: احساس یک ستاره پاپ را دارم.»

 خانه «دال» مثل یک کلبه بسیار بزرگ با سقفی کوتاه است که اتاق هایش به رنگ زرد و صورتی نقاشی شده اند. همه جا عکس هایی از «دال» و تصاویری قاب شده که توسط «کوبلیک» دوست و تصویرگر کتاب هایش کشیده شده اند، دیده می شود. بیوه دال معتقد است که یکی از دلایل محبوبیت «دال» این است که او با کودکان طوری صحبت می کرد که آنها احساس می کردند با او برابرند و این به این دلیل بود که «دال» هرگز احساس حیرت کودکانه خود را از دست نداد، وقتی به پایان نوشتن یک کتاب نزدیک می شد، ترشرو و بدخلق می شد.

 یادم می آید به او می گفتم: ولی وقتی به پایان نزدیک می شوی باید خوشحال باشی! و او می گفت: تو درک نمی کنی از این می ترسم که دیگر نتوانم یکی دیگر بنویسم.» از کلبه نویسندگی «دال» که خارج می شویم، فیلیسیتی مرا از راهی که از میان باغ می گذرد، راهنمایی می کند وقتی مسیر شیبی رو به پایین پیدا می کند، می ایستد و به تکه سنگ یشم براق و بزرگی اشاره می کند که در مسیر سنگی کار شده است.

 او می گوید کودکی استرالیایی پس از شنیدن صدای «دال» از رادیو این سنگ را برای او فرستاده. «یک روز بعدازظهر ما داشتیم مثل همیشه در باغ می گشتیم که او گفت: متوجه تغییر چیزی شده ای؟ من سرم را بالا گرفتم و او گفت: چرا همیشه به بالا نگاه می کنی؟ بعد من به پایین نگاه کردم و دیدم که یک حفره کوچک در زمین ایجاد کرده و سنگ یشم را طوری که قسمت سبز رنگش رو به بالا باشد، در آن فرو کرده است.» فیلیسیتی آهی می کشد و می گوید: «می دانی، این چیزهاست که در زندگی اهمیت دارد.»

دوشنبه 15 اردیبهشت 1393  11:02 PM
تشکرات از این پست
oghab6668
دسترسی سریع به انجمن ها