به گزارش خبرگزاری فارس، روزنامه «ایندیپندنت» روز یکشنبه در گزارشی به قلم «پاتریک کاکبرن» به قدرت گرفتن گروههای تروریستی نظیر «داعش» و «جبههالنصره» در سوریه اشاره کرده و هشدار داده است که دامنه اقدامات تروریستی میتواند به کشورهای دیگر نیز برسد.
کاکبرن در ابتدای این یادداشت نوشته است: «گروههای همسان با القاعده با القاعده که بخش اعظم شرق سوریه و غرب عراق را تحت کنترل درآوردهاند، بالاخره روزی بر جهان خارج از این دو کشور نیز اثر خواهند گذاشت و تنها سوال این است که چه زمان این اتفاق میافتد. راه برای تکرار حملاتی مشابه یازده سپتامبر و بمبگذاریهای لندن کاملا باز است و ممکن است برای جلوگیری از این حملات هم دیگر خیلی دیر شده باشد.»
وی همچنین به ویدئویی اشاره میکند که در آن تروریستهای خارجی گذرنامههای خود را آتش زده و متعهد میشوند که به مبارزه خود ادامه دهند. در بخشی از این ویدئو یک تروریست کانادایی به زبان انگلیسی میگوید: «این پیامی برای کانادا است، به همه قدرتهای آمریکایی. ما داریم میآئیم و بالاخره شما را نابود خواهیم کرد». در همین ویدئو یک تبعه اردن هم میگوید: «من به ظالمان اردن میگویم: ما از نسل «ابومصعب الزرقاوی» (موسس اردنی القاعده که در سال 2006 در حمله هواپیماهای آمریکایی کشته شد) هستیم و داریم برای کشتن شما میآئیم». در ادامه افرادی تبعه مصر، عربستان و اهل چچن نیز بیانیههایی مشابه میخوانند.
نویسنده این یادداشت با بیان اینکه جبههالنصره و داعش توانستهاند اراضی زیادی را به کنترل خود درآورند، نوشته است که قدرت گرفتن این گروهها کشورهای همسایه سوریه و عراق را به شدت نگران کرده است. ترکیه از جمله کشورهایی است که به گفته کاکبرن به شدت در معرض سرایت این حملات قرار دارد.
در گزارشی که هفته گذشته تحت عنوان «هزینههای رو به رشد ترکیه در باتلاق سوریه» توسط موسسه موسوم به «گروه بحران بینالملل» منتشر شده، به نقل از یک مقام ترک آمده است: «گروههای مسلح وابسته به القاعده معضلی برای ترکیه خواهند بود. ما به عنوان یک کشور سکولار نمیتوانیم با ایدئولوژی آنها کنار بیائیم. اگر آنها در سوریه نتوانند به آنچه که میخواهند برسند، چه اتفاقی میافتد؟ آنها ترکیه را متهم کرده و به آن حمله میکنند.
کاکبرن در ادامه اشاره میکند که «نباید از یاد برد که هزاران نفر از جنگجویان خارجی که به سوریه و عراق وارد شدهاند، از مرز 510 مایلی ترکیه عبور کردهاند». یک مقام امنیتی ترک هم به گروه بحران گفته است: «زمانی که ترکیه بازداشت آنها را آغاز کرد... میدانستیم که این اتفاق میافتد. آنها در سرتاسر ترکیه بمبگذاری خواهند کرد.»
در بخش دیگری از گزارش ایندیپندنت آمده است: «در اردن هم نشانههایی مبنی بر نگرانی از حمایتی که از مخالفان مسلح آن هم درست در نزدیکی مرز در خاک سوریه صورت گرفته، در حال بروز است. سرویسهای اطلاعاتی آمریکا، عربستان و اردن پیش از این تلاش کردهاند تا یک «جبهه جنوبی» در حومه شهر «درعا» یعنی جایی که ناآرامیها اولین در آنجا شکل گرفت، با حضور نیروهای میانهرو و سکولار که هم مخالف اسد و هم ضد افراطگرایان هستند، ایجاد شوند. اما این فریبی بیش نیست، چراکه بخش اعظم نیروهای این جبهه را اعضای «جبههالنصره» تشکیل میدهند که گفته میشود با نمایندگان سرویسهای اطلاعاتی آمریکا، عربستان و اردن که در اتاق عملیاتی در امان مستقرند، هماهنگ هستند.»
کاکبرن میافزاید: «اما حالا اردنیها از ایجاد یک جبهه جنوبی برای حمله از خاک خود، ناامید شدهاند. آنها دیگر مثل 2011 و 2012 مطمئن نیستند که رئیسجمهور اسد محکوم به شکست است. آنها از حضور حدود 2 هزار افراطگرای اردنی در سوریه و همچنین تبعات بازگشت آنها به اردن، نگران هستند. در روز 16 آوریل یک حمله اسرارآمیز توسط نیروی هوایی اردن علیه کاروانی که از سوریه به اردن بازمیگشت، صورت گرفت و دولت سوریه هم دست داشتن در آن را رد کرد. اردنیها همچنین از حمله مخالفان به درعا همزمان با حمله به حلب، جلوگیری کردند.»
وی به گزارش سالانه وضعیت تروریسم که اخیرا توسط وزارت خارجه آمریکا منتشر شده نیز اشاره کرده و نوشته است که در این گزارش هم هرچند ادعای تضعیف فرماندهی مرکزی القاعده مطرح شده، اما حتی در آن هم تاکید شده است که با آغاز بحران سوریه، گروههای مشابه القاعده قدرت گرفتهاند.