ازدواج با مادر زن
منصور بن حازم میگوید: در محضر امام صادق علیهالسلام بودم که مردی نزد آن حضرت علیهالسلام آمده پرسید: مردی با زنی ازدواج نموده و قبل از آنکه با او همبستر شود زن مرده است، آیا میتواند با مادرش ازدواج نماید؟
امام علیهالسلام فرمود: شخصی از ما چنین کرده و مانعی در آن نیافته است؟ من عرضه داشتم فدایت شوم تنها افتخار شیعه به حکمی از علی علیهالسلام است در این مسأله که ابنمسعود آن را اجازه داده، پس به نزد علی علیهالسلام آمده و حکم مسأله را از آن حضرت جویا شده. علی علیهالسلام به او فرموده این حکم را از کجا گرفتهای؟ گفته از آیه قرآن: (و ربائبکم اللاتی فی حجورکم من نسائکم اللاتی دخلتم بهن)؛ [1] و حرام شد برای شما دختران زن که در دامن شما تربیت شدهاند اگر با زن مباشرت کرده باشید.
پس علی علیهالسلام به او فرموده: حرمت ازدواج با ربائب در آیه مقید به دخول است ولیکن آیه حرمت ازدواج با مادر زن: وامهات نسائکم؛ و حرام شد بر شما مادر زن، مطلق است و مقید به دخول با دختران آنان نمیباشد.
در این موقع امام صادق علیهالسلام به سائل رو کرده و فرمود: آیا شنیدی آنچه را که این شخص از علی علیهالسلام نقل کرد. [2] .
پی نوشت ها:
[1] سوره نساء، آیه 22.
[2] مقصود امام علیهالسلام در پاسخ اول از یکی از بنی هاشم، از طالبین یا عباسین بوده نه یکی از آباء گرامش که گفتار و کردار آنان گفتار و کردار امیرالمومنین علیهالسلام است، و آن هم به علت تقیه بیان شده، و در آخر خبر هم امام علیهالسلام بطور صریح حق را آشکار نموده است. (محمدتقی شوشتری). فروع کافی کتاب النکاح (باب الرجل یتزوج...) ح 4.