شيطان و فرعون
|
حضرت موسىٰ يک روز در تور سينا مشغول مناجات بود. ندا از طرف خدا آمد: 'يا موسي! با برادرت هارون، به جنگ فرعون برويد.' |
|
موسى گفت: 'خداوندا، تو روز به روز قدرت فرعون را زيادتر مىکني. آنوقت مرا به جنگ او مىفرستي؟ خودت مىدانى که قدرت من به فرعون نمىرسد.' |
|
ندا رسيد: 'يا موسي! من از سه خصلت فرعون، بىاندازه خوشم مىآيد. اين است که هر روز قدرتش را زيادتر مىکنم.' |
|
ـ 'خداوندا! اين سه خصلت فرعون کدام است؟' |
|
'يا موسيٰ! يکى اينکه فرعون مادر پيرى دارد که از او مواظبت مىکند و جانش به جان مادرش وابسته است. من از اينکار فرعون خيلى خوشم مىآيد. دوم آنکه فرعون مهمانخانهاى باز کرده که هر کس گرسنه باشد، مىآيد آنجا و خودش را سير مىکند. ديگرى هم آنکه به ريش و محاسنش خيلى مىرسد.' |
|
شيطان اين حرفها را شنيد و آمد سراغ فرعون. در زد. پيشخدمت فرعون آمد پشت در و پرسيد: 'چهکسى در مىزند؟' |
|
شيطان گفت: 'برو و به فرعون بگو خودش بيايد.' |
|
پيشخدمت پرسيد: 'تو کى هستى که فرعون بيايد؟' |
|
شيطان گفت: 'من هر که باشم، فرعون با پاى خودش مىآيد و در را باز مىکند و جانش هم درمىآيد.' |
|
پيشخدمت رفت و خبر را رساند. خلاصه، فرعون آمد پشت در و پرسيد: 'تو کى هستى و با من چهکار داري؟' |
|
شيطان گفت: 'تو چهطور خدائى هستى که نمىدانى اين طرف در کيست؟ در را باز کن. آمدهام راه و چاه را نشانت بدهم.' |
|
فرعون در را باز کرد و ديد پيرمردى پشت در ايستاده. شيطان آمد و به دربار فرعون وارد شد. کمى گذشت و ديد فرعون دم به دم مىرود و به اتاق پهلوئى سر مىزند. |
|
شيطان پرسيد: 'اى فرعون. چه مىکني؟' |
|
فرعون گفت: 'به مادرم سر مىزنم.' |
|
شيطان گفت: 'خاک بر سرت. مردم اگر بفهمند تو مادرى هم داري، همه از دور و برت پراکنده مىشوند. خدا که پدر و مادر ندارد.' |
|
فرعون پرسيد: 'پس چهکار کنم؟' شيطان گفت: 'بهش سر نزن تا خودش بميرد.' |
|
فرعون هم گوش به حرف شيطان داد و به مادرش سر نزد. مدتى گذشت و شيطان ديد از زيرزمين سر و صدا مىآيد. |
|
شيطان پرسيد: 'اين سر و صدا که از زيرزمين مىآيد چيست؟' |
|
فرعون گفت: 'زير اينجا، آشپزخانه من است. هر کس گرسنه باشد، مىآيد و سير مىشود و مىرود.' |
|
شيطان گفت: 'خانهات خراب شود. مگر خدا هم آشپزخانه دارد؟ خدا از غيب به بندههايش روزى مىرساند. زود اين بساط را جمع کن، وگرنه همه از دورت پراکنده مىشوند.' |
|
فرعون دستور داد آشپزخانه را جمع کردند. اين گذشت تا روز بعد. |
|
شيطان پرسيد: 'اى فرعون. اين چه چيزى است که به ريشت آويزان کردهاى و خودت را به شکل حاجىفيروز درآوردهاي؟' |
|
فرعون گفت: 'اينها مرواريد هستند و ريشم را با آنها زينت دادهام.' |
|
شيطان گفت: 'اين چهکارى است؟ مگر خدا ريش مىگذارد که تو هم ريش گذاشتهاى و حالا هم زينتش دادهاي.' |
|
فرعون پيش خودش فکر کرد و حرف شيطان را قبول کرد. |
|
خلاصه، اين شد که خدا هم قدرت فرعون را گرفت و حضرت موسىٰ را به جنگ فرعون فرستاد. |
|
ـ شيطان و فرعون |
ـ قصههاى مردم ص ۲۴۵ |
ـ انتخاب، تحليل، ويرايش: سيداحمد وکيليان |
ـ نشر مرکز چاپ اول ۱۳۷۹ |
ـ به نقل از: فرهنگ افسانههاى مردم ايران ـ جلد هشتم |
علىاشرف درويشيان ـ رضا خندان (مهابادي)، نشر کتاب و فرهنگ، چاپ اول ۱۳۸۰. |