از هر ۴ کودک، حداقل يکي قبل از ۳ سالگي دچار عفونت گوش مي شود. گوش درد يکي از علت هاي شايع نگراني و مراجعه والدين به متخصص اطفال است. تشخيص دادن لزوم مراجعه به پزشک مي تواند تا حدي سخت باشد زيرا کودک نمي تواند به طور دقيق ناراحتي خود را بيان کند. اما علايم متعددي وجود دارد که نشانه عفونت گوش است.
به نقل از سايت «Prevention»، عفونت گوش با تراکم پيدا کردن مايع در پشت پرده گوش، ايجاد مي شود. اگر چه ابتلا به عفونت گوش در هر سني ممکن است، اما در کودکان به علت کوچک تر بودن شيپوراستاش که گوش ميانه را به پشت حلق و بيني متصل مي کند، شايع تر است. اين امر باعث سخت تر شدن خروج مايع از گوش مي شود. به گفته پزشکان، شايد کودکان نتوانند به وضوح هر نوع درد يا ناراحتي در گوش را بيان کنند اما برخي علايم شايع وجود دارد که والدين بايد به آن توجه کنند:
کشيدن يک يا هر ۲ گوش
بي قراري يا گريه هاي بيش از حد
مشکل خواب يا بيدار شدن هنگام شب
تب
خروج مايع از گوش
عدم تعادل
مشکل شنوايي
عفونت گوش در کودکان کم سن، اغلب با عفونت ويروسي در قسمت فوقاني دستگاه تنفسي ارتباط داده مي شود. هنگامي که کودک دچار سرماخوردگي يا ويروس تنفسي مي شود، شيپوراستاش وي احتمالاً متورم يا با خلط مسدود مي شود، اين امر مانع از خروج مايع از گوش مي شود.
کودکاني که به مهدکودک مي روند و با ديگر کودکان در ارتباط اند يا در معرض دود سيگار قرار مي گيرند به احتمال زياد دچار عفونت گوش مي شوند.
اگرچه بيشتر عفونت ها بر اثر باکتري است، اما همه کودکان نياز به مصرف آنتي بيوتيک ندارند. در صورت بي قراري، بي اشتهايي و تب به پزشک مراجعه کنيد.
تب بالاي ۳۸ يا ۳۹ درجه سانتي گراد
ترشح خون يا چرک از گوش
علايمي که براي بيشتر از چند روز ادامه پيدا کند.
تغييرات در هوشياري و بيداري
قرمزي پشت گوش
پزشکان در مورد مشکل ساز بودن هر نوع تغييراتي در پرده گوش که باعث آسيب رساني يا پخش عفونت به قسمت هاي بيروني گوش مي شود، هشدار دادند.
نحوه درمان عفونت گوش، به جرم ايجاد کننده عفونت ارتباط دارد. آنتي بيوتيک ها، باعث بهبود عفونت ويروسي نمي شود. پزشک به سن و شدت علايم بيماري توجه مي کند.استفاده زياد از آنتي بيوتيک باعث مقاومت بدن در برابر باکتري هاي مقاوم به آنتي بيوتيک خواهد شد.
مصرف آنتي بيوتيک مي تواند عوارض جانبي از جمله حساسيت، اسهال، جوش هاي ريز و اختلال معده را در پي داشته باشد.
کودکان زير ۲ سال که هر ۲ گوششان عفوني شده، کودکاني با پارگي پرده گوش، درد شديد و تب حداقل ۳۹ درجه که پس از گذشت چند روز بهبود نيابند شايد نياز به مصرف آنتي بيوتيک پيدا کنند.
اما بسياري از کودکاني که عفونت گوش دارند با مصرف قرص هاي OTC از جمله استامينوفن و ايبوپروفن درمان مي شوند تا در زمان از بين رفتن عفونت دچار ناراحتي نشوند.