تولد و تعطیلی ناسا در یک روز
روز 1 اکتبر / 9 مهرماه، سالروز تولد ناسا است. اما امسال تولد ناسا با واقعه عجیبی همزمان شد: به دلیل تعطیلی اجباری دولت فدرال، کارمندان سازمانهای مختلف دولتی از جمله ناسا مجبور شدهاند به مرخصی اجباری بدون حقوق بروند، رخدادی که از روز سهشنبه آغاز شده و معلوم نیست تا چه زمانی طول بکشد.
هنوز چند ساعتی به نیمه شب 30 سپتامبر و آغاز روز اول اکتبر باقی مانده بود و نمایندگان مجلس و سنا در حال بحث های آتشین بودند که باراک اوباما رییس جمهور این کشور دستور اجرایی آغاز فرآیند تعطیلی دولت را امضا کرد. مطابق این دستور اجرایی از نیمه شب و آغاز روز اول اکتبر نهادهای وابسته به دولت فدرال به غیر از بخشهای ضروری تعطیل میشوند.
کارمندان این بخشها تا بازگشایی دولت باید در خانه بمانند و بسیاری از خدمات قطع میشود.
البته از آنجایی که رسیدن به توافق برای باز نگاه داشتن دولت بدون نتیجه خاصی پیش میرفت، مجلسین لایحهای را تصویب کردند که بودجهی لازم برای پرداخت نیروهای مسلح تأمین شود تا آنها بتوانند به مأموریتهای خود ادامه دهند.
زمانی که عقربههای ساعت نیمه شب را نشان داد دولت رسماً تعطیل شد و بلافاصله وبسایتهای سازمانهایی که خدمات آنها تحت تاثیر این تعطیلی قرار میگرفت با درج پیامی اعلام کردند که تا زمانی که دولت تعطیل است نمیتوانند خدمات رسانی خود را ارایه کنند.
مطابق قانون در پی تعطیلی دولت همهی نهادهایی که از نظر قانون فعالیت آنها ضروری تشخیص داده نشده است (نظیر آتش نشانی، پلیس و …) باید فعالیت خود را تعطیل و به حداقل برسانند و بدین ترتیب بخش عمدهای از سازمان های علمی و تحقیقاتی از همان اولین دقایق نه تنها وبسایتهای خود را تعطیل کردند که به کارمندان خود اطلاع دادند که بر سر کارهای خود حاضر نشوند.
پنجره پرتاب فضاپیما به مریخ که حدود سه ماه قبل از مقابله سیاره مریخ است، زمانی است که امکان پرتاب فضاپیما با کمترین هزینه به سوی مریخ فراهم میشود. تعطیلی ناسا در بدترین حالت ممکن است باعث از دست رفتن این پنجره پرتابی شود که در آن صورت، برای پرتاب مجدد باید حدود 26 ماه صبر کرد
پس از آنکه ناسا پنجاه و پنجمین سالگرد آغاز به کار رسمی خود را جشن گرفت؛ حدود 97 درصد از کارمندان آن مجبور شدند تا به مرخصی بروند. آنها به هزاران کارمند دیگر دولت فدرال ایالات متحده پیوستند که تعطیلی دولت فدرال آمریکا آنها را خانهنشین کرده است؛ دامنه این تعطیلات اجباری بسیار گسترده است، و نتایج آن از همین روزهای اول خود را نشان داده است. وبسایت تمام مراکز مختلف ناسا (به غیر از مرکز آزمایشگاه پیشرانش جت، جی.پی.ال در پاسادانا) از دسترس خارج شده است. برنامه نظارت بر سیارکهای خطرناک متوقف شده و حتی ممکن است پرتاب مأموریت MAVEN به سوی مریخ به تعویق بیفتد.
اهمیت تعطیلی ناسا به حدی است که اوباما در سخنرانی روز دوشنبه خود (در هشدار به عواقب ناشی از تعطیلی دولت) گفت: «تقریباً تمام ناسا تعطیل خواهد شد. با این وجود، مرکز کنترل مأموریت برای پشتیبانی از فضانوردان ایستگاه فضایی بینالمللی به کار خود ادامه خواهد داد».
در حالیکه نمایندگان کنگره و سنا هنوز مشغول بحث و ستیز با یکدیگر هستند، پنجره 20 روزه پرتاب مأموریت تکامل گازهای فرار و جو مریخ (MAVEN) به سرعت فرا میرسد. این مأموریت که پرتاب آن برای 18 نوامبر / 27 آبان برنامهریزی شده است، سفینهای است که در مدار مریخ به کاوش جو این سیاره خواهد پرداخت.
پنجره پرتاب فضاپیما به مریخ که حدود سه ماه قبل از مقابله سیاره مریخ است، زمانی است که امکان پرتاب فضاپیما با کمترین هزینه به سوی مریخ فراهم میشود. تعطیلی ناسا در بدترین حالت ممکن است باعث از دست رفتن این پنجره پرتابی شود که در آن صورت، برای پرتاب مجدد باید حدود 26 ماه صبر کرد. چنین تاخیری برای واحد علوم سیارهای ناسا به معنای چند ده میلیون دلار هزینه اضافی است؛ مبلغی که پرداخت آن خارج از عهده این اداره است.
سایر بخشهای ناسا نیز وضعیت بهتری ندارند و تاثیر این تعطیلی ناخواسته با گذر زمان بدتر میشود. شاید ظاهر مساله تنها تعطیلی چند روزه این سازمان باشد، اما اگر طی این مدت ماهوارهای با مشکل روبهرو شود و مشکل به موقع بر طرف نشود؛ آن زمان است که باید منتظر اثرات واقعی و شاید جبرانناپذیری بود. شاید خاموشی بیدرنگ وبسایت ناسا نیز در همین راستا انجام شده باشد: رخدادی که بیش از آنکه الزامی واقعی باشد، ابزاری برای جلب توجه از سوی مسئولان این سازمان بوده است.
البته جمهوریخواهان در روز دوم تعطیلی دولت طرحهایی را پیشنهاد کردند که بودجه بخشهایی از دولت را که تعطیل شده است را تامین کنند . بخشهایی مانند نمادهای ملی، شهر واشنگتن و نمونههایی مانند آن اما حزب دموکرات در سنا این طرح را قبول نکرده است. آنها معتقدند این کار مانند این است که شما جمعیتی را گروگان گرفته باشید و بخواهید برخی از آنها را در ازای بقیه یکی یکی آزاد کنید.
اما این وضعیت در نهایت با توافقی بین دموکراتها و جمهوریخواهان و از آن مهمتر میان خود جمهوریخواهان متوقف میشود. اما این تازه مقدمهای بر اتفاق مهم دیگری است. در روز 17 اکتبر ایالت متحده به خط قرمز دیگری از نظر اقتصادی میرسد. خط قرمزی به نام سقف بدهیها. هر سال کنگره به طور روتین سقف بدهیهای دولت را افزایش میدهد. این سقف به معنی اجازه به دولت برای خرج کردن بیشتر نیست بلکه مجوزی برای پرداخت صورت حسابهای دولت است.
امسال جمهوریخواهان تهدید کردهاند ممکن است این افزایش را تصویب نکنند. بدین ترتیب برای اولین بار در تاریخ آمریکا دولت آمریکا دارای بدهیهایی میشود که قادر به پرداخت آن نیست. این مساله به ناچار بر بسیاری از سازمانهای تحقیقاتی و پژوهشی در کنار دیگر بخش های دولتی اثر میگذارد و ممکن است نه تنها باعث سقوط ارزش سهام و ارزش پول آمریکا که باعث رکوردی شود که اثراتاش میتواند فراتر از مرزهای آمریکا تا شرق دور گسترده شود.