آغاز طراحی مقدماتی پایگاه فضایی چابهار
قائممقام سازمان فضایی ایران از آغاز طراحی مقدماتی پایگاه فضایی چابهار خبر داد.
دکتر حمید فاضلی در خصوص وضعیت پایگاه پرتاب «چابهار» نیز گفت: ایجاد این پایگاه، یک پروسه بزرگ چند ساله است که زیرساختهای آن هزینههای زیادی نیاز دارد و هفت تا هشت سال زمان نیاز است تا به تمام ظرفیتهای آن دست یابیم.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر تملک زمین پایگاه پرتاب چابهار نهایی شده و طراحی مفهومی مقدماتی آن را آغاز کردهایم.
پایگاه پرتاب ملی چابهار با هدف توسعه پرتابهای مدار LEO و ایجاد قابلیت پرتاب در مدار GEO با استفاده از ظرفیتهای بومی توسط سازمان فضایی ایران احداث میشود.
ایجاد امکان پرتابهای مدار زمین آهنگ و خورشید آهنگ از دستاوردهای راه اندازی این پایگاه فضایی جدید است که فاز اول آن تا سال 1395 به بهره برداری خواهد رسید. این پایگاه امکان سرویس دهی به کشورهای همسایه را نیز فراهم خواهد کرد.
همچنین فاضلی با بیان این که برنامه پرتاب ماهواره «تدبیر» و ماهواره «شریف ست» حتما در برنامه امسال سازمان فضایی وجود دارد، تصریح کرد: ماهواره تدبیر با همکاری دانشگاه علم و صنعت و ماهواره شریف ست با همکاری دانشگاه شریف در حال آماده سازی هستند.
وی با اظهار امیدواری نسبت به انتقال ماهواره «تدبیر» و «شریف ست» به سازمان هوافضا تا یک ماه آینده گفت: آزمایش های سازگاری بین حامل و محمول این ماهواره ها در سازمان هوافضا نیز حدود دو ماه زمان خواهد برد.
پایگاه پرتاب ملی چابهار با هدف توسعه پرتابهای مدار LEO و ایجاد قابلیت
پرتاب در مدار GEO با استفاده از ظرفیتهای بومی توسط سازمان فضایی ایران احداث میشود
فاضلی همچنین اظهار امیدواری کرد که تا پایان سال ماهواره «ناهید» هم که با همکاری دانشگاه صنعتی امیر کبیر در حال آماده سازی است، پرتاب شود.
فاضلی در ادامه با بیان این که در آینده ای نزدیک، محموله زیستی پیشگام 2 با موتور سوخت مایع، به فضا پرتاب می شود، گفت: این محموله زیستی در پژوهشکده سامانه های فضانوردی، مراحل آماده سازی را طی می کند.
پایگاه فضایی چابهار نام پایگاه ملی پرتاب ماهواره ایران است که خبر شروع طرح مطالعاتی آن را حمید فاضلی سرپرست سازمان فضایی ایران برای اولین بار در روز ملی فناوری فضایی سال 90 منتشر کرد. این پایگاه در ابعاد 5 در5 هکتار ایجاد میشود.
یکی از دلایل ایجاد پایگاه ملی فضایی در این منطقه نزدیک بودن این منطقه به اقیانوس هند و کم جمعیت بودن آن است. براساس مصوبات شورای عالی فضایی، مدیریت کلان این پایگاه بر عهده سازمان فضایی است و در حال حاضر نقطهیابی و فعالیت آمایش سرزمینی تاسیس پایگاه ملی پرتاب انجام و نقطه نهایی انتخاب شده است.
این پایگاه به عنوان یک مرکز پرتاب غیرنظامی پیش بینی شده و قرار است در زمینه پرتاب موجود زنده، پرتاب ماهوارههای سنجشی و ماهواره مخابراتی در مدار زمین اهنگ فعالیت کند. بنابر این، این پرتابها به شرایط ویژهای نیاز دارد و حتی الامکان باید در شرایط نزدیک به منطقه استوایی صورت گیرد تا هزینههای پرتاب و انجام مانورهای مداری آن به حداقل رسد.
پایگاه ملی پرتاب با هدف انجام آخرین آزمایشهای تاکتیکی قبل از پرواز مانند یکپارچه سازی، همسان سازی و سازگاری بین ماهوارهها و ماهواره برها ایجاد میشود.