آشنایی با آر پی جی 29 روسیه
معرفی آر پی جی 29 که یکی از انواع سلاح های ضدتانک و ضد زره است. در این مقاله به بررسی آن می پردازیم.
تیوپ لانچر و راکت، قیمت ارزان ، قابلیت حمل آسان توسط یک نفر و مۆثر بودن راکت در مقابل اکثر زره ها از مزیت های آر پی جی می باشد.
زره های کامپوزیتی جدید و تقویت شده با شبکه های تیتانیوم و اورانیوم تهی شده 238 در مقابل آر پی جی بسیار مقاوم می باشد .از طرف دیگر آر پی جی های مدرن با سر جنگی دومرحله ای قابلیت دریدن بسیاری از زره ها را مانند زره های واکنشگر و کامپوزیتی را دارد .
معروفترین سلاح ضدتانک و ضد زره در دنیا راکتانداز ساده آر-پی-جی-7 است که مانند کلاشنیکف محصول روسیه(شوروی سابق) بوده و در بسیاری از نیروهای نظامی و شبه نظامی کشورهای غربی و شرقی به خدمت گرفته شده است.
تیوپ لانچر و راکت، قیمت ارزان ، قابلیت حمل آسان توسط یک نفر و مۆثر بودن راکت در مقابل اکثر زره ها از مزیت های آر پی جی می باشد
کشور سازنده در ادامه به توسعه این سری از سلاحها پرداخته و در نتیجه نمونه های موفقی چون آر-پی-جی-29 ساخته شده است.
آر-پی-جی-29 در رده سلاح های نیمه سنگین دوش پرتاب است که برای مقاصد ضد زره در برد کوتاه توسعه یافته است. این سلاح در سال 1989 وارد خدمت شده است.
آر-پی-جی-29 بر خلاف برخی از تسلیحات روسیه مربوط به اواخر جنگ سرد است و هنوز فرصت حضور در جنگی را نیافته است.
شکل کلی این اسلحه، یک استوانه تو خالی بوده و ترکیبی مانند راکت اندازههای بازوکا را به یاد میآورد.
عمل گلولهگذاری در آن از انتهای سلاح انجام شده و کالیبر(قطر داخلی لوله یا قطر خارجی پرتابه) آن 105 میلیمتر بوده و در منابع خارجی دو نوع گلوله دو مرحلهای و ترموباریک برای آن ذکر شده است.
سرعت خروج گلوله از سلاح 280 متر بر ثانیه و برد مۆثر آن 500 متر است. نوع نفوذگر پرتابههای این سلاح قابلیت نفوذ تا عمق 750 میلیمتر در زرههای تقویت شده تانک(جدا از مراحل واکنشی)، 1500 میلیمتر در بتن و تا 3700 میلیمتر در سنگرها و استحکامات خاکی را دارد.
این گلولهها دارای 8 پره پایدار کننده هستند و عمده انرژی پیشران قبل از خرج گلوله از لوله به آن داده میشود برخلاف برخی سلاحهای دوش پرتاب که یک پیشران ضعیف اولیه، گلوله را از محل پرتاب دور کرده و سپس پیشران اصلی به کار میافتد.
سرجنگی ترموباریک این سلاح نیز کاربردهای ضد نفر داشته و برای انهدام تجمع نفرات دشمن در مکانهای مورد نظر از جمله ساختمانها و فضاهای بسته بهکار میرود.
جرم خالی این سلاح 12.1 و در حالت پر شده با گلوله و آماده شلیک، 18.8 کیلوگرم است. در حالت رزمی این سلاح 1.85 متر طول داشته و برای حمل و نقل نیز طول آن تا 1 متر قابل کاهش است که از این نظر تنها 5 سانتیمتر کشیده تر از آر-پی-جی-7 شده و در جابجایی نیروهای نظامی مشکلی ایجاد نمیکند.
این سلاح از نشانهگیر ثابت روی خود، نشانه گیر اپتیکی و دوربین دید در شب نیز بهره میبرد که کارایی آن را با افزایش دقت و همچنین قابلیت استفاده در نبردهای شبانه افزایش میدهد.
در مراحل آزمایشی آر-پی-جی-29 علیه تانک های تی-80 و تی-90 در حالیکه به زره واکنشی مجهز بودند(و خود این تانکها نیز از زره مناسبی برخوردارند) استفاده شده و موفق به انهدام هر دوی این تانکها شده است.