رونمایی از شش دستاورد دفاعی کشور
به گزارش اداره کل تبلیغات دفاعی وزارت دفاں صبح روز سه شنبه و در سالروز گرامیداشت صنایع دفاعی از 6 دستاورد دفاعی کشورمان رونمایی شد. این دستاوردها شامل نسل جدید موشک فاتح 110، موتور دریایی بنیان 4، آزمایشگاه پرنده آرمیتا، خودرو تاکتیکی ارس، خمپاره انداز وفا و سامانه جهتیاب و شنود شاهد میشود.
سردار وحیدی، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، در حاشیه مراسم گرامیداشت روز ملی صنعت دفاعی و بازدید از نمایشگاه صنایع دفاعی، در جمع خبرنگاران به تشریح ویژگیها و مشخصات 6 دستاورد جدید دفاعی پرداخت.
در این مطلب به بیان ویژگی های این شش دستاورد می پردازیم:
موشک فاتح -110
فاتح 110 موشک زمین به زمین ساخت ایران است. افزایش برد، افزایش دقت و کاهش زمان مورد نیاز برای استقرار و پرتاب و سهولت در نحوه انبارداری در مناطق مختلف آب و هوایی از ویژگیهای موشک فاتح 100 است.
این موشک زمین به زمین هدایت شونده ، از جمله موشک های کوتاه بر است و از سوخت جامد بهره می برد، دقت بالایی در هدف گیری و انهدام اهداف تعیین شده دارد.
توسعهی موشک از سال 73 شروع شد و زلزال 2 به عنوان پایه انتخاب گردید. اولین بار موشک در سال 81 آزمایش شد و پس از مدتی به تولید انبوه رسید. برد این موشک 200 کیلومتر بود. دو سال بعد در سال 83 نسخهی بهینهی فاتح 110 آزمایش شد.
در سال 89 نسخهی بعدی این موشک آزمایش شد. این نسخه که به نسل سوم فاتح 110 معروف است دارای برد 300 کیلومتر، دقت بیشتر و توانایی نگهداری در مناطق مختلف ایران بود.
در سال 90 ایران از اولین موشک بالستیک ضد کشتی خود به نام موشک خلیج فارس رونمایی کرد. این موشک نسخهای از فاتح 110 است که سیستم هدایت آن تغییراتی کرده که برای مقابله با کشتیها مناسب شود.
در سال 91 ایران با نصب سیستم نقطه زنی بر روی موشک، نسل چهارم موشکهای فاتح 110 را رونمائی کرد. همچنین با آزمایش موفق این سیستم، قرار است در سالهای آتی، موشکهای دیگر ایران هم به این فناوری مجهز شوند.
ابعاد موشک فاتح 110 با موشک زلزال 2 یکیست. اما علاوه بر 4 بالک ثابت زلزال، 4 بالک مثلثی شکل ثابت در انتهای موشک و 4 بالک متحرک در سر آن دارد که مسئولیت تغییر جهت و هدایت موشک را بر عهده دارند.
فاتح 110 موشک زمین به زمین ساخت ایران است. افزایش برد، افزایش دقت و کاهش زمان مورد نیاز برای استقرار و پرتاب و سهولت در نحوه انبارداری در مناطق مختلف آب و هوایی از ویژگیهای موشک فاتح 110 است
باتوجه به نیازمندیهای نیروهای مسلح و بخصوص موضوع پر اهمیت دقت اصابت ، نسل های مختلف از این موشك با ویژگیهای خاص طراحی و به تولید انبوه رسیده است .
این موشک نسبت به نسل های قبل دارای قابلیت های زیر است :
- قدرت نقطه زنی در هر شرایط آب و هوایی با استفاده از جدیدترین فناوری سیستم های ناوبری
- افزایش طول عمر موشك
- افزایش زمان استقرار موشك مسلح برروی سكوی پرتاب و جهت شلیك به موقوع به سوی اهداف دشمن
-كاهش زمان تست های قبل از پرتاب و حین پرتاب
-كاهش زمان ترك موضوع پرتاب و عدم نیاز به بازدیدهای دوره ای كوتاه مدت
موتور دریایی بنیان 4
یكی از الزامات فنی در طراحی و ساخت شناورهای سنگین، تامین توان و قوای محركه و شناور است.
سازمان صنایع دریای وزارت دفاع برای تكمیل زنجیره توانمندیهای طراحی و ساخت شناورها این مهم در دستور كار خود قرار داد و موفق شد موتور دریایی بنیان 1 با توان هزار اسب بخار را تولید و در روز صنعت دفاعی سال گذشته به بهره برداری برساند .
موتور دریایی بنیان 4 در تداوم اقدامات راهبردی سازمان صنایع دریایی وزارت دفاع برای تکمیل زنجیره توانمندیهای طراحی و ساخت شناورها با قابلیت ها و توانمندی های جدید ساخته شده و با تعداد 16 سیلندر و با قدرت اسمی پنج هزار اسب بخار و 18تن وزن روی شناورهای بزرگ نظامی نصب می شود.
آزمایشگاه پرنده آرمیتا
پروژه سكوی تست های پروازی یا همان آزمایشگاه پرنده آرمیتا با هدف آزمایش سامانه های هوایی در شرایط واقعی پرواز با استفاده از هواپیماهای در اختیار آغاز شد و در گام اول با انجام محاسبات طراحی كابین یك هواپیمابر روی دم هواپیما نصب شد.
نصب انواع موتورهای هواپیمابر روی این سكو و انجام تست های عملكرد موتور در شرایط واقعی پرواز كه امكان انجام آنها در آزمایشگاه های زمینی امكان پذیر نیست از دستاوردهای این پروژه است.
همچنین نصب بخش یا تمامی بدنه هواپیمای جت آموزشی روی این سكو و انجام بخشی از آزمایش های آیرودینامیك و ورودی موتورها در حالت موتور روشن و خاموش از دیگر نتایجی است كه طراحی آزمایشگاه پرنده آرمیتا حاصل شده است.
آزمایشگاه پرنده آرمیتا با هدف آزمایش سامانه های هوایی در شرایط واقعی پرواز با استفاده از هواپیماهای در اختیار آغاز شد و در گام اول با انجام محاسبات طراحی كابین یك هواپیمابر روی دم هواپیما نصب شد
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درباره نامگذاری محصول آزمایشگاه پرنده وزارت دفاع به نام «آرمیتا» گفت: این نامگذاری به خاطر نام دختر شهید داریوش رضایینژاد است و ما به یاد آن شهید، نام این پروژه را آرمیتا گذاشتهایم.
خودرو تاکتیکی ارس
این خودرو تاکتیکی 3.4 تن فرماندهی، با توان 133 اسب بخار، با دو کابین یکپارچه به عنوان خودرو حامل فرماندهان ، خودرو هجومی، خودرو پشت خاکریز قابلیت استفاده در مناطق عملیاتی، صعب العبور و شهری را دارد.
قابلیت زرهی، پوشش تلفیقی، گرم کن گازوئیلی و محافظ پشت سر از مهمترین ویژگیهای این خودرو محسوب میشود.
خمپاره انداز وفا
سامانه خمپاره انداز بردبلند وفا خمپاره اندازی است كه در برد توپخانه های معمولی اجرای آتش می كند و از عالی ترین سطح خمپاره اندازها در دنیا به شمار می رود.
افزایش قدرت سرجنگی به میزان 2 تا 3 برابر خمپارههای معمول، عمر بالای مهمات نسبت به گلولههای موشکی، پراکندگی کمتر نسبت به گلولههای موشکی، قابلیت حمل به صورت خود کششی و نواخت تیر 5 تا 8 گلوله در دقیقه از مشخصات و ویژگی های این سامانه است.
سامانه جهت یاب و شنود شاهد
این سامانه پویش سیگنالی و جهت یابی در باندهای VHF، UHF و مدلاسیون های مختلف را در فاصله زمان بسیار كم انجام می دهد. سامانه شاهد قادر است سینگال های ثابت، آنالوگ و جهت فوقانی را تشخیص داده و مورد پردازش قرار دهد و امكان شنود چندین كانال را به طور همزمان دارد.
گفتنی است در سال 1389 با تصویب فرماندهی معظم کل قوا، 31 مرداد که مصادف است با سالروز تصویب قانون تشکیل وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، به عنوان «روز صنعت دفاعی» نامگذاری شد.