آشنایی با پدافند غیر عامل
پدافند غیرعامل عبارتست از مجموعه اقدامات غیر مسلحانه ای که به کارگیری آنها موجب افزایش بازدارندگی، کاهش آسیب پذیری، ارتقاء پایداری ملی، تداوم فعالیت های ضروری، تسهیل مدیریت بحران در برایر تهدیدات و اقدامات نظامی دشمن می گردد.
مفهوم پدافند غیر عامل
منظور از پدافند غیر عامل در این مقاله حفظ جان و مال انسان در برابر حوادث، تهدیدات و استمرار فعالیت های اساسی و ضروری مردم، تضمین تداوم تامین نیازهای حیاتی مردم (از قبیل آب، نان و غذا، پناهگاه، انرژی، ارتباطات، بهداشت و امنیت) و سهولت در اداره کشور در شرایط بروز تهدید و بحران ناشی از تجاوزات خارجی در مقابل حملات و اقدامات خصمانه و مخرب دشمن از طریق طرح ریزی و اجرای طرح های دفاع غیر عامل و کاهش آسیب پذیری نیروی انسانی و مستحدثات و تاسیسات و تجهیزات حیاتی و حساس کشور می باشد.
قابلیت های دفاع غیرعامل عبارتند از: تامین امنیت روانی و امنیت جانی با پیش بینی اقدامات ایمنی، امنیتی، احتیاطی در برابر تهدیدات و ایجاد بستر مناسب در جهت تلفیق سیاست های دفاعی در برنامه پیشرفت پایدار همراستا با سیاستهای توسعه و پیشرفت همه جانبه کشور با تاکید بر توسعه پدافند (دفاع) غیرعامل که پایدارترین و ارزان ترین روش دفاع و مناسب ترین راهکار افزایش آستانه مقاومت ملی در شرایط بحران و پشتوانه اقتدار، عزت و پایداری کشور و صلح آمیز ترین و فطری ترین روش دفاع بشر در برابر همه حوادث می باشد.
پدافند غیرعامل عبارتست از مجموعه اقدامات غیر مسلحانهای که بهکارگیری آنها موجب افزایش بازدارندگی، کاهش آسیبپذیری، ارتقا پایداری ملی، تداوم فعالیتهای ضروری، تسهیل مدیریت بحران در برایر تهدیدات و اقدامات نظامی دشمن میگردد
بنابراین به منظور کاهش آسیب پذیری ساختمان ها در برابر تهدیدات نظامی، مجموعه ای از اقدامات و تدابیر وملاحظات لازم شامل ایمن سازی، مستحکم سازی، پیش بینی سامانه های جایگزین، تسهیل مدیریت بحران در زیر ساخت ها و مکان یابی، در حوزه ی ساختمان سازی استفاده می شود.
تهدیدات ذکر شده در بالا شامل موارد و توضیحات زیر است:
تهدیدات از نظر ماهیت به 3 دسته تقسیم بندی می شوند:
* تهدیدات نظامی که شامل کلیه تهدیدات هوایی، زمینی، دریایی، تروریستی و امنیتی می باشد.
* تهدیدات طبیعی که شامل کلیه تهدیدات از قبیل زلزله ، سیل، طوفان و ... است.
* تهدیدات صنعتی شامل کلیه تهدیدات ناشی از حوادث خسارت بار صنعتی از قبیل نشت شیمیایی کارخانجات، نشت هسته ای و ... می باشد.
اصول پدافندی:
*پوشش در همه زمینه ها
*استتار و نامرئی سازی
*تولید سازه های دومنظوره (موانع)
*مکان یابی استقرار عملکردها
* اختفاء با استفاده از عوارض طبیعی
* کور کردن سیستم اطلاعاتی دشمن
* حفاظت اطلاعات سیستم های حیاتی و مهم
*مدیریت بحران دفاعی در صحنه ها
* فریب، ابتکار عمل و تنوع در کلیه اقدامات
* موازی سازی سیستم های پیشنهادی وابسته
* تعیین مقیاس بهینه استقرار جمعیت و فعالیت در فضا
* کوچک سازی، ارزان سازی و ابتکار در پدافند غیر عامل
* مقاوم سازی و استحکامات و ایمن سازی سازه های حیاتی
* پراکندگی در توزیع عملکردها متناسب با تهدیدات و جغرافیا
* انتخاب مقیاس بهینه از پراکندگی و توجیه اقتصادی پروژه