دوربین :
نوکیا 5800 XpressMusic دارای یک دوربین ۳.۲ مگاپیکسل با ماکسیمم وضوح ٢۰۴۸ x ۱۵٣۶ پیکسل است . دوربین به لنز Carl Zeiss و دو فلش LED مجهز است . کلید دوربین بخوبی کار می کند . منوی دوربین تغییراتی بهمراه داشته است و اکنون تمامی تنظیمات در یک منو قرار می گیرند بجز فلش که میانبر اختصاصی خود را دارد . امکان استفاده از طرح جدولی در این گوشی وجود ندارد اگرچه بعضی از ویژگی های مهم آن دارای میانبرهای خود می باشند . دوربین تنظیمات بسیاری دارد که شامل تعادل رنگ سفید ، ISO ، میزان نوردهی ، کنتراست ، جلوه های ویژه و ... می باشد . در این گوشی علیرغم وجود GPS داخلی از geo-tagging پشتیبانی نمی شود . نمایاب کل صفحه نمایش را در بر نمی گیرد و کنترل های لمسی در نواری در طرف راست صفحه مشاهده می شوند . دکمه تنظیمات نیز وجود دارد که تمامی گزینه های موجود را بصورت نیمه شفاف نشان می دهد .
دکمه اختصاصی فلش و کلید دیافراگم روی صفحه نمایش نیز فراهم شده است . کلید دیافراگم دارای ویژگی فشار نیمه / کامل نیست تا بدرستی کانون اتوماتیک را کنترل کند . این کلید می توانست با دکمه Quick Setting ( تنظیمات سریع ) جایگزین شود . کیفیت تصویر در نوکیا 5800 پایین تر از حد متوسط دوربین های 3 مگاپیکسل است . بخش فیلمبرداری گوشی در مقایسه با بخش عکسبرداری بهتر عمل می کند . دوربین در وضوح VGA در 30 fPS فیلمبرداری می کند که کیفیت مطلوبی دارد . ویدئوها در فرمت MPEG-4 ذخیره می شوند و می توانند تعادل رنگ سفید را بطور دستی یا اتوماتیک مورد استفاده قرار دهند . سایر تنظیمات موجود شامل حالت شب ، میزان نوردهی و جلوه های ویژه رنگ است . کاربر می تواند دو فلش LED را روشن کند تا بصورت نور ویدئو بکار گرفته شود .
سایر امکانات :
گالری عکس در نوکیا 5800 XpressMusic بخش دیگری از منو است که در مقایسه با مدل های قبلی تغییراتی بهمراه داشته است . گالری دارای حالت مشاهده سه بعدی و قابلیت شخصی کردن SlideShow نیست . گالری در این گوشی بطور لمسی کنترل می شود که با استفاده از انگشت می توان در آن مرور کرد . یعنی کاربر با کشیدن انگشت روی صفحه نمایش در زمان مشاهده یک عکس می تواند تصاویر را تغییر بدهد . با استفاده از شتاب سنج داخلی تغییر بین حالت افقی و عمودی بصورت اتوماتیک صورت می گیرد . در صورت غیر فعال کردن این گزینه ، با برگرداندن گوشی به دو طرف آن می توان حالت مشاهده را تغییر داد .
امکان بزرگنمایی تصاویر فراهم شده است . زوم از طریق کلید ولوم یا نوار کشویی لمسی روی صفحه نمایش کنترل می شود . در سایر موارد تصاویر در حالت تمام صفحه نشان داده می شوند . مرور در تصاویر و زوم کردن آنها بقدر کافی سریع است .
نرم افزار مدیریت فایل به راحتی مورد استفاده قرار می گیرد و دارای دو SoftKey در پایین صفحه است . این نرم افزار امکان کپی ، انتقال ، نامگذاری مجدد ، تفکیک و ارسال فایل ها را فراهم می نماید . در صورت تمایل می توان برای دسترسی به کارت حافظه رمز تعیین کرد . جستجو برای یک فایل یا مسیر خاص نیز در گوشی امکان پذیر است . فقط کافی است تا بخشی از نام مورد نظر یا محل آن را به خاطر بسپارید تا گوشی در کوتاهترین زمان ممکن آن را پیدا کند . در نوکیا 5800 مانند گوشی های ویندوز موبایل امکان کشیدن و انتخاب چندین آیتم وجود ندارد .
تلفن های هوشمند گزینه های ارتباطی بسیاری دارند که نوکیا 5800 XpressMusic نیز از این قاعده مستثنی نیست و از روش های متداول انتقال داده پشتیبانی می کند . این گوشی دارای گزینه های ارتباطی مانند USB و بلوتوث 2.0 با پروفایل A2DP ، Wi-Fi با upnp است . 5800 نوکیا از شبکه های ارتباطی GPRS ، EDGE و نسل سوم با HSDPA پشتیبانی می نماید . این مدل نوکیا دارای محل کارت حافظه نیز می باشد که در اغلب موارد سریعترین راه برای انتقال داده است .
مرورگر وب در 5800 نوکیا مانند جدیدترین گوشی های سومین نسخه سری 60 است . مرورگر گوشی در میان بهترین نسخه های لمسی وجود ندارد و حرکت افقی در صفحه نمایش تنها ویژگی ای است که با استفاده از انگشت صورت می گیرد . زوم با ضربه زدن روی صفحه نمایش کنترل می شود . سه مرحله زوم وجود دارد که بنظر می رسد کنترل آنها از طریق ضربه چندان مناسب نیست ، آنها شامل اندازه عرض و ارتفاع می باشند و توضیح معقولی را نمی توان برای مرحله سوم زوم ارائه داد . دو مرحله نخست فرض را بر این قرار داده که کاربر از گوشی در جهت عمودی استفاده می کند . در حالت عمودی نیز در صورت انتخاب اندازه عرض ، متن در مرکز صفحه قرار نمی گیرد و باید بطور دستی آن را تنظیم کنید . الگوریتم پردازش صفحه نسبتا خوب است و درست مانند مرور یک صفحه روی desktop PC بنظر می رسد . وضوح بالای صفحه نمایش امکان قرار گرفتن محتوای بیشتر روی صفحه را فراهم می نماید . مرورگر وب دارای پشتیبانی کامل از جاوا و Flash است یعنی بدون نیاز به استفاده از نسخه های موبایل سایت هایی مانند YouTube می توانید مستقیما از مرورگر به ویدئوهای فلش دسترسی پیدا کنید .
Organizer سری 60 تلاش زیادی در جهت بهینه سازی ویژگی لمسی ارائه داده است . اکنون امکان کپی و انتقال رویدادها در تقویم و امکان استفاده از انگشت در ماشین حساب بجای کلید حرکتی فراهم شده است . تقویم دارای چهار حالت مشاهده متفاوت براساس ماه ، هفته ، روز و to-do است که امکان چک کردن تمامی ورودی های to-do را صرفنظر از تاریخ آن فراهم می کند . مانند سومین نسخه سری 60 در این گوشی نیز می توان چهار نوع رویداد جلسه ، یادداشت ، سالروز و to-do را اضافه کرد . هر رویداد زمینه های خاص خود را دارد و برای بعضی از آنها می توان یک آلارم قرار داد تا در زمان از پیش تنظیم شده بصورت یادآوری عمل کند.
Mobile Office کارایی مطلوبی دارد و نرم افزارهای از پیش نصب شده آن می تواند فایل های Word ، Excel و Power Point را بطور بی سیم باز کند . نسخه موجود QuickOffice از ویرایش مستندات پشتیبانی نمی کند و به این منظور باید به روز رسانی آن را از مرکز دانلود نوکیا بطور رایگان فراهم کنید .
بسته Organizer همچنین شامل مبدل واحد ، ماشین حساب و ضبط صوت است . نرم افزار یادداشت نیز وجود دارد .
در این گوشی آلارم های بسیاری را می توان تنظیم کرد که هر یک دارای نام ، روز فعالیت و الگوی تکرار خاص خود است . علاوه بر اینها تنظیم سریع آلارم نیز وجود دارد که فقط کافی است زمان را تنظیم کنید . این برای تنظیم آلارم صبحگاهی بسیار مناسب است . محدودیتی در تعداد آلارم ها وجود ندارد . به موجب شتاب سنج داخلی می توان با تکان دادن گوشی صدای آلارم را قطع کرد .
در این گوشی دو بازی از پیش نصب شده وجود دارد که یکی از آنها براساس شتاب سنج است . با اینکه اندازه بزرگ صفحه نمایش از مزایای گوشی محسوب می شود اما ویژگی لمسی آن نمی تواند به اندازه صفحه کلید معمولی در بازی مفید واقع شود . امکان دانلود بازی های بیشتر بصورت رایگان در مرکز دانلود نوکیا فراهم شده است . نوکیا 5800 XpressMusic از بازی های جاوا نیز پشتیبانی می کند اگرچه با بازی های N-Gage سازگاری ندارد . از آنجایی که پنجمین نسخه سری 60 سیمبین نسخه جدیدی است نرم افزارهای third-Party بسیاری برای آن وجود ندارد . با اینحال این نسخه تا حدودی با نرم افزارهای سومین نسخه سری 60 سازگار است .
برای مثال نسخه سیمبین از Google Maps برای موبایل بخوبی در این گوشی اجرا می شود ، از کنترل های لمسی پشتیبانی می کند و از گیرنده داخلی GPS استفاده می نماید .
نسخه 9.5 مرورگر وب Opera Mobile بخوبی اجرا می شود اما به ورودی لمسی روی صفحه نمایش واکنش نشان نمی دهد . در این گوشی تمامی برنامه های جاوا در حالت افقی نیز قابل اجرا هستند . مرورگر وب Opera Mini بدون مشکل کار می کند و در حالت تمام صفحه اجرا می شود . این مرورگر به راحتی فرمان لمسی را می پذیرد و امکان چرخش اتوماتیک صفحه نمایش را فراهم می کند .
Gmail برای موبایل نیز بخوبی عمل می کند . این گوشی در تمامی بازی های جاوا دارای یک کلید حرکتی مجازی و دکمه های بازی D , C , B , A است که به موجب آن می توان از بازی های غیر لمسی نیز استفاده کرد . گزینه ای برای مخفی کردن این کنترل ها نیز وجود دارد . اما به معنی اجرای بازی های جاوا در حالت تمام صفحه نیست زیرا وضوح آنها ثابت می باشد .
نوکیا 5800 XpressMusic به گیرنده داخلی GPS مجهز است . این گوشی در یک اتومبیل در حال حرکت طی دو دقیقه به قفل ماهواره دسترسی پیدا می کند . فعال شدن A-GPS چند ثانیه بیشتر طول می کشد . وضوح بالای صفحه نمایش موجب می شود که بتوان از 5800 بعنوان یک دستگاه اختصاصی مسیریابی استفاده کرد . 5800 XpressMusic نوکیا دارای مسیریابی صوتی رایگان نیست .
نرم افزار Nokia Maps 2.0 Touch بصورت از پیش نصب شده در این گوشی وجود دارد که در واقع نسخه لمسی نرم افزار استاندارد Nokia Maps 2.0 می باشد و دارای پوشش گسترده نقشه بصورت رایگان است اگرچه کاربر باید برای اطلاعات ترافیک یا راهنمای شهرها هزینه پرداخت نماید . کاربر همچنین باید مجوز مسیریابی صوتی را نیز خریداری کند که مستقیما از منوی گوشی می توان این کار را انجام داد . نرم افزار لمسی Nokia Maps دارای چهار حالت مشاهده متفاوت است که علاوه بر حالت دو بعدی و سه بعدی به حالت ماهواره و نقشه های چند گانه نیز مجهز است . دو مورد اخیر نیازمند برقراری ارتباط اینترنتی می باشد .
الگوریتم برنامه ریزی مسیر به راحتی مطابق با نیازهای کاربر قابل تنظیم است . می توان از جاده های دارای عوارضی و تونل ها استفاده نکرد . در انتخاب مسیر می توان سریعترین و کوتاهترین راه را انتخاب نمود . از این نرم افزار برای تعیین مسیر در پیاده روی نیز استفاده می شود . همچنین می توان گیرنده GPS را غیر فعال کرد و از آن بعنوان یک نقشه دستی استفاده نمود . نداشتن میانبر اختصاصی روی صفحه نمایش به این معناست که برای برگرداندن نقشه به وضعیت فعلی باید از منوی گزینه ها استفاده نمایید . در یک گوشی با صفحه کلید معمولی ، کلید 0 این کار را انجام می دهد . از طرفی دیگر مرور و زوم در نقشه از سرعت کافی برخوردار است و وضوح بالای صفحه نمایش نیز مقادیر زیادی از داده را نشان می دهد .