![](http://media.jamnews.ir/medium1/1393/01/09/IMG12351934.jpg)
سوال: اگر دیواری نجس باشد و شستن آن به علت نم دادن آن مقدور نباشد، آیا با رنگ زدن كل دیوار پاك میشود؟ آیا این نجاست به جای دیگر دیوار كه پاك هست سرایت نمیكند؟
اگر دیوار نجس باشد با رنگ كردن پاك نمیشود. و اگر قلم مو با برخورد با نجاست، نجس شود و رنگ را نجس كند، نقاط دیگر دیوار را هم نجس میكند. (ر.ك توضیح المسائل مراجع، ج1، ص96، م125).
سوال: اگر كف زمینی نجس باشد و روی آن فرش انداخته باشند، آیا با ریختن آب روی فرش و رسیدن آب به كف زمینِ نجس، فرش نجس میشود؟
در صورت سرایت آب به قسمتِ نجسِ كفِ اطاق، پشت فرش نجس میشود. (ر.ك عروه الوثقی، ج1، ص55).
سوال: كسی كه در خواب محتلم شد، و منی به لباسهای تمیز او مثل پیراهن، نرسد، آیا پیراهن او به واسطه جنابت نجس میشود.
بدون رسیدن منی به پیراهن، پیراهن نجس نمیشود. (ر.ك تحریر الوسیله، ج1، ص122، م2).
سوال: آیا درست است كه دریایی از آب مضاف به وسیلهی یك ذرهی نجاست متنجس میگردد؟ این گفته اگر درست باشد، از جانب عقل محال به نظر میرسد، لطفاً در این مسأله مقداری توضیح دهید؟
به نظر برخی از فقهاء با رسیدن نجاست به آب مضاف، آبِ مضاف، نجس میشود هر چند بیش از كُر باشد. و برخی از فقهاء میفرمایند اگر آب مضاف به قدری زیاد باشد كه بگویند نجاست به آن سرایت نكرده مثل اینكه استخر بزرگی از آب مضاف باشد و نجاست در گوشهای از آن بیفتد، بقیهی آن آبِ مضاف متنجس نمیشود. هر دو صورت فوق حكم شرعی است و برای مقلد قابل اتباع است، و محال عقلی نیز پیش نمیآید زیرا محال عقلی در تكوینیات است نه در احكام تشریعی و اعتباری. (ر.ک توضیح المسائل دوازده مرجع، ج1، م48).
سوال: شخصی با كفش نجس وارد راهروی یك ساختمان سه طبقه میشود، بعد از مدتی نیز از آنجا میرود و سرایدار شروع به تمیز كردن و تی كشیدن میكند، حال آیا این نجاست به طبقات دیگر منتقل میشود؟ در صورتی كه كفش عین نجاست را دارا باشد یا فقط متنجس باشد در حكم آن فرقی وجود دارد؟
اگر عین نجاست در كفش نباشد به واسطهی راه رفتن پاك میشود و دیگر نجس نمیباشد تا اینكه به جای دیگر سرایت كند. بلی اگر عین نجاست در كف كفش باقی باشد و وارد ساختمان شود و زمین را نجس كرده باشد، با كشیدن تی خیس بر آن، نجاست به سایر نقاط دیگر سرایت میكند. (ر.ك تحریر الوسیله، ج1، ص121، م1).
سوال: اگر خون بدن انسان مبدل به بعضی از تركیبات شیمیایی دیگر شود و انقلاب شیمیایی در ماهیت وی رخ دهد، آیا از حالت متنجس بودن خارج میشود؟
چنانچه تغییر به نوعی باشد كه دیگر به آن خون گفته نشود و تبدیل به شیء پاك گردد، پاك میشود. مثل تبدیل شدن شراب به سركه و یا مانند خونی كه زیر پوست میمیرد. (توضیح المسائل مراجع، مساله 101 و مساله 195).
جام نیوز