روزی در هوای گرم مدینه، زنی جوان و زیبا درحالیکه طبق معمول روسری خود را به پشت گردن انداخته و دور گردن و بناگوشش پیدا بود، از کوچه عبور میکرد. ...
چشم چرانی متأسفانه یکی از بیماری ها و عادت های ناپسندی است که برخی از افراد جامعه به دلایل مختلف بدان دچار می شوند. به منظور مبارزه با این عادت ناپسند، اولا لازم است نسبت به مفهوم، آثار و عواقب و زمینه های بروز آن آگاهی بدست آورد و سپس از راهکارهای عملی برای کنترل آن سود جست. در نوشته زیر تقریبا تمامی آنچه شما در زمینه کنترل چشم و درمان چشم چرانی بدان نیاز دارید, آمده است که امید واریم مفید باشد.
عوامل بروز بیماری چشم چرانی:
محرومیت جنسی: ویلهم اشتگل محرومیت های جنسی را عامل این بیماری دانسته و می گویند: محرومیت های جنسی باعث می شود كه (لی یبدو) در اعصاب چشم متمركز شود، با این تمركز، بستگی عصب چشم با اعصاب جنسی توسعه یافته وشخص از چشم چرانی لذت می برد و با دیدن اندام جنس مخالف تحریك می شود. (1)
خود نمایی زنان: بیشترین عامل بروز این بیماری در مردان حس خودنمایی در زنان است. مردان به طور طبیعی نسبت به زیبایی و اندام جنس مخالف حساس اند و زنان بد یا بی حجاب با خودنمایی در عرصه جامعه این گرایش مردان را تحریک می نمایند. در تفاسیر شیعه وسنی ذیل آیه 30 سوره نور, نقل كرده اند كه:
روزی در هوای گرم مدینه، زنی جوان و زیبا درحالیکه طبق معمول روسری خود را به پشت گردن انداخته و دور گردن و بناگوشش پیدا بود، از کوچه عبور میکرد.
مردی از اصحاب رسول خدا (صلیالله علیه و آله) از طرف مقابل میآمد. آن منظره زیبا سخت توجه او را جلب کرد و چنان غرق تماشای آن زیبا شد، که از خودش و اطرافیانش غافل گشت و جلوی خودش را نگاه نمیکرد.
آن زن وارد کوچهای شد و جوان با چشم خود او را دنبال میکرد. همان طور که میرفت، ناگهان استخوان یا شیشهای که از دیوار بیرون آمده بود به صورتش اصابت کرد و صورتش را مجروح ساخت، وقتی به خود آمد خون از سر و صورتش جاری شده بود.
رعایت حجاب و پوشش اسلامی برای زنان و مردان مۆمن ومسلمان، تكلیف الهی است. رعایت آن، علاوه بر این كه موجب عمل به دستورات الهی می شود، شخصیت فردی اجتماعی و معنوی انسان محجوب و پاكدامن، سیر صعودی پیدا كرده و نردبان تعالی و تكامل را یكی پس از دیگری طی خواهد كرد و از سوی دیگر در تأمین بهداشت روحی و روانی و آرامش خانواده ها و صفا، نورانیت و امنیت در جامعه نقش به سزایی ایفا می كند
با همین حال نزد رسول اکرم (صلیالله علیه و آله) رفت و ماجرا را به عرض ایشان رساند. این جا بود که آیه مبارکه نازل شد:
" ای پیامبر، به مۆمنان بگو که دیدههاشان را فروگیرند و عورتهاشان را نگاهدارند، زیرا آن برای ایشان پاکیزهتر است. به درستی که خدا (به آن چه میکنند) آگاه است. و به زنان با ایمان نیز بگو که دیدههاشان را فروگیرند و عورتهاشان را نگاهدارند و زیور و زینت خود را (مگر آنچه از آن آشکار آمد) ظاهر نسازند و باید که روسریها ومقنعههاشان را بر گریبانهاشان فروگذارند و پیرایههای خود را ظاهر نسازند مگر برای شوهرانشان، یا پدرانشان، یا پدرشوهرانشان، یا پسرخواهرانشان، یا زنانشان، یا مملوکان، یا دیوانگان، یا کودکان غیر ممیّز " (2)
قرآن کریم برای رفع این معضل اجتماعی در آیات شریفه سوره نور، از یك طرف مۆمنان اعم از زنان و مردان را مخاطب قرار داده دستور می دهد كه نگاه های خود را كوتاه ساخته و به نامحرم خیره نشوند و از فساد و آلودگی دوری كنند و از سوی دیگر به خانم ها دستور می دهد پوشش مناسب را رعایت كرده و زیورآلات خود را آشكار نسازند. تا حوادث نظیر حادثه ای كه آیه در ارتباط با آن نازل شده است، اتفاق نیفتد و جوانان از خود بی خود نشده و دنبال زنان و دختران نامحرم راه نیفتند و امنیت و آرامش خود و دیگران را خدشه دار نسازند.
در سوره احزاب نیز در یك جا به خانم ها دستور می دهد: «در محاورات روزمره حالت عادی داشته و با ناز و كرشمه و طنازی صحبت نكنید و در كوچه و خیابان با بدن های نیمه عریان و لباس های بدن نما، ظاهر نشوید.»(3) چند آیه بعد می فرماید: «با چادر و مقنعه اندام خود را بپوشانید.»(4) تمام این برنامه و تأكیدها برای آن است كه: مردم، زن ها را به عنوان افراد عفیف و پاكدامن بشناسند و موجبات آزار و اذیت آنان را فراهم نسازند(5). و چشم طمع ندوزند.(6) و در نتیجه امنیت و آرامش قشر خانم ها در سایه چادر و رعایت ضوابط شریعت و پوشش اسلامی، تأمین شود.
محرومیت های جنسی باعث می شود كه (لی یبدو) در اعصاب چشم متمركز شود، با این تمركز، بستگی عصب چشم با اعصاب جنسی توسعه یافته وشخص از چشم چرانی لذت می برد و با دیدن اندام جنس مخالف تحریك می شود
در ادامه قرآن كریم می فرماید: با این راه و روش، اگر بیماردلان هوسباز اصلاح نشدند و به آزار و اذیت خانم ها ادامه داده و امنیت و آرامش آنان را تهدید كردند. برخورد شدیدتری با آنان صورت خواهد گرفت: «اگر منافقان و بیماردلان «شهوت پرست» و كسانی كه در شهر، اضطراب و نگرانی به وجود می آورند از اعمال زشت خود دست برندارند، ترا «ای رسول» علیه ایشان می شورانیم، در آن صورت، مدت كمی در مجاورت با تو در این شهر زندگی خواهند كرد و نابود خواهند شد.»(7) تا آرامش و امنیت در جامعه تأمین شود.
از مجموع مطالب یاد شده این نتیجه به دست می آید كه رعایت حجاب و پوشش اسلامی برای زنان و مردان مۆمن ومسلمان، تكلیف الهی است. رعایت آن، علاوه بر این كه موجب عمل به دستورات الهی می شود، شخصیت فردی اجتماعی و معنوی انسان محجوب و پاكدامن، سیر صعودی پیدا كرده و نردبان تعالی و تكامل را یكی پس از دیگری طی خواهد كرد و از سوی دیگر در تأمین بهداشت روحی و روانی و آرامش خانواده ها و صفا، نورانیت و امنیت در جامعه نقش به سزایی ایفا می كند. به امید روزی كه جوامع اسلامی و انسانی از تمام آلودگی ها تصفیه شود و زمینه حضور زنان و دختران بدون دغدغه و دلواپسی، در اجتماعات فراهم شود.
پی نوشت ها:
1- اصول روانكاوی فروید ، صص 257 ـ 259 .
2- ر.ك: تفسیر صافی، ج3، ص 430؛ الدر المنثور، ج5، ص 40؛ كافی، ج5، ص .521
3- برداشت از آیه 32 و 33 سوره احزاب.
4- قرآن كریم، احزاب/ 59: ترجمه آزاد
5- برداشت از آیه 59 سوره احزاب
6- قرآن كریم، احزاب/ 32
7- قرآن كریم، احزاب/ 60
فرآوری: محمدی
بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان
منابع: سایت رهروان ولایت
نشریه الکترونیکی پرسمان شماره 120