اين مسجد كه در بخش شرقي شهرستان قم و در شش كيلومتري آن در روستاي جمكران ساخته شده است، امروزه به واسطه گسترش شهر قم، تقريبا جزو اين شهر محسوب مي شود و اين مسافت از حرم حضرت معصومه (س) تا مسجد مقدس جمكران توسط برخي از عاشقان آن حضرت (عج) پياده پيموده مي شود.
هر چند كه با وجود توجه ويژه به اين مكان مقدس بعد از پيروزي انقلاب اسلامي اين مسجد گسترش چشمگيري داشته است، ولي هنوز از كمبودهاي بسياري رنج مي برد و نيازمند حمايت دولت و كمك نيكوكاران براي تكميل آن است، چرا كه براي اجراي كامل طرح جامع مسجد جمكران به يك هزار و 200 ميليارد ريال اعتبار نياز است.
اين مسجد كه امروزه با نام “جمكران” شهرت يافته است در گذشته به نام هاي مسجد صاحب الزمان (عج) و مسجد حسن بن مثله جمكراني نيز ناميده مي شده است.
به گزارش روابط عمومي مسجد مقدس جمكران؛ طبق آماري كه در سال 1379 منتشر شد، تعداد زائران و مسافراني كه در طول سال به اين مسجد مشرف شده اند، نزديك به 15 ميليون نفر بوده كه به طور حتم اين آمار در سال هاي بعد از آن افزايش يافته است.
بنا بر همين گزارش، در روزهاي 13 تا 15 شعبان در سال هاي اخير بيش از 2 ميليون نفر زائر به اين مسجد آمده اند.
اين استقبال روزافزون از مسجد جمكران كه در سال هاي اخير شاهد حضور گردشگران خارجي بويژه شيعيان كشورهايي همچون عراق نيز بوده ايم؛ توجه بيشتر مسوولان را به اين مكان مقدس طلب مي كند.
واقعه ساخت مسجد به شیخ حسن بن مثله جمکرانی مربوط میشود، وی ادعا کرد که در بیداری با امام دوازدهم شیعیان، مهدی (عج) دیدار کرده است و حجت بن حسن (عج) دستور ساخت مسجد را به وی داده است.در میان شیعیان بحثهای زیادی در خصوص ملاقات با امام زمان(عج) مطرح است. عدهای با استناد به روایاتی، آن را در خواب ممکن میدانند. دریافت نامه از مهدی(عج) پس از غیبت کبری نیز مورد قبول بسیاری از شیعیان است، آنچنانکه نامه و توقیع رسیده به شیخ مفید – حدود یک قرن پس از غیبت کبری – از نظر شیعیان مورد تردید واقع نشده است
اما عدهای از جمله برخی از معاصرین، با استناد به نامهای که حجت بن حسن مهدی(عج) به آخرین نایب خویش ارسال نموده است، که شیعیان به توقیع ناحیه مقدسه از آن نام میبرند، مشاهده امام زمان(عج) در بیداری را بر خلاف نامه منسوب به مهدی میدانند، در بخشی از این نامه آمده است:
غیبت کامل آغاز شد و پس از آن ظهوری نخواهد بود، مگر بفرمان خداوند…بزودی برخی از شیعیان من ادعا خواهند کرد که مرا دیدهاند، آگاه باشید که هر کس قبل از خروج سفیانی و صیحه آسمانی ادعای مشاهده مرا کند، دورغگوی و تهمت زننده است…