روز 20 بهمن با سالروز آغاز عملیات والفجر 8 در سال 1364 مصادف شده است. مۆسس نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی میگوید: ارزش عملیات «والفجر 8» به آن بود که به دشمن نشان داد سیاست بازدارندگی از طریق حمله گسترده توانسته است جنگ را به طور جدی به داخل خاک دشمن منتقل سازد و لبه تیز آن را به سوی ارتش متجاوز برگرداند.
سردار حسین علایی که در حال حاضر مدیرعاملی هواپیمایی آسمان را بر عهده دارد، ضمن ارزیابی عملیات «والفجر 8» به تشریح اهداف طراحی و انجام این عملیات و نقش نیروهای پشتیبانی ارتش مانند یگان پدافند هوایی خاتمالانبیاء (ص) پرداخته است.
سردار علایی میگوید: هدف از برنامهریزی و انجام عملیات «والفجر 8» ، تصرف منطقه فاو و پیشروی به سمت جزیره «امالقصر» و قطع ارتباط کشور عراق با دریا، بود. آقای هاشمی رفسنجانی که در زمان انجام این عملیات، فرمانده جنگ بودند درباره هدف این عملیات میگویند: «فاو یکی از عملیاتهایی بود که برای ختم جنگ طراحی کرده بودیم.
هدف هم این بود که از جاده ساحلی به جزیره «امالقصر» برویم. یکی از تحلیلهای ما این بود که اگر دریا را از عراق بگیریم و رابطه عراق را با دریا قطع کنیم و آتشبس شود، عیبی ندارد چون عراق نمیتواند حمله کند. تحلیل درستی هم بود. به علاوه کشورهای جنوب خلیج فارس هم وقتی ببینند ما در آنجا هستیم حتماً ملاحظه میکردند طرح مکملی هم داشت. چون از اولی که طراحی کرده بودیم نمیخواستیم وارد بصره شویم. ملاحظات انسانی داشتیم که به مردم بصره آسیب نرسد.»
بنابراین، عملیات «والفجر 8» در یک روند تدریجی و متناسب با شرایط، به منظور ایجاد فشار سنگین نظامی به رژیم بعثی عراق و قدرتهای منطقهای و بینالمللی حامی وی به منظور خاتمه دادن به جنگ، طراحی شد. به هر حال ابتکار جدید ایران، انتخاب یک منطقه عملیاتی در آن سوی اروندرود به منظور انجام عملیاتی سرنوشت ساز برای پایان دادن به جنگ تحمیلی بود. طبیعی است چنانچه این عملیات موفق میشد، موازنه قوا به سود ایران تغییر مییافت.
فاو یکی از عملیاتهایی بود که برای ختم جنگ طراحی کرده بودیم. هدف هم این بود که از جاده ساحلی به جزیره «امالقصر» برویم
دلایل انتخاب منطقه فاو
راهبرد عملی کشور پس از فتح خرمشهر، انجام یک عملیات کاملاً موفقیتآمیز در خاک عراق برای رسیدن به اهداف معینی که بتواند سرنوشت جنگ را تعیین کند، بود. با بررسیهای فراوانی که صورت گرفت مشخص شد در آن شرایط زمانی، تنها منطقهای که امکان بهکارگیری تمام استعدادها و تواناییهای قوای رزمی ایران علیه ضعفهای دشمن برای رسیدن به یک هدف مهم، وجود دارد، فضای جغرافیایی فاو است. از نظر نظامی نیز امکان برنامهریزی و طرحریزی یک عملیات موفق در این سرزمین وجود داشت.