ویروسی از جنس شیطان
چند روزی است تا میآیم بنویسم، تا میآیم صفحه جدیدی باز کنم، یک فایل صوتی یا تصویری را بشنوم یا ببینم، یک ایمیل ارسال کنم، یا سری به وبلاگها و پایگاههای اینترنتی بزنم، پنجرهای باز میشود و خبرم میکند که ممکن است ویروسی در کار باشد، ویروسی که شاید بتواند کل سیستم را مختل کند...
ان الشیطان لکم عدو فاتخذوه عدواً انما یدعوا حزبه لیکونوا من اصحاب السعیر
البتّه شیطان دشمن شماست، پس او را دشمن بدانید او فقط حزبش را به این دعوت میکند که اهل آتش سوزان (جهنّم) باشند.
سوره مبارکه فاطر آیه 6
کتابها مینویسند:
خداوند سبحان حذر داد ایشان را از شیطان و فرمود «اِنَّ الشَّیْطانَ لَکُمْ عَدُو» البتّه شیطان دشمن شماست میخواند شما را به کارهایی که در آن هلاکت و زیان دنیا و آخرت است و منصرف میکند شما را از کارهای خوب و نیکو و میخواند شما را به کارهای بد. «فَاتَّخِذُوه» یعنی پس او را دشمن بدانید و با او عداوت کنید و پیرویش نکنید به اینکه موافق مقصود او عمل کنید و اعتراف نمائید که تسلیم و منقاد او هستی. «إِنَّما یَدْعُوا حِزْبَه» فقط او پیروان و دوستان و یاران خود را میخواند «لِیَکُونُوا مِنْ أَصْحابِ السَّعِیرِ» ا آنکه از اصحاب و ملازمین آتش او باشند و سعیر آتش برافروخته و شعلهور است و معنایش این است که برای سلطنت و تسلّطی بر مۆمنین نیست و لکن او یاران خود را دعوت میکند به اعمالی که به سبب آن مستحق آتش شوند.1
این آیه هشداری است به همه مۆمنان در ارتباط با مسأله وسوسههای شیطان.2
با تو میگویم:
چند روزی است تا میآیم بنویسم، تا میآیم صفحه جدیدی باز کنم، یک فایل صوتی یا تصویری را بشنوم یا ببینم، یک ایمیل ارسال کنم، یا سری به وبلاگها و پایگاههای اینترنتی بزنم، پنجرهای باز میشود و خبرم میکند که ممکن است ویروسی در کار باشد، ویروسی که شاید بتواند کل سیستم را مختل کند. کلافه شدهام اما گاهی همین هشدارها به دادم رسیدهاند و نگذاشتهاند اطلاعات کامپیوتر کلاً از بین بروند. یک بار اما که به این پیامها بی توجه بودم، تعداد زیادی از پوشهها و فایلهایم که سالها ذخیرهشان کرده بودم؛ از بین رفت. حالا که دارم مینویسم، میبینم هر روز پر است از این پنجره های بزرگ و کوچک که در زندگی باز میشود و هی هشدار پشت هشدار میدهد که مراقب باش، ممکن است هرچه ذخیره کرده ای، هر پرونده ای ساخته ای به طرفة العینی از بین برود. ممکن است راهی که میروی، قدمی که بر میداری، حرفی که میزنی، نگاهی که میکنی، لقمه ای که میخوری، دوستی که انتخاب میکنی، مهمانی و جشنی که میروی، هرچه رشته ای پنبه کند؛ پس حواست باشد. اصلاً همین اعوذبالله من الشیطان الرجیم های هر نماز، همین غیر المغضوب علیهم ها، پنجره های هشدار و درخواست است، انگار. پیامهایی که سیستم کامپیوتری میدهد، اما و اگر و شاید دارد، اما پنجره ای که خدا باز کرده است، سرشار یقین است.
هر روز پر است از این پنجره های بزرگ و کوچک که در زندگی باز میشود و هی هشدار پشت هشدار میدهد که مراقب باش، ممکن است هرچه ذخیره کرده ای، هر پرونده ای ساخته ای به طرفة العینی از بین برود. ممکن است راهی که میروی، قدمی که بر میداری، حرفی که میزنی، نگاهی که میکنی، لقمه ای که میخوری، دوستی که انتخاب میکنی، مهمانی و جشنی که میروی، هرچه رشته ای پنبه کند؛ پس حواست باشد.
شکی نیست که ویروس اگر به جان سیستم زندگی بیفتد، مختلش میکند، نابودش میکند و هر چه ذخیره کرده ای، محو میکند و از بین میبرد. خدایی که مدام خبر داده است از دشمنی آشکار شیطان با انسان. از نبردی که تا دم مرگ، تمامی ندارد و لحظه ای غفلت کافیست تا همه چیز خراب شود. آدمی به خودی خود، خیلی حواس جمع نیست. اصلاً شاید برای همینهاست که ایمنترین دعاها و آرامش بخش ترین مناجاتها، خواستن دستگیری است و مراقب ... خواستن «اللهم لاتکلنی علی نفسی طرفه عینی ابداً ...»3
نویسنده: زهرا نوری لطیف
كارشناس شبكه تخصصی تبیان قرآن
1. ترجمه مجمعالبیان فی تفسیر القرآن، ج 20، ص 308
2. برگزیده تفسیر نمونه، ج 4، ص 58
3. طبق روایتی از امام صادق علیهالسلام، دعای «اللهم لا تکلنی علی نفسی طرفه عینی ابداً / خدایا مرا به قدر یک چشم بر هم زدن، به خودم وا مگذار» از دعاهای رسول اکرم صلوات الله علیه بوده است که ام سلمه در نیم شبی، حضرت صلوات الله علیه را در حالت تضرع و مشغول به این دعا دیده است.