آنچه باید درباره عوارض رنگ و دکلره مو بدانید.
استفاده از رنگ مو، برای پوشاندن موهای سفید و یا ایجاد تنوع در رنگ موها، شیوهای بسیار رایج است اما به کار بردن همین شیوه شایع و شناخته شده هم مزایا و معایب خاص خود را دارد؛ بنابراین برای استفاده از این محصولها باید به توصیه متخصصان عمل کرد و با رعایت شیوههای صحیح استفاده از این محصولات، به درصد بالای رضایت مندی رسید. در این مقاله نگاهی اجمالی داریم به عوارض رنگ و دکلره کردن موها؛ با ما همراه شوید.
عوارض رنگ مو
رنگهای مو حاوی مواد شیمیایی مختلفی هستند. رنگهای دائمی توسط میلیونها نفر در سراسر دنیا استفاده میشوند. حسن رنگ موی دائمی، مقاومت آن در برابر شست وشو است. البته به تدریج با رشد موها، لازم است که بخشهای سفید مجددا رنگ شود.
رنگ مو علاوه بر جلب رضایت افراد، از موها در برابر تابش نور آفتاب نیز محافظت میکند اما این مشکل هم وجود دارد که چون برای رنگ کردن مو از مواد اکسیدان از قبیل پارافنیلن دیآمین یا ترکیبات مشابه استفاده میکنند تا ساقه مو متخلخل شود و رنگ مو نفوذ کند، این مواد به مو صدمه میزنند و باعث حالت شکنندگی، موخوره و خشکی مو میشوند. ولی درباره سرطانزا بودن استفاده طولانی مدت از رنگ مو هنوز شواهد و دلایل قانع کنندهای وجود ندارد.
نکته جالب توجه دیگر اینکه از آنجا که رنگ مو روی ساقه مو اثر میکند و کاری با ریشه مو ندارد، باعث ریزش مو نیز نمیشود.
رنگ کردن مو نباید عادت شود
امروزه با پیشرفت فناوری ساخت رنگ مو در کارخانههای معتبر، عوارض این محصولات به حداقل رسیده ولی توصیه کلی متخصصان پوست آن است که نباید رنگ کردن مو، تبدیل به عادت شود زیرا دفعات مکرر تماس با مواد شیمیایی برای پوست و مو مضر است. بعضی از خانمها تا ریشه موهایشان کمی در میآید، بلافاصله آن را رنگ میکنند که این کار اصلا توصیه نمیشود.
به طور کلی اینکه رنگ کردن موها چند وقت به چند وقت خوب است که این مساله به نوع رنگ، جنس موها و سرعت رشد موها بستگی دارد و به طور کل هر چه این فاصله بیشتر باشد، بهتر است. فراموش نکنید هم رنگ مو و هم مواد دکلره کننده، به علت داشتن ترکیبات شیمیایی باعث آسیب جدی به موها میشوند که در درازمدت موجب خشکی، شکنندگی و کدر شدن موها و موخوره میشود.
علاوه بر آن، به خاطر داشته باشید قبل از رنگ کردن موها و یا دکلره کردن آنها، لازم است آزمایش اولیهای روی تکه کوچکی از موها انجام دهید. به علاوه قبل از استفاده از هر نوع رنگ و اکسیدان، باید آزمایش پوستی انجام شود زیرا امکان بروز حساسیت وجود دارد که در این صورت، دچار درماتیت یا التهاب پوستی میشوید و این حساسیت میتواند خفیف یا خیلی شدید باشد.
حساسیت ممکن است در حد قرمزی و خارش پوست و یا حتی شدیدتر به صورت تورم پوست سر و اطراف چشم و سوختگی و زخمهای دارای ترشح باشد. افرادی که به یک مارک خاص حساسیت نشان میدهند، ممکن است به همه رنگها حساسیت داشته باشند. در این موارد توصیه میشود از دیگر رنگهای نیمه دائمی، آن هم به شرط آزمایش پوستی استفاده شود.
جایگزینی برای رنگ مو
حنا از زمانهای دور به عنوان یک نوع رنگ مو شناخته شده است و یکی از قدیمیترین ترکیبات آرایشی و بهداشتی گیاهی در جهان به شمار میرود. حنا موهای سیاه را رنگی نمیکند ولی موهای روشن یا سفید را رنگی میکند. با مخلوط کردن حنا با گیاهان دیگر، میتوان رنگهای مختلفی را تهیه کرد. بسیاری از خانمهای باردار دوست دارند که در این دوران موهایشان را رنگ کنند اما بهتر است بدانند که تماس با هرگونه مواد شیمیایی در این دوران ممنوع است. زیرا وقتی موها را رنگ میکنند، مواد شیمیایی موجود در رنگ از طریق پوست سر وارد بدن میشوند و احتمالا بر جنین تاثیر منفی میگذارند.
حنا و سایر رنگ موهای گیاهی، ضرری برای جنین ندارند و خانمها میتوانند در صورت تمایل در این دوران یا در دوران شیردهی موهایشان را با حنا رنگ کنند. با این حال هنوز تحقیقات ثابتشدهای درباره ضررهای رنگ موی شیمیایی در دوران شیردهی منتشر نشده است.
توصیههایی برای دکلره کردن
رنگ موی بیشتر ما ایرانیها تیره است و برای تبدیل آن به موهای بلوند روشن یا زیتونی- دودی لازم است ابتدا موها را بیرنگ یا دکلره کرده و سپس رنگ موی مورد نظر خود را استفاده کنیم. حال اگر قصد داریم چنین کاری را انجام دهیم، بهتر است به موارد زیر حتما دقت کنیم.
۱ – استفاده از نرمکننده را فراموش نکنیم چون باعث لطافت بیشتر موها و آسانی شانه کردن آنهامیشود.
۲ – هرگز بیشتر از یک بار در ماه، موهای خود را دکلره نکنیم چون دفعات زیاد این کار مو را خشک و شکننده و مستعد آسیب جدی میکند.
۳ – برای خشک کردن موها از حرارت ملایم سشوار استفاده کنیم تا موها آسیب نبینند. از اتوی داغ نیز کمتر استفاده کنیم و حواسمان باشد در صورت بالا بودن حرارت سشوار، موهای سر دچار شکنندگی و خردشدن و حتی ریزش میشوند.
نکته مهم
هنگام استفاده از مواد اکسیدان، اگر غلظت موادی که روی سر گذاشته میشود، بیش از اندازه باشد، این مواد باعث ایجاد سوختگی پوست کف سر میشوند زیرا به سرعت با پروتئینهای پوست و مو ترکیب میشوند و میتوانند حالت سوختگی را روی پوست بهوجود بیاورند. اگر کسی دچار چنین سوختگیای شود، باید بلافاصله به متخصص پوست و مو مراجعه کند تا پزشک، درمان سوختگی شیمیایی را انجام دهد.