0

متن نشریه (دو ماهنامه) خلق - شماره یازدهم

 
yahagg118
yahagg118
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : فروردین 1390 
تعداد پست ها : 1092
محل سکونت : قم

سلوک آیت الله بهجت - پي‌نوشت‌ها

پي‌نوشت‌ها
ـــــــــــــــــــــــــــــ
1. بحار الانوار، ج75، ص189.
 
 
پنج شنبه 3 بهمن 1392  10:45 PM
تشکرات از این پست
yahagg118
yahagg118
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : فروردین 1390 
تعداد پست ها : 1092
محل سکونت : قم

شيوه صاحب نظري

نويسندة: محمد عمومي
نسخه چاپي: 13 الي 17 نسخه چاپي
منظور خـردمند من آن مـاه كه او را
با حسن ادب شيوة صاحب‌نظري بود «حافظ»
¨نيم نگاهي به ابعاد علمي، اخلاقي، سياسي حضرت آيت الله بهجت قدس سره
اشاره: حضرت آيت الله العظمي بهجت قدس سره شخصيتي كم‌نظير بودند كه عرفان را در پاي درس فقه نشاندند و فقه را به عطر عرفان و اخلاق معطر كردند. خوشه‌چيني ايشان در حوزه سامرا از محضر بزرگاني مثل: مرحوم آيت الله شيخ محمد كاظم شيرازي قدس سره ، و در حوزه نجف از محضر بزرگاني مانند: آيات عظام غروي اصفهاني قدس سره معروف به كمپاني و آقا ضياء عراقي قدس سره و مرحوم نائيني قدس سره ، و در قم نيز از محضر بزرگاني مانند آيت الله العظمي بروجردي قدس سره و آيت الله كوه‌كمره‌اي قدس سره ، از ايشان در ابعاد علمي، شخصيتي ويژه و ممتاز ساخته بود كه وصف آن در قالب يك مقاله و يك كتاب نمي‌گنجد و نيازمند برگزاري نشست‌ها و همايش‌ها و گفتگوهاي مبسوطي است و آنچه در اينجا مي‌آوريم بسان قطره‌اي از درياست.
در اين زمينه با يكي از اساتيد حوزه كه سال‌هاي متعدد از درس فقه و اصول آيت الله بهجت قدس سره بهره برده‌اند گفتگويي مفصل داشته‌‌ايم كه با توجه به محدوديت مجال، بخشي از اين گفتگو در سه محور: 1. مجموعه نكاتي در مورد روش علمي، مباني فقهي و شيوة تدريس و شاگردپروري ايشان، 2. اخلاق و سيره عملي، 3. امور اجتماعي - سياسي، تنظيم و تقديم مي‌شود.

¨محور اول: روش علمي، مباني فقهي و شيوه تدريس و شاگردپروري
نكته اول: اين نكته كه براي همه به ويژه حوزويان، بزرگترين درس و اتمام حجت است، اين است كه ايشان اهتمام فراوان به كارهاي علمي داشتند؛ به طوري كه با وجود كهولت سن و ضعف قواي جسماني تا سه روز قبل از وفاتشان، تدريس را ترك نكردند، حتي به بعضي از نزديكان فرموده بودند: «كه اگر امر دائر بين نماز جماعت و درس شود، من نماز جماعت را به دليل ضعف ترك مي‌كنم». زياد ديده‌ايم بسياري از كساني كه از مرز هفتاد يا هشتاد سالگي مي‌گذرند، معمولاً ديگر حال و نشاط و انگيزة كار و تلاش به ويژه كار علمي را ندارند؛ ولي ايشان تا روزهاي آخر عمر به امور علمي مي‌پرداختند. حضرت استاد اشتغال به امور علمي را عبادت مي‌دانستند، لذا سال‌هاي گذشته حتي بعد از ظهرها در هواي گرم، براي گفتن درس اصول از منزل پياده تشريف مي‌آوردند و ما ملاحظه مي‌كرديم با توجه به حساسيت ايشان به گرما، چقدر عرق مي‌ريختند و اذيت مي‌شدند و در عين حال با نشاط علمي و جدّيت مباحث را دنبال مي‌كردند و پس از آنكه درس اصول چند سالي به دليل كسالت استاد تعطيل شد، در سال تحصيلي اخير مجدداً بحث اصول را شروع كردند و اين مؤيد عرض بنده است.
نكته دوم: اينكه مرحوم آيت الله بهجت قدس سره بر خلاف نگاه سطحي بعضي از اشخاص، ميان تحصيل جدي علم از يك سو و پرداختن به امور اخلاقي و عرفاني از سوي ديگر، هيچ‌گونه تناقض و ناسازگاري نمي‌ديدند.
سيرة علمي و عملي و شخصيت پربركت آن بزرگوار، بهترين گواه اين ادعاست. البته حد و مرزها در اين ديدگاه كاملاً روشن است. ايشان تحصيل علم را از مهم‌ترين واجبات مي‌دانستند و يك بار به بنده فرمودند: «براي طلبه تا آن مقدار كه بدون تكلّف پيشرفت علمي دارد، تحصيل و مطالعه لازم است و اشتغال به مستحبات نبايد با اين حدّ از پيشرفت علمي مزاحمت كند».
ولي در عين حال منافاتي بين تلاش جدي علمي با توجه به برخي از مستحبات وجود ندارد.
البته براي عزيزان ما روشن است كه اين حد از وجوب تحصيل علم با توجه به تفاوت‌هاي فردي و شرايط زندگي افراد، يك‌سان نيست.
نكته سوم: مشي علمي ايشان اين بود كه با حريّت و آزادگي با تمام مباحث علمي برخورد مي‌كردند و اين طور نبود كه پروندة يك بحث را بسته ببينند، بلكه معتقد بودند كه ممكن است نظرات ديگران در اين مسئله‌ علمي اشتباه باشد و جاي بحث و بررسي و اشكال و جواب در تمام مباحث وجود دارد. بر همين اساس، با تمام ارادت و قدرداني از زحمات بزرگاني همچون: شيخ طوسي قدس سره ، شيخ مفيد قدس سره ، سيد مرتضي قدس سره و امثال آنها، مي‌فرمودند: «اگرچه اين بزرگان از نظر اجتناب از گناه در مرز عصمت بودند و جاي آنها بالاي سرماست، ولي با اين وجود اينها معصوم از خطا نبودند». و با اشاره‌اي، نقد علمي خود را به آنها بيان مي‌كردند.
يك بار مي‌فرمودند: «كسي كه مي‌خواهد بحث علمي بكند، بايد اين طور باشد كه اگر فردي هزار رأي و نظر درست داد، احتمال بدهد كه رأي هزار و يكم او غلط باشد و بالعكس، اگر كسي هزار نظر غلط داد، احتمال بدهد آن نظر هزار و يكم او درست باشد». اين توصيه حكايت از بلند نظري و اوج حرّيت و انصاف علمي آن بزرگوار دارد و براي همة طالبان علم و اهل تحقيق راه‌گشاست.
شيوة استاد چنين بود كه معمولاً بدون اينكه اسمي از افراد ببرند، به عنوان «يمكن ان يقال»، نظريه را با اشاره مطرح و ايرادات آن را بيان مي‌كردند.
نكته چهارم: بسياري از اوقات، سؤالات و اشكالات طلبه‌ها را با طرح يك سؤال ديگر جواب مي‌دادند كه او را وادار به فكر كنند و طلبه با تفكر و بررسي آن سؤال به جواب اشكال خود نيز واقف شود و صريحاً و به طور واضح جواب اشكالات را نمي‌دادند كه باعث تنبلي آنها شود.
نكته پنجم: شيوه و روش تدريس حضرت استاد اين بود كه بر خلاف معمول كه بعد از طرح و تنقيح مسئله، اقوال علما در اين مسئله مطرح مي‌شود و بعد از بيان اشكالات اقوال، قول مختار تقويت مي‌گردد، ايشان بعد از تنقيح مسئله، نظر خود را بيان مي‌كردند و با اشاره، به نقل برخي از اقوال مي‌پرداختند. لازمه اين روش، اين بود كه طلبه‌ها بايد قبل از درس، با پيش‌مطالعه از نظرات ديگران در مسئله آگاه مي‌شدند تا متوجه اشارات استاد بشوند.
نكته ششم: موجز و مختصر بودن مباحث و پرداختن به مسائل مهم و امّهات مطالب از ويژگي‌هاي درس ايشان بود و واردِ فروع و جزئيات مطرح شده در كتاب‌ها نمي‌شدند و مي‌فرمودند: «روش بزرگان ما مثل مرحوم آيت الله سيد ابوالحسن اصفهاني قدس سره و ديگران اين بود كه در مقام تدريس در هر كتاب فقهي به مسائل اصلي و چهارچوب كلي بحث مي‌پرداختند و تفريعات زيادي را مطرح نمي‌كردند؛ زيرا اگر شاكلة اصلي هر باب فقهي به خوبي فهميده شود، تفريعات آن چندان دشوار نخواهد بود». به همين جهت، مدت مباحث خارج ايشان در هر باب، نسبت به بقيه اساتيد، كمتر طول مي‌كشيد.
خلاصه اينكه وارد قيل وقال‌ها نمي‌شدند و در واقع به امهات بحث مورد نظرشان مي‌پرداختند.
نكته هفتم: موضوع بسيار مهم در تمام مباحث فقهي واصولي ايشان، توجه فراوان به عقل و بناي عقلا در هر مسئله بود و مي‌فرمودند كه خطاب شارع به عقلاست و همه چيز نياز به تصريح و ذكر ندارد. بسياري از مطالب است كه چون مخاطب، از عقلا فرض شده، اينها مفروض است. بايد به ارتكازات عقلي در فهم روايات توجه كرد و در بسياري از موارد، روايات ارشاد به حكم عقل است و جنبه تعبدي و تأسيسي ندارد. ايشان مي‌فرمودند: «اگر ما از ادله، فتوايي را فهميديم كه عقلاء بما هم عقلاء به آن خنديدند، بايد بدانيم كه اين فتوا درست نيست واين از دين نيست و ما نمي‌توانيم اين فتوا را به شارع نسبت بدهيم».
يادآوري: البته تذكر اين نكته لازم است كه در مقام پژوهش علمي، اين فرمايش استاد جاي بحث و گفتگو و شرح و تبيين دارد كه فعلاً مجال آن نيست و با اين صحبت مختصر ما تناسبي ندارد.
نكته هشتم: حضرت استاد در مباحث علمي و در مقام استنباط، ارتكازات متشرعه را نيز جزء ادله مي‌دانستند و ادله را منحصر در ادلة اربعه نمي‌ديدند، بلكه ارتكازات متشرعه را قوي‌ترين دليل تلقي، و مكرر بر اين موضوع تأكيد مي‌كردند و اين مطلب در شيوة فهم ايشان از روايات، كمك فراواني مي‌كرد.
نظر مبارك ايشان اين بود كه ما در مقام استنباط قبل از اينكه سراغ ادله برويم، بايد به سراغ وجدانيات خودمان برويم؛ يعني اول ببينيم خودمان با قطع نظر از ادله، هم به عنوان يكي از عقلا و هم به عنوان يكي از متشرعه، در اين مسئله، چه چيزي به نظرمان مي‌آيد و از نظر وجدانيات و ارتكازات ذهني خودمان، حكمش چيست. بعد از آن به سراغ ادله برويم و آيات و روايات را با عنايت به اين وجدانيات و ارتكازات بفهميم.
نكته نهم: مطلب جالبي كه حضرت استاد خصوصاً در بحث‌هاي فقهي مورد نظر داشتند و در واقع مبناي ايشان بود، اين بود كه ايشان مي‌فرمودند: «‌ما بايد روايات را از يك متكلم واحد در نظر بگيريم؛ يعني همه آنها از يك متكلم و گوينده صادر شده است. بنابراين روايات، ناظر به يكديگرند و جنبه شارحيت دارند و شارحيت هم منحصر در حمل مطلق بر مقيد و عام بر خاص و تقديم حاكم بر محكوم نيست، بلكه دايره‌اي گسترده‌تر دارد» (اين فرمايش حضرت استاد نيز به بحث مبسوطي نياز دارد كه از حوصله و مجال اين گفتار فراتر است). طبق اين مبنا ايشان سعي مي‌كردند تا حدّ امكان روايات را با هم جمع كنند و روايتي را كنار نگذارند، مگر در موارد خاص، البته مباني رجالي ايشان در جاي خود بايد تبيين شود.
نكته دهم: توجه ايشان به مباحث كلامي يا عقلي در ضمن مباحث فقهي و اصولي بود كه به تناسب بيان مي‌فرمودند؛ مثلاً به مناسبت‌هاي گوناگون به ادلة حقانيت تشيع اشارات مفيدي داشتند و در عين رعايت آداب نقد و انصاف علمي، ديدگاه‌هاي مخالفان را نقد مي‌كردند.
قبل از اينكه از اين محور بحث فارغ شويم، فكر مي‌كنم بيان يك نكتة ديگر از نظرات مرحوم استاد مفيد باشد، مخصوصاً براي عزيزان حوزوي كه اشتغال به تحصيل دارند. حضرت استاد مي‌فرمودند: «نشانه اينكه طلبه درست تحصيل كرده، اين است كه بتواند آنچه را كه خوانده، تدريس كند و اگر ديد قادر به تدريس نيست، كاشف از آن است كه به خوبي تحصيل نكرده است

پنج شنبه 3 بهمن 1392  10:46 PM
تشکرات از این پست
yahagg118
yahagg118
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : فروردین 1390 
تعداد پست ها : 1092
محل سکونت : قم

محور دوم: امور اخلاقي و سيره عملي

نكته‌اي بسيار مهم و كليدي كه در دستورالعمل‌هاي اخلاقي ايشان وجود دارد و در نامه‌هاي ايشان ديده مي‌شود و بسياري افراد هم از ايشان شنيده‌اند، اين بود كه مي‌فرمودند: «به يقينيات و واضحات و آنچه مي‌دانيد، عمل كنيد و در اموري كه نمي‌دانيد، قدري احتياط كنيد تا خداوند درهاي ديگري را به روي شما باز كند». و اما از لحاظ سيرة عملي، يك بار در احوال شيخ انصاري قدس سره مي‌فرمودند: اگر كسي عبادت ايشان را مي‌ديد، مي‌گفت: اين آقا جز عبادت كار ديگري ندارد، خواندن نماز جعفر طيار، زيارت عاشورا با صد لعن و صد سلام و انجام عبادات ديگر، جزء برنامه‌هاي هر روز شيخ بود. از آن طرف، اگر كسي بحث‌هاي علمي ايشان را مي‌ديد، مي‌گفت: اين آقا مثل اينكه جز بحث و درس كار ديگري ندارد. به نظر مي‌رسد كه حضرت آيت الله بهجت قدس سره خودشان نيز چنين بودند و عملاً به ما نشان دادند و همه ديدند كه ايشان تا روزهاي آخر به طور جدي و به طور منظم، به مباحث علمي توجه داشتند و از آن طرف به برنامه‌هاي عبادي خود بسيار پاي‌بند بودند. تا وقتي كه حالشان مساعد بود، هر روز تشرف به حرمشان ترك نمي‌شد. ظاهراً هر روز نماز جعفر طيار را و لو نشسته مي‌خواندند. انس با زيارت عاشوراي ايشان محسوس بود ولو در مسير رفت و آمد.
ايشان هم در مباحث علمي و هم در سير و سلوك و عرفان، بسيار جدي و محكم و استوار و با صلابت بودند وهمين ويژگي باعث مي‌شد كه هر كس ايشان را با آن عظمت مي‌ديد، به افق‌هاي وسيع‌تري متوجه مي‌شد و در نتيجه دنيا را بسيار پست و كوچك مي‌ديد.
حضرت استاد مي‌فرمودند: اگر كسي صادق باشد و واقعاً بخواهد به جايي برسد، راه همين است و بايد آن را طي بكند. شما نبايد به دنبال حرف زياد بگرديد و جزء كساني نباشيد كه «پي‌مصلحت مجلس آراستند، نشستند و گفتند و برخاستند». بايد به دنبال عمل باشيد.
ايشان از زياد حرف زدن پرهيز داشتند و با اشاره، جواب سؤالات ما را مي‌دادند و اگر سؤال كننده اصرار مي‌كرد يا جنبه ديگري از سؤال طرح مي‌شد، ايشان مي‌فرمودند جواب و راه همان است كه گفتيم

پنج شنبه 3 بهمن 1392  10:46 PM
تشکرات از این پست
yahagg118
yahagg118
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : فروردین 1390 
تعداد پست ها : 1092
محل سکونت : قم

محور سوم: امور سياسي، اجتماعي

حضرت استاد در عين جديت و صلابت در امور علمي و امور اخلاقي، در امور سياسي و اجتماعي بسيار تيزهوش و خوش فهم بودند. در مورد ارتباط ايشان با حضرت امام خميني قدس سره و مقام معظم رهبري و حتي سيد حسن نصر الله رهبر مقاومت لبنان مطالب متعددي بيان شده است؛ ولي دأب ايشان اين نبود كه در جزئيات دخالت كنند و نظر بدهند، ولي در مسائل سياسي، اطلاعات وسيع و دقيقي داشتند، خصوصاً اخيراً در بحث كتاب الجهاد نكته‌هاي بسيار جالب و آموزنده‌اي در زمينه مباحث تاريخي و سياسي از جمله نهضت مشروطه بيان مي‌فرمودند. شاهد تيزهوشي و دقت وعمق بينش سياسي ايشان، دو اطلاعيه‌اي است كه سال‌هاي گذشته دربارة انتخابات نوشته‌اند و در آن نكته‌هاي بسيار عميق و دقيقي را بيان فرمودند كه براي هميشه راه گشاست. نگاه ايشان به اسلام نگاهي جهاني و همه جانبه بود و لذا عنايت ويژه‌اي به طلاب خارجي داشتند و گاهي از آنها دلجويي‌هاي ويژه‌اي مي‌كردند و نكته‌هايي را درباره مناطق آنها بيان مي‌فرمودند.
در مورد وحدت شيعه و سني ايشان بسيار تأكيد بر حفظ وحدت داشتند و بر همزيستي توأم با رعايت ادب و احترام تأكيد مي‌كردند و مي‌فرمودند: آنچه را كه مخلّ به وحدت باشد، حرام مي‌دانيم از قبيل سبّ و لعن آشكار يا هر چيزي كه باعث فتنه و اختلاف و به خطر افتادن جان مؤمنين شود، اينها را ما به هيچ وجه جايز نمي‌دانيم.
بر همين اساس، ايشان بر روي مسئله تقيّه بسيار تأكيد داشتند و اين روايت را مكرر مي‌خواندند: «التقية ديني و دين آبائي» و مي‌فرمودند: ائمه عليهم السلام به بركت همين تقيه بود كه چهار تا شيعة آن روز را به چهارصد ميليون شيعه در عصر ما رساندند و اگر تقيه نبود، يقيناً شيعه از دست مي‌رفت. يك بار مي‌فرمودند: انگليسي‌ها در عراق سعي مي‌كردند با ايجاد اختلاف بين شيعه و سني، فتنه به پا كنند و در پناه اين اختلاف، بر مسلمين حاكم شوند؛ مثلاً به برخي‌ها پول مي‌دادند كه به محله‌هاي شيعه نشين بروند و به روش اهل سنت، اذان بگويند و يا بروند در محلات سني‌نشين اذان به روش شيعه بگويند. بنابراين بايد خيلي مراقب فتنه دشمن باشيم. ودر عين حال ايشان مي‌فرمودند ما سر سوزني از مباحث علمي و عقايد حق خود عقب‌نشيني نمي‌كنيم؛ زيرا بحث‌هاي ما علمي و منطقي و روشن است و به مناسبت‌هاي گوناگون به مباحث كلامي خصوصاً بحث ولايت توجه مي‌كردند و مي‌فرمودند: اين از كرامات شيعه و خودش يك معجزه است كه مدعيات شيعه از واضحات است و اگر كسي مقداري اهل انصاف باشد، آنها را مي‌پذيرد

پنج شنبه 3 بهمن 1392  10:47 PM
تشکرات از این پست
yahagg118
yahagg118
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : فروردین 1390 
تعداد پست ها : 1092
محل سکونت : قم

پايگاه جامع اخلاق و عرفان

صفحه 70 الي 71 نسخه چاپي
در عصر ارتباطات با فراگير شدن فناوري و گسترش استفاده از رايانه، جهان به مجموعه واحدي تبديل شده است كه دسترسي به اطلاعات، بدون صرف زمان قابل توجهي، مقدور است. در اين راستا، مؤسسه فرهنگي دارالهدي بر آن است كه پيام خود را از طريق پايگاه اطلاع‌رساني www.DARALHODA.com به مشتاقان فرهنگ ناب شيعي و اخلاق محمدي صلي الله عليه و آله و سلم به سراسر گيتي برساند. در اين سايت، علاوه بر بانك جامعي از كتب الكترونيك، مقالات تخصصي، عكس‌ها و صوت‌ها متنوع، اخبار و... در زمينه اخلاق و عرفان، كاربران محترم مي‌توانند از مشاوره اخلاقي بهره‌مند شوند.
اكنون به معرفي اجمالي اين پايگاه و سرفصل‌هاي موجود در آن مي‌پردازيم:
صفحة اصلي پايگاه داراي بخش‌هاي گوناگوني است كه عبارت‌اند از:
1. در محضر بزرگان:
در اين بخش، تصوير علماي اخلاق و اولياي الهي همراه با جملات و اندرزهاي اخلاقي از آن بزرگان به نمايش گذاشته مي‌شود.
2. آيت الله ناصري‌حفظه‌الله:
مؤسسه فرهنگي دارالهدي براي عالم اخلاقي و شيفتة امام زمان عليه السلام حضرت آيت الله ناصري احترام و جايگاه ويژه‌اي قائل است. تقريباً همة افراد مجموعة دارالهدي خود را به نوعي وامدار الطاف و عنايات ايشان مي‌دانند؛ از مدير محترم مؤسسه، حضرت حجت الاسلام والمسلمين حاج شيخ جعفر ناصري‌حفظه‌الله فرزند بزرگوار ايشان گرفته تا ساير اعضا و كاركناني كه بسياري از آنان، حداقل ايامي از زندگي خود را به استفاده از محضر آن عالم بزرگوار گذرانده‌اند. به اين سبب در پايگاه اينترنتي مؤسسه دارالهدي صفحه‌اي به حضرت آيت الله ناصري اختصاص يافته است تا اين عالم بزرگوار كه يادگاري از علم و اخلاق حوزة پربركت نجف اشرف است، بيشتر به جامعه و دوستداران اخلاق شناسانده شود. صفحة ايشان شامل بخش‌هاي زير است:
- درس‌هاي اخلاقي ايشان كه به طور هفتگي در يكي از مساجد اصفهان برگزار مي‌شود؛
- زندگي‌نامه؛
- فايل‌هاي صوتي گوناگون ايشان؛
- كتاب آب حيات كه مجموعه‌اي از سخنان ارزشمند ايشان دربارة حضرت ولي‌عصر عليه السلام ايراد شده است؛
- گالري عكس.
3. مدرسه علميه حضرت صاحب الزمان عليه السلام:
اين مدرسة علميه تحت اشراف حضرت آيت‌ الله العظمي بهجت قدس سره و با توليت حضرت آيت الله ناصري و با پي‌گيري‌هاي حضرت حجت الاسلام والمسلمين حاج شيخ جعفر ناصري در اصفهان تأسيس شده و طي فعاليت چند سالة خود، موفقيت‌هاي چشمگيري در سطح استان داشته است. صفحة ويژة مدرسه صاحب الزمان عليه السلام شامل «فايل‌هاي صوتي مدرسه»، «ساختار مدرسه و شرح وظايف»، «تاريخچه، اهداف و رسالت‌ها»، «عكس‌هاي برگزيده» و «آخرين اخبار» ويژة مدرسه است.
4. آخرين اخبار:
به ارائه جديدترين خبرهاي حوزة دين، معنويت و اخلاق مي‌پردازد.
5. تقويم معنوي:
در اين بخش مناسبت‌هاي ديني و معنوي هر روز با توضيحي مختصر ارائه شده است.
6. جديدترين مقالات:
اين بخش مجموعه‌اي گسترده و رو به رشد، شامل مباحث گوناگون اخلاقي اعم از فلسفة اخلاق، اخلاق كاربردي، اخلاق هنجاري و... است و با هدف تأمين كامل پژوهشگران و علاقه‌مندان حوزة اخلاق و معنويت گردآوري شده است.
7. مشاورة اخلاقي:
در اين بخش به پرسش‌هاي اخلاقي كاربران به همت مشاوران دارالهدي، در سريع‌ترين زمان پاسخ داده مي‌شود.
8. نشريه خُلُق:
از آنجا كه نشرية اخلاقي خُلق از آثار و محصولات پربركت مؤسسة دارالهدي است، صفحه‌اي ويژة اين نشريه ارائه شده كه در آن آرشيو همة شماره‌هاي نشريه موجود است.
9. محصولات:
مؤسسة فرهنگي دارالهدي بخش مهمي از فعاليت‌هاي خود را به تهيه و انتشار كتب اخلاقي و معرفتي اختصاص داده است كه اين بخش به معرفي اين محصولات مي‌پردازد.
10. كتابخانة الكترونيك:
اين صفحه، كتابخانه‌اي معنوي - اخلاقي است و كتب بسياري از علماي دين را گردآورده و قابليت دريافت آن را براي كاربران فراهم كرده است.
11. عكس:
اين صفحه مجموعه‌اي است كه در دوازده شاخه تصاوير اشخاص، اماكن و اخبار معنوي را ارائه مي‌كند.
12. پيوندها:
اين صفحه به معرفي برخي پايگاه‌هاي مفيد ديني - معنوي مي‌پردازد.
13. صوت:
در اين صفحه مجموعه‌اي جذاب و با ارزش از انواع فايل‌هاي صوتي كه بيشتر، سخنراني بزرگان اخلاق است، ارائه مي‌شود.
14. معرفي مؤسسه:
‌اين صفحه، عهده‌دار معرفي كامل مؤسسه فرهنگي دارالهدي است.
علاوه بر موضوعات فوق، معرفي هفتگي يك كتاب اخلاقي و نيز پيام‌هاي كوتاه معنوي، به جذابيت و مفيد بودن اين پايگاه افزوده است

پنج شنبه 3 بهمن 1392  10:47 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها