0

چطور در خانه كمپوست توليد كنيم؟

 
panasonic
panasonic
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : شهریور 1392 
تعداد پست ها : 37

چطور در خانه كمپوست توليد كنيم؟

چطور در خانه كمپوست توليد كنيم؟
 
 
توليد كود كمپوست از زباله‌هاي خانگي، بحثي است كه اولين بار بيش از دو دهه پيش در كشورهاي اروپايي و آمريكايي مطرح شد.

مردم آموختند با اين روش نه تنها مي‌توانند از حجم زباله‌هاي توليد شده شهري بكاهند، بلكه كود مورد نياز براي پرورش گياهان خانگي را نيز بي‌هيچ هزينه‌اي تامين ‌كنند.

آمار دقيقي از ميزان توليد سالانه كمپوست در خانه‌ها در دست نيست اما بر اساس آمارهاي جهاني به طور ميانگين سالانه در هر خانه بيش از 200 پوند (90.718 كيلو) زباله از مواد طبيعي در هر آشپزخانه توليد مي‌شود كه به راحتي مي‌توان آنها را به كمپوست تبديل كرد.

براي توليد كمپوست تقريبا از تمام مواد ارگانيك مي‌توان استفاده كرد. كپه اوليه كمپوست نيازمند نسبت مناسبي از مواد غني از كربن يا "قهوه‌اي" و مواد غني از نيتروژن يا "سبز" است.

مواد قهوه‌اي به موادي چون برگ خشك، ني و چوب خشك گويند و مواد سبز شامل مواد طبيعي با رنگ سبز و تازه مثل علف تازه و اغلب مواد زائد آشپزخانه‌ها است.

مخلوط كردن مواد مختلف از اين دست مي‌تواند كودهاي كمپوستي با درصدهاي متفاوتي از مواد مغني توليد كند. توليد مغذي‌ترين كمپوست بيشتر به يك هنر شباهت دارد كه از لابه‌لاي تجربه فراوان بيرون مي‌آيد تا علم صرف.

ايده‌آل درصدهاي مواد، 25 قسمت مواد قهوه‌اي در مقابل يك قسمت مواد سبز است. اگر حجم كربن در مواد اوليه زياد باشد سبب مي‌شود كه تجزيه مواد به كندي انجام شود و در نتيجه توليد كود مدت زمان بيشتري ببرد. وجود مقادير زياد نيتروژن در مواد اوليه هم سبب مي‌شود بوي كود زياد باشد.

برگ‌ها بخش زيادي از زباله‌هاي حياط‌ها و باغ‌ها را تشكيل مي‌دهند. براي توليد كود كمپوست خوب در خانه كه به كار نگهداري گل‌هاي گلداني‌تان بيايد، مي‌توانيد از مقاديري از برگ‌هاي ريخته شده در پارك نزديك خانه‌تان استفاده كنيد.

هر روز در آشپزخانه منزل شما حجم زيادي از زباله‌هايي چون پوست خربزه و هندوانه، هويج، چاي‌هاي كيسه‌اي، هسته سيب، پوست موز و تقريبا هر چيز طبيعي ديگري كه در آشپزخانه به كار مي‌رود، توليد مي‌شود. شما تقريبا مي‌توانيد تمام زباله‌هاي طبيعي آشپزخانه‌تان را بازيافت كنيد.

البته موادي چون گوشت و مواد گوشتي، مواد لبني و مواد چرب مثل سس سالاد و كره بادام‌ زميني براي توليد كود دردسرآفرين هستند. ضايعات گوشت در كمپوست باعث ايجاد بوي بد و جذب حشرات موذي مي‌شود. پوست تخم مرغ هم ماده اوليه خوبي براي كود كمپوست است اما به كندي تجزيه مي‌شود.

براي توليد كمپوست در خانه مي‌توانيد از سطل‌هاي فلزي در بسته استفاده كنيد و آن را در جايي چون بالكن خانه‌تان قرار دهيد. اين كار به شما اين امكان را مي‌دهد كه هر به هر اندازه زباله كه توليد شد، به كود قبلي خود بيفزاييد.

حواستان باشد كه زباله‌هاي خانگي جزو مواد "سبز" هستند، در نتيجه هر بار كه مقداري زباله آشپزخانه‌اي به سطلتان اضافه مي‌كنيد، روي آن را با حدود 20 سانتي‌متر از مواد "قهوه‌اي" مثل برگ‌هاي خشك، بپوشانيد. براي اينكه كودتان با سرعت بيشتري توليد شود، مي‌توانيد تمام مواد آن را به قطعات كوچكتري تقسيم كنيد.

استفاده از برگ‌هاي سوزني كاج هم براي توليد كمپوست توصيه مي‌شود. براي استفاده از اين برگ‌ها لازم است آنها را در طي فرآيند تجزيه‌شان خرد كنيد و هر چند روز يك بار آنها را به قطعات كوچكتري ببريد. حسن به كار بردن اين برگ‌ها در اسيدي كردن خاك است. اگر خاكي كه براي گلدان‌ها يا حياطتان به كار مي‌بريد قليايي است، با اضافه كردن برگ‌هاي سوزني كاج به مواد اوليه كودتان، مي‌توانيد جنس خاك را ارتقا دهيد.

براي اينكه روند توليد كمپوست كوتاه‌تر شود، بايد به جزئيات هم توجه كرد. اگر در منطقه‌اي سردسير زندگي مي‌كنيد، سطل بازيافتتان را در محلي قرار دهيد كه در معرض تابش نور خورشيد باشد تا با كمك گرماي خورشيد، مواد زودتر تجزيه شوند. اگر هم در منطقه‌اي گرمسير و خشك زندگي مي‌كنيد، سطل را در سايه قرار دهيد تا سرعت تبخير آب مواد موجود در آن كم شود.

زمان مورد نياز براي توليد كمپوست كاملا به نسبت مواد اوليه شما و شرايط محيطي بستگي دارد، اما مي‌توانيد از روي شرايط ظاهري كود، پي ببريد كه آماده است يا نه. كود كامپوست نهايي به رنگ قهوه‌اي تيره است و بوي خاك مي‌دهد. اغلب در آن بخش‌هايي از برگ كه تجزيه نشده است، ديده مي‌شود.

 

چهارشنبه 2 بهمن 1392  12:22 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
panasonic
panasonic
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : شهریور 1392 
تعداد پست ها : 37

تهیه کمپوست در کارخانه ها

 
تهیه کمپوست در کارخانه ها
فرآیند تولید کود در کارخانه به روشی طراحی شده است که طی آن علمیات تخمیر در یک سالن سر پوشیده انجام گرفته که با کنترل دما و رطوبت و هم زن و هوا دهی به موقع توده زباله ، علاوه بر کاهش زمان تخمیر زباله از تولید و انتشار بوهای نامطبوع جلوگیری به عمل می آید .
تولید کود آلی به طور کلی در 3 بخش صورت می گیرد :
1- سالن پذیرش
2- سالن تخمیر
3- آماده سازی نهایی


زباله های حمل شده از سطح شهر در داخل این سالن تخلیه شده و سپس لودر مواد داخل سالن را توزیع نموده و در محدوده ای به مساحت تقریبی 1000 متر مربع انبار می کند .
در زمان شروع به کار کار خانه مواد توسط ماشین آلات به داخل هاپر ریخته می شود و از آنجا توسط یک واحد نوار نقاله زنجیری به خطوط دیگر هدایت می گردند .
مواد در مسیر انتقال از روی نوارهای نقاله وارد سرند دوار اولیه و بعد از آن سرند ثانویه می شود . این دستگاه ها وظیفه جداسازی قطعات درشت را دارند و دارای طول حدوداً 9 متر و قطر دهانه 5/2 متر و چشمه هایی به قطر 5 و 10 سانتیمتر می باشند .
مواد در مسیر خط پس از عبور از سرندها به دو قسمت زیر گذر سرند و سرریز تقسیم می شوند . موادی که دارای ابعاد بزرگتری هستند با شیب ملایمی که سرندهای دوار دارند به خروجی ها هدایت شده و پس از عبور از یک مرحله جداسازی دستی که توسط نیروی انسانی در دو سوی خط انجام می شود ، ضایعات تخلیه نایلکس به بیرون سالن هدایت و جهت دفن در محل دفن زباله شهری بارگیری می گردند .
در سالن تخمیر کمپوست عملیات توده گذاری ، همزنی و هوا دهی به طور پیوسته انجام می گیرد .
مواد ابتدا از طریق یک دستگاه نوار نقاله وارد کریدوری که در وسط سالن تعبیه شده می گردد و سپس از طریق دستگاهی به نام تریپر که در طول کریدور قادر است روی ریلهای خاص خود حرکت کند به روی یک پل فلزی و نقاله های زنجیری هدایت مواد در کف سالن ریخته می شود .
در این سالن در مجموع 24 محدوده مجزا (‌پایل ) با ظرفیت هر یک 350 تن وجود دارد .

لازم است که یک سیستم تهویه بسیار قوی حاوی حداقل 12 فن فشار قوی در سالن تعبیه شود در سالن تخمیر کارخانه کمپوست به منظور انبار کردن لایه ای مواد و همزنی معمولاً از مجموعه ای به نام استاکر که شامل یک واحد پل فلزی با دهانه حدوداً 26 متر و یک واحد همزن مارپیچی استفاده می شود .
هوادهی و همزنی مواد که فرمان های به هنگام آن از طریق اتاق کنترل و کامپیوتر صنعتی صادر می شود در سیکل تقریبی 22 روز ادامه یافته و نهایتاً پس از طی این دوره توسط لودر و کمپرسی به محوطه انبار هدایت شده که این مواد به مدت 60 روز نیز در محوطه باز نگه داری می گردند .
پروسه تخمیر در یک محیط سرپوشیده که دما ، رطوبت و میزان هوای ورودی آن قابل کنترل است انجام می پذیرد . بنابراین ضمن آن که از تخصیص زمان اضافی برای نگه داری مواد در طول دوره از خروج مواد مغزی گیاه در شیرابه استمالی جلوگیری شده و محصول تولیدی از کیفیت مطلوبی برخوردار می شود .
رد طی دوره 22 روزه ماندگاری مواد در این سالن ، مواد آلی توسط میکرو ارگانیزم های موجود در زباله و حضور هوایی که توسط فن هایی از کف سالن به داخل توده زباله دمیده می شود تجزیه می گردد .

حاصل این فرآیند تجزیه دی اکسید کربن ، بخار آب و یک ته مانده جامد و مقدار قابل توجهی انرژی است .
این مواد بدست آمده طی مراحل دیگری آماده سازی نهایی کمپوست ایده آل تبدیل شده پس از بسته بندی به جهت فروش عرضه می گردند .

 

چهارشنبه 2 بهمن 1392  12:25 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
panasonic
panasonic
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : شهریور 1392 
تعداد پست ها : 37

پاسخ به:چطور در خانه كمپوست توليد كنيم؟

ورمی کمپوست   کود غنی

ورمی کمپوست کودی است با منشا آلی سرشار از عناصر غذایی ماکرو و میکرو که در رشد متناسب و بهینه ی گیاه نقش موثر دارند. کود ورمی کمپوست حاوی بیشترین میزان مواد محرک رشد در میان سایر کودهای آلی است. این محرک ها در رنگ پذیری و افزایش گل گیری بسیاری از محصولات نقش به سزایی دارد.

مایع دفعی از بدن کرم ها که در درون بستر پرورش کرم وجود دارد حاوی مقادیر بالایی از آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها، نیتروژن آلی، پروتئین، مواد شبه هورمونی و … است.
عبور آرام و متداوم مواد غذایی از روده ی کرم و دفع آن توسط کرم باعث ضدعفونی و استریل شدن این مواد می شود. از این رو کمپوست حتی به عنوان یک بستر کشت نیمه سترون قابل استفاده است. این در حالی است که میزان و نحوه ی دردسترس قرارگرفتن مواد غذایی ماکرو و میکرو به حدی است که در صورت استفاده از کمپوست به عنوان بستر کشت گیاهان، به هیچ عنوان اثرات منفی گیاه سوزی دیده نخواهد شد.

در آزمایشات فراوان اثبات شده است که مواد شبه هورمونی موجود در کود ورمی کمپوست، در جوانه زنی، ریشه دهی، سرعت رشد و … تاثیر به سزایی دارد تا اندازه ای که گیاهان تیمارشده با این کود تا ۴ هفته(گوجه فرنگی) زودرسی داشته اند.
علاوه بر موارد فوق بیشترین ارزش ورمی کمپوست در میکروارگانیسم های موجود در آن می باشد. میکروارگانیسم یا موجود زنده ی موجود در درون کود ورمی  کمپوست (همچون باکتری های تجزیه گر) با افزایش راندمان عملکرد خاک و یا به عبارتی زنده کردن خاک کشاورزی به صورت کاملا عینی منجر به کاهش نیاز خاک به مصرف مواد شیمیایی و در عین حال افزایش عملکرد گیاهان می شود.

 

شنبه 5 بهمن 1392  9:55 PM
تشکرات از این پست
aliabadi2745
aliabadi2745
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : تیر 1390 
تعداد پست ها : 5
محل سکونت : خراسان رضوی

پاسخ به:چطور در خانه كمپوست توليد كنيم؟

خوب باید اول کر بو هم باشی

دوشنبه 7 بهمن 1392  3:05 PM
تشکرات از این پست
panasonic mehdi0014
panasonic
panasonic
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : شهریور 1392 
تعداد پست ها : 37

پاسخ به:چطور در خانه كمپوست توليد كنيم؟

کاربرد متداول تجاری کرم های قرمز عبارتند از:

1.     عملیات پرورش کرم در حد وسیع (مزارع کرم)

2.     مدیریت فضولات حیوانی یا کود حیوانی در دامداری ها بخصوص دامداری های پرورش دامهای شیری,اسب ,خوک و خرگوش.

3.     کاهش مواد زائد تولیدی در مدارس,بیمارستانهاو سایر موسسسات

4.     تولید ورمی کمپوست از مواد زائد باغبانی,پسماندهای آلی و مواد غذایی و جامدات بیولوژیکی یا لجن در مقیاس بزرگ

5.     اصلاح بهبود کیفیت و ساختار خاک با استفاده از ورمی کمپوست تولیدی

6.     تولید تی کمپوست با استفاده از ورمی کمپوست تولیدی

7.     تولید پروتئین کرم قرمز جهت تغذیه و پرورش ماهی و طیور.

 محاسن تولید ورمی کمپوست به صورت سبدی :

 فرایند سریع: تبدیل زباله در مدت 45-40 روز انجام می شود در صورتی که در روشهای متداول 6-4 ماه زمان نیاز دارد.

 آلودگی صفر: ورمی کمپوست در سبد تولید شده می شود و از آلودگی هوا ,آب و خاک بطور کامل جلوگیری می کند .

 عاری از بوی نامطبوع : این فرایند هیچ بوی نامطبوعی منتشر نکرده بنابر این سبد ها می توانند در مجاورت خانه ها مسکونی قرار گیرند.

 کود آلی : این فرایند,زباله را به کود آلی غنی تبدیل می کند که می تواند هم در باغها مورد استفاده قرار گیرد و هم با قیمتهای مناسبی به فروش برسد.

 پتانسیل اقتصادی : یک کیلو گرم زباله قابل تجزیه بیولوژیکی میتواند حدود 4/. کیلو گرم ورمی کمپوست تولید نماید.

غذا های قابل قبول برای کرم ها:

کرم ها می توانند پوست و هسته و آشغال میوه جات ,سبزیجات,پوسته تخم مرغ,پوست سیب زمینی تفاله قهوه و چای, نان ,گرد و خاک جاروبرقی,پسماند مو و ناخن را به عنوان غذا مصرف کنند.قبل از ریختن غذا در محل ,کرم ها را برای مدت یک هفته رها کرده و به آنها اجازه می دهیم تا خوردن غذای بستر را شروع کنند.آنها مواردی را که دارای موارد زیادی سلولز است,نظیر خاک اره ,برگ کاغذ و مقوا دوست دارند.بطور کلی به محض اینکه کرم ها ,در محیط جدید قرار می گیرند ,باید به آنها غذا داد.اگر چه کرم ها اشتهایی شگفت انگیز دارند,ولی خیلی مهم است که غذای اضافی به انها ندهیم.خیلی بهتر است که به کرم ها بصورت هفتگی و در مقادیر کم غذا بدهیم, کرم ها می توانند بیشتر از نصف وزن خود در طول شبانه روز غذا مصرف کنند و در کمتر از یک ماه می توانند جمعیتشان را به دو برابر افزایش دهند.

غذا های غیر قابل قبول برای کرم ها:

باید دقت نمود که چه چیزی برای خوردن به کرم ها داده می شود ,خصوصا اگر از منابع غذایی آنها بی اطلاع باشیم , بعنوان مثال در موارد دفعی اسب ,گله یا سگ اغلب کرم کش هایی وجود دارد که در آنها فعال باقی مانده و کرم های پارازیت را در حیوانات از بین می برند,بنابر این می توانند کرم ها را نیز بکشند اگر از کود حیوانی استفاده می شود ,باید به زمان انتقال کرم ها به محیط( کود) دقت نمود و از مصرف کود تازه برای چند هفته اجتناب کرد.

غذا های غیر قابل قبول برای کرم ها عبارتند از :

مرکبات ,سیر و پیاز,گوشت و مرغ و جوجه, فراورده های لبنی,مدفوع سگ و گربه و همچنین روغن و غذا های چرب,پنیر, کره,تولیدات حیوانی,ماهی و حبوبات. از مواد غیر غذایی نظیر شیشه,پلاستیک,فلزات,قوطی حلبی و زرورق نباید در کمپوست استفاده شود ,زیرا مشکل حشرات و جانوارانی مثل موش بوجود می آید.کاغذ هایی که روی آنها با جوهر های رنگی نوشته شده باشد برای کرم ها مناسب نیست چون گاهی اوقات در جوهر ها فلزاتی بکار میرود که برای کرم ها سمی و کشنده است.

زمان فعالیت کرم های خاکی:

کرمهای خاکی در بهار و پاییزیعنی هنگامی که سطح خاک گرم و مرطوب باشد ,نسبت به تابستان که سطح خاک خشک است و یا در زمستان که هوا بسیار سرد است,فعالیت بیشتری دارند. مقدار و فصل بارندگی نیز در فعالیت پرورش کرم خاکی تاثیر بسزایی دارد.

دوره زندگی و رشد کرم خاکی:

تخم کرم های خاکی در پیله قرار میگیرد که بسته به نوع گونه از نظر شکل متفاوت است. مدت زمان رسیدن پیله ها و پیله گذاری به گونه کرم خاکی ,دما, تراکم جمعیت,غذای در دسترس و رطوبت بستگی دارد.

 پیله گذاری ها در بهار و اوایل تابستان انجام می شود.حداقل دما برای پیله گذاری 3 درجه سانتی گراد ذکر شده است که پایین تر از آن این عمل انجام نمی شود.عامل دیگری که می توند تعداد پیله ها را تحت تاثیر قرار دهد نوع ماده غذای مصرفی است.در این مورد گزارش شده است که بالغینی که از لجن فاضلاب خانگی استفاده می کنند ,یک دهم تعداد پیله هایی که توسط بالغینی که از فضولات گاوی و اسبی استفاده می کنند, پیله گذاری می کنند..در طول رشد کرم های خاکی ,بجز تغییراتی که در رنگدانه آنها صورت می گیرد ,تغییرات ظاهری بیرونی کمی تا بلوغ اتفاق می افتد.و افزایش وزن کرم های خاکی عمدتا قبل از رسیدن به بلوغ صورت می گیرد.

تخم کرم ها در شرایطی که محیط مرطوب و درجه حرارت 16 تا 27 درجه سانتی گراد باشد,در عرض 14 تا 20 روز رسیده و کرم ها ی کوچک از آن بیرون می آیند. کرم های جوان هنگام خروج از تخم بیرنگ هستند.

.عمر طبیعی بسیاری از کرم ها خاکی کوتاه است ولی به طور طبیعی بیش از 5/1 سال عمر می کنند.با از بین رفتن کمربند تناسلی ,پیری در کرم ها پدیدار می شود که همراه با از دست دادن تدریجی و جزئی وزن بدن و در نهایت مرگ خواهد بود.

تکثیر کرم ها:

 

کرم ها خاکی از نظر تولید مثل دو جنسی اند و اندام های نر و ماده آنها در سوراخ هایی در قسمت شکمی بدن قرار دارند .کرم های خاکی تولید مثل مداوم و یا نیمه مداوم دارند و در اکثر ایام سال کپسول تخم می کنند.در اکثر گونه ها ,تولید کپسول های تخم منوط به فراهم نمودن غذا و شرایط مناسب محیطی است.اکثر کرم ها کپسول های کرمشان را در نزدیکی سطح خاک قرار میدهند.

تاثیر ورمی کمپوست بر خصوصیات خاک:

در اکثر تحقیقات انجام شده روی ورمی کمپوست ,تاکید بر اندازه گیری خصوصیات ورمی کمپوست و تاثیر آن بر رشد گیاه متمرکز بوده است.میزان ترکیبات هوموسی در ورمی کمپوست 60-40% بیشتر از ورمی کمپوست است.ترکیبات هوموسی نقش مهمی در تهویه ,ظرفیت نگهداری آب خاک و نفوذ پذیری آن دارد,بنابر این تاثیر ورمی کمپوست  بر خصوصیات فیزیکی خاک بیشتر از کمپوست است .وقتی ترکیبات هوموسی خاک از بین رود خاک سخت,فشرده و کلوخه ای شود.اسید های هیومیک آزاد شده از فضولات کرم های خاکی میزان فعالیت متابولیکی خاک را زیاد می کنند. افزایش ظرفیت نگهداری آب خاک ,میزان نفوذ پذیری و تخلخل و همچنین کاهش چگالی ظاهری خاک بر اثر اضافه کردن ورمی کمپوست به دلیل تاثیر ورمی کمپوست بر خاکدانه سازی اتفاق می افتد.فضولات کرم های خاکی مقدار زیادی فسفر و آنزیم فسفاتاز دارد که به جذب این عنصر توسط گیاهان ,در خاک هایی که ورمی کمپوست در یافت کرده اند ,کمک می کند. تاثیر کرم های خاکی بر خاکدانه سازی و پایداری ساختمان خاک  از طریق فضولاتی است که از نظر فعالیت میکروبی بسیار فعال می باشند.

تاثیر فضولات کرم های خاکی ممکن است به علت مقدار ماده آلی زیاد آنها,بافت و ظرفیت نگهداری آب آن یا جمعیت بیشتر باکتری ها و قارچها در آن باشد.ریسه قارچها و متابولیت های میکروبی نقش زیادی در تشکیل خاک دانه ها دارند .افزایش جمعیت کرم های خاکی در خاک پس از اضافه کردن ورمی کمپوست ممکن است دلیل دیگری برای بهبود شرایط خاک باشد .کانالهای کرم های خاکی نقش مهمی را در افزایش نفوذ پذیری خاک و تخلخل آن بازی می کنند.افزودن ورمی کمپوست به خاک فعالیت کرم های خاکی را افزایش می دهد.افزودن ورمی کمپوست همانند کمپوست به محیط های کشت گلدانی سبب کاهش چگالی ظاهری ,تخلخل و افزایش ظرفیت نگهداری آب این محیط ها می شود.

میزان فعالیت میکروبی در ورمی کمپوست بسیار بیشتر از کمپوست است .میزان نیتروژن وزن زنده میکروبی خاک  پس از مصرف ورمی کمپوست ضایعات کاغذ و کود گاوی بیشتر از کمپوست است.در محیط های کشت حاوی خاک اضافه کردن ورمی کمپوست حاصل از فضولات اردک به خاک باعث افزایش فعالیت میکروبی در مقایسه با گلدانهایی که فقط کود شیمیایی دریافت کرده اند شده است.اتو کلاو کردن ورمی کمپوست باعث کاهش تاثیر مثبت آن بر رشد گیاهان می شود و این موضوع نشان دهنده اهمیت فعالیت میکروبی در ایفای نقش ورمی کمپوست در خاک است.

چهارشنبه 9 بهمن 1392  5:42 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
panasonic
panasonic
کاربر تازه وارد
تاریخ عضویت : شهریور 1392 
تعداد پست ها : 37

پاسخ به:چطور در خانه كمپوست توليد كنيم؟

کرمهای خاکی

از زمان داروین ,کرم های خاکی یکی از ماکروفوناهای عمده خاک, بعنوان دوست مزرعه داران مورد توجه قرار گرفته اند.زندگی کرم خاکی عموما سخت است بدن آنها دارای حدود هفتاد درصد پروتئن بوده ویک غذای غنی برای بسیاری از شکارچیان محسوب می شود دشمنان اصلی کرم خاکی ,پرندگان حشره خوار ,مثل سینه سرخها و پستاندارانی نظیر موش کور می باشد.بیش از سه هزار گونه کرم خاکی وجود دارد اما فقط شش گونه از آنها برای پرورش کرم خاکی مهم هستند .
کرم های خاکی جزء اصلی خاک را تشکیل می دهند . این موجودات زنده ,در شخم زدن زمین در طول میلیونها سال نقش داشته و به باز گردش مواد مغذی الی برای رشد بهینه گیاهان کمک می کنند.از سایر مزایای وجود کرم های خاکی می توان به موارد زیر اشاره کرد .

 






· هوادهی خاک
· تفکیک خاک جهت دسترسی آسانتر توسط ریشه گیاهان · کمک به خاک جهت نگهداری آب بیشتر
· تصفیه و پاکسازی مواد آلی مرده از طریق خوردن آنها و باز گرداندن آنها به زنجیره غذایی بطور کلی کرم های خاکی می توانند به عنوان شاخصهای بیولوژیکی در حاصلخیزی خاک محسوب شوند. برای خاک حاوی کرم های خاکی, قطعا حضور باکتریها, قارچها, اکتینومیستها ,پروتوزوآها, حشرات , عنکبوتها, هزارپایان و سایر گروهها جهت حفظ سلامتی خاک ضروری هستند. کرم های خاکی پسماندها را تجزیه می کنند و نبود آنها با حضور لایه ای از پسمانده برسطح خاک مشخص می شود. حضور کرم های خاکی در خاک , رشد گیاهان را افزایش داده و بهبود می بخشد.


کرم های خاکی که به لاتین لومبریسیده و به عربی خراطین نامیده می شوند,از دیرباز مورد توجه محققین و صاحبنظران بوده است . ارسطو برای اولین بار به نقش کرم های خاکی در تجزیه و فساد بقایای گیاهی و جانوری و نیز از جهت نگهداری ساختمان و تهویه و حاصلخیزی خاک توجه بیشتری نمود.

در ایران کرم های خاکی از زمانهای قدیم مصارف طبی و درمانی داشته است و حمداله مستوفی , در کتاب کتاب خود که به چندین زبان ترجمه شده است.به مصارف طبی و درمانی این موجودات اشاره کرده است. بطور کلی 4 الی 6 نوع کرم خاکی در تولید کمپوست از زباله ,مناسب تشخیص داده شده اند اما معمولا کرم قرمز یا ایزینیا فوتیدا بیشترین استفاده را دارا می باشد.


ایزینیا فوئتیدا این کرم برای اولین بار در اروپا ,سیبری, جنوب روسیه, فلسطین و شمال امریکا یافت شد. این کرم به کرم قرمز ,کرم ببری,کرم کود یا کرم کمپوست هم معروف است. این کرم ها,کرم های فوق العاده ای هستند که بیشترین کاربرد را در تولید کمپوست از مواد زائد دارند.آنها اساسا زباله زی و کود زی میباشند.کرم های قرمز در توده های غنی از مواد آلی تجمع می یابد و این مواد را مصرف می نمایند و مدفوعی که دفع میکنند,باعث بهبود کیفیت خاک می شود.کرم های قرمز شرایط محیطی متفاوتی را تحمل می کنند.در ورمی تکنولوژی و ورمی کمپوست این نوع کرم ها بیشترین کاربرد را در جهان دارند.هیچ محدودیتی در مقدار کود و تعداد کرم وجود ندارد.جمعیت آنها متناسب با مواد غذایی در دسترس افزایش می یابد.آنها در تمام فصول سال به شکل دوره ای کار می کنند.به مراقبت کمی نیاز دارند. سایر نامهای این کرم عبارت است از: کرم صورتی , کرم ارغوانی وکرم های پرورش ورمی کمپوست

اختصاصات این کرمها عبارتند از : · در بدن تارهای زیادی دارند. · بدن استوانه ای به طول 130- 35 میلی متر و قطر 5- 3 میلی متر · کمر بند تناسلی در مرحله بلوغ بر روی بند های 9-7 قرار دارد. · رنگ ارغوانی , قرمز, قرمز تیره و قرمز قهوه ای بدن دارای رنگ غیر یکنواخت بوده و محل اتصال دو قطعه یا بند از بدن کرم به رنگ زرد یا رنگ پریده می باشد. · تعداد بند ها حدود 110- 80 عدد می باشد. · قادرند در شرایط سخت محیطی و همچنین در محیط های دارای نوسانات زیاد رطوبت و درجه حرارت زندگی کنند. · میانگین بازدهی رشد آنها حدود 7 میلی گرم ,کرم در روز می باشد.رشد سریع آنها و وزن کرم بالغ به حدود 1.5 گرم می رسد. · طول عمر آنها 70 روز و حداکثر 5- 4 سال است.زمان لازم برای بلوغ 55- 50 روز (8-7 هفته) می باشد. · هر گرم بطور متوسط هر سه روز یک پیله (5-1 پیله در هفته) تولید می کند.نوزاد کرم در مدت 23 روز از پیله خارج می شود.بطور کلی هر کرم در طی یکسال حدود 900 پیله می گذارد.هر پیله 3-1 نوزاد کرم تولید می کند. · تمایل کمی به سوراخ کردن و حفر کردن در خاک های معدنی دارند و کرم ها حرکتی غیر از تغذیه کردن نشان نمی دهند. · شرایط محیطی مناسب برای کرم ها عبارتند از: دمای 20 درجه سانتی گراد(2/23-7/15 درجه سانتی گراد) رطوبت 70-65 درصد و phبهینه در حد خنثی تا کمی اسیدی .وجود رطوبت بیش از حد بعلت ایجاد شرایط بی هوازی سبب مرگ کرم ها می گردد. · پرورش و نگهداری آنها آسان است.




کاربرد متداول تجاری کرم های قرمز عبارتند از:
1. عملیات پرورش کرم در حد وسیع (مزارع کرم) 2. مدیریت فضولات حیوانی یا کود حیوانی در دامداری ها بخصوص دامداری های پرورش دامهای شیری,اسب ,خوک و خرگوش. 3. کاهش مواد زائد تولیدی در مدارس,بیمارستانهاو سایر موسسسات 4. تولید ورمی کمپوست از مواد زائد باغبانی,پسماندهای آلی و مواد غذایی و جامدات بیولوژیکی یا لجن در مقیاس بزرگ 5. اصلاح بهبود کیفیت و ساختار خاک با استفاده از ورمی کمپوست تولیدی 6. تولید تی کمپوست با استفاده از ورمی کمپوست تولیدی 7. تولید پروتئین کرم قرمز جهت تغذیه و پرورش ماهی و طیور. محاسن تولید ورمی کمپوست به صورت سبدی : فرایند سریع: تبدیل زباله در مدت 45-40 روز انجام می شود در صورتی که در روشهای متداول 6-4 ماه زمان نیاز دارد. آلودگی صفر: ورمی کمپوست در سبد تولید شده می شود و از آلودگی هوا ,آب و خاک بطور کامل جلوگیری می کند . عاری از بوی نامطبوع : این فرایند هیچ بوی نامطبوعی منتشر نکرده بنابر این سبد ها می توانند در مجاورت خانه ها مسکونی قرار گیرند. کود آلی : این فرایند,زباله را به کود آلی غنی تبدیل می کند که می تواند هم در باغها مورد استفاده قرار گیرد و هم با قیمتهای مناسبی به فروش برسد. پتانسیل اقتصادی : یک کیلو گرم زباله قابل تجزیه بیولوژیکی میتواند حدود 4/. کیلو گرم ورمی کمپوست تولید نماید. غذا های قابل قبول برای کرم ها: کرم ها می توانند پوست و هسته و آشغال میوه جات ,سبزیجات,پوسته تخم مرغ,پوست سیب زمینی تفاله قهوه و چای, نان ,گرد و خاک جاروبرقی,پسماند مو و ناخن را به عنوان غذا مصرف کنند.قبل از ریختن غذا در محل ,کرم ها را برای مدت یک هفته رها کرده و به آنها اجازه می دهیم تا خوردن غذای بستر را شروع کنند.آنها مواردی را که دارای موارد زیادی سلولز است,نظیر خاک اره ,برگ کاغذ و مقوا دوست دارند.بطور کلی به محض اینکه کرم ها ,در محیط جدید قرار می گیرند ,باید به آنها غذا داد.اگر چه کرم ها اشتهایی شگفت انگیز دارند,ولی خیلی مهم است که غذای اضافی به انها ندهیم.خیلی بهتر است که به کرم ها بصورت هفتگی و در مقادیر کم غذا بدهیم, کرم ها می توانند بیشتر از نصف وزن خود در طول شبانه روز غذا مصرف کنند و در کمتر از یک ماه می توانند جمعیتشان را به دو برابر افزایش دهند. غذا های غیر قابل قبول برای کرم ها: باید دقت نمود که چه چیزی برای خوردن به کرم ها داده می شود ,خصوصا اگر از منابع غذایی آنها بی اطلاع باشیم , بعنوان مثال در موارد دفعی اسب ,گله یا سگ اغلب کرم کش هایی وجود دارد که در آنها فعال باقی مانده و کرم های پارازیت را در حیوانات از بین می برند,بنابر این می توانند کرم ها را نیز بکشند اگر از کود حیوانی استفاده می شود ,باید به زمان انتقال کرم ها به محیط( کود) دقت نمود و از مصرف کود تازه برای چند هفته اجتناب کرد.

 

غذا های غیر قابل قبول برای کرم ها عبارتند از: مرکبات ,سیر و پیاز,گوشت و مرغ و جوجه, فراورده های لبنی,مدفوع سگ و گربه و همچنین روغن و غذا های چرب,پنیر, کره,تولیدات حیوانی,ماهی و حبوبات. از مواد غیر غذایی نظیر شیشه,پلاستیک,فلزات,قوطی حلبی و زرورق نباید در کمپوست استفاده شود ,زیرا مشکل حشرات و جانوارانی مثل موش بوجود می آید.کاغذ هایی که روی آنها با جوهر های رنگی نوشته شده باشد برای کرم ها مناسب نیست چون گاهی اوقات در جوهر ها فلزاتی بکار میرود که برای کرم ها سمی و کشنده است.


زمان فعالیت کرم های خاکی: کرمهای خاکی در بهار و پاییزیعنی هنگامی که سطح خاک گرم و مرطوب باشد ,نسبت به تابستان که سطح خاک خشک است و یا در زمستان که هوا بسیار سرد است,فعالیت بیشتری دارند.مقدار و فصل بارندگی نیز در فعالیت کرم های خاکی تاثیر بسزایی دارد.


دوره زندگی و رشد کرم خاکی: تخم کرم های خاکی در پیله قرار میگیرد که بسته به نوع گونه از نظر شکل متفاوت است. مدت زمان رسیدن پیله ها و پیله گذاری به گونه کرم خاکی ,دما, تراکم جمعیت,غذای در دسترس و رطوبت بستگی دارد. پیله گذاری ها در بهار و اوایل تابستان انجام می شود.حداقل دما برای پیله گذاری 3 درجه سانتی گراد ذکر شده است که پایین تر از آن این عمل انجام نمی شود.عامل دیگری که می توند تعداد پیله ها را تحت تاثیر قرار دهد نوع ماده غذای مصرفی است.در این مورد گزارش شده است که بالغینی که از لجن فاضلاب خانگی استفاده می کنند ,یک دهم تعداد پیله هایی که توسط بالغینی که از فضولات گاوی و اسبی استفاده می کنند, پیله گذاری می کنند..در طول رشد کرم های خاکی ,بجز تغییراتی که در رنگدانه آنها صورت می گیرد ,تغییرات ظاهری بیرونی کمی تا بلوغ اتفاق می افتد.و افزایش وزن کرم های خاکی عمدتا قبل از رسیدن به بلوغ صورت می گیرد. تخم کرم ها در شرایطی که محیط مرطوب و درجه حرارت 16 تا 27 درجه سانتی گراد باشد,در عرض 14 تا 20 روز رسیده و کرم ها ی کوچک از آن بیرون می آیند. کرم های جوان هنگام خروج از تخم بیرنگ هستند. .عمر طبیعی بسیاری از کرم ها خاکی کوتاه است ولی به طور طبیعی بیش از 5/1 سال عمر می کنند.با از بین رفتن کمربند تناسلی ,پیری در کرم ها پدیدار می شود که همراه با از دست دادن تدریجی و جزئی وزن بدن و در نهایت مرگ خواهد بود.


تکثیر کرم ها:

کرم ها خاکی از نظر تولید مثل دو جنسی اند و اندام های نر و ماده آنها در سوراخ هایی در قسمت شکمی بدن قرار دارند .کرم های خاکی تولید مثل مداوم و یا نیمه مداوم دارند و در اکثر ایام سال کپسول تخم می کنند.در اکثر گونه ها ,تولید کپسول های تخم منوط به فراهم نمودن غذا و شرایط مناسب محیطی است.اکثر کرم ها کپسول های کرمشان را در نزدیکی سطح خاک قرار میدهند.

چهارشنبه 9 بهمن 1392  5:43 PM
تشکرات از این پست
mehdi0014
دسترسی سریع به انجمن ها