وصیت نامه اینترنتی
چند سالی است که زندگی ما آدمها دارای بخش بسیار گستردهای به نام بخش مجازی شده است. هر کدام از ما احتمالاً فعالیتهای زیادی در شبکههای اجتماعی داشتهایم. در فرومها نوشتههای زیادی از خود به جا گذاشتهایم. از طریق ایمیل و چت با دوستانمان گفتگو کردهایم. حتی مدارک و اسناد کاری را از این طریق به دیگران فرستادهایم. تصاویر و فیلمهایمان را در شبکههای اشتراک فیلم و تصویر با بقیه به اشتراک گذاشتهایم و بر روی وبسایتهای ذخیرهسازی مثل Google Drive، ذخیره کردهایم.
حال سؤال پیش میآید که اگر کسی از دنیا رفت، چه بر سر اطلاعات مجازیاش در اینترنت خواهد آمد؟ آیا میتوانیم همان طور که برای اموالمان وصیت میکنیم، برای اطلاعاتمان نیز وصیت کنیم؟ برخی از حسابهای اینترنتی مثل ایمیل با استفاده نکردن کاربر از آن حساب به مدت چند ماه، مسدود میشوند و اطلاعات کاربر حذف خواهند شد.
وصیت نامه آنلاین
در فیسبوک با فوت صاحب یک حساب، هیچ کسی حتی پدر و مادر و وکیل آن شخص هم نمیتوانند در آن حساب وارد شوند و تغییری ایجاد کنند. در این صورت پیامهای زمان زندگی آن کاربر پر از کامنتهای تبلیغاتی اسپم میشوند. همانند قبری که کسی به آن رسیدگی نمیکند و در میان علفهای هرز ناپدید خواهد شد.
آیا میتوان وصیت کرد که هویت مجازیمان نابود نشود؟ آیا میتوان وصیت کرد که اطلاعاتمان به یک شخص معتمد منتقل شود تا در دست افراد سوءاستفاده گر نیفتد؟ آیا میتوانیم بعد از مرگمان پیامی به دوستان و آشنایانمان بفرستیم و از آنان طلب حلالیت کنیم یا آنها را وصیت به انجام کاری بکنیم؟ آیا میتوانیم بعد از مرگمان در فیسبوک یا دیگر شبکههای اجتماعی پیغامی بگذاریم و مطلبی که در طول حیاتمان نتوانستیم بیان کنیم بعد از مرگمان به بقیه بگوییم؟ این کارها هماکنون توسط وبسایت Perpetu.co قابل انجام است.
اولین کاری که در وبسایت Perpetu باید انجام بدهید، ثبتنام است. میتوانید یک حساب کاربری جدید ایجاد کنید یا از حسابهای Gmail، Facebook، یا Twitter برای وارد شدن در سایت Perpetu استفاده کنید.
با ورود به سایت، مهمترین کاری که انجام میدهید تنظیم Trusted Notifiers است. Trusted Notifier یا «شخص اعلام کنندهی قابل اطمینان» کسی است که از دنیا رفتن متوفی را به وبسایت Perpetu اعلام میکند. مسلماً هیچ کس نمیخواهد وقتی زنده است پیامهایی که برای بعد از مرگش تنظیم کرده، در اینترنت منتشر شود.
هر حساب در Perpetu دارای یک کد سری است. کاربر این کد را به صورت یک فایل PDF دانلود میکند و این فایل را برای اشخاصی که قرار است مرگش را به اطلاع Perpetu برسانند، میفرستد. پس از فوت آن شخص، افرادی که فایل PDF را دارند، این فایل را برای وبسایت Perpetu ارسال میکنند. وقتی مسئولان Perpetu این فایل را دریافت میکنند برای شخص متوفی پیامی میفرستند تا مطمئن شوند او واقعاً از دنیا رفته است. اگر شخص تا ۳۰ روز به این پیام جواب نداد، معلوم میشود که وی واقعاً فوت کرده است. البته به نظر من ۳۰ روز خیلی زیاد است. یعنی تا ۳۰ روز هیچ یک از وصایای شخص اجرا نخواهند شد.
بعد از مشخص کردن Trusted Notifiers میتوانید Perpetu را به سرویسهای مختلف اینترنتی متصل نمایید. تا کنون سرویسهای Gmail, Facebook, Twitter, Dropbox و GitHub پشتیبانی میشوند. البته سازندگان Perpetu گفتهاند که در حال کار بر روی سرویسهای دیگر نیز هستند.
وقتی شخص، سرویسی مثل فیسبوک را در Perpetu وارد میکند، اگر از امکانات رایگان Perpetu استفاده میکند، میتواند یک پیغام پایانی تنظیم کند که بعد از فوتش در فیسبوک منتشر شود. اگر شخص برای حسابش پول بپردازد، امکانات بیشتری خواهد داشت، مثل دانلود تصاویر و پیامهای خصوصی و عمومی.
اگر شخص، حساب Gmail را در Perpetu وارد کند، امکاناتی مثل دانلود یا حذف ایمیلها، پاسخ خودکار به ایمیلهای دریافتی یا انتقال ایمیلهای دریافتی به حساب دیگر خواهد داشت.
قابلیت دیگری که Perpetu در اختیار متوفی قرار میدهد، ارسال ایمیل به افراد خاص و خداحافظی و طلب حلالیت از آنها است. شخص میتواند برای این کار مخاطبینش را درون سایت ایجاد کند و متن پیام را نیز تنظیم کند. فعلاً تنظیم مخاطبین به صورت دستی انجام میپذیرد ولی سازندگان سایت در حال کار بر روی قابلیتی هستند که کاربر بتواند مخاطبین Gmail را مستقیماً به Perpetu وارد کند.
در Perpetu دو نوع حساب وجود دارد. در حساب رایگان، کاربر محدودیتی در تعداد سرویسهای اینترنتی که وارد Perpetu میکند ندارد ولی برای هر کدام از این سرویسها تنها میتواند یک وصیت بکند. در این نوع حساب، کاربر تنها میتواند یک پیغام خصوصی ارسال کند.
ولی اگر شخص، هزینه بپردازد و حساب پولی را بخرد، میتواند به صورت نامحدود از تمام امکانات سایت استفاده کند. البته این نوع حساب هماکنون غیرفعال است ولی سازندگان Perpetu گفتهاند به زودی آن را راهاندازی خواهند کرد.
یک پزشک