معرفی Perspective در محیط اکلیپس
به طور کلی در اکثر برنامه های معروف مثل فتوشاپ و غیره محیط کلی نرم افزار Workspace به معنی "محل کار" نامیده می شود. اما در محیط برنامه نویسی اکلیپس، به محیطی از این نرم افزار که در آن برنامه نویسی می کنیم Workspace گفته نمی شود بلکه این محیط Perspective به معنی "چشم انداز" یا "منظره" نامیده می شود:
همانطور که در تصویر فوق نمایش داده شده است، محیط کلی اکلیپس Perspective نامیده می شود.
باز کردن پنجره های مورد نیاز برای توسعه اندروید
کاری که در این آموزش قرار است انجام دهیم، مجهز کردن محیط برنامه نویسی اکلیپس به ابزارهای لازم و ضروری برای توسعه اندروید است. برای این منظور اولین گام این است که ابزارهای لازم برای توسعه اندروید را در محیط اکلیپس بگنجانیم سپس یک Perspective به نام خود بسازیم به طوریکه کلیۀ این تنظیمات را در خود ذخیره سازد.
محیط برنامه نویسی اکلیپس به طور پیش فرض دارای سه Perspective اصلی تحت عناوین Java و Debug و DDMS است. به طور مثال همانطور که در تصویر فوق مشاهده می شود Perspective جاوا فعال است، این Perspective در برگیرندۀ کلیۀ ابزارهای لازم برای برنامه نویسی یک برنامه جاوا است. به طور کلی کاری که در این آموزش قرار است انجام دهیم این است که پنجره های لازم برای توسعه اندروید را باز کرده سپس آن ها را در قالب یک Perspective جدید تحت عنوان Behzad ذخیره می سازیم(در واقع علت اینکه نام Behzad را در نظر گرفتم این است که این Perspective را متعلق به خود بدانم. توصیه می شود علاقمندان این Perspective را به نام خودشان ذخیره سازند).
مهم ترین پنجره در پروسه توسعه اندروید در محیط برنامه نویسی اکلیپس پنجره Package Explorer است. به عبارت دیگر در این پنجره به کلیۀ پروژه ها و فولدرهای تشکیل دهندۀ آنها دسترسی پیدا خواهیم کرد. همانطور که در تصویر فوق با یک فلش قرمز رنگ مشخص شده است، Package Explorer در Perspective مرتبط با Java قرار دارد و نیاز نیست تا آن را باز کنیم.
همانطور که در تصویر فوق مشاهده می شود، برای دسترسی به کلیۀ پنجره های محیط برنامه نویسی اکلیپس بایستی از منوی اصلی وارد Window شده سپس روی گزینۀ Show View کلیک کرده و پنجره ای جدید باز خواهد شد(در تصویر فوق با یک مستطیل قرمز رنگ نشان داده شده است). در این پنجره لیستی از پنجره ها دیده می شوند که در صورتیکه روی هر کدام از آنها کلیک کنیم باز خواهد شد. اما برای ادامه کار به یکسری دیگر از پنجره ها نیاز داریم که در این لیست وجود ندارند. برای دسترسی به آنها همانطور که در تصویر فوق با یک فلش قرمز رنگ نشان داده شده است، می بایست روی گزینه Other به معنی "دیگر موارد" کلیک کنیم.
به محض کلیک روی این گزینه پنجره ای به شکل زیر باز خواهد شد:
از طریق این پنجره به کلیۀ بخش های محیط برنامه نویسی اکلیپس دسترسی پیدا خواهیم کرد. از میان گزینه های موجود در این پنجره، روی گزینه General کلیک کرده و همانطور که در تصویر زیر نشان داده شده است روی گزینه Properties به معنی تنظیمات کلیک می کنیم:
پس از کلیک کردن روی این گزینه، دکمه OK فعال خواهد شد که با کلیک روی آن پنجره فوق بسته شده و به محیط اصلی اکلیپس باز گشته در حالی که پنجره Properties به محیط برنامه نویسی اکلیپس اضافه شده است:
اکنون مجدداً از روشی که در بالا توضیح داده شده به پنجره قبل رفته سپس پوشه General را بسته و روی گزینه Android کلیک کرده تا موارد زیر شاخه آن نمایان شوند:
از میان زیرشاخه های Android به Devices و LogCat نیاز داریم، بنابراین هر دوی آنها را به محیط اکلیپس طبق روش بالا اضافه می کنیم:
همانطور که در تصویر فوق مشاهده می شود، هر سه پنجره جدید وارد اکلیپس شده اند اما این در حالی است که جایگاه این پنجره ها و همچنین پنجره Package Explorer مناسب نیست و بایستی جای آن ها را تغییر دهیم.
همانطور که در تصویر فوق نشان داده شده است، موس خود را روی نام Package Explorer گذاشته کلیک کرده و آن را هم زمان با نگه داشتن دکمه موس کشیده و کنار پنجره Outline رها می کنیم:
همانطور که در تصویر فوق مشخص است، پنجره Package Explorer در کنار پنجره Outline قرار می گیرد. سپس پنجره Properties را گرفته و همانند تصویر زیر در کنار Package Explorer قرار می دهیم:
در آخرین مرحله، همانند تصویر زیر پنجره Devices را گرفته و در کنار دیگر پنجره ها قرار می دهیم:
در این مرحله محیط اکلیپس می بایست به صورت زیر باشد:
در تصویر فوق، بخشی که با مستطیل قرمز رنگ مشخص شده است جایی است که هر فایل پروژه خود را که باز کنیم در آن نمایش داده خواهد شد. گزینه شماره یک تحت عنوان Problems به معنی "مشکلات" این وظیفه را دارا است که اگر برنامه ما دارای مشکلی بود، نوع مشکل به همراه جایی در کد که آن مشکل از آنجا ناشی می شود را به ما نشان می دهد. گزینه شماره دو تحت عنوان LogCat کاری همچون پنجره Console در برنامه نویسی جاوا انجام می دهد. به عبارت دیگر یکی از کارهایی که LogCat انجام می دهد نشان دادن خروجی کدهایی است که می نویسیم. گزینه شماره سه تحت عنوان Package Explorer همانطور که قبلاً گفته شد لیست پروژه ها و زیرشاخه های آن ها را به ما نشان می دهد. گزینه شماره چهار تحت عنوان Outline به معنی "طرح کلی" به منزله پنجره ای است که لیست عناصر روی UI یا همان رابط گرافیکی کاربر را نشان خواهد داد. گزینه شماره پنج یا Properties به معنی "تنظیمات"، پنجره ای است که تنظیمات مربوط به عناصر روی UI را تنظیم خواهد کرد. گزینه شماره شش یا Devices به معنی "دستگاه ها" نشانگر دستگاه هایی است که می توان از آن طریق اپلیکیشن خود را تست کرد. در طول آموزش ها چنانچه به پنجره دیگری نیاز داشته باشیم بسته به نیاز خود آن را باز خواهیم کرد.
ساخت یک Perspective به نام خود
حال که محیط برنامه نویسی اکیپس را برای توسعه اپلیکیشن های خود شخصی سازی کرده ایم، می توانیم این محیط جدید را به شکل یک Perspective ذخیره سازیم. برای این منظور از منوی اصلی روی گزینه Window کلیک کرده سپس روی گزینه Save Perspective As … به معنی "ذخیره سازی منظره به عنوان ..." کلیک می کنیم:
سپس پنجره ای به صورت زیر باز خواهد شد:
همانطور که در تصویر فوق مشاهده می کنیم، مقابل Name نام مد نظر خود برای این Perspective جدید می نویسیم(در این Perspective بنده نام Behzad را انتخاب کرده ام). حال می توانیم روی دکمه OK کلیک کنیم:
همانطور که در تصویر فوق مشاهده می کنیم، در کنار Perspective های پیش فرض اکلیپس Perspective جدید ما تحت عنوان Behzad قرار گرفته است.
نکته مثبت دیگری که در مورد Perspective ها وجود دارد این است که اگر سهواً پنجره ای را ببندیم و یا جای پنجره ای را تغییر داده سپس بخواهیم Perspective را به حالت اولیه خود در آوریم می توانیم این کار را از طریق گزینه Window در منوی اصلی سپس زیرشاخه Reset Perspective این کار را انجام دهیم:
پس از کلیک کردن روی گزینه ای که در تصویر فوق با یک فلش قرمز رنگ نشان داده شده است پنجره زیر نمایان خواهد شد:
در این پنجره این سوال از ما پرسیده می شود که "آیا واقعاً قصد داریم که Perspective مربوط به Behzad را به حالت پیش فرض بازگردانیم؟" که سپس می بایست روی گزینه Yes کلیک کنیم و مشاهده خواهیم کرد که کلیه پنجره ها سرای جای خود باز خواهند گشت.
نکته پایانی
زمان های زیادی در برنامه نویسی برای ما پیش خواهد آمد که بدون آنکه بدانیم ریشۀ مشکلی در کجاست محیط برنامه نویسی Error می دهد و آنقدر این Error ها ادامه پیدا می کنند که در نهایت مجبور می شویم محیط برنامه نویسی را Uninstall کرده مجدداً آن را نصب نماییم. از آنجا که محیط برنامه نویسی اکلیپس نیازی به نصب ندارد، از اینرو نیازی به Uninstall هم نداشته و فقط با پاک کردن فولدر اصلی اکلیپس می توانیم آن را از سیستم خود حذف کنیم.
به منظور رویارویی با مشکلات احتمالی پیشنهاد می شود پس از حصول اطمینان از اینکه اکلیپس به خوبی کار می کند و کلیه تنظیمات آن هم که در این آموزش توضیح داده شده اعمال شدند، یک کپی از فولدر اصلی این محیط برنامه نویسی که در زمان آماده سازی اکلیپس در آموزش هفتم دانلود کردیم گرفته و آن را در جای دیگری روی حافظه کامپیوتر خود ذخیره می سازیم. فایده چنین کاری این است که چنانچه با شرایطی مواجه شویم که عملکرد محیط برنامه نویسی اکلیس دچار اختلال گردد، می توان فولدر مربوط به اکلیپس را حذف کرده و یک کپی از نسخه کپی شده مجدداً گرفته و جای فولدر قبلی قرار دهیم(لازم به ذکر است پیش از پاک کردن نسخه قبلی اکلیپس می بایست پروژه های ایجاد شده در آن را در جایی روی هارد ذخیره کرده تا بعداً بتوانیم آن ها را به اکلیپس جدید Import کنیم. در قسمت های آتی با نحوه انجام این کار بیشتر آشنا خواهیم شد).
پس از آشنایی با یکسری مقدمات توسعه اندروید همچون آماده سازی محیط برنامه نویسی اکلیپس، ساخت یک پروژه جدید، بررسی تک تک اجزای تشکیل دهنده یک پروژه، نحوه تست کردن اپلیکیشن روی یک دستگاه مجازی و یک دستگاه واقعی و غیره، در آموزش بعد مواردی این چنین را در مورد محیط برنامه نویسی اندروید استودیو نیز توضیح خواهیم داد.