0

چوگان

 
khodaeem1
khodaeem1
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1389 
تعداد پست ها : 89277
محل سکونت : خراسان رضوی

چوگان



آيا مي دانيد كه چوگان ، قديمي ترين بازي دنيا در ايران ابداع شده است؟


چوگان نوعي بازي باستاني و بسيار كهن است كه روي اسب انجام مي شود. آثار به دست آمده نشان مي دهد كه ايرانيان اين بازي را ابداع كرده اند. در واقع از حدود 2500 سال پيش( از سال 525 قبل از ميلاد) چوگان در ايران رواج داشته است. اين بازي قسمتي از تمرينات سواره نظام ايران بوده است.

چوگان از ايران به تركيه، كشورهاي عربي، تبت، چين، ژاپن و شمال هند راه يافته است. از آنجا كه هند مدت ها در استعمار انگليس قرار داشت، انگليسي ها نخستين اروپايياني بودند كه با اين بازي آشنا شدند.آنها به شدت از اين بازي استقبال كردند و در دهه 1860 ميلادي تيم هاي ورزشي و باشگاههاي چوگان بازي را در بخش هاي مستعمره نشين هند راه­اندازي كردند. به نظر مي­آيد كه چوگان بازي براي مغول ها بسيار جالب بوده است. به خصوص كه آنها اسب و سواركاري را از دارايي­ها و قابليت هاي اصيل و مردانه مي دانستند. در داستاني آمده است كه مغول ها هنگام چوگان بازي، به جاي گوي، از جمجمه دشمنانشان استفاده مي كردند.

در بازي چوگان، دو گروه چهار نفره مقابل يكديگر قرار مي گيرند. همه بازيكنان از سواركاران بسيار ماهرند. در واقع، براي چوگان بازي بايد بيش از هر چيز در سواركاري مهارت داشت. هر سوار چوبي (چوگان) به طول 2/1 متر در دست مي­گيرد كه در انتهاي آن تكه چوبي 20 تا 25 سانتي متري نصب شده است. اين چوب را معمولاً از ساقه بامبو(خيزران) تهيه مي كنند. توپ چوگان را نيز، كه گوي نام دارد و كمي بزرگتر از توپ تنيس است، از ريشه­هاي بامبو يا بيد مي سازند. زمين بازي مستطيلي به ابعاد 275 در 146 متر است. هر بازي چهار، شش يا هشت دوره دارد. مدت هر دور بازي نيز هفت يا هفت و نيم دقيقه است. بازيكنان بايد به كمك چوبهايشان، گوي را به هدف بزنند.

از آنجا كه چوگان، بازي پرشتاب و پر تحركي است، اسب­ها خيلي زود خسته مي­شوند. به همين دليل، بين دوره هاي مختلف بازي، سواران اسب­هايشان را عوض مي­كنند و با اسب­هاي تازه­نفس بازي را ادامه مي دهند هيچ اسبي نبايد بيش از دو دور در روز بازي كند. در نتيجه، هر بازيكن بايد چند اسب داشته باشد تا بتواند در انتهاي هر دور، آن را عوض كند. به همين دليل، چوگان، بازي گرانقيمتي شده است و آن را سرگرمي اشراف و شاهان ناميده اند.
ثروتمندان هند گاهي به جاي اسب با حيوانات ديگر به چوگان بازي مي­پردازند. بذاي مثال، مهاراجه­ها و ثروتمندان جيپور، سوار بر شتر يا فيل، چوگان­بازي مي كنند. اما اين شيوه بازي شايد بسيار مشكل تر باشد.

 

 

گفتم که خدا مرا مرادی بفرست ، طوفان زده ام راه نجاتی بفرست ، فرمود که با زمزمه ی یا مهدی ، نذر گل نرگس صلواتی بفرست

چهارشنبه 18 دی 1392  12:35 PM
تشکرات از این پست
ahmaddanak
ahmaddanak
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : بهمن 1392 
تعداد پست ها : 151
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:چوگان

حیف که اسبی ندارم

هر که در سینه دلی داشت به دلداری داد

دل نفرین شده ماست که تنهاست هنوز

شنبه 16 فروردین 1393  8:59 AM
تشکرات از این پست
khodaeem1
دسترسی سریع به انجمن ها