حتما شما هم نام "ولفرم آلفا" را به خاطر ميآوريد. اين موتور جستوجو توسط Stephen Wolfram مديرعامل شرکت تحقيقاتي ولفرم، ايجاد شد و به دليل متفاوت بودنش مورد توجه عده زيادي از متخصصان قرار گرفت. به تازگي استفان ولفرم در کنفرانس وب سايت The Next Web در مورد آينده محاسباتي جهان سخنراني کرد. او در اين سخنراني در مورد توانايي سيستمهاي محاسباتي در تشخيصهاي هوشمند و خودکار پزشکي و پتانسيل باور نکردني براي پردازش زبان طبيعي صحبت کرد. ولفرم آلفا از الگوريتمهاي هوشمند و جديدي براي جستوجو در اينترنت استفاده ميکند. اسفان ولفرم ادعا کرده است که کار با اين موتور جستوجو با هر آنچه که شما تا کنون ديدهايد تفاوت زيادي خواهد داشت و به شکلي خواهد بود که خودتان نميتوانيد از آن دل بکنيد. به عقيده او اين سرويس درک ميکند که يک کاربر به چه چيزي احتياج دارد و در ذهنش چه ميگذرد. اين موتور همانند يک متخصص يا يک استاد دانشگاه با شما ارتباط برقرار ميکند و تمامي خواستههاي شما را با استفاده از الگوريتمهاي هوشمندانه رياضي خود پردازش و محاسبه ميکند و نتايج جستوجو را به شکلي که براي شما آسان و قابل درک باشد، در اختيار شما قرار خواهد داد. ولفرم آلفا در 18 مي سال 2009 راهاندازي شده است و در انتهاي اين سال هم به عنوان بزرگترين نوآوري رايگان رايانهاي برگزيده شد. در کنفرانس برگزار شده يک خبر هيجانانگيز هم از سوي ولفرم داده شد. او اعلام کرد که شرکت او در حال مذاکره با گوگل براي فناوري جستوجوي محاسباتي خود است. البته اين شرکت در سال 2009 هم قراردادي را با مايکروسافت براي استفاده از قدرت محاسباتي ولفرم در موتور جستوجوي بينگ امضا کرده بود. ظاهرا او با گوگل به نتايج بسيار خوبي رسيده است. شايد براي شما هم جالب باشد که بدانيد "سرگئي برين" که اکنون از مديران گوگل است در سال 1993 به عنوان کارآموز در شرکت ولفرم کار ميکرده است. تجربه عملي گوگل از اين محاسبات در پروژه Google Squared در سال 2009 اجرا شد اما دو سال بعد خاموش شد. ظاهرا گوگل هنوز مشتاق است که در اين زمينه کار کند و کسي بهتر از استفان ولفرم را که يک فيزيکدان، رياضيدان و برنامهنويس انگليسي تبار است، براي اين کار پيدا نکرده است. سايت crazyengineers.com به تازگي به خاطر موفقيتهايي که اين موتور به دست آورده است مصاحبهاي را با استفان ولفرم انجام داده است که در ادامه آن را ميخوانيم.
آن طور که ما اطلاع داريم شما کار خود را به اين صورت آغاز کرديد که در سن 14 سالگي مقالهاي در مورد فيزيک نوشتيد که برنده جايزه شد و در سن 20 سالگي هم موفق به اخذ مدرک دکترا در رشته فيزيک شدهايد. چه شد که به رياضيات و برنامهنويسي روي آورديد؟
به نظر من فيزيک ذهن را براي پذيرش رياضيات آماده و باز ميکند. من خيلي خوشحالم که از سنين کم يادگيري را آغاز کردم و تا به حال روي سه پروژه بزرگ رياضي کار کردهام که به دست آوردن پيروزي در هر کدام اعتماد به نفس کار روي پروژه بعدي را به من داده است. البته از نظر خودم ولفرم آلفا بزرگترين پروژه رياضيام تا به حال بوده است.
به نظر شما چه مشکلاتي را ميتوان با استفاده از رياضيات حل کرد؟
هر چيزي را که بر اساس محاسبات ساخته شده باشد ميتوان از نظر رياضياتي تحليل کرد. از ديدگاه من رياضيات دانش بسيار عظيمي از دادهها و الگوريتمها است. تمامي برنامهها و نرمافزارها از الگوريتمهاي رياضي پيروي ميکنند و به نظر من کل جهان طبيعت هم بر اساس قوانين رياضيات شکل گرفتهاند.
آيا ميدانيد چند خط برنامه براي ولفرم آلفا نوشتهايد؟
سئوال جالبي است. به نظر من ولفرم پروژه بسيار بزرگي است و آخرين چيزي که از آن به ياد دارم اين است که بيش از 6 ميليون خط کد تا به حال براي آن نوشته شده و در آن از تعداد بسيار زيادي الگوريتم جديد استفاده شده است.
در زمان بيکاري خود چه تفريحي را بيش از همه دوست داريد؟
رابطه من با فيلم و سينما زياد جالب نيست اما شايد براي شما هم جالب باشد که بدانيد، تنها تفريح و سرگرمي من در مواقع نياز رفتن به سينما است و جالبتر هم اين است که براي ديدن فيلم، دوست دارم که يک فيلم مزخرف را انتخاب کنم. چون که ميدانم از طريق ديدن چنين فيلمي بسيار آسان ميتوانم با جهان خارج از ذهنم ارتباط برقرار کنم و بفهمم که در جهان چه اتفاقاتي رخ ميدهد.
در مورد همکاري که با گوگل در پيش رو داريد کمي صحبت کنيد.
من تا به حال دو بار با گوگل مذاکره داشتهام که هر بار منجر به شکست شده است اما اين بار شرايط متفاوت است و من به آينده مذاکراتي که داشتهايم، خوشبين هستم. به نظر من در آيندهاي بسيار نزديک همکاري ما با هم شروع ميشود و اين همکاري منجر به ايجاد موفقيتهاي بزرگي خواهد شد.