مؤمن كيست ؟
(1).
قرآن .
((مـؤمنان كسانى هستند كه چون نام خدا برده شوددلهاشان ترسان شود و چون آيات خدا بر آنان خـوانـده شـود ايـمـانـشان افزون گردد و بر پروردگارشان توكل مى كنند همان كسان كه نماز مـى گـزارنـد و از آنـچـه روزيـشـان داده ايـم انفاق مى كنند اينان مؤمنان حقيقى هستند در نزد پروردگارشان درجاتى دارند و مغفرتى و رزقى نيكو)).
ـ امـام عـلى عليه السلام مؤمن شاديش در چهره اش مى باشد و اندوهش در دلش , سينه اش از هر چـيـز فـراختر (پر حوصله و دريادل ) است و نفسش از هر چيز زبونتر, بلندپايگى را ناخوش دارد و شـهـرت را دشـمـن , انـدوهش دراز است و همتش بلند, بسيارخموش است و اوقاتش به بيكارى نـمـى گـذرد, شـكـور اسـت و شكيبا, غرق در انديشه خويش است و در پايبندى به دوستى خود (بـاديگران ) حريص است نرمخو و مهربان است , اراده اش سخت تر از سنگ خاراست و با اين حال از يك بنده خوارتر و افتاده تراست .
ـ مؤمن در هنگام گرفتاريهاى تكان دهنده استوار است , در ناخوشيها پابرجا, در هنگام بلا شكيبا, در مـوقـع برخوردارى از رفاه وآسايش سپاسگزار , به آنچه خدا روزيش كرده قانع و خرسند است , بـه دشـمـنـان سـتـم روا نمى دارد و با دوستان غرض ورز نيست (يا به خاطر آنها به ديگران ستم نمى كند يا مرتكب گناه نمى شود), مردم از او در آسايشند و نفسش ازو در رنج .
ـ امـام بـاقـر عـليه السلام مؤمن كسى است كه چون خشنود و سر خوش شود خشنوديش او را به گناه و باطل نكشاند و هر گاه به خشم آيد خشمش او را از حقگويى دور نسازد, مؤمن كسى است كه اگر قدرت يابد قدرتش او را به تجاوز و دست اندازى به آنچه حق اونيست نكشاند.
ـ امـام صـادق عليه السلام مؤمن ياورى خوب و كم خرج و زحمت است , زندگيش را خوب اداره مى كند, از يك سوراخ دوبار گزيده نمى شود.
ـ پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله مؤمن در هر حال در خير و خوبى به سر مى برد, حتى در آن حال كه جانش از سينه اش كنده مى شود خدا را ستايش و سپاس مى گويد.
ـ مـؤمـن مـورد ناسپاسى قرار مى گيرد (با همه خوبيهايى كه به مردم مى كند كسى از او تقدير و تشكر به عمل نمى آورد).
ـ مؤمن برادر مؤمن است در هيچ حال از نصيحت و خير خواهى براى او فروگذار نيست .
ـ مـؤمـن نـسـبـت بـه چيزى كه در دنيا به سرش آمده سرزنش نمى شود بلكه كافر مورد توبيخ و سرزنش قرار مى گيرند.
ـ مؤمن رام و ملايم است , چندان كه خيال مى كنى احمق است .
ـ امـام عـلـى عـلـيه السلام مؤمن ساده دل (بى شيله پيله ) و بزرگوار است , امين نفس خويش و همواره ترسان و اندوهگين است .
ـ مؤمن امانتدار نفس خويش است با هوى و هوس خود مى جنگد.
ـ مـؤمـن چون اندرز داده شود (از گناه ) باز ايستد و چون بر حذر داده شود حذر كند و چون پند داده شود پند پذيرد و چون به او يادآورى شود متذكر گردد و هرگاه به اوستم شود ببخشد.
ـ مؤمن شيوه و عادتش زهد اوست و هم و غمش دينش و عزتش قناعتش و تلاشش براى آخرتش , خوبيهايش بسيار است ودرجاتش بلند و در آستانه رهايى و رستگارى است .
ـ امام سجاد عليه السلام مؤمن سكوت مى كند تا سالم ماند و سخن مى گويد تا سود برد.
ـ امام صادق عليه السلام مؤمن در دين قدرتمند است , در نرمى دورانديش , ايمانش با يقين همراه است , در فهميدن (دين )آزمند و در پيمودن راه راست با نشاط و با وجود كار و گرفتارى نمازش را ترك نمى گويد.
ـ مـؤمـن بـردبـارى اسـت كـه جهالت نمى ورزد و اگر نسبت به او كار جاهلانه اى صورت گيرد بـردبـارى مى كند, او ستم نمى كند و اگر به وى ستم شود مى بخشد, بخل نمى ورزد و اگر به او بخل ورزند صبر مى كند.
ـ مؤمن كسى است كه درآمدش حلال و پاك باشد و اخلاقش نيكو و باطنش سالم و درست , زيادى مالش را انفاق كند و از زياده گويى بپرهيزد.
ـ مؤمن در دين خود نيرومند است .
ـ امام سجاد عليه السلام مؤمن دانش و بردبارى را با هم آميخته است , مى نشيند تا دانش بياموزد, سـكـوت مـى كـند تا سالم ماند, سخن مى گويد (براى سؤال ) تا بفهمد وامانت (راز) خود را براى دوستانش بازگو نمى كند.
ـ پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله مؤمن غيرتمند است و خدا غيرتمندتر.
ـ مؤمن خوشدل و بزرگوار است و بدكار حيله گر و فرومايه .
ـ امام على عليه السلام مؤمن هميشه به ياد خداست , زياد مى انديشد, بر نعمتها سپاسگزار و در بلا شكيباست .
ـ مؤمن كسى است كه دل خود را از چيزپست پاك كرده باشد.
ـ مؤمن بيدار است و چشم به راه يكى از دو فرجام نيك .
ـ مؤمن در هنگام توانگرى پاكدامن است و از دنيا وارسته .
ـ مؤمن در هنگام خوشى و آسايش سپاسگزار است و در هنگام گرفتارى و بلا شكيبا و در زمان ناز و نعمت ترسان .
ـ هـرگـاه از مـؤمـن چيزى خواسته شود زياد كمك مى كند و چون خود چيزى از كسى بخواهد سبك مى گيرد.
ـ پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله (وجود) مؤمن سود است اگر با او راه بردى به تو سود مى رساند, اگـر بـا وى مشورت كنى به توبهره مى رساند, اگر با او مشاركت كنى به تو فايده مى رساند همه چيز او سود است .
ـ مؤمن كسى است كه مردم او را بر جان و مال خود امين كرده باشند.
به اين مضمون احاديث ديگرى نيز وجود دارد.
ـ مؤمن كسى است كه نفسش از او در رنج است و مردم در آسايش .
ـ مؤمن با اشتهاى خانواده خود غذا مى خورد ومنافق خانواده اش با اشتهاى او غذا مى خورند.
ـ مؤمن ابتدا به سلام مى كند و منافق مى گويد بايد به من سلام كنند.
ـ مؤمن در دنيا همچون بيگانه و غريب است , به عزت آن خو نمى گيرد و از خوارى آن نمى نالد.
ـ قرآن دست و پاى مؤمن را در برآوردن بسيارى از خواهشهاى نفسانيش بسته است .
ـ مؤمن يك شكم غذا مى خورد و كافر هفت شكم .
ـ مؤمن آينه مؤمن است .
ـ مـؤمـن آينه برادر مؤمن خويش است : در غيابش خيرخواه اوست و در حضورش ناراحتيهايش را برطرف مى سازد و در مجلس براى او جا باز مى كند.
ـ مؤمن براى مؤمن مانند ساختمان است كه اجزاى مختلف آن يكديگر را محكم مى سازند.
ـ امـام عـلى عليه السلام مؤمن كسى است كه دين خود را با دنياى خود حفظ كند و تبهكار كسى است كه دنياى خود را با دينش نگه دارد.
ـ پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله مؤمن انس مى گيرد و با او انس مى گيرند و كسى كه انس نگيرد و انس پذير نباشد از خير و بركت بى بهره است بهترين مردمان كسى است كه براى مردم سودمندتر باشد.
ـ امام صادق عليه السلام مؤمن مغلوب فرج و رسواى شكم خود نمى شود.
ـ امـام عـلى عليه السلام مؤمن به دشمن خود ستم نمى كند و به خاطر دوست خود مرتكب گناه نمى شود, اگر به او ستم شودشكيبايى مى ورزد تا خداوند عزوجل انتقامش را از او بكشد.
ـ پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله مؤمن انس مى گيرد و مردم با او انس و الفت پيدا مى كنند.
ـ مؤمن زيرك و با هوش و هشيار است .
ـ مؤمن كم خرج و زحمت است .
ـ مؤمن كسى است كه مردم او را بر جان و مال خود امين كرده باشند.
ـ از اندرزهاى خداى تعالى به موسى عليه السلام مؤمن كسى است كه آخرت براى او آراسته و زيبا بـاشـد, از اين رو نگاهش بى آن كه سست و خسته شود به آخرت دوخته شده است عشق به آخرت ميان او و لذت زندگى جدايى افكنده و او را تا سحرگاهان بيدار داشته است , همچون سوارى كه به سوى هدف خود مى راند شب و روز افسرده و اندوهناك است .
مؤمن كيست ؟
(2).
ـ امام على عليه السلام مؤمن رفيق مؤمن است و دانش وزير او و شكيبايى فرمانده سپاه او و كار و عمل سرپرست او.
ـ پـيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله مؤمن در انجام كارهايى كه در توانش هست كوشاست و بر انجام آنچه از توانش بيرون است دريغ مى خورد.
ـ هر كه از كار نيك خود شادمان باشد و از كار بد خويش ناراحت , او مؤمن است .
ـ امـام بـاقر عليه السلام خداوند سه خصلت به مؤمن عطا فرموده است : عزت در دنيا و در دينش , رستگارى در آخرت و شكوه وابهت در دلهاى مردمان .
ـ پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله ـ در وصف مؤمن ـ : حركات و رفتارهايش ملايم و مهربان است و ديـدارش شـيرين از هر چيزعاليترين آن را مى جويد و از خويها پر ارج ترين را به كسى كه دشمنى دارد سـتـم نـمـى كند و به خاطر كسى كه دوستش دارد مرتكب گناه نمى شود, كم خرج است و بـسـيـار كـمـك و يـارى مـى رسـاند كارش را به خوبى انجام مى دهد به طورى كه گويى آن را مى بيند,چشمانش فروهشته است , دست بخشنده دارد و دست رد به سينه سائل نمى زند سخنش را مـى سـنجد و زبان در كام مى كشد باطل را از دوستش نيز نمى پذيرد و حق را حتى از دشمنش انـكـار نمى كند, دانش نمى آموزد مگر براى دانستن و دانايى فرا نمى گيرد مگر براى عمل كردن اگـر بـا دنيا خواهان رفتار كند زيركترين آنهاست و هرگاه با آخرت جويان سلوك كند پارساترين آنهاست .
ـ امـام رضـا عـلـيه السلام مؤمن تا سه خصلت در او نباشد, مؤمن نيست : روشى از پروردگارش , روشـى از پيامبرش صلى اللّه عليه وآله و روشى از ولى خداعليه السلام اما روش پرودگار, نهفتن راز, و روش پيامبر خدا صلى اللّه عليه و آله , ملايمت با مردم , و روش ولى خدا, شكيبايى در تنگنا و سختى .
ـ امام حسين عليه السلام براستى مؤمن خدا را نگهدار خود (از گزندها و گناهان ) گرفته است و گـفـتـار او را آيـنه خود پس يك بار(در آن آينه ) به اوصاف مؤمنان مى نگرد و بار ديگر به اوصاف گردنكشان و در آن نكته ها مى بيند و خود را شناسايى مى كند ودرباره هوش و ذكاوت خود يقين مى كند و به پاكى خود اطمينان مى يابد.
ـ امـام على عليه السلام بندگان خدا! بدانيد كه مؤمن شب و روز را سپرى نمى كند مگر آن كه به نـفـس خود بدگمان و بى اعتماد است , از اين رو, پيوسته سرزنشش مى كند و از اوكارهاى خوب بيشتر مى طلبد.