مشاهیر و مفاخر کاشان
در طول تاريخ پرفراز و نشيب ايران در دورانهاي مختلف از زمان ساسانيان، آلبويه (كه زبيده خاتون همسر هارونالرشيد كاشان كنوني را بنا نهاد) تا عهد سلجوقي، صفويه و قاجاريه و پس از آن انسانهاي بزرگي در اين ديار پرورش يافته و به دنيا معرفي شدهاند از جمله: غياثالدين جمشيد (رياضيدان و منجم بزرگ)، كمالالملك و صنيعالملك (نقاشان نامدار)، ملامحسن فيض و ملااحمد و ملامهدي نراقي (عالم، حكيم، عارف و دانشمند)، ملافتحاله كاشاني (مفسر)، محتشم كاشاني، بابا افضل مرقي، سپيده كاشاني، كليم كاشاني و سهراب سپهري (شاعران نامي) و صدها چهره برجسته ديگر.
برخی از مشاهیر کاشان
حاج ملا محمد نراقي
مولانا حاج محمد عبدالصاحب نراقي متخلص به «صاحب»درسال 1215 ه.ق در كاشان متولد شد.ملا محمد طبع شعرداشته ونيكو مي سروده است. از تصنيفات او«مشارق الاحكام»«انوار التوحيد»«مراصد» است.
ملا مهدي بن ابي ذر نراقي كاشاني
وي برادر ملا احمد فاضل نراقي درسال 1209 ه.ق به دنيا آمدو چون كوچكترين فرزند بود او را آقا كوچك ناميدندولي محمد شاه قاجار به او لقب«آقا بزرگ» راداد.از آثار او: كتاب تنقيح الاصول والمقاصد العليه مي باشد
آيت الله شيخ علي نجفي كاشاني
در سال 1300 ه.ش در كاشان در بيت علم و تقوا ديده به جهان گشود.آيت الله نجفي درسال 1361 قمري براي تحصيل علوم ديني عزم سفر به نجف اشرف نمود.آيت الله نجفي همواره سعي داشت تا از طريق قرآن و روايات و احاديث اسلامي، اسلام راستين را به آن شكل حقيقي اش به مردم بشناساند. پس از سالها تدريس، تبليغ و تفسير در عصر روز پنجشنبه 23 مردادماه 1365 به سوي ملكوت اعلي پيوست.
آيت الله ميرسيد علي يثربي كاشاني
از جمله علماي بزرگ و نامدار كاشان مرحوم آيت الله مير سيد علي يثربي كاشاني است.به سال 1311 هجري در شهر سامرامتولد شد و در سن 5 سالگي وارد كاشان شد.هفت سال به تدريس فقه و اصول پرداخت.از جمله برجستگيهاي اخلاقي اين مرد بزرگ ساده زيستن وعشق واخلاص به اهل بيت (ع)بود.سرانجام به سال 1379 ه.ق از ميان ما رفت ودر محله پشت مشهد كاشان به خاك سپرده شد.
آيت الله مير سيد نظام الدين آل ياسين
يكي ازعلماي بزرگ واز روحانيون روشنفكر بود كه به سال 1248 شمسي در كاشان متولد شد.
فتحعلي شاه و محمد شاه قاجاردر كاشان به ديدن او رفته بودند.سيد نظام در كاشان به كسب مقدمات فارسي و عربي پرداخت.سيد نظام الدين ذوقي لطيف وپسنديده داشت.
ازتاليفات آن مرحوم:كتاب ارشاد الخواص درعرفان و كتاب فهرست المعاملات ميباشد.
سعيد قطب الدين راوندي
مشهور به «قطب راوندي»از دانشمندان نامي مي باشد.وي بيش از چهل كتاب درباره دين و فقه نوشته كه از جمله آنها مي توان «آيات الاحكام» «خلاصه التفاسير» را نام برد. قطب الدين راوندي ذوق شاعري هم داشته ولي همه منظومه هاي خود را به عربي سروده است.
آيت الله سيد محمد حسين رضوي (ره)
سال 1291 ه.ق در كاشان متولد شد.وي رسالات و كتب زيادي به رشته تحرير درآورد.از جمله تاليفات او:اسكندريه درنحو،الاصول المعتبره دراصول.الجواهرات في بعض العلوم و المشكلات،مي باشد.در سال1345 شمسي روح اين عالم جليل القدر به ملكوت اعلي پيوست.
آيت الله حبيب الله شريف كاشاني (ره)
از علماي بزرگ سده چهاردهم هجري است كه تاليفات گرانبها و مهم و متنوعي در فقه و اصول و غيره دارد.در هيجده سالگي با به مقام اجتهادي نايل شداز جمله آثار او: كتاب لباب القاب.اسرارالعارفين في الاخلاق،توضيح البيان. سرانجام در 23 جمادي الاخر سال 1340 ه.ق د ركاشان وفات يافت .
آيت الله سيد محمد علوي بروجردي
از بزرگترين مراجع علوم ديني و از نوادر زمان بود. به سال 1272 ه.ق متولد گرديد.
پدرش از تجاركاشان بود.ايشان درفلسفه و حكمت و رياضيات و ادبيات فارسي استادي كم نظيري بود.تاليفات و تصنيفاتش حواشي و منظومات است مانند: حاشيه بر كفايه آخوند، حاشيه بر رياض المسائل،و...
ملا محسن فيض كاشاني
محمد بن مرتضي الكاشاني ملقب به ملا محسن فيض در حدود سالهاي1006و1008 ه.ق در كاشان متولد شد.تبحراودر تفسيرو فقه و فلسفه به حدي است كه دردوران صفويه بي نظيرميباشد.از شاگردان وي:علامه مجلسي و سيد نعمت الله جزايري مي باشند.ازتاليفات او:سفينه النجاه، ديوان اشعار، روضات الجنات و... ميتوان نام برد.تاريخ وفات وي را بين سالهاي 1090 تا 1091 ه. ق اعلام نموده اند.مدفن فيض در مقبره كوچكي معروف به كرامات يا كرامت در جوار ميدان قاضي اسدالله كاشان واقع و زيارتگاه عام و خاص است.
ملا فتح الله كاشاني
از علما و فقهاي بزرگ و متبحر اواخر سده دهم هجري بوداز آثار وي:«تنبيه الغافلين» و «تذكره العارفين» كه شرح فارسي نهج البلاغه مي باشد «خلاصه المنهج» كه خلاصه «منهج الصادقين في الزام المخالفين» ملا فتح الله كاشاني در سال 988 هجري وفات يافت.
غياث الدين جمشيد كاشاني
بزرگترين رياضي دان ايران و از نوابغ و نوادر علم رياضي در جهان مي باشد. او نخستين دانشمنديست كه كسر اعشار را پيدا كرده و همچنين نسبت مابين محيط دايره و قطر آن را كه عدد (پي) ناميده مي شود او يافته است.طراحي رصد خانه معروف مراغه از كارهاي معروف غياث الدين است كه صدهاسال قبل با وسائل ابتدائي آن روزگار محاسبه كرده است.بالاخره غياث الدين درسال1436 ميلادي در سمرقندوفات يافت.از تاليفات او: مفتاح الحساب، نزهه الحدائق، رساله در شرح آلات رصد، رساله محيطيه، سلم السماء و غيره مي باشد.
مولانا احمد فاضل نراقي
فرزند خاتم الحكماءمولانا محمد مهدي بن ابي ذر نراقي. ملا احمد گذشته از مراتب علمي، از نفوذ وقدرت سياسي نيز برخوردار بود. فتحعلي شاه قاجار مدرسه سلطاني را براي وي بنيان نهاد و توليت و تدريس مدرسه را به او مفوض كرد.آثار او از اين قرار است:
مستندالشيعه،عوايد الايام، مفتاح الاصول ومثنوي طاقديس ذكر شده است.ملا احمد نراقي در سال 1245 ه.ق در كاشان وفات يافت وجنازه وي به نجف اشرف حمل و در آنجا مدفون گرديد.
ميرزا محمد كمال الملك
دست تقدير سال 1226 شمسي براي كودكي كه در كاشان متولد مي شد احراز افتخار و مقام بزرگترين نقاش سده اخير را ثبت كرد. محمد پس از گذرانيدن تحصيلات ابتدائي به تهران رفت و به مدرسه دارالفنون كه در آن ايام تنها مرجع علم و عمل بود قدم گذاشت. او از همان ساعت ورودش مي خواست هنرش به سر زبانها بيفتد و روزي قرعه فال به نام آقاي مدير مدرسه افتاد. محمد صورت آقاي مدير را با قلم سياه ساخت و آن وقت بود كه همه حتي آقاي مدير او را ملقب به ميرزا محمد كردند و همين تابلوي سه بعدي توجه ناصرالدين شاه را به خود جلب كرد و بدون تامل دستور داد اتاقي از شمس العماره در اختيار نامبرده بگذارند تا با خيال راحت به ادامه هنرش مشغول شود. استاد براي آشنايي بيشتر سفري به اروپا داشت و در موزه هاي معروف لوور، ورساي، و روم كسب تجربه كرد. در يكشنبه 27 مرداد ماه 1319 شمسي افتخار ايران و ايراني، استاد كمال الملك وفات يافت .
منبع: سایت شرکت تعاونی گردشگری و اطلاع رسانی کاشان شهر آفتاب
© کپی رایت توسط سفیر ولایت - پایگاه اینترنتی دفتر نماینده مقام معظم رهبری و امام جمعه کاشان (کلیه حقوق مادی و معنوی مربوط و متعلق به این سایت است.)
برداشت مقالات فقط با اجازه کتبی و ذکر منبع امکان پذیر است.