شوک آنافیلاکتیک که آنافیلاکسی نیز نامیده میشود، یک واکنش سریع و حاد آلرژیک بوده و یکی از دلهرهآورترین فوریتهای پزشکی است که والدین ممکن است با آن روبرو شوند. این شوک زمانی آغاز میشود که سیستم ایمنی بدن یک ماده بیخطر را به عنوان یک خطر جدی شناسایی کرده و به آن پاسخ شدید بدهد، که موجب آزاد شدن هیستامین و برخی مواد شیمیایی دیگر میشود و نشانههایی را به دنبال خواهد داشت که برخی از آنها میتوانند منجر به مرگ شوند. این نشانهها عبارتند از:
-
ورم کردن پوست، لبها، گلو، زبان یا صورت
-
خسخس کردن یا مشکلات حاد تنفسی
-
نبض سریع یا ضربان قلب نامنظم
-
کهیر به صورت موضعی یا منتشر
-
سرگیجه، غش و عدم هوشیاری
-
تهوع، استفراغ، دلپیچه و اسهال
-
تعرق و رنگپریدگی شدید پوست، قرمزی یا کبود شدن رنگ پوست
-
گیجی و تکلم نامفهوم
به طور معمول نشانهها ظرف دو ساعت (و گاهی اوقات طی چند دقیقه) پس از قرار گرفتن در معرض ماده ظاهر میشوند، هرچند ممکن است بروز نشانهها تا چهار ساعت نیز طول بکشد.
چه موادی ممکن است منجر به بروز این واکنش شدید شوند؟
مواد آلرژیزای مختلفی وجود دارند که ممکن است باعث بروز این مساله شوند؛ موارد زیر معمولترین آنها هستند:
-
بادام زمینی، سایر آجیلها (از قبیل گردو یا بلارد)، نرمتنان صدفدار (از قبیل میگو و خرچنگ)، ماهی، شیر و انواع تخم پرندهها، معمولترین عاملهای بروز این شوک هستند؛ هرچند هر نوع غذایی میتواند منجر به بروز واکنش حاد آلرژیک شود. اگر آلرژیهای غذایی به صورت ارثی در خانواده شما وجود دارند، کودک شما ممکن است بیشتر در خطر ابتلا به این نوع آلرژی باشد.
-
داروهای خانواده پنیسیلین (که شامل آنتیبیوتیک معروف به نام «آموکسیسیلین» هم میشود)
-
گزیدگی و نیش حشرات (بهخصوص زنبورها مانند زنبور عسل، زنبور زرد، زنبور قرمز، زنبور وحشی و مورچههای قرمز و کارگر)
-
لاتکس (که معمولا بهصورت پودری است و در تجهیزات پزشکی مانند داخل دستکشها به کار میرود)
-
مواد نگهدارنده و رنگهای خوراکی (مانند زردچوبه) ؛ برای اطلاعات بیشتر درباره حساسیت غذایی در کودکان این مطلب را مطالعه کنید.