بروز جنگ های وحشت آور جهانی در اوائل و نیمه های قرن بیستم، که منجر به نابودی ده ها میلیون نفوس انسانی گردید، اندیشه جایگزین شدن خرد و تکنیک و یا فلسفه و تجربه را به جای مذهب و معنویت که در قرن 18 و 19 افکار دانشمندان مغرب زمین را به خود مشغول ساخته بود، از مغزها بیرون راند، و روشن شد که اندیشه مزبور رویایی بیش نبوده است وهنوز دوران مذهب و معنویت سپری نگردیده است و همین بشر متمدن و به ظاهر مودب هنگام طغیان احساسات، درنده ای بیش نیست. و این صنعت و تکنیک که به آن می نازند، و حقا که شعاع قدرت او را در سطح جهان گسترش داده است، او را با یک سلسله مشکلات بغرنج و لاینحل روبرو ساخته است.
درست است که میلیون ها بشر در اواخر هفتمین دهه قرن بیستم، با دیدگان خود در تلویزیون دیدند، که انسان ماه را زیر پای خود نهاد، ولی این پیروزی نه تنها گره از کار او نگشود، بلکه انسان خاکی را با مصائب و بحران های خاصی روبرو ساخت که بر هوشمندان پنهان نیست.
هنگامی که دانشمندان دانشگاه هاروارد در یک آزمایشگاه موفق شدند که ژن ها را که عامل وراثت و ناقل صفات و روحیات می باشند مجزا سازند، و راه را برای ساختن انسان دلخواه باز کنند، بلافاصله اعلام کردند زیان این کار از نظر اخلاقی و سیاسی بیش از سود آن است.
اصولا مشکل عصر ماشین یکی دو تا نیست، مگر عصر ماشین توانسته است مشکل رهبری جوانان، مشکل مواد مخدر، مشکل مشروبات الکلی، مشکل غوغای موسیقی های عصب کش را حل کند. آیا بشر با تجهیزات علمی و مغزهای الکترونیکی توانسته به فاجعه خاورمیانه و به مشکل بیکاری فزون از حد، به موضوع گرسنگس و کمبود مواد غذایی در قسمت اعظم از جهان و... خاتمه دهد؟
فیلسوف معروف آلمانی (امانوئل کانت) می گوید: اگر علم نتواند همه مشکلات انسانی را حل کند، اگر هیچ دستگاه مخلوق بشری، نتواند سعادت و هماهنگی را با اطمینان تامین کند(و همه این اگرها مسلم شده است) چگونه باید از بی نظمی ظاهری رهایی یافت؟ فقط یک امکان باقی است و آن این است که این اصل عالی به عهده خارج از عالم بشری و اراضی گذارده شود، تا در نتیجه از هر گونه خدشه و انتقاد پیراسته گردد.
سرخوردگی غرب از صنعت و زندگی ماشینی و کوتاهی و نارسایی علم از تفسیر و توضیح بسیاری از مشکلات و ترمیم بیچارگی ها، موضوعی است که بسیاری از دانشمندان درباره ی آن سخن گفته و همگی اذعان دارند این گره سر در گم که در زندگی مردم مغرب زمین پیدا شده، اثر مستقیم طرد ارزش های مذهبی و اخلاقی و اخراج دین و توجه به معنویت، از صحنه ی زندگی و گرایش کامل به ماده و ماشین و تکنولوژی است.
اکنون این مطلب کم و بیش در مطبوعات مغرب زمین منعکس است که راه و چاره منحصر برای جلوگیری از اعمال عجیب و خلاف عقل، جز توسل به معنویت شرقی چیزی نیست. و باید آینده را آغاز بازگشت انسان به مذهب و خدا دانست.
منبع: کتاب ایمان و آثار سازنده آن از آیت الله جعفر سبحانی