آش سنتی و مقوی مربوط به نواحی مرکزی ایران که کمتر کسی آن را چشیده، این آش مورد علاقه گیاهخواران است.
مناسب برای :6 نفر
زمان آماده سازی : بیش از 1 ساعت
گندمی که برای تهیه این آش استفاده میشود باید پوست گرفته باشد؛ این گندم را با کمی آب مانند برنج میپزند، وقتی آب گندم تمام شد آن را روی پارچهای آفتاب خشک میکنند. این روشی است که در گذشته که برنج در رژیم غذایی مردم جای چندانی نداشت برای استفاده و نگهداری راحتتر گندم استفاده میشدهاست.
وقتی گندم پوست گرفته و پخته خشک شد، آن را با سنگ آسیابهای خانگی به نام دستار نیمه آسیاب میکردند. این کار را می توان امروزه با آسیاب انجام داد اما توجه کنید که گندمها را کامل آسیاب نکنید در حدی که هر دانه به سه قسمت تقسیم شود و آرد نشود.
لوبیا و نخود را قبل از استفاده به مدت یک روز خیس داده و آب آن را هر چند ساعت یکبار عوض کنید تا نفخ آن گرفته شود.
مواد لازم:
گندم
|
1 پیمانه
|
عدس ریز
|
1 پیمانه
|
چغندر قند
|
300 گرم
|
لوبیا قرمز
|
4 قاشق غذاخوری
|
لوبیا چیتی
|
4 قاشق غذاخوری
|
نخود
|
4 قاشق غذاخوری
|
پیاز
|
2 عدد
|
روغن مایع
|
به میزان لازم
|
سرکه
|
به میزان لازم
|
مغزگردو
|
200 گرم
|
طرز تهیه:
-
چغندر قند را پوست کنده، خرد کرده و با میزان مناسبی آب بپزید. زمان پخت آن طولانی بوده و حدود 3 تا 4 ساعت میباشد.
-
حبوبات خیس داده شده را جدا جدا بپزید که هیچکدام له نشوند، سپس با هم مخلوط کنید.
-
نخود ، لوبیا ها و چغندر پخته و ریز خردشده را در یک قابلمه مناسب مخلوط کنید، عدس پخته شده را به آن اضافه کنید .
-
چک کنید که مقدار آب آن کافی باشد زیرا این مقدار آب غلظت نهایی آش را میکند.
-
قابلمه را روی شعله متوسط اجاق بگذارید تا جوش بیاید،سپس گندم را به آش اضافه کنید و شعله را کم کنید تا آش به آرامی جا بیفتد، گندم بپزذ و آش لعابدار و غلیظ شود. (حدود 45 دقیقه)
-
وقتی آش تقریبا جا افتاد به میزان دلخواه به آن سرکه اضافه کنید. ترکیب سرکه و چغنر قند طعم ترش و شیرین و دلچسبی به آش میدهد.
-
نیمی از گردوهایی که ریز خردشدهاند را به آش اضافه کرده و حدود نیم ساعت دیگر اجازه میدهیم آش جا بیفتد و طعمها با هم بیامیزند؛ در آخر به میزان کافی نمک اضافه میکنیم .
-
پیازها را خلال کرده و با کمی روغن آنها را سرخ کرده تا طلایی شوند.
-
آش را در ظرف مناسب در حالیکه با گردوی خردشده و پیازداغ تزئین شده سرو کنید.