شیوه استفاده از دايرهالمعارفهاي آنلاين استفاده از دايرهالمعارفهاي آنلاين امروزه به يک امر ضروري تبديل شده است و بسياري از کاربران اينترنت براي رفع نيازهاي ضروري خود از اين دايرهالمعارفها استفاده ميکنند. شما حتي زمانی که در حال خواندن یک مقاله هستيد ممکن است به دفعات مجبور شوید از دیکشنریهای آنلاین یا ویکیپدیا استفاده کنید. این موضوع مستلزم آن است که صفحه جدیدی در مرورگر باز و به ویکیپدیا یا دیکشنری آنلاين مورد نظر خود مراجعه و کلمه مورد نظر را در آن جستوجو کنید. راه سادهتری نيز وجود دارد که میتواند علاوه بر سرعت بخشیدن به عمل جستوجو، باعث حفظ تمرکز روی متن شود. LookItUp2 از جمله افزونههاي طراحي شده براي مرورگر فايرفاکس است که امکان جستوجوی کلمه مورد نظر را در 13 دیکشنری آنلاین، به طور همزمان و در همان صفحهای که کلمه مورد نظر در آن درج شده امکانپذیر میكند. کافی است کلمه یا اصطلاح مورد نظر را علامت بزنيد يا به اصطلاح هایلایت کنید و کلیدهای ترکیبی Ctrl+Shift+Space را فشار دهید تا پنجره مربوط به LookItUp2 باز شود. اکنون به راحتی میتوانید به فرهنگ لغتهاي مختلف و از جمله ویکیپدیا دسترسی داشته باشید و مفهوم کلمه جستوجو شده را دريابيد. در اين افزونه یک منو بسیار ساده که با حروف جداگانه مشخص شده است برای دسترسی آسانتر به فرهنگهاي لغت طراحی شده است. براي مثال، با فشردن حرف A نتیجه جستوجو در Answers.com نمایش داده میشود یا با انتخاب کلمه مورد نظر و فشردن دکمه “i” نیز میتوانید نتایج جستوجو را در Google Images مشاهده کنید. یکی دیگر از قابلیتهای LookItUp2 امکان افزودن جستوجوگرهای دیگر به آن است. لازم است که وارد بخش مدیریت اسکریپتها شوید و از منو User Script Command و LookItUp Setting، آدرس سایت جستوجوگر را وارد کنید و یک حرف نيز به آن اختصاص دهید. با فشردن کلید Esc یا کلیک روی فضای خارجی پنجره میتوانید اين افزونه را ببندید. در صورتی که مایل باشید ظاهر LookItUp2 را تغییر دهید میتوانید از روشهاي مختلف و متنوع، پس از نصب افزونهStylish استفاده کنید. اين افزونه از آدرس userstyles.org/stylish در دسترس است.
اكنون که با اين ابزار پايهاي و کليدي آشنا شديد بد نيست چند ابزار ديگر را نيز به شما معرفي کنيم.
wikirank.com: Wikirank این امکان را برای کاربران ویکیپدیا فراهم میکند تا پربینندهترین مطالب آن را مشاهده کنند و هر موضوعی که مد نظر دارند از نظر آماری مورد بررسی قرار دهند. از آنجا که ویکیپدیا بزرگترین منبع اطلاعاتی آنلاین است، بررسی و پیگیری مطالبی که در آن مورد توجه قرار دارد ارزشمند خواهد بود. پس از بررسی هر موضوع میتوانید نتیجه را به صورت دیاگرام در وبسایت خود قرار دهید. علاوه بر آن امکان جستوجوی سریع موضوع مشابه در سرویسهای دیگری مانند توییتر، گوگل و مقایسه آماری بین موضوعات مختلف، فراهم شده است.
wikirage.com: همانطور که میدانید ویرایش مداخل ویکیپدیا برای تمامی کاربران پس از تایید ویراستاران معتمد امکانپذیر است. اما چگونه میتوان این تغییرات را پیگیری کرد؟ Wikirage، 30 صفحهای که در یک ساعت، شش ساعت، یک روز، یک هفته و یک ماه گذشته ویرایش شدهاند را فهرست میکند. به این ترتیب به راحتی میتوانید به مطالبی که بتازگی به صفحههاي ویکیپدیا اضافه شدهاند و مهم و مورد توجه هستند، دسترسی داشته باشید.
http://gollum.easycp.de/en: یک صفحه اینترنتی است که از تکنولوژی Ajax بهره میگیرد و جستوجوی شما را در 36 زبان مختلف موجود در ویکیپدیا آسان میکند. پس از انتخاب زبان مرورگر و زبانی که با آن قصد جستوجو در ویکیپدیا را دارید کافی است روي Start Gollum Browser کلیک کنید. پس از باز شدن آن گويي در محیط یک مرورگر قرار دارید و میتوانید به ویراش و بوکمارک کردن صفحهها بپردازید که بسیار کاربردی است.
Googlepedia : گوگلپديا در واقع يک افزونه براي مرورگر فايرفاکس است. اين افزونه به کاربران فایرفاکس امکان ميدهد در صفحه نتایج گوگل علاوه بر نتایج ارايه شده توسط خود گوگل، نتایج جستوجو در ویکیپدیا را نیز مشاهده کنند.