گلاب علاوه بر خواص خوراکي، خاصيت درماني متنوعي دارد که اين خواص تنها در گلابهاي مرغوب و باکيفيت ديده ميشود. با مطالعه اين مطلب علاوه بر آشنايي با برخي خواص درماني گلاب، با چگونگي شناسايي گلاب مرغوب از نوع نامرغوب آن آشنا ميشويد.
تقويت لثه با گلاب
درمانگران طب سنتي براي افزايش استحکام و تقويت لثه قرقره گلاب را توصيه ميکنند. آنها بر اين باورند که نگهداشتن گلاب در دهان و قرقره کردن آن علاوه بر استحکام لثه به درمان برفک و آفت دهاني هم کمک ميکند و سرعت از بين رفتن آلودگيها و باکتريها را در دهان بيشتر ميکنند.
شیوه نگهداری گلاب
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که برای نگهداری گلاب بهتر است آن را درون ظرفی پاستوریزه و کاملا تمیز نگهداری کرد. در صورتی که گلاب به صورت صنعتی تهیه شده باشد بهتر است آن را در همان ظرف اولیه نگهداری کنید اما دقت داشته باشید که در ظرف را کاملا بسته و آن را در محیطي خنک و دور از تابش نور خورشید قرار دهید. به این ترتیب با گذشت زمان تغییری در خواص درمانی، عطر و طعم گلاب ایجاد نمیشود و برای مدتهای طولانی قابل استفاده است.
کاهش خستگي و تقويت قلب
با نزديک شدن تابستان علاوه بر گرمي هوا ميزان حرارت دروني بدن نيز افزايش مييابد و اين مسئله ميتواند تاثير زيادي در خستگي جسمي افراد داشته باشد. يکي از روشهاي طبيعي و موثر براي افزايش نشاط و کاهش خستگي بدن گنجاندن عرقيجات گياهي همچون گلاب خنک به برنامه غذايي است. نوشيدن گلاب خنک در تابستان و حتي ماههاي پيش از شروع تابستان به کاهش ميزان حرارت بدن و همينطور تقويت بدن و افزايش توان بدن کمک ميکند. البته بايد توجه داشت که بهتر است براي مصرف روزانه گلاب حتما با يک متخصص طب سنتي مشورت و متناسب با نوع مزاج براي مصرف اين عرق گياهي اقدام کرد.
گلاب طبيعي را بشناسيم
از جمله ويژگيهاي گلاب مرغوب و خوب شفافيت، صافي و بيرنگي آن است. گلاب باکيفيت هرگز ناخالصي ندارد و بافت آن کاملا همگن است. طعم گلاب مرغوب و سنتي که خواص درماني و دارويي دارد لطيف، سبک و مايل به تلخي است. علاوه بر اين وقتي به ظاهر گلاب نگاه ميکنيد کاملا شفاف است و هيچگونه ناخالصي در آن ديده نميشود. يکي ديگر از راههاي شناسايي گلاب سنتي و مرغوب آن است که مقدار کمي از آن را کف دستتان بريزيد. اگر با همين مقدار کم، عطر گلاب فضاي اتاق و محيط اطراف شما را پر کرد و همه متوجه عطر و بوي آن شدند نشانهاي از خالص بودن و باکيفيت بودن گلاب است. تمام این فاکتورها در کنار هم، نشان دهنده مرغوبیت و کیفیت مناسب گلاب است. بنابراین هنگامي که در مورد یکی از این فاکتورها تردید کردید باید درباره میزان خلوص و طبیعی بودن گلاب و اسانس به کار رفته در آن یا شرایط تهیه و تولید آن، بیشتر تحقیق کنید.
بهبود پوستهاي خشک با گلاب
يکي از کاربردهاي مهم گلاب بهبود و درمان پوستهاي خشک و حساس است. ماسک کردن گلاب روي پوست يا جايگزين کردن آن به جاي شيرپاککن توسط افرادي که پوست خشک يا حساس دارند موجب ميشود تا به مرور پوست آنها طراوت و نشاط خود را به دست آورد. بهترين روش براي ماسک کردن گلاب روي پوست آن است که پارچهاي نخي و تميز را به گلاب خالص آغشته کنيد و آن را براي 20 دقيقه روي صورتتان بگذاريد. اين کار بعد از هر بار استحمام تاثير درماني بيشتري دارد. ضمن آنکه گلاب به دليل خاصيت ضدعفونيکنندهاي که دارد به پاکسازي منافذ پوست کمک ميکند و مانع از بروز جوشهاي چرکي، آکنه و دانههاي سرسياه روي پوست ميشود.
گلاب جوش صورت را خوب میکند؟
در منابع مختلفي به کاربردهاي گلاب و خواص درماني آن به صورت موضعي و خوراکي اشاره شده است. برخي از اين نسخهها را با هم مرور ميکنيم:
• يکي از نسخههاي طبيعي براي از بين بردن جوشها استفاده از ترکيب گلاب با جوششيرين است. درمانگران به مراجعان خود توصيه ميکردند اين مرهم را شب روي جوشها بگذارند و صبح آن را بشويند.
• در برخي از منابع طب سنتي براي رفع خستگي و درد چشم، اين ناحيه را با گلاب مرغوب و خالص شستوشو ميدادند.
• برخي از درمانگران شيوههاي طبيعي درمان مصرف گلاب داغ را براي درمان و رفع درد معده، درد شکم و نفخ بسيار مفيد ميدانند. به گفته اين درمانگران نوشيدن گلاب داغ بعد از جراحيهاي دستگاه گوارش که موجب کمکاري و فلج رودهها و نفخ آنها ميشود، بسيار کارساز است.
• افرادي که دچار التهاب و تورم حنجره هستند با قرقره گردن گلاب ميتوانند اين التهابها را تا حد زيادي کاهش دهند.
• افرادي که به رماتيسم مبتلا هستند ميتوانند با ماساژ ترکيبي از روغن زيتون و گلاب بر مفاصل و استخوانها به کاهش درد و افزايش ميزان جريان خون کمک کنند.
نسخهاي براي تشخيص گلاب تقلبي
بسیاری از مردم بر این باورند که اگر گلاب را با روغن بادام یا زیتون ترکیب کرده و همچنان عطر و بوی گلاب قابل استشمام باشد ، این امر نشاندهنده مرغوب بودن گلاب و کیفیت خوب آن است و اگر پس از ترکیب گلاب با یکی از این روغنها، عطر و بوی گل سرخ استشمام نشود، این مسئله نشان دهنده نوع تقلبی و کمفایده بودن گلاب است. این نکته اگرچه شیوهای است که هنوز هم برخی مردم از آن برای شناسایی کیفیت گلاب استفاده میکنند اما باید توجه داشت که گلابها به ویژه گلابهای صنعتی امروزه به دو حالت گلابهای سنگین و گلابهای سبک که میزان خلوص اسانس گل سرخ در آنها متفاوت است، تولید میشوند.