روزه علاوه بر آثار معنوی فراوان و تزکیه روحی می تواند باعث برکات فراوان از نظر جسمی و فیزیولوژیکی نیز شود.متخصصان علوم پزشکی نیز از جنبه های مختلف به آثار مفید روزه داری اسلامی پرداخته اند. همانطور که در فرمایشات معصومین نیز به کراتاشاره شده است، روزه باعث ارتقای سلامتی خواهد بود. ام آنچه مهم است برای بهره مندی از آثار مفید روزه داری از آنجا که در ماه مبارک رمضان از نظر فیزیولوژیک تغییراتی ایجاد می شود، بایستی تغییراتی متناظر در شیوه طبیعی زندگی ایجاد کرد تا ان شاء الله بهره مندی بیشتری عاید شود.
یکی از نکاتی که در تغذیه سالم و برای تنظیم متابولیسم طبیعی توصیه می شود، داشتن یک نظم غذایی و وعده های غذایی مکرر در روز می باشد. در ایام روزه داری که افرا د طی روز از خوردن امساک می کنند، باید در ساعات باقیمانده همین نظم را به نحوی ایجادکنند. در همین راستا توجه به نکات زیر در هنگام افطار ضروری است.
1- در مقایسه افطار با وعده های معمول غذایی، افطار را می توان متناظر با صبحانه در نظر گرفت. لذا مواد غذایی مشابه صبحانه هنگام افطار توصیه می شود. شایان ذکر است 15 تا 20 درصد انرژی مصرفی در طول روز را باید درهنگام افطار دریافت کرد.
2-پس از اذان مغرب بدون تاخیر طولانی روزه را باز نموده و ترجیحا از مواد غذایی مایع و سبک به همراه ترکیبی از غلات ترجیحا نان از نوع سبوس دار( به طور مثال سنگک) در زمان افطار استفاده شود. توصیه می شود از مایعات گرم مانند آب جوش یا چای کم رنگ به جای آب سرد برای شروع افطار استفاده شود.
3- داشتن مواد غذایی حاوی فیبر و قندهای پیچیده از قبیل سبزیجات ونیز انواع میوه به جای استفاده از ترکیبات حاوی قندهای ساده و چربی فراوان مانند حلوا توصیه می شود.
4- استفاده فراوان از آب و نیز انواع شربت ها به بهانه کنترل تشنگی نه تنها باعث کنترل تشنگی نخواهد شد، بلکه به علت استفاده از حجم بالایی از مایعات و گنجاندن آن در معده ای که ساعت ها خالی بوده است، می تواند باعث التهاب معده و دستگاه گوارشی شود. لذا پس از چند روز این افراد دچار درد در ناحیه بالای شکم شده و گاه باعث می شود که از ترس ناراحتی شدیدتر نتوانند به روزه داری ادمه دهند.در مورد مصرف فراوان شربت ها نیز با توجه به افزایش ناگهانی قند دریافتی و ترشح شدید هورمون انسولین برای تنظیم قند خون، در فاصله زمانی کمی فرد دچار گرسنگی و ضعف شده و مجددا برای رفع آن به استفاده از مواد غذایی شیرین پرداخته و این سیکل تکرار می شود.
5- سرعت غذا خوردن را نیز در هنگام افطار باید کنترل کرد. پیشنهاد می شود 15 تا 20 دقیقه را برای افطار اختصاص دهید تا هم دستگاه گوارش بتواند خود را برای شروع مجدد هضم و جذب آماده کند و هم طی این مدت احساس سیری توسط مغز صورت پذیرد.