دنیای تلفنهای همراه به قدری بزرگ و گسترده شده است که در آن میتوان به تعداد تارهای موی سر افراد گوشیهای رنگارنگ دید! دیگر بازار منحصر به چند سازنده خاص نیست و حتی با عوض شدن موقعیت جغرافیایی کاربران، شاهد تغییرات در محصولات هستیم. در یک جا آیفون اول است و در جای دیگر گلکسی! در محلی اکسپریا حرف نخست را میزند و در مکانی دیگر لومیا! در این میان بازار چین را میتوان متنوعترین دانست، جایی که تقریبا اکثر سازندگان مطرح در آنجا هستند و کمپانیهای متفرقه و بیکیفیت هم در کنارشان حضور دارند! بازار چین با توجه به انبوه خریداران، هم سود زیادی دارد و هم تولید کنندگان متنوعی را در خود میبیند. یکی از کمپانیهای بزرگ نیز چند وقتی است که کار خودش را در این بازار شروع کرده و کم کم در حال گسترش فعالیتهایش به سایر نقاط جهان است. لنوو، نامی که بیشتر آن را در دنیای لپتاپها شنیدهاید، قصد دارد تا در بازار گوشیهای هوشمند نیز برای خودش جایی باز کند. به طور حتم این سازنده به دنبال محصولات بیکیفیت نخواهد رفت و تلاش زیادی در نگاه داشتن جایگاه در خور شان در دنیای اسمارت فونها میگردد. برای آنکه ببینیم لنوو چه حرفهایی برای گفتن دارد، به سراغ یکی از تولیدات خاص آن رفتهایم، K900 محصولی است که کمتر مشابهی را برای آن میتوان در بازار یافت، پس با آیتیرسان و نقد اختصاصی این گوشی خاص همراه باشید.
مستحکم چون پولاد!
واقعیت این است که قبل از کار کردن با گوشی لنوو، دیدگاه آنچنان مثبتی نسبت به آن نداشتم. شاید یک گوشی با ظاهر معمولی و امکانات متوسط، چیزی بود که در ذهنم میگذشت. اما با به دست گرفتن K900 در همان لحظه نخست، تمام این تصورات نقش بر آب شد. گوشی چنان ظاهر جذابی دارد که قبل از روشن کردنش چند باری به دقت آن را نگریستم. بدنهای فلزی و خوش ساخت در کنار ضخامت بسیار کم 9.6 میلیمتری، سبب میشود که از به دست داشتن آن احساس خوبی پیدا کنید.
کلید پاور در کناره راست گوشی کار گذاشته شده است و علیرغم کوچکی، واکنش پذیری مناسبی دارد. اسلات سیم کارت نیز در همین بخش است و برای دسترسی به آن بایستی از یک پین استفاده نمایید. در سمت چپ کلید یکپارچه صدا دیده میشود و در پایین دستگاه پورت میکرو یواسبی در کنار جک استاندارد 3.5 میلیمتری به چشم میخورند که البته به طور معمول این جک در چنین جایی قرار نمیگیرد.
در زیر نمایشگر سه کلید لمسی قرار دارد که ظاهر دکمه وسطی کمی عجیب است! اولین باری که عکس K900 را دیدم، تصور کردم با یک گوشی ویندوزفونی طرف هستم چرا که ظاهر کلید خانه، شباهت زیادی با آرم ویندوز دارد!
وقتی که گوشی را بر میگردانید، سطح یک دست فلزی پشت آن بسیار زیبا جلوه میکند. در بالاترین نقطه لنز دوربین و فلاش دوال LED قرار گرفته که به علت نزدیکی بسیار زیاد به بخش بالایی، در هنگام تصویر برداری امکان قرار گرفتن انگشت بر روی آن زیاد است.
در پایین اسپیکر K900 دیده میشود که به دو بخش تقسیم شده تا شاید شما را فریب دهد که با یک نمونه استریو طرف هستید! نام اینتل در اینجا حک شده تا به شما یادآوری نماید که قلب گوشی با محصولی از این سازنده پر آوازه آمریکایی میتپد.
در کل استحکام و زیبایی K900 را بایستی ستود، اگرچه ابعاد آن کمی بزرگ است و درون دستان کوچک به آسانی قرار نمیگیرد.
به لطافت رویا!
هر چقدر به نمایشگر فول اچدی و 5.5 اینچی K900 نگاه کردم تا از آن ایرادی بگیرم، بدتر عاشقش شدم! کیفیت این نمایشگر به صورت تحسین برانگیزی بالاست. رنگها به خوبی نمایش داده میشوند، رنگ مشکی عمیق بوده و کنتراست آن نیز تحسین بر انگیز است.
البته سایز 5.5 اینچی را نمیتوان یک استاندارد برای گوشیهای موبایل دانست و بیشتر بایستی در رده فبلتها قرار داد. چگالی پیکسلی ۴۰۱ در هر اینچ سبب میشود تا چشمان شما جزئیات را به بهترین نحو مشاهده کند و کیفیت تاچ دستگاه هم در حد قابل قبولی قرار دارد و استفاده از فناوری IPS سبب میشود تا در نگاه از زاویهها نیز کیفیت نمایشگر پایین نیاید.
برای مقایسه بهتر، K900 را در کنار اکسپریا Z1 قرار دادیم و چند عکس گرفتیم تا خود شما قضاوت کنید که کدام نمایشگر عملکرد بهتری دارد (تصویر بزرگتر در سمت راست مربوط به گوشی لنوو است).
اینتل را تجربه کن
حال نوبت به یکی از بخشهای بسیار متفاوت در K900 میرسد، قسمتی که در کمتر مدلی در گوشیهای امروزی آن را میتوان یافت. چیپست ساخت اینتل با نام Atom Z2580 یکی از موارد متفاوت کردن این فبلت است. البته به غیر از K900 در مدلهایی از ZTE و ایسوس هم میتوان این پردازنده را دید. اینتل از دو هسته در این چیپست استفاده کرده که هر کدام با فرکانس کاری ۲ گیگاهرتز کار میکنند و لیتوگرافی ۳۲ نانومتری در ساخت آن استفاده شده است. واحد گرافیکی در نظر گرفته شده برای K900 نیز یکی از بهترینهاست، چرا که PowerVR SGX 544 با فرکانس ۵۳۳ مگاهرتزی به هیچ بازی و برنامهای نه نمیگوید! ضمن اینکه وجود ۲ گیگابایت رم سبب میشود تا مجموعه قدرتی شما کامل شود. اما باید به این نکته توجه کنید که تمامی این موارد در حالت تئوری لحاظ شده و باید ببینیم که در عمل و دنیای بنچمارکها این گوشی چه عملکردی را از خود نشان خواهد داد.
در آزمون نخست خود به سراغ برنامه بنچمارک پی رفتیم، برنامهای که علیرغم سادگی و سبکی، نتایج گویایی میدهد. به خصوص اینکه در اینجا عملکرد هستهها به چالش کشیده میشود و با توجه به سابقه زیاد اینتل و فرکانس بالای هستهها، انتظار یک عملکرد خوب و شاید عالی را در این بخش داشتم. تست را آغاز کردیم، یک بار، دو بار، ده بار! انگار فایدهای ندارد، عدد میانگین به نمایش در آمده ۳۸۵ میلی ثانیه است، رقمی که نه تنها عالی و خوب نیست، بلکه برای چنین هستههایی یک عدد ضعیف محسوب میشود و آن را باید با مدلی چون کورتکس آن هم نسخههای ضعیفش چون A7 با فرکانس 1.2 گیگاهرتزی سنجید.
پس از این مرحله نا امید کننده به سراغ واحد گرافیکی رفته و آزمون NenaMark 2 را اجرا کردیم. خوشبختانه GPU این فبلت را سرافراز کرد و عدد 59.9 فریم بر ثانیه را به ثبت رساند.
در آزمون سوم به سراغ Quadrant Professioanl رفتیم. نتایج به دست آمده به جز بخش گرافیک، در سایر موارد کاملا نا امید کننده (و شاید گریهدار!) بود.
مرحله آخر تست را به AnTuTu سپردیم. عدد 27238 با آنکه یک شاهکار نیست، اما در مقایسه با نتایج قبل، مرهمی بر زخمهایمان شد!
در کل باید بخش سختافزار را پاشنه آشیل K900 دانست، جایی که لنوو دوست داشت به واسطه آن متفاوت شود اما ظاهرا اینتل به وی پشت پا زده و این متفاوت بودن را در قعر چاه برایش فراهم آورده است!
رابط کاربری خاص!
با آنکه لنوو در بخش گوشیهای همراه چندان پر کار نبوده اما ظاهرا بخش فعالی در ساخت اینترفیس داشته است! برخلاف سازندهای چون ایسوس که رابط کاربریاش بیشترین شباهت را با اندروید خالص دارد، لنوو تلاش کرده تا اینترفیسی خاص و فانتزی بسازد. اگر وارد بخش تنظیمات شوید، متوجه این تفاوتها خواهید شد. در بالا ۳ زبانه به تفکیک بخشها پرداخته که این زبانهها ظاهر چندان جالبی ندارند و برخلاف تاچ ویز سامسونگ، شما را جذب نمیکنند. ضمن اینکه دسته بندیها کمی گنگ است و مدتی طول میکشد تا به آن عادت کنید. البته لنوو برنامهها و امکانات زیادی را در دل K900 گنجانده است. به طور مثال شما میتوانید با تکان دادن گوشی آن را قفل کنید و یا امکان شخصی سازی تمام ویجتها فراهم شده است. وقتی وارد منوی اصلی میشوید، تغییر حالت صفحات به صورتی نمایشی انجام شده و جالب اینجاست علیرغم وجود سه کلید در زیر نمایشگر، به شما سه دکمه مجازی نیز نشان داده میشود که دو تای آنها تکراری هستند! (انگار لنوو نمیدونسته با این همه فضا باید چکار کنه!).
بر روی این فبلت از نسخه 4.2.2 اندروید استفاده شده است و از طریق خود گوشی و بخش آپدیت میتوانید به صورت مستقیم آن را به روز رسانی کنید.
آلبومی از خاطره بسازید
K900 جزء معدود گوشیهای امروزی است که از یک فلاش دوال بهره میبرد و به همین خاطر بایستی انتظار عکاسی بهتری را از آن در محیطهای تاریک داشته باشید. لنوو از لنز ۱۳ مگاپیکسلی بر روی گوشی هیکلی خود استفاده کرده و باید گفت کیفیت عکاسی آن در حد بسیار مطلوبی قرار دارد. وقتی وارد منوی عکاسی میشوید، به شما امکان استفاده از ۲۴ قابلیت جادویی داده میشود که افکتهای جالبی را بر روی تصاویر اعمال میکند. نکته جالب اینجاست که بسیاری از این افکتها، خود تنظیمات جداگانهای نیز دارند و برای خلق تصاویری جذاب و خاص، به شما کمک زیادی خواهند کرد. در زیر چند افکت را بر روی سوژه مورد نظر اعمال کردیم که تفاوتها را مشاهده میکنید.
هنگام عکاسی، فوکوس عملکرد خوبی دارد و با کلید صدا نیز میتوانید عکس بگیرید. البته یک ایرادی نیز در این بین وجود دارد و آن زوم کردن غیر عادی دوربین است. به طور معمول این کار با پینچ کردن (یا به اصطلاح نیشگون گرفتن) انجام میشود اما در اینجا برای زوم بر روی تصویر مجبور هستید تا دست خود را بر روی نوار نازک روی نمایشگر به بالا و پایین حرکت دهید که احتمال خطای آن نیز زیادتر بوده و به خصوص در هنگام فیلمبرداری، حواس کاربر را پرت میکند. چند تصویر زیر حاصل تلاش ما در عکاسی است!
K900 در حداکثر وضوح فول اچدی با سرعت ۳۰ فریم بر ثانیه به ضبط تصاویر میپردازد. در این بخش به غیر از همان مشکل زوم کردن، خبری از فوکوس لمسی نبوده و چارهای ندارید جز آنکه فوکوس خودکار گوشی را بپذیرید و هیچ اعتراضی هم وارد نیست! برای بررسی بهتر عملکرد گوشی در فیلمبرداری، به مدت یک دقیقه مشغول به گرفتن تصاویر شدم و سعی کردم در محیط با نور کافی و سپس کم، کارایی ان را بسنجم. پس از مشاهده فایل بر روی کامپیوتر ابتدا کمی جا خوردم! حجمی کمتر از ۸۹ مگابایت برای یک کلیپ فول اچدی، نتیجه امیدوار کنندهای نیست! به غیر از آن تصویر با فرمت 3gp ضبط میشود که این هم یک نکته منفی دیگر به حساب میآید. کیفیت تصاویر ضبط شده در کل روان بود و تقریبا افت فریمی مشاهده نمیشد، صدا نیز به صورت استریو و ۴۸ کیلوهرتز ذخیره میشود و در محیطهای نسبتا تاریک، میزان نویز زیاد است.
با من همه چی ببین!
با یک نمایشگر فول اچدی 5.5 اینچی مشاهده عکس و فیلم لذت دو چندانی دارد. کیفیت نمایشگر واقعا عالی است، درخشندگی بالا و نمایش دقیق جزئیات هیچ حرف و حدیثی درباره کارکرد آن باقی نمیگذارد. از آنجایی هم که ما MX Player به همراه تمامی کدکها را برای این فبلت زیبا نصب کرده بودیم، برای همین به هیچ فایلی نه نگفت و به خوبی و روانی همگی را اجرا کرد.
نکته مهم دیگر در این بخش صدا است. باید اعتراف کنیم که اسپیکر توانایی بسیار خوبی در پخش صدا دارد و حتی در صدای متوسط نیز به خوبی هر آنچه که پخش میشود، به وضوح میشنوید.
در کل K900 را میتوان یک فبلت رویایی برای پخش فیلم و کلیپ دانست که با امکاناتی کافی شما را کاملا راضی نگاه میدارد.
به توانم اطمینان داری؟
وقتی شما یک فبلت 5.5 اینچ با نمایشگر فول اچدی دارید، پس باید به توان باتری اهمیت زیادی بدهید. ضخامت باریک دستگاه ممکن است خبر بدی برای شما داشته باشد، زیرا هر ظرافتی به قیمت از دست دادن چیزی به دست میآید که باتری، کاندیدای اصلی این بخش است. اما لنوو یک نمونه 2500 میلیآمپری را برای محصول خود در نظر گرفته و با آنکه منحصر به فرد نیست، اما میتوان حداقل نفس راحتی را به آسودگی کشید!
برای بررسی توان دستگاه، یک فیلم اچدی را بر روی آن ریخته و با نور و صدای متوسط به تماشا نشستیم. دستگاه توانست ۶ ساعت و ۴۰ دقیقه فیلم را نمایش دهد و سپس از حال رفت! این عدد را نباید نتیجه چندان امیدوار کنندهای دانست، به خصوص آنکه نمونههای خوب بازار بالای ۱۰ ساعت توانایی پخش دارند. اما در کل و در یک استفاده متوسط، میتوان به توانایی یک روز K900 امید داشت.
این بخش را نخوانید!
از نظر امکانات ارتباطی اوضاع K900 خوب است و با آنکه از شبکه نسل چهارم پشتیبانی نمیکند، اما برای ما ایرانیها که هنوز با همان 3G هم مشکل داریم، نقطه ضعفی به حساب نمیآید. فکر میکنید حافظه داخلی گوشی چقدر است؟ ۴ گیگابایت؟ ۸ گیگابایت؟ خیر! ۱۶ گیگابایت که البته از این میزان، تنها 9.76 گیگابایت آن در دسترس کاربر است که این مقدار کم، به خاطر برنامههای زیاد و رنگارنگی است که لنوو بر روی K900 به صورت پیش فرض قرار داده است. خب، شاید بگویید این که مشکلی نیست و با یک کارت حافظه، این مقدار را به دلخواه افزایش میدهم. اما اگر بدانید که گوشی هیچ درگاهی برای کارت حافظه ندارد، به طور حتم اشک در چشمانتان حدقه خواهد زد که چرا لنوو با ساخت این گوشی زیبا با این همه امکانات، چنین اشتباه مهلکی را مرتکب شده است!
سخن پایانی
باید K900 را یک فبلت خاص دانست، دستگاهی که هم از لحاظ ظاهر و هم سختافزار با دیگر مدلهای بازار کاملا متفاوت است. البته خاص بودن آن تنها محدود به نکات خوب نمیشود و ایراداتی چون کمبود حافظه داخلی و یا عملکرد نه چندان امیدوار کننده پردازنده اینتل، سبب میشود تا کمی در خرید آن به فکر فرو بروید. قیمت این فبلت هم حول و حوش 1.5 میلیون تومان است تا در رده اعیانی بازار بایستد، جایی که رقبایی چون الجی جی پرو و سونی اکسپریا زد برای آن خط و نشان میکشند. K900 را باید یک گوشی خاص و شیک دانست که با توجه به عدم عرضه رسمی آن در کشور ما، فقط افراد خاص به سراغ آن خواهند رفت!