13 ویژگی برادر و دوست علی (ع)
روزی امام علی (ع) دربارهی برادر و دوست خود (به عنوان مثال) سخن میگفت و میخواست به یاران بگوید که برادر و دوست من کسی است که با من پیوند مکتبی داشته باشد و چنین فردی باید دارای ویژگیهائی باشد. یاران گوش فراداده بودند تا بنگرند آن ویژگی ها چیست آیا آن ویژگی ها در آنها وجود دارد تا برادر و دوست علی (ع) بشمار آیند یا نه؟!
به هر حال، در این زمان نیز علاقمندان به علی (ع) باید با دقت در این تابلو بیاندیشند که آیا برادر و دوست علی (ع) هستند یا نه؟، آن حضرت «سیزده ویژگی» برای برادر و دوست حقیقی خود به این ترتیب برشمرد:
من در گذشته، برادری داشتم. برادر دینی که دارای این ویژگیها بود:
1- دنیا در نظرش حقیر و کوچک بود .
2- به خوردن و آشامیدن دل نبسته بود و اسیر شکم خویش نبود.
3- خاموش بود و پرچانگی نمیکرد.
4- اگر سخن میگفت، سخن او حق و مفید بود و عطش پرسش کنندگان را فرومینشاند.
5- در ظاهر انسانی ضعیف و مستضعف (فروتن) بود.
6- هنگام پیکار و جهاد، یکه تاز میدان بود و چون شیر میخروشید و چون مار بیابانی حرکت میکرد.
7- قبل از حضور در دادگاه، اقامهی دلیل نمیکرد.
8- هیچ کس را در مورد کارش (در صورت امکان پذیرفتن عذر) قبل از شنیدن عذرش، ملامت نمیکرد.
9- از هیچ دردی جز هنگام بهبودی، گله نمیکرد.
10- آنچه میگفت، به آن عمل میکرد و چیزی را که عمل نمیکرد، نمیگفت.
11.وقتی با شخص دیگری سخن میگفت همین که از او سخن حق میشنوید، سکوت میکرد (تسلیم حق میشد
12- بر شنیدن، حریصتر بود تا گفتن و نظر دیگران را در توجه به گفتار واعظان جلب مینمود.
13. هرگاه دو کار برایش پیش میآمد، میاندیشید که کدام به هوسهای نفسانی نزدیکتر است آن را که از هوی و هوس دورتر و به عقل و هدایت نزدیکتر بود، انتخاب مینمود سپس فرمود:
«فعلیکم بهذه الخلائق فالزموها و تنافسوا فیها، فان لم تستطیعوها فاعلموا ان اخذ القلیل خیر من ترک الکثیر» : بر شما باد به داشتن این گونه اخلاق نیک و در داشتن این ویژگیها از همدیگر سبقت بگیرید و اگر قدرت اجرای همهی آنها را ندارید، بدانید که انجام اندکی از آنها بهتر از ترک بسیار است.
(نهجالبلاغه حکمت 289)