نمک یکی از مواد مورد نیاز برای سوخت و ساز بدن، انتقال پیام های عصبی و کارکرد صحیح عضله ها در بدن است. درحال حاضر مصرف نمک که خصوصا در غذاهای آماده به میزان زیاد مورد استفاده قرار می گیرد در کشور ما بالا و 10 گرم در روز است. توصیه می شود روزانه حداکثر دو تا سه گرم نمک مصرف شود.
مصرف زیاد نمک و غذاهای شور یکی از عوامل موثر در افزایش فشار خون و بروز بیماریهای قلبی و عروقی است. نمک به مقدار محدود، مورد نیاز بدن است و باید حتما مصرف شود. به طور مثال، هنگام اسهال و استفراغ و یا فعالیت شدید بدنی در گرما، با مصرف کمی نمک می توان املاح از دست رفته را جبران کرد. نمک برای ساخته شدن اسید معده هم لازم است. وقتی اسید معده کم شود هضم غذا به خوبی صورت نمی گیرد. همچنین میکروب های مضر در معده و سیستم گوارش رشد می کند.
دستورات اسلامی بر مصرف مقدار کم نمک در افراد کاملا سالم قبل و بعد از غذا تاکید کرده اند. نمک می تواند موجب افزایش ترشحات بزاق دهان و شیره های گوارشی شود و در نتیجه به هضم بهتر غذا به ویژه مواد نشاسته ای کمک می کند.
برای پیشگیری از فشار خون بالا و بیماریهای قلبی به نکته های تغذیه ای مرتبط با نمک زیر توجه کنید:
1- هنگام پختن غذا از نمک کمتری استفاده کنید
2- سر سفره از نمکدان استفاده نکنید
3-غذاهای کنسروی و بسیاری از مواد غذایی بسته بندی شده و آماده، دارای مقادیر زیادی نمک هستند. به همین دلیل ، بهتر است مصرف این گونه مواد غذایی را محدود کنید.
4- برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک در تهیه غذاها به جای نمک از سبزی های تازه، سیر، لیمو ترش، آب نارنج، آویشن و شوید استفاده کنید.
5-مصرف غذاهای شور، مثل آجیل شور، چیپس، پفک، خیار شور، ماهی دودی، سوسیس و کالباس را کاهش دهید
6- برخی از پژوهش ها نشان داده اند که بین مصرف زیاد نمک با طاسی، بدخوابی و بی خوابی ارتباط وجود دارد