روز شمار قربان تا غدیر
دهم ذی الحجه
§ عید اضحی.
§ برگزاری مناسک حج اکبر و نزول مکرر جبرئیل در این سفر به امر خدا مبنی بر ابلاغ ولایت و جانشینی امیرالمؤمنین در قبل و بعد از اعمال و مناسک حج و نهایتاً منجر شدن آن به واقعه غدیر.
یازدهم ذی الحجه
§ اقامت پیامبر صلی الله علیه و آله با خیل حج گزاران در منا.
§ ایراد خطبه توسط پیامبر صلی الله علیه و آله در مسجد خیف و وصیت به (ثقلین) قرآن و اهل بیت علیهم السلام.
§ افشای سرّ ولایت امیرالمؤمنین علی علیه السلام و طرح توطئه مسموم نمودن پیامبر صلی الله علیه و آله و خنثی شدن آن با نزول جبرئیل.
دوازدهم ذی الحجه
§ ظهور شیطان در منا و و تعرض و درگیری امیرالمؤمنین علی علیه السلام با او و اعلام حمایت و تأیید پیامبر صلی الله علیه و آله نسبت به امیرالمؤمنین علیه السلام.
§ بیان فضائل امیرالمؤمنین و امر فرمودن مسلمین به تربیت فرزندانشان بر دوستی و محبت علی بن ابی طالب علیه السلام توسط پیامبر صلی الله علیه و آله.
§ وقوف پیامبر در مسجد خیف و نزول مجدد جبرئیل و رساندن دستورات ابلاغ ولایت امیرالمؤمنین علیه السلام.
§ نزول سوره مبارک نصر(آخرین سوره کاملی که بر پیامبر صلی الله علیه و آله نازل گردید) آغاز توطئه منافقین و تهیه متن پیمان نامه برای جلوگیری از اجرای امر الهی، در مخالفت با پیامبر صلی الله علیه و آله در مسئله جانشینی.
سیزدهم ذی الحجه
§ بازگشت پیامبر صلی الله علیه و آله از منا به مکه و توجه دادن به این نکته مهم در آخرین لحظات خروج که اساس اسلام محبت اهل بیت علیهم السلام است.
§ (شب چهاردهم) واقعه شق القمر به اعجاز پیامبر صلی الله علیه و آله در مکه مکرمه(قبل از هجرت) و نزول آیات سوره قمر.
چهاردهم ذی الحجه
§ نزول جبرئیل بر پیامبر در وادی ابطح و آوردن آیات اول سوره عنکبوت و برنامه ریزی مقدمات برپایی رسمی مراسم غدیر.
§ تشکیل جلسه سرّی منافقین داخل کعبه برای مخالفت با ولایت و جانشینی امیرالمؤمنین و امضاء پیمان نامه توسط گروه پنج نفره(اصحاب صحیفه)
§ نزول آیه 26 سوره مبارکه اسراء(و آت ذی القربی حقه)، و اعطای فدی بعنوان مهریه حضرت خدیجه علیها السلام به امر خداوند متعال از جانب پیامبر گرامی صلی الله علیه و آله به حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا سلام الله علیها (سال هفتم هجرت)
پانزدهم ذی الحجه
§ آغاز حرکت کاروان عظیم حجّاج پس از پایان مراسم حج بسوی غدیر به قافله سالاری نبی اعظم اسلام.
ولادت با سعادت حضرت امام هادی علیه السلام (سال 212 هجری)
شانزدهم ذی الحجه
§ ادامه حرکت کاروان بسوی غدیر و نزول جبرئیل امین در منزل (عُسفان) و آوردن اولین وعده ضمانت و حفظ الهی برای رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم طی آیات 92-95 سوره حجر...(فَاصدَع بما نُؤمر وَ اعرض عن المُشرکین، انّا کفیناک المستَهزِئین)
هفدهم ذی الحجه
§ نیش و کنایه زدن منافقین هم پیمان بعد از این مراسم و اظهار ملال و دلتنگی پیامبر صلی الله علیه و آله به جبرئیل از این ماجرا و نزول آیات 12 تا 14 سوره هود و تسلی دادن خداوند آن حضرت را در برابر حرکات فتنه انگیز و مزدورانه منافقین.
§ نزول جبرئیل امین در اواخر شب هجدهم ذی الحجه (در حال نزدیک شدن کاروان به سرزمین غدیر) بر پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و آوردن خبر قطعی از اراده پروردگار در این امر، اعلام ضمانت و حفظ حضرت صلی الله علیه و آله از هر خطر و توطئه، با ابلاغ آیه 67 سوره مائده:
(يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ وَإِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ وَاللَّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِ إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِرِينَ)
هجدهم ذی الحجه
§ خبر دادن پیامبر صلی الله علیه و آله به امیرالمؤمنین پس از اقامه نماز صبح از تصمیم قطعی خود درباره ابلاغ امر الهی در خصوص مسئله خلافت و جانشینی.
§ اقامه نماز شکوهمند روز عید سعید غدیر به امامت نبی اکرم صلی الله علیه و آله با خیل عظیم یکصد و بیست هزار نفر مسلمان در برابر منبر.
§ طراحی و اجرای نقشه شوم دیگری توسط منافقین در لحظات شروع مراسم، از طریق تحریک و اغفال عده ای برای بر هم زدن نظم مجلس و برخاستن از پای منبر و از بین بردن ابهت و انسجام جمعیت و بی اثر ماندن این فتنه نیز با دستور و تدبیر پیامبر صلی الله علیه و آله و برگشت دادن فریب خوردگان و مغرضان و قرار گرفتن در محلی (مقابل آن حضرت و زیر نظر) پس از عذرخواهی و طلب بخشش آنان.
§ تعیین افرادی نیرومند و دارای صدای بلند و رسا و استقرار آنان در جایگاه های مخصوص برای رساندن و انتقال مطالب بیان شده توسط رسول خدا صلی الله علیه و آله به حاضران.
§ نزول آیه 3 سوره مائده (...الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَ رَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلامَ) بوسیله جبرئیل در اثنای خطبه و اعلان پیامبر این مطلب را به مردم به عنوان بزرگترین سند واقعی غدیر .
§ بستن عمامه سحاب(ابر رحمت) پیامبر توسط ایشان بر سر امیرالمؤمنین پس از اتمام خطبه بر فراز منبر، همانند تاج افتخاری که توسط بزرگ قوم بر سر جانشین او قرار می دهند.
§ آغاز مراسم ویژه اخذ بیعت با دستور برپایی دو خیمه مخصوص به امر پیامبر صلی الله علیه و آله و آمدن مردم ابتدا به خیمه رسول الله صلی الله علیه و آله و بیعت با ایشان و بعد به خیمه امیرالمؤمنین علیه السلام و بیعت با ایشان به عنوان تسلیم و اطاعت در برابر مقام ولایت و امامت.
§ فراهم نمودن تشتی بزرگی از آب به امر پیامبر صلی الله علیه و آله برای بیعت بانوان و قرار دادن امیرالمؤمنین از پشت پرده دست مبارک خود را داخل آن آب از ویژگی های این بیعت.
§ حسادت و کج دهنی منافقین پس از انجام بیعت نسبت به ساحت پیامبر و نزول جبرئیل و آوردن آیه 91-92 سوره نحل.
نوزدهم ذی الحجه
§ شروع مراسم بیعت پس از نماز صبح با حضور منسجم در صفوف منظم برای حضور در خیمه پیامبر صلی الله علیه و آله و امیر المؤمنین علیه السلام
§ اجازه حسان بن ثابت شاعر زبردست عرب از محضر پیامبر صلی الله علیه و آله برای خواندن سروده خود در باره غدیر و ازدحام مردم برای استماع آن و بدین گونه انتشار اولین سروده غدیر با ده بیت با تأیید پیامبر صلی الله علیه و آله در محضر نورانی حضرت.
بیستم ذی الحجه
§ روز سوم اقامت پیامبر صلی الله علیه و آله در صحرای غدیر به منظور اخذ بیعت برای امیرالمؤمنین علیه السلام.
§ بیان فضائل امیرالمؤمنین علیه السلام توسط پیامبر صلی الله علیه و آله و تمسخر و زخم زبان منافقین به آن حضرت و نزول آیات 58 تا 61 سوره زخرف.
§ ماجرای حارث فهری و جسارت او به پیامبر صلی الله علیه و آله در رد فضائل امیرالمؤمنین و سر به آسمان بلند کردن او که خدایا اگر رسولت راست می گوید سنگی بر ما ببار و ما را از میان بردار و نازل شدن سنگ آسمانی و به دوزخ رفتن حارث و نزول آیات 1 تا 3 سوره معارج.
منابع:
سنن ابی داوود-خصال-بحارالانوار-مسند احمد- کافی-دعائم الاسلام-امالی مفید-امالی صدوق-جمهوه خطب العرب-تفسیر قمی- صحیح ترمذی-مسند الشامیین-عوالم العلوم-الطرائف(سید بن طاووس)- علل الشرایع-تفسیر نور الثقلین- مدینه المعاجز- الیقین- کتاب سلیم - مناقب ابن شهر آشوب- ریاحین الشریعه- ارشاد القلوب- اعلام الوری- مصباج کفعمی- مصباح المتهجد- طبقات ابن سعد- ارشاد السّاری- ملحقات احقاق الحق تفسیر برهان.