طراحی و ساخت
ظاهر این گوشی ما را به یاد گوشی دیگری نیانداخت، چرا که تقریبا طراحی جدیدی را سونی برای این گوشی انجام داده است و المانهای جدیدی را به گوشی اضافه نموده است. با اینکه نوار اکرلیکی سونی را پیش از این بر روی Xperia S و چند مدل دیگر نیز دیده بودیم، ولی این نوار نیز با تغییراتی در پایین این گوشی قرار گرفته است که ظاهری منحصر به فرد را برای گوشی به وجود آورده است. در ساخت Xperia SP از سه ماده شیشه، فلز و پلاستیک استفاده شده است. البته به همان نسبت که کیفیت بدنه فلزی گوشی به نظرمان خوب آمد، کیفیت قاب پلاستیکی گوشی مقداری پایینتر از سطح انتظارمان از گوشیهای ساخت سونی بود. ابعاد 130.6 × 67 و قطر 10 میلی متری بدنه این گوشی، آنرا به یک گوشی خوش دست تبدیل نموده که کار با یک دست نیز با آن امکان پذیر است. اما وزن 155 گرمی آن مقداری زیاد است که در اولین بار در دست گرفتن گوشی، کاملا متوجه آن خواهید شد. محل قرار گیری کلید های این گوشی نیز کمی عجیب است، چرا که همه آنها بر روی لبه راست گوشی جا داده شدهاند.کلید های کنترل صدا، پاور و شاتر دوربین همه بر روی یک لبه قرار دارند و لبه سمت چپ فقط میزبان درگاه microUSB است. جک 3.5 میلی متری صدا نیز بر روی لبه بالایی قرار دارد. نهایتا، دوربین، فلاش LED، بلندگو و چیپ NFC نیز بر روی قاب پشتی تعبیه شدهاند. اما نواری که پیشتر گفتیم، در قسمت زیرین کاملا خود نمایی مینماید، و البته وقتی بیشتر به حضور آن پی خواهید برد که اتفاقی در گوشی بیافتد که احتیاج به هشدار داشته باشد، اتفاقهایی مانند تماس ورودی و از دست رفته، پیامک، آلارم و ...
جالب است که برای هر کدام از این اتفاقها میتوان رنگ نوار هشدار را تغییر داد و شخصی سازی نمود. در کل، کیفیت این گوشی به نظر راضی کننده میرسد که فقط امیدواریم سونی از کلید پاور جدید خود که از گوشی Xperia Z به بعد بر روی گوشیهایش قرار داده دست بکشد و یا تغییری در طراحی خارج از بدنه آن انجام دهد.
صفحه نمایش
صفحه نمایش موجود بر روی این گوشی یک صفحه نمایش 4.6 اینچی از نوع TFT است. به هر حال وقتی سونی در سطح بالاترین گوشیهایش از صفحه نمایشهای با پنل TFT استفاده مینماید، کاملا قابل پیش بینی است که در گوشیهای سطح متوسط از صفحه نمایشهای بهتری استفاده نکند. اما رزولوشن این صفحه نمایش 1280×720 یا HD میباشد که با وجود این رزولوشن و ابعاد صفحه نمایش، تراکم پیکسلی 319ppi به دست میآید که تراکم بسیار مناسبیست. طبق انتظار، این صفحه نمایش قادر است تا 16 میلیون رنگ را تولید نماید و از 10 لمس همزمان پشتیبانی کند.
سونی بر روی این گوشی از موتور Bravia 2 استفاده نموده است که وقتی آنرا در کنار گوشیهای قبلی این کمپانی با موتور Bravia قرار دادیم، افزایش کیفیت را به وضوح مشاهده نمودیم. البته متاسفانه این موتور فقط در زمان تماشای عکس یا ویدئو با اپلیکیشن استاندارد دستگاه فعال میباشد و برای مثال در هنگام مشاهده عکس در Browser، از مزیت این موتور بهرهمند نخواهید شد. اما از نظر عملکرد، تا وقتی که از روبرو به صفحه نمایش نگاه کنید، کیفیت آن برایتان کاملا لذت بخش است. اما مشکل صفحه نمایشهای با پنل TFT وقتی نمایان میشود که از زوایای مختلف به آن نگاه میکنید و کاهش کیفیت در آنها کاملا مشهود است. ولی رنگهای تولید شده و روشنایی صفحه بسیار مناسب هستند و با بالا بردن Brightness در هنگام کار با گوشی در شرایط نوری قوی نیز مشکل چندانی نخواهید داشت. اما باید بپذیریم که برای یک گوشی در این سطح قیمت، صفحه نمایش خوبی را مشاهده نمودیم که ارزش خرید گوشی را بالا میبرد.
سخت افزار و نرم افزار
مغز متفکر Xperia SP، چیپ Qualcomm Snapdragon است که دارای پردازنده دو هسته ای 1.7 گیگاهرتزی Krait و پردازشگر گرافیکی Adreno 320 است. چنین سخت افزار قدرتمندی، محیط کاربری بسیار روانی را برای کاربر مهیا میکند. در ضمن این گوشی دارای یک گیگابایت حافظه RAM نیز میباشد که باعث میشود هنگام اجرای چند برنامه به طور همزمان، هیچگونه کاهش سرعتی را مشاهده نکنید. حافظه داخلی این گوشی 8 گیگابایت است که البته میتوان این حافظه را در صورت نیاز از طریق درگاه کارت حافظه microSD تا 32 گیگابایت دیگر افزایش داد.
Xperia SP به طور پیش فرض از سیستم عامل اندروید نسخه 4.1 استفاده میکند که به رابط کاربری انحصاری سونی مزین شده است. تعداد زیادی از ویجت های آشنا مثل ویجت پخش کننده موسیقی Walkman یا ویجت آلبومهای عکس و ویدئو وجود دارند. اما یکی از امکانات نرم افزاری بسیار جالبی که در این گوشی نیز وجود دارد "برنامه های کوچک" یا "Small Apps" میباشد. هنگامی که کلید مالتی تسک را انتخاب میکنید، علاوه بر لیست آخرین برنامه های اجرا شده، تعدادی برنامه در نوار پایینی وجود دارند (مانند ماشین حساب، دفترچه یادداشت، ...) که با انتخاب آنها، برنامه مورد به صورت کوچک شده اجرا میشود و شما میتواند همزمان با کارهای دیگر، همیشه این برنامه را بر روی صفحه خود همراه داشته باشید. به طور مثال شما میتوانید هنگام تماشای ویدئو، برنامه دفترچه یادداشت را به صورت کوچک شده بر روی صفحه خود قرار داده و نوت برداری کنید.
اما این گوشی دارای کیبورد مناسبی نیز میباشد. ظاهر کیبورد بسیار ساده بوده، کلیدها بزرگ و با فاصله مناسب از هم قرار دارند و از حالت Swipe نیز پشتیبانی میشود. به راحتی میتوان گفت که یکی از بهترین کیبوردهاییست که به صورت استاندارد بر روی گوشیهای اندرویدی دیده بودیم.
به لطف تراکم پیکسلی بسیار بالای صفحه نمایش و پردازنده قدرتمند و البته پشتیبانی گوشی از انواع مختلف راه های ارتباطی مانند 4G، 3G، Wi-Fi، GPRS و Edge، مرورگری اینترنت با این گوشی بسیار روان و لذت بخش است و هیچگونه جای شکوه یا گلایه ای وجود ندارد. Xperia SP برای پخش موسیقی از نرم افزار Walkman استفاده میکند که پیشتر آن را در مدلهای قبلی خانواده Xperia مانند گوشیهای Xperia S و Xperia T نیز دیده بودیم. این برنامه دارای یک بخش جداگانه برای بهینه سازی کیفیت موسیقی پخش شده نیز میباشد که شامل یک Equalizer پیشرفته با قابلیت تنظیم دستی و تعدادی گزینه برای ایجاد فضای سه بعدی مجازی است. پخش کننده ویدئوی گوشی نیز بسیار مناسب است. وجود بلندگوی با کیفیت به یکی از نقاط قوت گوشیهای خانواده Xperia تبدیل شده است و Xperia SP نیز از این قاعده مستثنا نیست. صدا کاملا شفاف است و میتوان گفت که عملکرد بلندگو نیز مناسب است. وجود چیپ NFC نیز بر روی یک گوشی در این سطح یک مزیت به شمار میرود که این گوشی از آن بهرهمند است.
دوربین
Xperia SP از یک دوربین 8 مگا پیکسلی به همراه فلاش LED بهره میبرد که کیفیت عکسبرداری خیلی خوبی را ارائه میدهد. رزولوشن عکسهای ثبت شده با این دوربین 2448×3264 پیکسل میباشد. عکسهای گرفته شده با دوربین این گوشی جزئیات را به خوبی نشان داده، رنگهای تولید شده بسیار طبیعی بوده و سرعت فوکوس دوربین بسیار بالاست. تنها در شرایط نوری ضعیف است که سرعت فوکوس پایین میآید. همچنین، امکان فوکوس لمسی، ثبت موقعیت مکانی و زمانی، عکاسی HDR و Panorama، تشخیص چهره و لبخند و البته لرزشگیر دست نیز برای این دوربین وجود دارند.اما کیفیت فیلم برداری دوربین نیز Full HD و با سرعت 30 فریم بر ثانیه میباشد. در نهایت، یک دوربین مکالمات تصویری با کیفیت VGA نیز در قسمت جلویی گوشی قرار دارد که برای این منظور کافی به نظر میرسد. در کل میتوان گفت که این دوربین در بین برترین دوربینهای 8 مگاپیکسلی قرار نمیگیرد و مقداری با دوربین گوشیهایی مانند iPhone5، Galaxy Note II و ... تفاوت کیفیت دارد.
باتری
با وجود بزرگی این گوشی، سونی از فضای موجود حداکثر استفاده را کرده و یک باتری لیتیوم یونی 2370 میلی آمپر ساعتی را در گوشی جای داده است. با وجود یک صفحه نمایش 4.6 اینچی با رزولوشن HD، بیش از هر زمان دیگری نیاز به همچین باتری قدرتمندی احساس میگردد که خوشبختانه سونی به خوبی این نیاز را با وجود یک باتری لیتیوم-یونی برطرف نموده است. با هر مرتبه شارژ باتری، میتوان به راحتی تا 10 ساعت با گوشی مکالمه ممتد انجام داد. همچنین بیش از 39 ساعت پخش موسیقی در توان این باتری میباشد و در حالت آماده به کار، تا بیش از 25 روز گوشی روشن میماند که عملکرد خوبی به شمار میرود. البته لازم به ذکر است که با اینکه قاب پشتی به راحتی توسط کاربر قابل باز شدن است، باتری بر روی گوشی چسبیده و قابل تعویض توسط کاربر نمیباشد.
جمع بندی
درست است که با یکی از پرچمداران سونی آشنا نشدیم، اما این گوشی نیز همانند گوشیهای Xperia T و Xperia TX یک گوشی هوشمند خوش قیمت است که میتواند تمامی نیاز های کاربران خود را کم و بیش مرتفع نماید. با وجود یک صفحه نمایش بزرگ 4.6 اینچی، سخت افزار مناسب، دوربین 8 مگاپیکسلی و البته سیستم عامل اندروید با نسخه 4.1، میتوان این گوشی را یک انتخاب عالی برای کسانی دانست که قصد داشتن یک گوشی هوشمند خوب با قیمتی مناسب را دارند. نباید فراموش کنیم که دلیل اصلی ما برای ارزشمند نامیدن این گوشی، قیمت مناسب آن است، وگرنه مسلما با هزینه بیشتر میتوان گوشیهای به مراتب قدرتمند تری را نیز در بازار پیدا نمود. اما Xperia SP یک گوشی ارزشمند و دوست داشتنی دیگر از کمپانی سونی محسوب میگردد که با توجه به قیمت و امکاناتش، میتواند کاربر خود را کاملا راضی نگاه دارد.