ن روزها سر و کله انواع جدیدتری از درمان های غیرمتعارف پیداشده و طرفداران زیادی هم پیدا کرده است؛ زنبوردرمانی به روش نوین و استفاده از نوع خاصی ماهی از جمله این شیوه هاست.
«درمان انواع سرطان؛ قطعی و بدون عارضه!» اگر شما این جمله را ببینید چه واکنشی نشان میدهید؟ شاید این ادعا را باور نکنید و بگویید مشخص است این همه قطعیت و اطمینان فقط جنبه تبلیغاتی دارد، اما اگر روزی خودتان با این بیماری دست به گریبان شوید یا یکی از عزیزانتان به سرطان مبتلا شود، چطور؟ باز هم حاضر نیستید در مورد این موضوع پرسوجو کنید و اطلاعات بیشتری به دست آورید؟
تبلیغ برای این گونه روش های درمانی که ادعا می شود نتیجه ای رضایت بخش، تضمینی و بدون هیچ گونه عارضه ای دارد، فقط به سرطان محدود نمی شود و درباره درمان ام اس، روماتیسم، میگرن و سایر بیماری ها هم می توان چنین مواردی را دید. خیلی ها هم وقتی مستاصل یا نگران هستند و نمی دانند چه شیوه ای بهترین است، تصمیم می گیرند چنین راه هایی را هم امتحان کنند؛ روش هایی که از نظر آنها ضرری ندارد و شاید تیر آخر ترکش باشد، ولی به عقیده متخصصان، رفتن در این مسیر ممکن است به قیمت از دست دادن سلامت فرد تمام شود.
این روزها سر و کله انواع جدیدتری از این نوع درمان های غیرمتعارف پیداشده و طرفداران زیادی هم پیدا کرده است؛ زنبوردرمانی به روش نوین و استفاده از نوع خاصی ماهی از جمله این شیوه هاست.
اکنون استفاده از ماهی درمانی برای درمان بیماری پسوریازیس (بیماری پوستی مزمن و خودایمن) ممنوع اعلام شده، در حالی که در گذشته تصور می شد بیمار مبتلا به پسوریازیس می تواند به کمک این ماهی ها، مشکلش را درمان کند
ماهی ها متخصص پوست می شوند
«از بین بردن کک ومک، درمان خشکی و التهاب پوست، زیبایی و شفافیت بیشتر، درمان پسوریازیس و...» این موارد روی بروشور تبلیغاتی یک کِرِم جدید نوشته نشده، قرص و داروی خاصی هم قرار نیست این همه کار را یک جا برای بیماران انجام دهد و شیوه جدیدی نیز برای درمان تمام این بیماری ها و مشکلات پوستی ابداع نشده است. فقط بعضی ها می گویند ماهی ها قادرند تمام این مشکلات را حل کنند. تعجب نکنید، درست خواندید.
این روزها در بعضی سالن های ورزشی و زیبایی هم، چنین خدماتی ارائه می شود و عده ای بر این باورند که این ماهی ها نه تنها برای درمان بیماری ها، بلکه برای زیبایی و ماساژ دست و پا هم کاربرد دارند.
آن طور که مسئول یکی از این سالن های ورزشی درباره این نوع ماهی ها می گوید، آنها قادرند بیشتر بیماری های پوستی را درمان کنند و شما فقط باید از این باشگاه وقت بگیرید و از خدمات ارائه شده از سوی ماهی های متخصص استفاده کنید.
البته متصدی باشگاه تاکید می کند استفاده از این ماهی ها علاوه بر درمان بیماری های پوستی، برای ماساژ و زیبایی پوست هم مفید است.
نام علمی این ماهی ها که به دکتر ماهی معروفند، گارا روفا (Garra rufa) است. این ماهی های کوچک بی دندان، امروزه به دلیل احساس آرامشی که می گویند بر اثر استفاده از آنها ایجاد می شود، یا خواص درمانی ای که به آنها نسبت می دهند، معروف شده اند و بازار کسب و کارشان حسابی رونق گرفته است.
البته بعضی مسئولان چنین مراکزی ادعا می کنند این ماهی ها قادرند تمام مشکلات و بیماری های پوستی را درمان کنند. در حالی که گروهی نیز خدمات این نوع ماهی را فقط به موضوعات زیبایی و تمرین های آرامبخش محدود می کنند.
نکته جالبی هم در مورد رفتار برخی متصدیان سالن های زیبایی و شیوه کاری شان وجود دارد. آنها ادعا می کنند پس از ارائه خدمات مانیکور و پدیکور (سوهان زدن به ناخن و گرفتن گوشت های اضافه اطراف آن) لازم است از این ماهی ها کمک بگیرید تا با از بین رفتن سلول های مرده پوست، شادابی و شفافیت بیشتری برای دست ها و پاها ایجاد شود.
آنها که می خواهند از این خدمت استفاده کنند باید داخل استخر یا حوضچه ای که این ماهی ها درون آن هستند، بروند، یا فقط دست و پای شان را داخل آن قرار دهند تا این ماهی های بدون دندان، لایه های مرده پوست را بخورند.
البته وقتی از مراکزی که این خدمات را ارائه می دهند درباره نظافت و بهداشت حوضچه ها بپرسید، پاسخ های متفاوتی خواهید شنید. بعضی ها می گویند آب استخر پس از هر بار استفاده، ضدعفونی می شود و گروهی هم تصور می کنند این ماهی ها به کمک آنزیمی که ترشح می کنند، خودشان آب را تمیز خواهند کرد.
ماهی های تبلیغاتی!
اگر فکر می کنید چنین شیوه هایی طرفداران زیادی ندارد، بدانید کاملا در اشتباه هستید؛ چراکه بسیاری از افراد حاضرند هزینه ای بسیار بیشتر از ویزیت معمول پزشکان متخصص بپردازند و چند دقیقه ای دست و پای شان را در این حوضچه ها بگذارند تا مشکل شان برطرف شود؛ در حالی که متخصصان چنین روشی را موثر نمی دانند.
دیابت، ام اس، سرطان، روماتیسم، میگرن، بیماری های پوستی، بواسیر و اختلالات تیروئید از جمله بیماری هایی است که می گویند با روش زنبوردرمانی درمان می شود
دکتر زهره نیکبخت، متخصص بیماری های پوست و مو با اشاره به این که استفاده از این ماهی ها سال ها قبل در کشورهای آسیایی مرسوم بوده است می گوید: در گذشته، از این ماهی ها برای پاک کردن و شست وشوی حمام های قدیمی در ترکیه استفاده می شد، اما پس از مدتی به این نتیجه رسیدند که می توان از آنها استفاده های دیگری کرد و سود بیشتری به دست آورد. برای همین امروزه این ماهی ها در آسیا و اروپا تکثیر شده و به فروش می رسند.
این روزها از این ماهی ها در استخرهای مخصوص استفاده می شود، ولی آن طور که دکتر نیکبخت می گوید این کار بیشتر جنبه تجاری دارد.
به گفته این متخصص پوست، اکنون مطالعات متعددی در این زمینه در حال انجام است و به همین دلیل استفاده از این ماهی ها برای درمان بیماری پسوریازیس (بیماری پوستی مزمن و خودایمن) ممنوع اعلام شده، در حالی که در گذشته تصور می شد بیمار مبتلا به پسوریازیس می تواند به کمک این ماهی ها، مشکلش را درمان کند.
وی ضمن بیان این که در بسیاری از کشورها استفاده از این ماهی ها ممنوع شده، یادآور می شود: آن طور که مطالعات و بررسی ها نشان می دهد، میکروارگانیسم هایی در محل نگهداری این ماهی ها وجود دارد که به سرعت نیز تکثیر می شود و می تواند عفونت ها را از آب به افراد، از فرد به فردی دیگر و از ماهی به فرد منتقل کند. بنابراین با توجه به ساده بودن کار تکثیر ماهی، می توان گفت چنین اقداماتی بیشتر جنبه تجاری و تبلیغاتی دارد.
دکتر نیکبخت تاکید می کند: استفاده از این ماهی ها به هیچ وجه توصیه نمی شود و حتی ممکن است افراد سالم نیز پس از این کار دچار بیماری شوند.
نیش زنبورها از ره کین نیست
این روزها زنبورها هم طرفداران زیادی پیدا کرده اند و خیلی ها حاضرند درد و سوزش نیش آنها را تحمل کنند تا بیماری شان درمان شود؛ بیماری هایی که سال ها آنها را عذاب داده و حالا ادعا می شود زنبورها چاره کار را می دانند.
دیابت، ام اس، سرطان، روماتیسم، میگرن، بیماری های پوستی، بواسیر و اختلالات تیروئید از جمله بیماری هایی است که می گویند با این روش درمان می شود.
در این میان، درمان ام اس یکی از شناخته شده ترین و پرطرفدارترین هاست که افراد زیادی مایلند آن را امتحان کنند.
یکی از افرادی که ادعا می کند به کمک نیش زنبور قادر است اکثر بیماری ها را درمان کند، می گوید: درباره همه افراد نمی توان با اطمینان گفت صددرصد درمان می شوند؛ بلکه با توجه به سن، شرایط جسمی و وضع بیماری برای هرکس باید به طور جداگانه تصمیم گرفت.
دکتر محمدرضا معتمد، متخصص بیماری های مغز و اعصاب و عضو کمیته علمی انجمن ام اس در این باره می گوید: معمولا در چنین روش هایی، برخی از افراد به شیوه های مختلف و بر اساس فرضیه هایی که در این زمینه وجود دارد، اقدامات درمانی خاصی را (خارج از روش های علمی) برای بیماران مختلف و از جمله مبتلایان به ام اس تجویز و ارائه می کنند.
این افراد معمولا گزارش هایی دارند یا نمونه هایی را معرفی می کنند که با استفاده از این روش کاملا بهبود یافته و هیچ مشکلی هم نداشته و ندارند.
قبل از انتخاب روش درمانی، حتما با پزشک معالج تان مشورت کنید و به هیچ وجه خودسرانه سراغ چنین روش هایی نروید
وی با تاکید بر این که هیچ یک از این موارد مستند نبوده و این روش ها غیرعلمی است، یادآور می شود: تنها روش های درمانی ای که بر اساس مطالعات علمی و با استفاده از راهکارهای درمانی انجام گرفته باشد، قابل قبول است و انجام هر روشی که پایه غیرعلمی دارد، به هیچ وجه توصیه نمی شود؛ هر چند به ندرت ممکن است بعضی روش های درمانی، اثراتی در کاهش بعضی از علائم بیماری داشته باشد. همچنین، با توجه به این که هنوز در مورد بسیاری از این روش ها مطالعه علمی انجام نشده، ممکن است عوارض مختلفی نیز در پی داشته باشد.
از سوی دیگر با توجه به این که یکی از انواع شایع بیماری ام اس، ماهیت رفت و برگشتی دارد و گاهی ممکن است بعضی از علائم بیماری حتی بدون درمان هم بهبود یابد، افراد به اشتباه این بهبود را ناشی از مصرف داروی خاص یا بهره گرفتن از شیوه ای متفاوت با درمان های علمی می دانند که هیچ کدام این موارد ثابت شده نیست.
این پزشک متخصص به بیمارانی که می خواهند روش های مکمل را به عنوان شیوه درمانی انتخاب کنند، توصیه می کند: قبل از انتخاب روش درمانی، حتما با پزشک معالج تان مشورت کنید و به هیچ وجه خودسرانه سراغ چنین روش هایی نروید.