امام علی(ع) در روایتی طولانی، چهل ویژگی یا صفت یاران مهدی(عج) را برشمرده است.که در چند پست یکی از این ویژگی ها را بیان می شود تا بدانیم فاصله ی ما و سربازان مهدی(عج) تا چه اندازه است و برای برطرف کردن این فاصله ، چه گام هایی را باید برداریم تا شاید در زمره ی یاران آن حضرت درآییم.چه اینکه رهبر عزیزمان حضرت آیت الله خامنه ای فرمودند«اگر دنیا را خورشیدی روشن خواهد کرد،به این معنا نیست که تا آمدن آن خورشید نورانی در تاریکی بنشینیم».
سیدبن طاووس(ره) در کتاب«اعلام الوری» روایتی آورده که در آن به نقل از اصبغ بن نباته می گوید: امام علی (ع) روزی خطبه ای خواند و نامی از خروج مهدی (عج) و یاران او برد.در اینجا بود که شخصی به نام ابوخالد حلبی یا کابلی عرض کرد: یا علی! اوصاف او را برای ما بگو......
سپس امام (ع)فرمود: آیا می خواهید شما را از یاران او آگاه کنم؟عرض کردند: آری یا امیرالمومنین.امام (ع) فرمود: از رسول خدا(ص) شنیدم که فرمود: اول آنها[یاران امام مهدی(عج)] از بصره و آخر آن ها از یمامه خواهد بود.آنگاه آن حضرت شروع کرد به شمارش یاران مهدی (عج) و مردم گریه می کردند....امام تعداد یاران امام عصر(عج) از هر شهر با ذکر نام شهرهایشان بیان کردند.سپس فرمودند: رسول خدا (ص) آن ها را برای من شماره کرد و آن ها 313 نفر شدند،مطابق عدد اصحاب بدر....سپس علی(ع) فرمود: خداوند آن ها را از مغرب و مشرق زمین به یک چشم برخم زدن نزد خانه ی کعبه جمع می کند...تا اینکه مردی از پشت پرده کعبه نزد آن ها(313نفر) می آید.آن ها به او می گویند: تو مهدی هستی؟می گوید: آری، من مهدی موعودم.آنگاه آن حضرت به آن ها می فرماید: درباره ی چهل خصلت با من بیعت کنید و هم پیمان شوید و درباره ی ده خصلت با من شرط نمایید، احنف از امام علی (ع) پرسید: یا علی! آن خصلت ها کدامند؟ امام علی (ع) فرمودند: آن ها با آن حضرت بیعت می کنند که:
1- دزدی نکنند؛2- مرتکب فحشا نشوند؛3- کسی را (به ناحق) نکشند؛4- حتک حرمت محترمی را نکنند؛5- به مسلمانی فحش ندهندو...
می خواهیم در یک محاسبه ی درونی بیابیم که آیا ما جز 313 هستیم و آیا می توانیم با ایجاد این خصایص ، خود را به آن مقام رفیع و بلند برسانیم؟
البته شایان توجه است که حلقه ی اول یاران امام (عج) دوازده نفرند که جز نقبا و برترین یاران امام می باشند. حلقه ی دوم 313 نفر و حلقه ی سوم، ده هزار نفر.ما در اینجا به چهل صفت از صفات یاران حلقه ی دوم حضرت(عج) یعنی ان 313 نفر که در روایات امام علی (ع) آمده اشاره می کنیم.
آن ها بایستی متعهد شوند دزدی نکنند؛ منظور از دزدی، تنها بالا رفتن از دیوار مردم نیست؛ بلکه نگاه های نابجا و ممنوع به خانه ی مردم، به نامحرمان، به وسایل شخصی مردم و ...را نیز شامل می شود.این دزدی حتی شامل خطورات ذهنی نیز می شود که در ذهن نیز نبایستی تصورات اینگونه داشت.در انجام مسولیت هایشان نیز نبایستی مرتکب این کار بشوند.خلاصه اینکه حق هر حق داری را بردن، نوعی دزدی محسوب می شود.این فرمول و قاعده کلی کار می باشد.البته راه رسیدن به این صفات، روی آوری به دستورات قرآنی و معنوی است که درجای خود بحث دیگری را می طلبد و اینکه چگونه این صفت ها به دست می آید،نیازمند شرح دیگری است.
اما اینکه آن ها بایستی متعهد شوند که مرتکب فحشا نشوند،خداوند متعال در آیه ی 29 تا38 سوره اسرا به بعضی از همین صفات اشاره فرموده است.در آیه ی 32 می فرماید:«ولا تقربوا الزنا: یعنی به فحشا نزدیک نشوید.»خداوند در این آیات جمعا به نه صفت و در آیه ی 151 سوره ی نسا نیز به نه صفت دیگر اشاره می کند که یکی از آن ها پرهیز از فحشااست.تقریبا همان صفات باردیگر تکرار شده است و از آن ها نهی شده ایم.ولی در روایات آمده که غیبت کردن مسلمان به مراتب از فحشا بدتر است؛ یعنی آن چیز که در دوره ی ما، نان و حلوای همه ی مجالس ما شده است. رسول خدا(ص) در روایتی فرمود:«یک درهم که انسان از راه ربا و نزول به دست آورد، نزد خداوند گناهش از 36 بار، فحشا بیشتر و بزرگتر است.و بدتر و بزرگتر از ربا خوردن، غیبت و تعرض به آبروی مردم است».باید توجه داشت این اوصاف از حیث لغت، خیلی کوتاه بیان شده اند، ولی از حیث وسعتمعنا، بسیار دقیق و عمیق اند.
و اما صفت بعدی این که به ناحق، کسی را نکشند.البته این کشتن، تنها به کشتن با شمشیر نیست، بلکه در روایت است که آبروی فرد مسلمان از خون او بالاتر و مهمتر است.بنابراین اگر کسی به مسلمانی تهمت بزند در حقیقت او را کشته است یا اگر کسی بین دونفر دوبه هم زنی کند و فتنه گری کند، به تعبیر قرآن کریم، این کار از آدم کشی هم بزرگتر است،چنانچه فرمود:«الفتنه اشد من القتل(سوره بقره)؛ یعنی فتنه گری از قتل بدتر است.»
و صفت چهارم این که متعهد شوند حتک حرمت محترمی را نکنند که با توجه به مطالب فوق،این صفت نیز به خودی خود روشن می شود؛ولیکن یکی از مصادیق مهم هتک حرمت دیگران، سخن چینی است.امام صادق(ع) فرمودند:«مهمترین سحر،سخن چینی است که میان دوستان،تفرقه و عداوت ایجاد می کند و خون ها به واسطه ی آن ریخته می شود و خانه ها ویران می گردد و اسرار و رازهای مردم فاش خواهد شد.سخن چین بدترین کسی است که قدم روی زمین گذارده است.»