قدم در کوچه های انتظار می زنم و هراز چندی دلم روانه به سوی عشق می شود.
هر از گاهی قدم به قبله گاه عشق می گذارم. به سرزمین رازها، مرکز امدادها و عنایت ها. در مسجد مقدس جمکران و در عالم انس و محبت، دل های عاشق به هم الفت گرفته اند و با مهربانِ غایب از دیده دنیایی ما، از نامهربانی خود سخن می گویند. زمانی که به مسجد جمکران می آیی، می یابی که سفر همیشه برای تفریح و سرگرمی نیست و گاهی سفر برای دل است، برای زیارت و برای عشق، آن هم عشق به تمام خوبی ها و زیبایی های عالم وجود. سلام بر جمکران، فرهنگ سرای عشق و امید. سلام بر شاهراه ارتباطی دل های به انتظار نشسته و سلام بر جمکران و گنبد فیروزه ای رنگش.۱
ایاک نعبد و ایاک نستعین
یعنی سلام مسجد مولای آخرین
شبهای چهارشنبه به انگشت کیستی؟
دنیا رکاب و گنبد فیروزه ای نگین
ای جمکران ! بگو که ایستاده در نماز
یا مثل مادرش نشسته غریبانه بر زمین ؟
ای جمکران ! بگوکجاست آخرین امید
أین الشموس طالعه أین مه جبین؟
دنیای من گوشه مسجد نشستن است
و زل زدن به گردش تسبیح زائرین
بگذار در کنار تو باشم تمام عمر
بگذار در کنار تو باشم فقط همین!
مسجد مقدس جمکران، از دیدگاه عالمان بزرگ شیعه و بندگان وارسته پروردگار، موقعیت ویژه ای داشته است و آن بزرگواران، همگان را بر اهتمام به آن مسجد و استفاده از فیض مادی و معنوی آن تشویق می کرده اند. در اینجا، به برخی از این سخنان اشاره می کنیم:
مقام معظم رهبری: مسجد جمکران، گنجینه فناناپذیر شیعه می باشد و باید از آن بهره مند شویم.
آیت اللّه العظمی بهجت: خود این مسجد، افراد را راهنمایی می کند. حرف من این است که ما معتقدیم این مشاهد مبارکه و مساجدی نظیر جمکران، مستغنی از معرّفی هستند. اگر کسی بگوید رفتم و چیزی در آنجا ندیدم، به حسب ظاهر باید گفت: از روی اعتقاد صحیح نرفته است یا برای امتحان رفته یا همین طور رفته است. به هر حال بهترین معرّفِ این اماکن، خودشان هستند.
آیت اللّه العظمی مکارم شیرازی: مسجد جمکران، مطابق روایت موجود، به فرمان حضرت مهدی(عج) برای هدف بزرگی در این منطقه از شهر تاریخی ـ مذهبی قم ساخته شده است. هرکس در فضای ملکوتی آن قرار می گیرد، احساس روحانیتی عجیب و جاذبه معنوی فوق العاده می کند. این جاذبه نیرومند معنوی، به اضافه قضای حوایج و حل مشکلات فراوانی که مردم از عبادت در آن و توسل به حضرت مهدی(عج) دیده اند، بر شکوه دامنه آن افزوده است.
آیت اللّه العظمی فاضل لنکرانی: در دوران طلبگی، من خیلی زیاد به مسجد جمکران می رفتم و کرامات زیادی در این مسجد دیده و شنیده ام.
آیت اللّه العظمی بروجردی: اگر برای من مقدور بود، نمازهای واجب روزانه را هم در مسجد جمکران می خواندم.
آیت اللّه العظمی مرعشی نجفی: حقیر مکرر کراماتی در آنجا مشاهده کرده ام. جای تردید نیست که از امکنه ای است که مورد توجه و منزول برکات الهی می باشد و بعد از مسجد سهله، این بهترین مقام و جایی است که منتسب به حضرت ولی عصر(عج) می باشد.
مسجد مقدس جمکران در 17 رمضان المبارک سال 393 هجری به امر مبارک حضرت مهدی علیه السلام
در مکان فعلی (6 کیلومتری شهر مقدس قم) تاسیس شد و در طی 1039 سال گذشته ملجا و پناه شیعیان و مرکز تجمع عاشقان ومنتظران حضرتش بوده است.
پی نوشت:۱-مهدی توکلیان