از شعر و شاعری اگر شروع کنیم اولین زن شاعر و ادیب ایران «آتوسا و آتسا» مادر ودختر خشایار شاه بود که از مشوقان آموزش و پرورش در زمان خودش محسوب میشد.
* اولین مدرسه را در پارس «ماندان» مادر کورش کبیر ساخت که در آن پسرها درس زندگی، تیر اندازی و سوارکاری ببینند. به نام خانم ها و به کام... .
* «پوراندوخت» دختر خسروپرویز اولین دختری بود که به سلطنت رسید.
* «انیس الدوله» همسر ناصر الدین شاه مخفیانه به اروپا رفت تا اولین ملکه ایرانی باشد که پا به اروپا می گذارد اما خبر آن به تهرانی های معتصب !! آن زمان رسید و مجبور شد زود برگردد.
*اولین عکاس زن «اشرف السلطنه» بود که عکاسی را از شاهزاده مهمیراز آموخته بود.
*اولین سفر نامه زنان را «زوجه میرزا خلیل» در سال 1104 به نظم سرود. او سفرنامه خود را از اصفهان به مکه و شام را به صورت مثنوس در 1300 بیت شعر سرود.
* در سال 1336 در رشته باستان شناسی از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد و برای ادامه تحصیل به آمریکا رفت. «پروین برزین» اولین باستان شناس زن ایرانی!
* اولین دخترانی که در مسابقات جهانی والیبال شرکت کردند؛ «ماری تیپ، مینا فتحی، روحی پندنواز» بودند که در سال 1337 وارد این مسابقات شدند.
*«شهلا بزرگی» تنها زن خلبان در ایران است که گواهینامه خلبانی بازرگانی را گرفته و سرپرست اداره آموزش یکنواختی و مسئول عملیات آموزگاه خلبانی گلایدر است.
* در سال 1370 در رشته سرطان شناسی تخصص گرفت و همان سال هم اجازه اشتغال یافت. «دکتر سکینه پریا»او لین زن جراح ایرانی است.
* اولین دختران چتر باز ایران هم در سال 1344 از ارتفاع 1200 پایی با چتر نجات به زمین فرود آمدند. این چهار نفر، «مهرانگیز زه فام، بهجت امامعلی زاده، مسیح مقدم، فریده خمسه ای» از اولین فارغ التحصیلان آموزشگاه غیر نظامی چتر بازی باشگاه هواپیمایی ایران بودند.
* «فخری رستگار» در سال 1319 به عنوان اولین زن کارمند به مجلس شورای ملی پا گذاشت و کارشناس فنی کتابداری مجلس شد.
* اولین دختری که در ایران دست به اختراع و اکتشاف زد «حمیرا هوشمند» بود که مولتاژ استخوان را در 1366 اختراع نمود.
* «نکتار پاباریان آندروف» اولین دختری بود که در ایران دیپلم ریاضی گرفت و شاگرد اول هم شد و اولینزرن معمار ایرانی نام گرفت.
* «مهرانگیز دولتشاهی» اولین سفیر زن ایرانی است.
* «منیژه گرجی» اولین زنی که بعد از انقلاب به مجلس خبرگان راه یافت.
* اولین زن هواشناس «ژینوس نعمت» که به ریاست اداره تحقیقات و بررسی آن شبکه انتخاب شد.
* و اولین مدرسه دخترانه در ایران در سال 1324 به نام «دوشیزگان» توسط «بی بی خانم وزیر اف» تاسیس شد.
منبع:خانواده اسلامی