عواقب کفران نعمت
ناسپاسى و کفران نعمت آثار سوء گستردهاى از نظر معنوى و مادى در زندگى انسانها دارد که به بیان برخی میپردازیم:
1. عدم معرفت خدا:
ناسپاسى از نعمات خداوند سبب میشود كه انسان از معرفت خدا دور بماند و این بزرگترین خسران و زیان است. بزرگان علم در مورد انگیزه معرفة الله به سراغ این مسأله رفتهاند كه شكر نعمت، نخستین انگیزه شناخت پروردگار است؛ زیرا تشكر و سپاسگزارى از بخشنده نعمت، یك امر وجدانى است؛ انسان هنگامى كه خود را غرق نعمت میبیند و میداند این همه نعمت در درون و برون وجود او است و اینها از خود او نیست به فكر تشكر از بخشنده نعمت میافتد و همین امر راه خداشناسى را براى او هموار میسازد ولى ناسپاسان نه اعتنائى به نعمت دارند و نه بخشنده نعمت و لذا از معرفة الله نیز محروم میشوند.
2.عدم تشکر از مخلوق:
ناسپاسى در برابر نعمتهاى خالق سبب میشود كه انسان در برابر مخلوق نیز ناسپاس میشود، نه تنها ارزشى براى محبتها وخدمات بىشائبه دیگران قائل نشود، بلكه خود را طلبكار آنان بداند و این صفت سبب تنفر و بیزارى مردم از چنین افرادی میشود و به این ترتیب ناسپاسان گرفتار انزواى اجتماعى و نداشتن یار و یاور، در برابر مشكلات زندگى خواهند شد.
3. زوال نعمت:
امام صادق(علیه السلام) در اینباره میفرمایند: اگر سپاسگزاری کنی نعمتها پایدار است و اگر کفران ورزی، دیری نمیپاید.
4. مجازات زودرس:
کفران نعمت یکی از صفات مهلکهای است که مجازاتش خیلی زود در همین دنیا نیز گریبان انسان را میگیرد. امام رضا(ع) در اینباره میفرمایند: سریعترین مجازاتها، مجازات کفران نعمت است.
5. عدم احساس خوشبختی:
کسانی که نعمتهای ارزشمند و بیشمار خداوند را نمیبینند و آن را انکار میکنند و همیشه نق میزند که خدا به ما چیزی نداده و یا کسانی که از نعمتهای خدا در راه گناه استفاده میکنند، هیچوقت در دنیا احساس خوشبختی و رضایت نمیکنند و پیوسته احساس کمبود و خلأ میکنند.
6. سلب آرامش:
یکی از عواقب کفران نعمت، سلب آرام از زندگی آدمی است. خداوند در آیات 15تا 17 سوره سبأ به این علل و عوامل اشاره میكند و از مردم میخواهد كه با بهرهگیری درست از نعمتها و شكر و سپاس آن زمینه های بقاء و استمرار آسایش را فراهم آورند