آیا تا به حال دربارهی دست و دل بازی اندیشیدهاید؟ راستی شما دست و دل بازی را هدر دادن پول میدانید یا صفتی مثبت؟ شاید هم از آن دسته هستید که تصمیم دارند بعد از پولدار شدن، دست و دل باز شوند. البته در این صورت حق با شما است و طبیعی است که باید سرمایهای وجود داشته باشد که بتوان آن را با گشادهدستی به کسانی داد که به آن نیاز دارند. البته غیر از سرمایه، موضوع مهم دیگری نیز وجود دارد و آن چیزی نیست جز هنر پول خرج کردن.
حتماً شما هم در اطرافتان کسانی را دیدهاید که برای کسب درآمد تلاش زیادی میکنند، اما به دلیل نداشتن مدیریت اقتصادی، نهتنها نمیتوانند با گشادهدستی به دیگران کمک کنند، بلکه خود نیز طعم رفاه و آسایش را نمیچشند.
معمولاً این افراد را در اوایل ماه یا هنگامی که پولی به دستشان میرسد، در حال ولخرجی یا دست و دل بازیهای بیجا میبینیم و آخر ماه یا هنگامی که پولشان تمام میشود، در تنگنای سختی گرفتار هستند. در این صورت، نهتنها تعادل اقتصادی خانواده از دست میرود، بلکه تعادل روانی اعضای آن نیز دستخوش بحران میشود.
در مقابل، برخی نیز به بهانهی برنامهریزی اقتصادی نهتنها گشادهدستی را به آیندههای بسیار دور موکول میکنند، بلکه زندگی را بر خود و خانوادهشان نیز سخت و طاقتفرسا میسازند.
دین مبین اسلام نیز، مردم را به اعتدال و میانهروی در امور اقتصادی دعوت میکند. مثلاً در آیهی 29 سورهی اسراء میخوانیم: «نه هرگز دست خود را در احسان به خلق محکم بسته دار و نه بسیار باز و گشاده دار که هر کدام کنی، به نکوهش و حسرت خواهی نشست.»
همانطور که در این آیه میبینیم، گشادهدستی راه اعتدالی است که میان خسّت و ولخرجی قرار دارد. البته گذشته از سرمایههای مادی، سرمایههای دیگری نیز وجود دارند که فرد میتواند در این سرمایهها نیز گشادهدست باشد. سرمایههایی چون علم، تجربه، خوشرویی و...
اما بهراستی، کدام یک از اعضای خانواده در رسیدن به چنین تعادلی، بیشتر نقش دارند؟ نقش بیبدیل زن در برنامهریزی معتدل و منطقی اقتصاد خانواده، امری است که با وجود تغییرات بسیار در سبک زندگی، همچنان اهمیت بسیاری دارد. از طرف دیگر جایگاه او به عنوان مادر و همسر باعث میشود که رفتارهایش به سرعت به دیگر اعضای خانواده نیز منتقل شود.
بهگونهای که فرزندان در بزرگسالی نیز به صورت خودآگاه یا ناخودآگاه بسیاری از رفتارهای مادر خود را تقلید میکنند. بنابراین اگر زن در خانواده در موضوع گشادهدستی نیز شکلی منطقی و متعادل را پیش بگیرد، میتواند دیگر اعضای خانواده را نیز به سمت چنین تعادلی سوق دهد.
فرزانه توابکی
منبع:آستان مهر