مهمترین ویژگیهای
RAM
RAM در حقیقت مخفف حافظه جانبی قابل دسترس است و به عنوان رابط بین سختافزار و CPU عمل میكند. براساس حجم كاری كه با رایانهتان انجام میدهید، مشخص میشود شما به حافظه نیاز دارید یا نه. در زیر نكات مهمی را كه مربوط به خرید حافظه است، ارائه كردهایم:
2GB ـ حداقل حافظهها
رمهایی كه حجمی كوچكتر از 2 گيگ داشته باشند، كاملا دچار كمبود جا برای ذخیرهسازی حافظه خواهند بود. در حقیقت ویندوز 7، 64 بیتی در سیستمهایی كه كمتر از 2 گیگا بایت ظرفیت دارند، نصب نمیشود. تنها انجام كارهای معمولی مانند جستجو در وب، اصلاح فایل و دیدن فیلم به شكل HD در چنین سیستمی ممكن است. البته توجه داشته باشید كه انجام تمام اینها با هم برای شما دردسرساز خواهد بود.
یكی از مشكلات استفاده از این حافظه وقتی به وجود میآید كه ویندوز علاقه دارد كه نصف حافظهاش را آزاد نگه دارد، پس با داشتن 2GB از حافظه تنها یك گیگ برای انجام كار برای شما باقی میماند. با این مقدار حافظه كارها به نظر انجام پذیر خواهد بود، در حالی كه اگر رم افزایش یابد، پیشرفت خیلی بیشتری در انجام كارها خواهیم داشت.
4GB – فضایي كوچك اما كافی
وقتی قرار است شما بین مقدار بودجهتان و كارایی RAM تعادل برقرار كنید، 4GB بهترین انتخاب است. در انجام كارهای روزانه شما نمیتوانید از كل حافظه بدر ستی استفاده كنید. برای نمونه شما میتوانید با همین مقدار حافظه به انجام بازی بپردازید، كارهای مربوط به فتوشاپ انجام دهید، یا تغییراتی در ویدئوی مورد نظرتان ایجاد كنید. ولی متاسفانه تدوین عكسهایی با رزولوشن بالا یا سهبعدی با این حافظه، زیاد ممكن نیست.
8GB و بیشتر
وقتی شما دارید سیستم جدیدی میسازید و هزینه بالا برایتان اهمیت زیادی ندارد، خرید حافظههایی با ظرفیت 8 گیگ انتخاب مناسبی خواهد بود. ارتقای رم از 4 به 8 گیگا بایت تغییرات بزرگی در رایانه تان ایجاد نمیكند، مگر این كه بخواهید با سیستم تان كار پیشرفته ای انجام دهید كه در این صورت به شما پیشنهاد میكنیم رم خود را به این مقدار ارتقا دهید. تغییراتی كه 8 تایی با 4 تایی دارد در افزایش كارایی در برخی موقعیتهاست، مثلا تغییر اول ایجاد امنیت بیشتر برای سیستم و دومین تغییر كم كردن فشار موجود روی سختافزارتان است.
اگر تنها به بازی با رایانه اهمیت می دهید، زیاد برای شما فرقی نخواهد كرد ؛ هرچند انجام كارهای بسیار حرفهای برای شما با این رم بسیار بهتر خواهد بود
6،3 و 12GB
علت این كه درباره رم 3، 6 یا 12 گیگا بایتی صحبتی نكردیم، این است كه داشتن رم با ظرفیت 6 تایی برای مثال از جمع آوری چند عدد DIMMs یا حافظه جانبی به دست میآید. پس شما 3 عدد DIMMs با ظرفیت 2GB نیاز دارید كه به این معناست شما نمیتوانید از آنها در Dual Channel Configuration استفاده كنید. این سیستم ذكر شده در حقیقت به سی.پی.یو این امكان را میدهد در آن واحد به 2 تا از DIMMs وصل شود، بويژه 64 بیت را به 128 بیت افزایش میدهد. چنانچه تنها بازی كردن و انجام كارهای معمولی برای شما اهمیت دارد، كانال 2تایی یا تكی به یك شكل واحد برای شما كارایی خواهند داشت
(به طور یكسان عمل خواهند كرد).
برای این كه باس دوتایی داشته باشید، تنها لازم است كه DIMMsهای زوج مشابه داشته باشید. پس به همین دلیل 3، 6 و 12 تایی برای شما كارایی زیادی نخواهد داشت. تنها در شرایطی كه شما كارهای بسیار زیادی در زمینه وارد و خارج كردن اطلاعات با حجم بسیار زیاد انجام میدهید، یعنی داشتن رم بیشتر برایتان نسبت به داشتن باس بیشتر در اولویت قرار دارد، خرید این RAMها را به شما پیشنهاد میكنیم.
مرحله بعد از تشخیص مقدار رمی كه شما نیاز دارید، تشخیص این است كه سرعت رم مورد نیاز شما باید چه مقدار باشد. برای داشتن بهترین نتیجه برای این كار، سرعت رم شما باید با سرعت مادربوردتان برابر باشد. البته این برای كسانی است كه میخواهند از كارایی این دو با هم نهایت بهره را ببرند، مانند بازیكنان حرفهای. كاربر معمولی نیازی به رم با سرعت بالا ندارد و این ممكن است هزینه سنگینی را برای او به همراه داشته باشد. پس برای آنها خرید DDR3-1600 انتخاب مناسبی خواهد بود، چون هم سرعت بالایی دارد و هم ارزان است.
علاوه بر تمام اینها، مدلهای حافظه براساس Timings هم درجه بندی میشوند. تایمینگ در حقیقت یك سری اعداد هستند مانند 9-24ـ9ـ9. اینها تعداد دورهای ساعت است كه رم نیاز دارد تا به ستونی از اطلاعات دسترسی پیدا كند، هر قدر این عدد كوچكتر باشد، بهتر است. ولی در نظر داشته باشید كه برای داشتن زمان كمتر، نیاز است شما پول بیشتری پرداخت كنید.
فرق بین DDR و DDR2 و DDR3
در حقیقت DIMM در 3 استاندار متفاوت ساخته شده است. نه تنها دی.آی.ام.ام از نوع DDR با استاندار سیستم DDR2 ناسازگار است، بلكه حتی در سوكت (پریز) مخصوص به آن هم نمیرود. اگر تلاش كنید كه با فشار وارد آن قسمت كنید، مادربوردتان شكسته خواهد شد. خوشبختانه سیستمهای دی.دی.آر و دی.دی.آر. 2 دیگر استفاده نمیشوند و رایانههای مدرن همه به سیستم دی.دی.آر.3 مجهز هستند.
So-DIMM همان DIMM است در ابعاد كوچك كه عموما در لپ تاپها و سیستمهای كوچك دیگر استفاده میشود.
آیا DDR3-2000DIMM با مادر بورد DDR3-1600 تایی میتواند كار كند؟
مدلهای مختلف حافظه دارای یك جدول درونی برای نشان دادن تنظیمهای سرعت و زمان هستند، بنابراین وقتی مدلی را كه دارای سرعت بالاتری از سرعت مادربوردتان است، نصب كنید، مادربوردتان از آن در سرعت پایین استفاده خواهد كرد. برای مثال وقتی از DIMM نوع DDR3-2000 در كنار مادربورد DDR3-1600 استفاده میكنید، به جای كار با سرعت 2000MHz با سرعت 1600MHz رایانه تان كار خواهد كرد. در ضمن گارانتی برای سازگاری این دو در كنار هم وجود ندارد و بهتر است رم را با قابلیتهای سیستم تان هماهنگ كنید.
ولتاژ ؛ چیزی كه كمتر به آن توجه میشود
ولتاژ حافظه عامل بسیار مهمی برای سازگاری حافظه با دیگر سیستمهاست. استاندارد DDR3 برای ولتاژ برابر با 1.5V است، در حالی كه خیلی از كاراییهای DIMMsها نیاز به ولتاژهای بالاتری دارند تا سرعت ساعتشان افزایش یابد. این ممكن است ایجاد مشكل كند ؛ چرا كه خیلی از مادربوردها توانایی تشخیص ولتاژ مناسب برای این DIMMsها ندارند و تنها ولتاژ 1.5V را برای آنها فراهم میكنند. اگر این مقدار برای ثابت نگه داشتن حافظه تان مناسب نباشد، سیستم شما حتی برای بالا آمدن نیز تلاشی نخواهد داشت، چه برسد به این كه شما بتوانید در قسمت BIOS به صورت دستی ولتاژ را بالا ببرید. قبل از این كه سفارش رم دهید، مطمئن شوید اطلاعات دقیقی از مادربوردتان دارید.