حال امروز نوبت مقایسه این سیستم عامل تازه وارد با iOS (لفظ هنرمندانه و کوتاه شده iPhone OS )سیستم عامل محبوب اپل برای گوشی های آی فون رسیده که نسخه ۱/۴ چند ماهی از ویندوز فون مسن تر است. می خواهیم ببینیم این پدیده نوظهور مایکروسافت در زمینه تلفن های همراه آیا توان رقابت با یکی از مهم ترین پلت فرم های تلفن همراه یعنی iOS که از زمان معرفی اولین نسخه اش در سال ۲۰۰۷ به این طرف شوک بزرگی به بازار اسمارت فون ها وارد و قاعده بازی را دگرگون کرد، دارد و چه دلایلی برای این موضوع می توان برشمرد. با ما همراه باشید….
ابتدا ۷ دلیل برای برتر بودن نسخه جدید ویندوز فون نسبت به آیفون را توضیح می دهیم:
۱- ویندوز فون زنده است!
گوشی همراه برخوردار از ویندوز فون ۷ قادرند اطلاعات مفیدی را چه در زمان قفل بودن (استند بای) و چه در حالت مشاهده صفحه اصلی گوشی (home screen) از طریق live tiles و نوار اطلاعیه ها به کاربر نمایش داده و او را همواره به صورت آنلاین در جریان آخرین اخبار و فید های خبری و پیامک ها و تماس های ناموفق قرار دهند. در مقابل iOS اپل به شما اعدادی کوچک بر روی آیکون های هوم اسکرین خود نشان می دهد (مثلا اگر یک اس ام اس جدید یا میس کال داشته باشید عدد ۱ به ترتیب روی آیکون های پیام رسانی و تماس ها نمایش داده می شود) و در پانل اطلاعیه ها “همه چیز را متوقف کنید!” نشان می دهد، اما واقعا نمی تواند با جلوه های پویا، زنده و رنگارنگ ویندوز فون ۷ و سیستم تماما قابل سفارشی سازی «به روز رسانی در یک نگاه» رقابت کند.. و سپس نوبت به قابلیت سرویس ایکس باکس لایو می رسد، جایی که مایکروسافت برای بازی خورها سنگ تمام گذاشته به طوری که به خوبی قادر است قابلیت Game Center در iOS را ناک اوت کرده و شکست دهد، تا مبادا خدشه ای به اعتباری که مایکروسافت در طول سالیان اخیر برای ارائه بازی های رایانه ای و کنسول های بازی کسب کرده در سیستم عامل موبایل اش کوچک ترین لطمه ای ببیند.
۲- ویندوز فون با گوشی هایی مطابق با سلایق مختلف عرضه می شود.
بعضی از کاربران از گوشی های صفحه لمسی استقبال می کنند و برخی دیگر گوشی های دارای صفحه کلید QWERTY را می پسندند. برخی کاربران عاشق گوشی های کشویی هستند و برخی دیگر گوشی «یک تکه و تخت با یک صفحه لمسی و دیگر هیچ» را می پسندند. و اپل در طراحی آی فون فقط همین مورد آخر را به کاربر پیشنهاد داده: یک گوشی یک تکه و تخت با صفحه تمام لمسی و با کمترین دکمه فیزیکی ممکن. این در حالیست که مایکروسافت و شرکای سازنده تلفن همراه این شرکت اعلام کرده اند حداقل ده نوع گوشی همراه با سبک متنوع را به طور همزمان برای اولین انتشار جهانی ویندوز فون برای سلایق مختلف طراحی کرده اند که به بازار خواهند فرستاد، از جمله این سبک ها می توان به چند مدل گوشی با صفحه نمایش لمسی، تلفن های لمسی با با کیبرد QWERTY کشویی، و حتی گوشی Surround محصول HTC که قرار است بلندگوهایی کشویی از طرفین داشته باشد که کیفیت صدای فراگیر آن فوق العاده است، اشاره کرد . تنوع در طراحی، همان چیزی است که برای فروش هر چه بیشتر تلفن های هوشمند مانند کاربرد ادویه در طبخ غذا مفید و ضروریست.
۳- ویندوز فون از مجموعه آفیس روی خود بهره مند است.
تمام تلفن های همراه مجهز به ویندوز فون ۷ همراه با یک نسخه موبایلی از مایکروسافت آفیس ارائه می شوند که از ویژگی پشتیبانی از Sharepoint برای به اشتراک گذاری سریع بهره می برد. استفاده از آفیس و شرپوینت ، همراه با پشتیبانی از تبادل بین این دو سرویس، به کاربر WP7 وعده برخورداری از سطحی عالی از ابزار های کاربردی در کلاسی حرفه ای را می دهند و این در حالیست که کاربران iOS حتی قادر به استفاده از نرم افزارهای تجاری ثالثی مانند DropBox ، Google Apps ، و QuickOffice نیستند!
۴- گوشی های دارای ویندوز فون۷ از دکمه های فیزیکی حرفه ای برای دوربین خود بهره می برند!
این یک ویژگی استاندارد برای تمام دستگاه های مجهز به ویندوز فون۷ است. من که عاشقش هستم.
۵- ویندوز فون ۷ از سرویس موسیقی Zune Pass پشتیبانی می کند.
بله ، درست است که در حال حاضر برنامه آی تونز (iTunes) که برای کاربران محصولات اپل ارائه شده به استانداردی طلایی در زمینه فروشگاههای آنلاین موسیقی دیجیتال بدل شده و همچنین،صحیح است اگر بگوییم کاربران iOS در مورد برنامه های کاربردی مبتنی بر اشتراک موسیقی از جمله MOG و Rdio حق انتخاب دارند. اما سرویس Zune Pass به ازای حق اشتراک ماهیانه ۱۰ دلار امکاناتی بیشتر از هر برنامه ویژه iOS ارائه می کند، چرا که به سادگی به شما امکان همگام سازی و تبادل موسیقی های دلخواه خود بین تمامی دستگاه های تلفن همراه و کامپیوتر / لپ تاپ را به ساده ترین و سریع ترین شکل فراهم کرده. بزرگترین شکایت کاربران اپل از برنامه ای مثل MOG همین است: هیچ راهی برای تبادل سریع آهنگ های درون iOS به لپ تاپ ها وجود ندارد.
۶- ویندوز فون قابلیت تبادل اطلاعات مخاطبین برای تمامی شبکه های اجتماعی را داراست!
با استفاده از یک تلفن همراه مجهز به ویندوز فون ۷ به سادگی قادر خواهید بود به تبادل اطلاعات بین حساب های فیس بوک و/یا گوگل بپردازید.به این منظور کافیست یه نگاهی به هوم اسکرین بیاندازید! این قابلیت یک کاشی زنده (live tile) با جلوه دینامیک چرخش عکس مخاطبین شماست! حال باید به بخش People بروید و نام ها، عکس ها و اطلاعات تماس دوستان خود را و به روز رسانی های آنان در شبکه های اجتماعی را مستقیما از گوشی خود ملاحظه کرده و مطلع می شوید. بله… بله می دانم ، می دانم که این روزها با تب و هیجان شبکه های اجتماعی در بین بیشتر مردم جهان، همه سیستم عامل های مدرن گوشی های هوشمند از این قابلیت برخوردارند و چیز جدیدی نیست… اوه ، صبر کنید، همه آنها این طور نیستند: iOS اپل از این قاعده مستثناست!!!
۷- اپراتورهای تلفن همراه مختلفی در ایالات متحده از ویندوز فون پشتیبانی می کنند!
آره، این روز ها شایعات توافق نهایی اپراتور ورایزن (Verizon) با اپل برای در اختیار گرفتن گوشی های آی فون داغتر از همیشه شده اند. اما این امر واقعیت های فعلی در استفاده تک اپراتوری از آی فون را در ایالات متحده تغییر نمی دهد؛ مدت هاست که اپراتور AT&T تنها اپراتور تلفن همراه رسمی استفاده کننده از گوشی های آی فون برای فروش سیم کارت و ارائه خدمات به مشترکان آمریکای شمالی است و حالا با آمدن ورایزن به صحنه گویی سایه ای از AT&T هم با اپل وارد مذاکره شده باشد وگرنه در ماهیت فرقی نکرده. وقتی WP7 را در زمینه اپراتورها با آی فون مقایسه می کنیم می بینیم فقط در ایالات متحده، AT&T و T-Mobile برای ارائه خدمات به مشترکان از گوشی های مجهز به این پلت فرم پشتیبانی می کنند، و قرار است در سال آینده میلادی نیز با عرضه HTC 7 Pro مجهز به ویندوز فون۷ اپراتور Sprint از این سیستم عامل حمایت کند.
خوب، مطالب بالا مزیت های ویندوز فون ۷ بود نسبت به آی فون او اس؛ اما بیایید به مقایسه منصفانه تر بنگریم: حالا نگاهی به آن روی سکه و مزیت های آی فون نسبت به ویندوز فون می اندازیم….
۱- ویندوز فون ۷ نمی تواند……..
باWP7 نمی توان کات و پیست کرد، نمی توان بازی های مبتنی بر فلش/ HTML 5را بازی کرد یا ویدئوهای Silverlight را تماشا کرد، صندوق پستی یکپارچه ای در یک مکان به نام Messaging داشت، یا نمی تواند ایمیل ها را به فرم موضوعی به نمایش در آورد و خلاصه برخی از کارهایی که برای کاربران iOS ساده و پیش پا افتاده است برای ویندوز فون دارها مثل یک رویاست! البته صادقانه بگویم ، ویندوز فون ۷ نیز در هنگام انتشار رسمی با لیستی از “نمی توانم” ها عرضه شده که بیشتر یا کمتر شبیه به زمانی است که نخستین iOS انتشار یافت. مشکل این است که ، اولین آی فون بیش از سه سال پیش که منتشر شد با خود ده ها قابلیت و امکانات انقلابی و شگفت آور به همراه آورد. مایکروسافت نیز اگر می خواهد از قافله عقب نماند و مانند سیستم عامل های ویندوز موبایل، ناگهان بازار تلفن های هوشمند را به اپل واگذار نکند باید کار و تلاش زیادی به عمل آورد تا نقایص ویندوز فون ۷ را در اولین به روز رسانی به سرعت حل کند. این امر هر چه سریعنر باشد بهتر است.
۲- ویندوز فون از حال و هوای دوست داشتنی iOS به دور است!
چه خوشتان بیاید، چه از این حرف ناراحت شوید باید قبول کرد که در حال حاضر، شرایط و اکوسیستم آیتونز / فروشگاه های برنامه های کاربردی اپل با نام App Store به گونه ای است که هرگاه سخن از فروشگاه آنلاین محصولات موبایل و درآمد های هنگفت می آید ذهن بسیاری از مردم به سمت فروشگاه اینترنتی اپل سوق پیدا می کند. (در تجارت این موضوع را اصطلاحا mindshare می گویند). و به این موضوع اضافه کنید صنایع جانبی عظیمی که با عنوان “ساخته شده برای آی فون” به تولید انواع قطعات نرم افزاری و سخت افزاری جانبی برای گوشی آی فون از جمله انواع قاب ها و پایه های بلندگو و هدفون های متنوع پرداخته اند، و خلاصه با خرید یک آی فون فقط یک گوشی جدید را بدست نیاورده بلکه یک سبک جدید از زندگی را تجربه می کنید و همچون بسیاری از کاربران آی فون درگیر جستجو در فروشگاه های واقعی و مجازی اپل در سراسر جهان خواهید شد. می دانید، بسیاری از رقبای اپل از جمله مایکروسافت مشتاق رسیدن به چنین نقطه ای با بهره برداری از WP7 بوده اند، اما منصفانه قضاوت کنیم آیا می توانند حتی نیمی از راه موجود برای رسیدن به قله ای که اپل با آی فون مدت ها پیش ان را فتح کرده را بپیمایند؟
۳- استقبال خوبی از تهیه برنامه های کاربردی برای ویندوز فون ۷ نشده است.
تعداد انگشت شماری از برنامه های کاربردی ویژه WP7 که تاکنون دیده ام بیشتر زرق و برق دار طراحی شده اند تا کاربردی؛ از این نظر که مایکروسافت تمامی توسعه دهندگان ثالث برنامه های کاربردی را ملزم به رعایت استفاده از جلوه ظاهری کلی WP7 و در طراحی برنامه ها کرده باید از مایکروسافت قدردانی کرد چرا که ظاهر گوشی با استفاده از یک برنامه کن فیکون نخواهد شد. چیزی که مطرح است، اینه که iOS به معنای واقعی کلمه صدها هزار برنامه کاربردی متنوع را در فروشگاه برنامه های خود با نام App Store در دسترس کاربرانش قرار داده و درآمد شرکت اپل تنها از قرار دادن و فروش برنامه های تهیه شده توسط طراحان مستقل (و نه برنامه های طراحی شده توسط اپل ) در فروشگاه آنلاین خود به بیش از یک میلیارد دلار می رسد. این که فکر کنیم شرکت اپل از استفاده از فقط یک ایده کوچک چنین پول هنگفتی به جیب زده و رقبایی مثل مایکروسافت چه راه سختی برای رقابت در فروش برنامه های کاربردی پیش رو دارند واقعا شگفت آور و از نبوغ مدیرعامل اپل است!
۴- ویندوز فون تازه در نگارش اول است.
این تیتر یعنی باید آماده اشکالات نرم افزاری (bug) باشیم. یعنی باید آماده حسرت خوردن برای داشتن ویژگی ها و امکاناتی باشیم که دوستان آی فون دار شما قبلا آن را تجربه کرده اند. یعنی باید آماده انتظار کشیدن و روز شماری برای ویرایش۲٫۰ بود.(بله ، این حرف ها را پیش از این در مقاله مقایسه WP7 با آندروید نیز بحث کرده بودم. اما خوب، بد نیست گاهی تحمل شنیدن حرف های تکراری را نیز داشته باشید!)
۵- مایکروسافت پیش از این هزاران و شاید میلیون ها نفر از کاربران وفادار خود را به اپل (و گوگل ، و RIM) تقدیم کرده است!
مایکروسافت زمانی که اعلام کرد دوره انتشار و عرضه ویندوز موبایل به سر رسیده و زمان تولد ویندوز فون فرا رسیده بسیاری از کاربران سنتی سیستم عامل موبایلی خود را که روی تلفن همراه خود نسخه از ویندوز موبایل داشتند را از ارائه پشتیبانی ها و به روز رسانی های جدید و همچنین برنامه های کاربردی مایوس کرده و به فکر جایگزین انداخت! به طوری که بنا به آخرین آماری که شرکت Canalys از درصد در اختیار داشتن بازار گوشی های هوشمند در مقیاس جهانی منتشر کرد سهم سیستم عامل مایکروسافت تنها ۳٫۰ درصد بود! در حالی که مسلما قرار نیست همه کاربران سیستم عامل های قدیمی ویندوز موبایل سری ۶٫x به iOS مهاجرت کنند، این واقعیت را نمی توان دست کم گرفت که روز به روز کاربران بیشتری از سیستم عامل های جدید دیگری استقبال کرده و به آن روی خوش نشان می دهند. مهم نیست که آنها به سمت اپل متمایل شوند، یا گوگل و یا RIM – آنها دیگر ویندوز موبایل را ترک کرده اند. سوال مهم این است که آیا مایکروسافت با ارائه ویندوز فون۷ خواهد توانست آب رفته را به جوی برگردانده و دوباره مشتریان سابق خود را به سمت خرید گوشیهای مجهز به ویندوز فون متمایل کند یا نه، مهم نیست که این سیستم عامل تازه وارد برای اسمارت فون ها چقدر خوب به نظر برسد، مهم ین است که تلقی و پیش زمینه ذهنی کاربران از آن چیست. به هر حال باید منتظر نشست و دید این رقیب جدید تا چه حد قدرتمندان بازار اسمارت فون ها از جمله آی او اس و آندروید را به چالش خواهد کشانید.
کلیک کن آموزش مکالمه زبان انگلیسی به صورت صوتی 100% تضمینی!
تشکر یادت نره