گاهی وقتها حوادثی در خانه اتفاق میافتد که ممکن است آسیبهای جدی در پی داشته باشد. هیچ فکر کرده اید که آشپزخانه یکی از مکان هایی است که می تواند اتفاق های متعددی را در خود جای دهد و کارهای روزمره شما را با مشکل دچار کند؟ اما خوشبختانه بیشتر این حوادث قابلپیشگیری هستند و با کمی دقت و رعایت چند نکته ساده میشود جلوی آنها را گرفت. 10 نکته زیر را امتحان کنید و تاثیر فوقالعادهاش را ببینید.....
1 ظروف آشپزی را بازرسی کنید: هر چند وقت یک بار دسته قابلمهها، ماهیتابه و زودپز را بررسی کنید و اگر پیچ آنها شل شده آن را محکم کنید. در صورت شل بودن پیچ دستهها، ممکن است هنگام حمل قابلمه دسته ظرف جدا شده و قابلمه و غذای داغ داخل آن از دست شما رها شود و سوختگی و آسیب دیدگی به وجود بیاید.
2 مراقب زودپز باشید: زودپز یکی از لوازم آشپزخانه است که در صورت بیدقتی میتواند حوادث شدید به بار آورد و حتی جان افراد را به خطر بیندازد. سوپاپ اطمینان در زودپز را همیشه به دقت شسته و از نظر مسدود نبودن به طور مرتب بررسی کنید. غذاهایی با قطعات ریز مانند گندم و جوی پرک و مواد غذایی که هنگام پخت کف میکنند و سر میروند در زودپر نریزید. در این صورت ممکن است دریچه خروج مسدود شود و زودپز منفجر شود. هیچ وقت در زودپز را قبل از پایین آمدن سوپاپ باز نکنید. اگر در زودپز نیاز به تعمیر دارد تا قبل از تعمیر از آن استفاده نکنید و در اولین وقت ممکن آن را تعمیر کنید.
3 از لیز خوردن پیشگیری کنید: کف آشپزخانه را همیشه تمیز و خشک نگه دارید. خیس بودن کف آشپزخانه خطر لیز خوردن و افتادن را افزایش میدهد. در صورت ریختن غذا و چربی روی زمین سریع آن را تمیز کنید. بعد از شستشوی ظرف و یا شستن میوهها و سبزی ممکن است کف آشپزخانه خیس و مرطوب شود که باید هرچه سریعتر آن را خشک کرد. نکته دیگر اینکه رطوبت مورد علاقه حشرات و جوندگان است و برای کنترل حشرات و جوندگان هم لازم است همیشه کف آشپزخانه را خشک نگه داشت.
بهتر است وسایل و ظروف سنگین را در طبقات بالایی کابینت نگذارید. هنگام برداشتن ابزار و وسایل از طبقههای بالای کابینت از یک چهارپایه یا نردبان مخصوص استفاده کنید. در انتخاب چهارپایه دقت کنید و از چهارپایه مناسب استفاده کنید.
4 وسایل کابینتهای بالایی را به دقت بردارید: گاهی وقتها به دلیل نداشتن دسترسی و دید کافی هنگام برداشتن اشیا، آنها از روی کابینت یا ارتفاع سقوط کرده و موجب ایجاد جراحت، شکستگی و آسیبدیدگی در ناحیه سر و صورت یا دستها و پاها میشوند. بهتر است وسایل و ظروف سنگین را در طبقات بالایی کابینت نگذارید. هنگام برداشتن ابزار و وسایل از طبقههای بالای کابینت از یک چهارپایه یا نردبان مخصوص استفاده کنید. در انتخاب چهارپایه دقت کنید و از چهارپایه مناسب استفاده کنید. استفاده از نردبان نامناسب خود میتواند موجب بروز حوادثی مانند شکستگی و ضرب دیدگی شود. مطمئن شوید چهارپایه یا نردبان تحمل وزن شما را دارد و قبل از بالا رفتن از نردبان ضامن و قفل ایمنی آن را ببندید. بعد از برداشتن وسیله مورد نظر از کسی بخواهید آن را از شما گرفته و در پایین آمدن به شما کمک کند. نردبان یا چهارپایه را روی سطوح لیز و ناصاف قرار ندهید.
5 گوشههای تیز و برنده را برطرف کنید: گاهی ممکن است وجود گوشههای تیز و برنده در کنار کابینت، ظرفشویی یا اجاق گاز موجب ایجاد بریدگی و جراحت شود. این نقاط و گوشههای تیز و برنده از عوامل خطر در آشپزخانه به حساب میآیند و باید نسبت به برطرف کردن آنها حساس بود. این نقاط خطر گاهی با چند ضربه چکش صاف میشوند و همچنین میتوان با استفاده از پشم شیشه یا چسبهای پارچهای روی آنها را پوشاند.
6 مراقب ظروف شکستنی باشید: یک مشکل دیگر ترک خوردن و شکستن ظروف شکستنی است که به خصوص در فصول سرد بیشتر اتفاق میافتد. برای پیشگیری از وقوع این اتفاق از ظروف با کیفیت استفاده کنید. به یکباره آب جوش و غذای داغ را در ظروف نریزید و این کار را با احتیاط بیشتری انجام دهید.
7 به ایمنی برق توجه کنید: کلیه وسایل و لوازم برقی مانند پلوپز، آبمیوهگیری و چرخ گوشت را به طور مرتب از نظر ایمنی برق بررسی کنید. مراقب باشید سیمها سالم و بدون نقص باشند. در صورت وجود پارگی و فرسودگی سیمها را تعویض کنید. بدنه و سایر قسمتهای وسایل برقی را همیشه تمیز نگه دارید و مراقب باشید در معرض رطوبت قرار نگیرند. هنگامی که از آنها استفاده نمیکنید، آنها را از برق بکشید.
غذاهایی با قطعات ریز مانند گندم و جوی پرک و مواد غذایی که هنگام پخت کف میکنند و سر میروند در زودپر نریزید. در این صورت ممکن است دریچه خروج مسدود شود و زودپز منفجر شود. هیچ وقت در زودپز را قبل از پایین آمدن سوپاپ باز نکنید.
8 هنگام کار کردن با وسایل برقی احتیاط و دقت را فراموش نکنید: متاسفانه حوادثی مانند بریدگی و قطع انگشتان دست و برق گرفتگی در خانمهای خانهدار شایع است. برای پیشگیری از این حوادث لازم است هنگام کار با وسایل برقی احتیاط و دقت ویژه به خرج داد. قبل از بستن در وسایلی مانند چرخگوشت، مخلوطکن و سبزیخردکن آنها را روشن نکنید. هنگام قراردادن و برداشتن مواد غذایی از وسایل برقی آنها را خاموش کنید و صبر کنید تا تیغه یا پره آن کاملا متوقف شود.
9 از آتشسوزی پیشگیری کنید: برای پیشگیری از حریق در آشپزخانه وسایل آتشگیر مانند دستمالها و دستگیرههای آشپزخانه را از اجاق گاز دور نگه دارید و هنگام آشپزی لباس آستین گشاد و بلند نپوشید. وقتی غذا روی اجاق گاز در حال پخت است، آشپزخانه را به مدت طولانی ترک نکنید.
10 استفاده از مواد سفیدکننده و ضدعفونیکننده را محدود کنید: یکی دیگر از حوادث شایع در خانمهای خانهدار مسمومیت با بخارات مواد سفیدکننده و ضدعفونیکننده است. تا جای ممکن استفاده از این مواد را محدود کنید و ظروف و سطح را با آب گرم و مواد شوینده تمیز کنید. درصورت استفاده نکات ایمنی و بهداشتی را رعایت کنید. این مواد را طبق دستور العمل روی بسته و در غلظت مناسب استفاده کنید. هنگام استفاده برای ایجاد تهویه مناسب در و پنجرهها را باز بگذارید و از دستکش و ماسک استفاده کنید.