تبلتها در حال تسخیر دنیا هستند؛ آنها وزن کمتری دارند، باتریشان شارژدهی طولانیتری داشته، سریعتر کار میکنند و هزینهی تهیهی آنها در حد و اندازهی لپتاپهای معمولی است. آیا تمامی این مزایا بدان معنی است که دنیای لپتاپها در حال پایان است و در آستانهی ظهور دنیای جدیدی هستیم؟ در این بحث کوشیدهایم تا اوضاع و احوال این دو دنیا را از نزدیک بررسی کنیم.
لپتاپها ارزان بوده، قابل حمل هستند و میتوان از آنها برای انجام اغلب امور روزمره استفاده کرد. امروزه بیشتر کاربران به لپتاپها مهاجرت کردهاند مگر آنکه به بازیهای سنگین گرافیکی، یا کار با برنامههای عکاسی، ویدئویی، طراحی و مشابه آن اشتغال داشته باشند.
در این چند ماه گذشته بیش از گذشته دربارهی تبلتها خوانده و شنیدهایم، به گونهای که بیش از پیش احساس میکنیم این لوحههای الکترونیکی در حال تسخیر بازار و قلب کاربران هستند. از سوی دیگر نه تنها اپل در این شش ماههی گذشته از سه مدل جدید تبلت آیپد خود پردهبرداری کرده است؛ بلکه آمازون و بارنزاندنوبل نیز نمونههای تازهتری از کتابخوانهای کیندل (KINDLE) و نوک (NOOK) ارائه کردهاند.
گوگل و مایکروسافت نیز از این قافله عقب نیافنتادهاند و عرضه نکسوس 10 (NEXUS 10) از سویی حضور موفق گوگل در این بازار را تضمین کرده و از سوی دیگر مایکروسافت نیز مدتی است با رونمایی از تبلتهای سرفیس و سرفیس پرو گامهای آغازین برای معرفی خود به عنوان تولیدکنندهی همزمان سختافزار و نرمافزار تبلتها را شروع کرده است.
در همین حال، شرکتهای ثالث با ارائه محصولات جانبی متنوع نظیر انواع صفحه کلید و موشواره برای تبلتها میکوشند تا جای پای این نو گلان سرسبد بازار را بیش از پیش سفت کنند. برای نمونه میتوان به صفحه کلید جدید CalmCase اشاره کرد که برای تبلتهای خانوادهی آیپد اپل تهیه و طراحی شده است و آن را شبیه لپتاپ مکبوک پرو میکند.
تمامی این رویدادهای شتابان در یک سال گذشته باعث شده تا کاربران هوشمند و متخصصان بازار از خود یک پرسش اساسی داشته باشند، و آن اینکه آیا همچنان خرید لپتاپ منطقی است یا خیر؟
اگر به کافیشاپهای سطح شهر یا سالن انتظار فرودگاهها سری بزنید خواهید دید که همچنان خیل زیادی از مردم در حال کار با لپتاپهای خود هستند. اما این وضع تا به کی ادامه خواهد داشت؟ و با در نظر گرفتن مزیتهای روزافزون تبلتها، وزن بسیار کمشان و شارژدهی به مراتب بیشتر باتری، سرعت بالا در خاموش / روشن دستگاه و اجرای برنامهها در کنار محدودهی قیمتی مناسب – از 269 تا 899 دلار- آیا رقیب جدی آینده این تبلتها نیستند؟
گفتنی است میتوان با حداقل هزینهی 269 دلاری یک تبلت کیندلفایر اچدی KINDLE FIRE HD 8.9 اینچی آمازون را خرید یا اگر دستتان به جیب میرود با 899 دلار یک تبلت 10.6 اینچی سرفیس پروی مایکروسافت را تهیه فرمایید که از تازهترین نسخهی ویندوز 8 نیز بهره میبرد و تجربهای کاملاً نو در این زمینه به شمار میرود.
البته در این بین نمیتوان از برخی مزایای لپتاپها نیز چشمپوشی کرد؛ از آن جمله میتوان به دارا بودن صفحه نمایش بزرگتر، گنجایش داخلی (دیسک سخت) به مراتب بالاتر و صفحه کلید و موشواره (تاچ پد) داخلی یا سیستمعامل یکسان با رایانههای رومیزی اشاره کرد.
حقیقت آن است که نوع کاربری فرد از رایانه بستگی مستقیم با نوع انتخاب وی دارد. به شخصه به عنوان یک نویسنده با یک صفحه کلید ساده و رایانهای نه چندان جدید هم نیازهای خود را برآورده میکنم، پس میتوانم با قدری شل کردن سر کیسه و تهیه یک تبلت آیپد و صفحه کلید مجزایی برای آن به راحتی نیازهای خود را رفع و رجوع نمایم.
از سوی دیگر وبلاگ نویسان نیز میتوانند از ابزارهای مبتنی بر مرورگر به خوبی بهره ببرند و افزونههای موجود در سافاری یا فایرفاکس را به جای برنامههای نصب شدنی بر روی لپتاپ به کار گیرند و با یک تبلت معمولی کار خود را ادامه دهند. البته عدم وجود موشواره موجب میشود تا کار قدری سخت شود، به خصوص برای کار با فایلهای گرافیکی. به همین خاطر منطقیترین راه استفاده از تبلت سرفیس همراه با کاور مجهز به صفحه کلید آن است که به خوبی حس کار با لپتاپ را تداعی میکند؛ گرچه تهیهی آن در حال حاضر بیش از 1000 دلار خرج بر میدارد!
از سوی دیگر هر کسی که بنا به ماهیت شغلیاش نیازمند امور سادهتری چون کار با فیلهای واژه پرداز یا صفحه گسترده است نیز میتواند به سادگی از یک تبلت نکسوس 10 گوگل استفاده کرده و از صفحه کلید ثالثی که با بلوتوث به آن وصل میشود بهره ببرند. بدین ترتیب تنها با 420 دلار نه تنها میتوان امور کاری را سر سامان داد، بلکه به کتاب، بازی، موسیقی، فیلم و دیگر محصولات فرهنگ و سرگرمی در بستری نوین دسترسی داشت.