بسم الله الرحمن الرحيم
موضوع: مناظره استاد حسيني قزويني با مولوي عبدالمجيد مرادزهي پيرامون شهادت حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليها)
شبكه سلام: 17 مرداد 1387
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
نكته: مواردي كه قابل شنيدن نبوده، با ؟؟؟ نشان داده شده است.
آقاي هدايتي
برنامهاي كه امروز شروع ميكنيم، گفتوگويي است بين دو بزرگوار، جناب آقاي حسيني قزويني و جناب آقاي مراد زهي. يك گفتوگوي دوستان و يك مناظره براي روشن شدن نقاط مبهم و نقاط نامشخص تاريخ.
موضوع مناظره، حضرت زهرا (سلام الله عليها) است. از ماهها قبل قرار بود كه مناظرهاي را برگزار كنيم، متأسفانه اين امكان فراهم نشد به دلائل مختلفي.
دليل انتخاب اين موضوع اين است كه مشكلاتي براي برخي از دوستان و هموطنان ما رخ داده است كه اختلافاتي را به وجود آورده است، شبنامههايي را چاپ كردهاند، سخنرانيهايي را كردهاند و ... اين مسائل باعث شد كه متأسفانه برخوردهاي فيزيكي نيز صورت گيرد.
من يك توضيحات اوليه را بدهم:
اين گفتوگوها دوستانه است و هر دو طرف از شخصيتهاي اسلامي هستند و بنايمان بر اين است كه اين گفتوگو دوستانه و سالم برگزار شود و إن شاء الله به دنبال اين هستيم كه حقايق روشن بشود و دانشمان بارورتر بشود.
هيچيك از دو طرف مناظره قطعا به دنبال اين نيستند كه طرف ديگر را شكست بدهند. هر دو بزرگوار نيز توضيح خواهند داد. إن شاء الله اين برنامه الگويي خواهد شد براي برخي از رسانهها و تلويزيونهايي كه مناظره برگزار ميكنند و خودشان به قضاوت مينشينند و بهرهبرداري ميكنند كه ما پيروز شديم و فلاني شكست خورد. ما دلمان ميخواهد كه خود مردم قضاوت كنند و دربارهاش صحبت كنند.
خود اين برنامه بعد از يك وقفه طولاني، يك حركت جديدي باشيد و تعيين كننده باشد كه ما اين مناظره را ادامه دهيم.
نكته دوم اين است كه هر دو طرف از موضوع مناظره دور نشود و درباره حضرت زهرا (سلام الله عليها) باشد.
برنامه به اين شكل خواهد بود كه دو تا ده دقيقه آغازگر برنامه خواهد بود براي هر دو بزرگوار. هر دو طرف صحبت خواهند كرد، بعد يك دقيقه طرف مقابل سؤال خود را مطرح خواهد كرد، طرف ديگر چهار دقيقه وقت دارد كه درباره اين يك دقيقه و سؤال وي صحبت كند. وقتي چهار دقيقهاش تمام شد، يك دقيقه به ايشان وقت ميدهيم سؤالي مطرح كنند تا طرف مقابل چهار دقيقه وقت داشته باشد كه جواب دهد.
براي شروع دو راه است، يا اينكه از آقاي مراد زهي خواهش كنيم كه چون مهمان هستند شروع كنند و يا به عهده قرعه ميگذاريم. نظر جناب مراد زهي را ميپرسيم كه ايشان شروع كنند و يا قرعه كشي كنيم.
مراد زهي: هرچه نظر جناب آقاي قزويني باشد ما حرفي نداريم.
استاد حسيني قزويني: اگر ايشان تمايل دارند براي شروع كردن و چون مهمان ما هستند و ما وابستگيمان به شبكه سلام بيشتر است، ما اين حق اولويت را به ايشان واگذار ميكنيم.
جناب آقاي مراد زهي! من از الآن وقت ميگيرم، وقتي گفتم شروع كنيد.
مولوي مراد زهي
فَبَشِّرْ عِبَاد / الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُوْلَئكَ الَّذِينَ هَدَئهُمُ اللَّهُ وَ أُوْلَئكَ هُمْ أُوْلُواْ الْأَلْبَاب
سوره زمر/آيه17ـ18
ضمن عرض تشكر و قدردارني از مسؤولين شبكه سلام و حاج آقاي قزويني كه ؟؟؟ با هم در ارتباط بوديم و قرار بود كه يك گفتوگوي دوستانهاي در اين شبكه داشته باشيم كه بحمد الله اين زمينه مطرح شد و بنده لازم ميدانم كه از هم دستاندركاران تقدير و تشكر داشته باشم.
لازم ميدانم مقدمهاي كه بسيار مرتبط با بحثمان است، عرض كنم به صورت ؟؟؟ تا بعدها ما وارد بحث اصلي بشويم.
همه ميدانيم كه ؟؟؟ اسلام در وضعيت فعلي وضعيت خاصي دارد كه در طول 14 قرن فكر نميكنم كه چنين وضعيتي را داشته باشد. بسيار متفرق، پراكنده و ؟؟؟ دشمنان اسلام و مسلمين. بنابراين مسؤوليت انديشمندان، علما، مطبوعات، شبكههاي ماهوارهاي و متوليان امور فرهنگي در جهان اسلام بسيار سنگين است.
ما 14 قرن، سيزده قرن از راه تفرقه و كوبيدن همديگر دست آور و نتيجهاي نداشتهايم، مسلّما در حال حاضر و در قرون آينده ؟؟؟ دست آوردي نخواهيم داشت.
در حال حاضر نياز شديد به وحدت داريم و آن فرماني كه خداوند متعال فرمود:
وَ اعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَميعاً وَ لا تَفَرَّقُوا
آل عمران /103
نياز شديد به اعتصام به حبل الله و چنگ زدن به ريسمان إلهي كه همان قرآن است و عمل كردن به آن داريم. اينكه از تعصبات كوركورانه و از هرگونه فرقهگرائي و تقويت فرقهگرايي كنار بياييم.
هدف اصلي از اين بحث همانطور كه آقاي هدايتي فرموده، يك مناظره، كشتي گرفتن نيست كه به دنبال اين باشيم كه به هر حال اين طرف، طرف ديگر را مغلوب كند، خير. اصل گفتوگو، اصل حِوار و مخصوصا در كشور ما در كشور اسلامي ايران كه پيشتاز طرح گفتوگوي تمدنها بوده و هست، شايسته است كه ما اين گفتوگوي دوستانه و گفتمان را در ميان خودمان هم داشته باشيم.
بنابراين اين گفتمان را به فال نيك ميگيريم ... [قطع شدن موقت صدا]. تمام شنوندگان گرامي، از تمام أهل نظر و آنهايي كه صداي ما را ميشنوند؛ چه از برادران شيعه و چه برادران أهل سنت، كه اين يكي دو ساعت، بحث شيعه و يا بحث سني را از مغزشان بيرون بريزند، به عنوان يك مسلمان پاي صحبت برادر مسلمان خودشان بنشينند و براساس آيهاي كه تلاوت كرديم، كه قرآن ميفرمايد:
بشارت به آن انسانهايي كه گفتمان و گفتارها را گوش ميدهند و از مستندترين و مستدلترين و بهترين گفتمان آن را اتباع ميكنند، آنها صاحبان انديشه هستند پيروي ميكنند.
شبكه سلام، فرصتي است كه به هر حال براي دوستان ما پيش آمده و ميتوانند كه دراين مكان دوري كه قرار دارند به عنوان فرصت استثنائي در جهت وحدت مسلمين و در جهت دعوت به اسلام و در جهت تبليغ اسلام تلاش و كوشش كنند.
بنابراين ما از همين الآن مجددا از مسؤولين و متوليان شبكه سلام با رويكرد جديدي به سمت اتحاد و انسجام اسلامي، به سمت وحدت و به سمت تقريب دلها و نزديك كردن دلهاي جامعه اسلامي گام بردارند.
بنابراين آنچه كه احساس كرديم كه انگيزه شد تا در اين بحث شركت كنيم، بحثهايي است كه در اين يكي دو سال اخير مطرح شده و در شبكههاي خبري، در روزنامه ها، در مطبوعات، در شبكههاي اينترنتي بسيار به صورت گسترده روش بحث ميشود و آن همان طرح اتهاماتي كه به بهترين انسانها بعد از رسول خدا (صلي الله عليه و سلم)؛ يعني حضرت ابوبكر صديق و حضرت عمر فاروض رضي الله عنهما زده شده اين اتهامات و بعد از آن هم مستنداتي كه آورده شده براي آن مواردي از كتب أهل سنت است. ميخواهيم بررسي كنيم كه واقعاً انسانهايي كه بعد از پيامبر پايه گذار دين اسلام و پايه گذار فتوحات اسلامي بودند و ما ايرانيان هم به ويژه مرهون خدمامت و زحمات و تلاشها و مجاهدتهاي آنها هستيم كه اسلام به ما رسيد و الآن ما مسلمان هستيم. آيا واقعاً چنين برنامههايي بوده، چنين چيزي صورت گرفته و يا اينكه اينها بر اثر دسيسه مخالفين اسلام و دشمنان اسلام در طول تاريخ كه خواستهاند تفرقهگرايي را تشويق بفرمايند بين فرقههاي اسلامي از سوي آنها صورت گرفته و در بعضي از كتابها روايات جعلي و ساختگي در اين خصوص وضع شده.
ما الآن به وظيفه بزرگي نسبت به آل و اصحاب پيامبر بر عهده داريم. آل و اصحاب پيامبر همانند دو بازوي يك پرندهاي ميمانند كه هر كدام از اين بازو اگر نباشد، پر نباشد، پرنده نميتواند پرواز كند.
بنابراين ما از همه شنوندگان عزيز استدعا داريم كه به دور از تعصب و به دور از اينكه پيرو چه مذهبي هستند به عرائض مختصر بنده إن شاء الله در بحثهاي آينده گوش ميدهند و همه در نهايت دنبال اين چيزي كه كشف حقيقت هست، باشيم. إن شاء الله.
در رابطه با شخصيت حضرت فاطمه زهرا و اينكه ديدگاه أهل سنت و بالاتر از آن در رابطه با ديدگاه أهل سنت نسبت به ؟؟؟ پيامبر عرائضي است إن شاء الله در بحثهاي آينده در بحثهاي بعدي خواهيم داشت و الآن چون وقت در اين ده دقيقه تمام شد، من سعي ميكنم كه در فرصتهاي بعدي در خدمت دوستان باشيم.
استاد حسيني قزويني
ما هم ضمن سلام به همه دست اندر كاران شبكه سلام، جناب حاج آقاي هدايتي و بينندگان عزيز در سراسر دنيا. تشكر ميكنيم اولاً از شبكه سلام كه اين بستر را فراهم كردند كه يكي از عزيزان أهل سنت كه از اساتيد برجسته حوزه علميه دارالعلوم مكي زاهدان هست، حضور پيدا كند و مطالبشان را شفاف در اين جلسه دوستانه و گفتوگوي صميمي بيان كند.
و از مقدمهاي هم كه برادر عزيزم جناب مراد زهي بيان كردند، من باز تشكر ميكنم. بنده هم تأكيد ميكنم بر اينكه ما مسلمانها امروز در برابر دشمن مشترك قرار گرفتهايم كه دشمنان برايشان نه شيعه و نه سني هيچ كدام فرق نميكند، با همان سلاحهايي كه در افغانستان و در كابل سني را ميكشند، در مزار شريف شيعه را ميكشند. در عراق اگر در فلوجه برادران أهل سنت ما را ميكشند، در شهيد صدر شيعيان را ميكشند و ما چه شيعه و چه سني برادر هستيم، كتابمان يكي است، قبلهايمان يكي است، پيامبرانمان يكي است، مشتركات زيادي داريم و در كنار، هم اختلافاتي داريم و براي اختلافات به جاي اينكه متوسل بشويم به خشونت و يا اهانت و يا جسارت، چه بهتر كه بسترهاي اين چنيني فراهم شود كه از شيعه و سني در يك جلسه خيلي دوستانه مطالبشان را مطرح كنند.
و اما اينكه موضوع ما حضرت زهرا (سلام الله عليها) است، روي چند محور اين موضوع انتخاب شد و جناب مراد زهي هم اين پشنهاد را پذيرفتند.
نكته اول اينكه حضرت صديقه طاهره (سلام الله عليها) در ميان فرزندان نبي مكرم (صلي الله عليه و آله و سلم) جايگاه كاملاً ويژهاي داشت و هم از ديگر فرزندانش و هم از ديگر صحابه امتياز ويژهاي داشت.
حضرت صديقه طاهره (سلام الله عليها) تنها كسي كه است كه رسول اكرم (صلي الله عليه و آله) به صراحت درباره او فرمود:
سيدة نساء أهل الجنة
خانم و بانوي زنان بهشتي است.
صحيح بخاري، ج4، ص183
همچنين روايتي را هيثمي از عائشه ام المؤمنين نقل ميكند:
مارأيت افضل من فاطمة غير أبيها.
جز رسول اكرم، كسي در فضيلت، به مقام فاطمه نميرسد.
يا:
ما رأيت احدا اصدق من فاطمة.
راستگوتر از فاطمه در كره زمين نبود.
هيثمي در مجمع الزوائد ميآورد و رجالش هم تصيحح ميكند.
مجمع الزوائد، ج9، ص201
ابن حجر هم در كتاب الإصابة، جلد 8، صفحه 264 ميگويد اين روايت سندش به شرط شيخين صحيح است.
همچنين روايات متعددي كه محبوبترين زنان در نزد پيامبر حضرت فاطمه زهرا (سلام الله عليها) بوده است.
مسند احمد، جلد 4، صفحه 275 و باز هيثمي در مجمع الزوائد، جلد 9، صفحه 202 آورده و ميگويد روايت صحيح است.
حتي إبن حجر عسقلاني نقل ميكند از سبكي از استوانههاي علمي أهل سنت، كه حضرت صديقه طاهره از خديجه و از عائشه فضيلتش بالاتر بوده است.
فتح الباري في شرح صحيح البخاري لإبن حجر العسقلاني، ج7، ص105
و همچنين مناوي نقل ميكند كه حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليها) از خلفاي اربعه، به اتفاق علماي أهل سنت افضل بوده است.
فيض القدير للمناوي، ج4، ص556
نكته ديگر ما ميبينيم كه در كتابهاي معتبر أهل سنت غضب فاطمه زهرا و رضاي فاطمه زهرا معادل با رضاي خداي عالم و غضب خداي عالم قرار گرفته است.
مستدرک علي الصحيحين حاکم نيشابوري با سند صحيح در جلد 3، صفحه 153 نقل ميكند:
ان الله يغضب لغضبك يا فاطمه و يرضي لرضاك.
همچنين خود بخاري در صحيحش آورده:
فاطمة بضعة مني، فمن اغضبها اغضبني.
فاطمه پاره تن من است، هركس او را به غضب بياورد، مرا به غضب آورده.
يا مسلم دارد:
فاطمة بضعة مني، يؤذيني ما آذاها.
هر آنچه كه زهرا را اذيت كند، مرا اذيت كرده است.
اينها نشان ميدهد كه فاطمه زهرا (سلام الله عليها) جايگاه ويژهاي در نزد رسول اكرم (صلي الله عليه و آله) و خداي عالم داشته. و ما بر اين عقيده هستيم كه نبي مكرم (صلي الله عليه و آله)، از بيان اين روايات و احاديث اين بود كه الگويي براي امت اسلامي معين كند، يعني اگر بعد از نبي مكرم (صلي الله عليه و آله) جامعه اسلامي دچار تلاطم شد دچار فتنه شد، دچار اختلاف شد، تنها يادگار نبي مكرم (صلي الله عليه و آله) ، فاطمه زهرا (سلام الله عليها) به هر سو رو كرد، حق هست و رضاي خداوند در آن سو است و اگر نسبت به هر طرفي و هر فردي غضب كرد، ناخشنود شد، قطعاً خدا و پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله) هم از او غضبناك و نا خشنود است.
ولذا قضيه حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليها)، يك قضيه طبيعي نيست و اين روايات متعدد رواياتي نيست كه نبي مكرم فقط به خاطر اينكه حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليها) دختر او هست و نسل او هست و از نطفه او هست بيان كرده باشد؛ چون پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله) فرزندان ديگري هم داشته اند، چه پسر و چه دختر.
و لذا ما بر اين عقيده هستيم كه قضيه حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليها) سند حقانيت عقيده شيعه است و اينكه جناب مراد زهي اشاره فرمودند نسبت به صحابه به ويژه جناب خليفه اول و دوم اين مسائل مطرح است، اين مسائل قبل از اينكه در كتابهاي شيعه مطرح شده باشد، در كتابهاي أهل سنت مطرح است. به قول معروف ميگويند: احترام امامزاده را بايد متولي نگه دارد. آنچه در كتابهاي أهل سنت مطالبي در مطاعن خلفاء آمده، در كتابهاي شيعه شايد آن قدر نيامده باشد.
آقاي هدايتي
الآن از جناب آقاي قزويني ميخواهيم كه يك دقيقه سؤال بكنند و جناب مراد زهي درچهار دقيقه پاسخ بدهند. بعد از آن كه جناب مراد زهي چهار دقيقه پاسخ دادند، يك دقيقه به ايشان فرصت ميدهيم كه سؤالشان را مطرح كنند.
سؤال استاد حسيني قزويني
سؤال اول من از مراد زهي اين است كه روايات صحيحي كه عرض كردم، از عائشه كه ميگويد:
ما رأيت احداً قد اصدق من فاطمة.
راستگوتر از فاطمه نبوده است.
فاطمه زهرا (سلام الله عليها) بعد از رحلت نبي مكرم (صلي الله عليه و آله) مطالباتي از خليفه اول داشتند؛ ولي خليفه اول پاسخ منفي دادند، آيا اين خود نشانگر تكذيب سخن پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله) نيست؟
جواب مولوي مراد زهي
من با توجه به رواياتي كه در رابطه با فضيلت و منقبت فاطمه زهرا قرائت شد، اين قبول. فضيلت و منقبت فاطمه زهرا از ديدگاه أهل سنت يك امري مستند و قطعي است و جا دارد ما اين را در سه چهار قطعه شعري علامه اقبال لاهوري سروده توضيح دهيم:
مريم از يك نسبت عيسي عزيز
|
از سه نسبت حضرت زهرا عزيز
|
نور چشم رحمة للعالمين
|
آن امام اولين و آخرين
|
آن كه جان در پيكر گيتي دميد
|
روزگار تازه آئين آفريد
|
بانوي آن تاج دار هل اتي مرتضي
|
مشكل گشا شير خدا
|
در رابطه با حضرت فاطمه زهرا و أهل بيت پيامبر اكرم (صلي الله عليه و سلم)، به طور كلي عقيده أهل سنت اين است كه محبت أهل بيت و محبت صحابه پيامبر جزء معتقدات مسلم و جزء ايمانيات ما است. يعني به همان نسبتي كه ما نسبت به خليفه اول و نسبت به خليفه دوم و ساير صحابه محبت داريم، به همان نسبت، نسبت به حضرت علي رضي الله عنه، فاطمه زهرا رضي الله عنها، حضرت حسن، حضرت حسين و ديگر أهل بيت محبت داريم.
در ؟؟؟ محبت اگر يك ترازوي جلوي ما گذاشته بشود و محبت أهل بيت و محبت اصحاب پيامبر در دو كفه ترازو قرار بگيرد، هيچ كفهاي بر كفه ديگر شايد سنگين تر نباشد و دليلش هم اينكه ما در خطبههاي نماز جمعه در هر جمعه و در تمام خطبه در روزهاي جمعه دعاي مغفرت براي أهل بيت و به ويژه حضرت فاطمه زهرا و أهل بيت صورت ميگيرد. من قطعهاي از آن خطبه را قرائت بكنم. اين خطبه دومي است كه در تمام مساجد أهل سنت قرائت ميشود؛ مخصوصا در كشورهاي آسيايي ايران و پاكستان و هندوستان كه خطبههاي اصلي به زبان فارسي و بعضي به زبان عربي قرائت ميشود.
قال النبي صلي الله عليه وسلم: ارحم امتي بأمتي ابوبكر و أشدهم في امر الله عمر و اصدقهم حياء عثمان و أقواهم علي و فاطمة سيدة نساء أهل الجنة و حمزة اسد الله و اسد رسوله رضوان الله تعالي عليهم اجمعين. اللهم اغفر للعباس وولده مغفرة ظاهرة و باطنة و ؟؟؟ ذنبا.
اين عقيده ما است. هيچ فرقي در اين راستا وجود ندارد. يك قطعه شعري هم از ملا عبدالرحمن جامي قرائت كنم:
جز به آل كرام و صحب عزام
|
فلك دين نبي نيافته عظام
|
نامشان جز به احترام نبر
|
جز به تعظيم سويشان منگر
|
همه را اعتقاد نيكو كن
|
دل ز انكارشان يك سو كن
|
هر خصومت كه بودشان با هم
|
به تعصب مزن در آنجا دم
|
حكم آن قصه با خداي بود
|
زندگي كن تو را به حكم چه كار
|
آقاي هدايتي: وقتتان تمام است، الآن لطف كنيد سؤال خودتان را مطرح كنيد، جناب آقاي قزويني پاسخ دهند.
سؤال مولوي مراد زهي
سؤال من اين است كه جناب آقاي قزويني كه سؤال فرمودند خارج از موضوع بحث ما بود، موضوع بحث ما هجوم به خانه فاطمه زهرا و سوزاندن خانه و ضرب و لطم حضرت فاطمه و اسقاط جنين است كه توسط طبق ادعاي ايشان و در سايت اينترنتي ايشان اين مسأله را كه گفتهاند به دستور ابوبكر صديق و مجرياش هم خليفه دوم و بعضي ديگر بودند. ما سؤالمان اين است كه با توجه به گذشت 14 قرن از آن قضايا چه مستنداتي براي طرح اين قضيه جناب آقاي قزويني دارند كه الآن وجود دارد، نه مدعي عليه وجود، نه شهود وجود دارد. لطف بفرمايند پاسخ دهند.
پاسخ استاد جسيني قزويني
در رابطه با قضيه هجوم به خانه حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليها)، اگر بناست ما آنچه كه در كتابهاي روائي و رجالي و تاريخي آمده، ارزش قائل نشويم، هيچيك از موضوعات حتي در اثبات ركعات نماز ما نميتوانيم بگوييم چيزي براي ما ثابت شده و يا ثابت نشده.
ولي آنچه در رابطه با هجوم به خانه حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليها) است، ما چهار تا روايت صحيح با بررسي در شبكه المستقله مطرح كرديم، در شبكه سلام هم آورديم كه يكي از آنها قضيه ندامت خود جناب خليفه اول است كه ميگويد من براي سه چيز كه انجام دادهام، تأسف ميخورم و پشيمان هستم: يكي از آنها:
وددت أني لم اكشف بيت فاطمة و إن اغلق علي الحرب.
اي كاش من خانه فاطمه را مورد هجوم قرار نميدادم، خانه فاطمه را كشف نميكردم.
در اين قضيه روايت كاملاً صحيح است، هيچ شبههاي در صحت روايت نيست، بلكه بعضي از بزرگان أهل سنت نسبت به اين قضيه صراحت بر اينكه روايت صحيح است.
جناب سيوطي در مسند فاطمه، صفحه 34، و 35 صراحت دارد كه اين روايت صحيح است.
جناب مقدسي از شخصيتهاي برجسته أهل سنت است كه ذهبي از او به عنوان:
الإمام، العالم الحافظ الحجة.
نام ميبرد، ميگويد:
هذا حديث حسن عن أبي بكر.
الأحاديث المختاره، ج10، ص88
و همچنين از شخصيتهاي برجسته أهل سنت؛ مثل جناب فرحان مالكي صراحت دارد بر اينكه اين روايت صحيح است و شبههاي در اين زمينه نيست. ايشان در كتاب قراءة في كتب العقائد، صفحه 52 ميگويد:
من اول تصور ميكردم كه اين روايات سند ندارد؛ ولي پس از بررسي برايم ثابت شد:
و هي ثابتة بأسانيد صحيحه و ذكري ؟؟؟
اين به اسانيد صحيح ثبت شده و هيچ شبههاي در اين نيست.
و همچنين روايت ديگري كه إبن أبي شيبه دارد، استاد بخاري است، صراحت بر اينكه:
خليفه دوم گفت: با اينكه احترام زهرا براي من محرز است، ولي قسم به خداي عالم اين احترام زهرا مانع آن نميشود كه من دستور بدهم:
إن أمرتهم أن يحرق عليهم البيت.
خانه را با ساكنانش به آتش بكشند.
المصنف، ج8، ص572
همين روايت را بلاذري در كتاب الأنساب الأشراف، جلد 1، صفحه 586، قضيه احراق را يعني تهديد به سوزاندن را مطرح ميكند و همچنين خود طبري در روايت ديگر همين مسأله را در تاريخش، جلد 2، صفحه 443 مطرح ميكند.
آقاي هدايتي: از الآن شما يك دقيقه فرصت داريد سؤال جديد مطرح كنيد، بعد جناب مراد زهي فرصت خواهند داشت كه پاسخ دهند.
سؤال استاد حسيني قزويني
ايشان فرمودند ما به همان نسبتي كه حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليها) و حضرت حضرت علي (عليه السلام) را دوست داريم، جناب ابوبكر و عمر را دوست داريم. طبق روايت صحيح بخاري، پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله) فرمود:
فاطمه غضبش، غضب من و رضايتش رضايت من است.
در صحيح بخاري و مسلم صراحت دارد كه حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليها) از ابوبكر و عمر غضبناك از دنيا رفتند:
فلم تزل مهاجرته حتي توفيت.
و اين نشانگر اين است كه وقتي فاطمه زهرا (سلام الله عليها) از آنها راضي نيست، پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله) هم از آن دو نفر راضي نيست و خدا هم راضي نيست. محبت كسي كه پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله) و خدا از او راضي نيست، خلاف شريعت و خلاف شرع و خلاف عقل است. جواب بدهند.
پاسخ مولوي مراد زهي
ببنييد موضوع بحث ما آن چيزي است كه جناب آقاي قزويني مطرح فرمودند. بعد از 14 قرن دادگاهي ايشان تشكيل دادند و به عنوان مدعي چهار ادعا را و چهار اتهام را متوجه خليفه اول و دوم كردند:
1. هجوم به خانه فاطمه زهرا؛ 2. سوزاندن خانه فاطمه زهرا؛ 3. شكستن در و فرو رفتن ميخ به سينه فاطمه زهرا؛ 4. سقط جنين.
من خواهشم اين است كه ما از موضوع خارج نشويم و اول سؤالي كه مطرح ميشود، تمام بشود تا سؤال جديدي و 14 قرن از اين قضيه گذشته، آيا در دوران خليفه اول و دوم و سوم و چهارم و در طول اين 14 قرن، ما در كتب معتبر تاريخ اين قضيه، قضيه شوخي نيست. الآن اگر واقعاً يكي از انسانهاي بزرگ عصر حاضر؛ مثلاً رئيس جمهور و يا يكي از مراجع تقليد و يا يكي از مفتيان أهل سنت متهم به چنين امري بشود، بالأخره بايد مستندات قوي برايش وجود داشته باشد.
الآن آمدهاند و خليفه اول و دوم را كه اساس اسلام و برنامههاي اسلامي و نشر و دعوت اسلامي از آنجا سرچشمه ميگيرد، متهم به اين قضيه كردهاند و دلائلي هم كه ايشان آوردهاند، اين دلائل اصلاً سنديت ندارد و صحت ندارد. كتابي كه ايشان فرمودند، انساب الأشراف بلاذري، يك مشكل كه وجود دارد معمولاً آقاي قزويني و ديگر دوستان ما يك صفحه كتاب را كه مطرح ميكنند، صفحه دوم را يا نگاه نميكنند و يا مطرح نميكنند. همين انساب الأشراف بلاذري چه گفته در صفحه 250:
لما بايع الناس أبا بكر، اعتزل علي و الزبير، فبعث إليهما عمر بن الخطاب و زيد بن ثابت، فأتيا منزل عليّ، فقرعا الباب، فنظر الزبير من فترة ثم رجع إلي عليّ فقال: هذان رجلان من أهل الجنة و ليس لنا أن نقاتلهما. قال: إفتح لهما. ثم خرجا معهما حتي أتيا أبا بكر، فقال أبو بكر: يا علي أنت إبن عم رسول الله و صهره، فتقول إني أحق بهذا الأمر، لاها الله لأنه أحق به منك. قال: لا تثريب، يا خليفة رسول الله، ابسط يدك أبايعك. فبسط يده فبايعه. ثم قال للزبير: تقول أنا إبن عمة رسول الله و حواريه و فارسه و أنا أحقّ بالأمر؛ لاها الله لأنا أحق به منك. فقال: لا تثريب يا خليفة رسول الله، ابسط يدك، فبسط يده فبايعه.
المدائني، عن مسلمة بن محارب، عن سليمان التيمي، وعن إبن عون.
انساب الأشراف بلاذري، صفحه 250 كه ميگويد:
حضرت علي با حضرت زبير اول در خانه نشسته بودند، بعد رفتند خدمت ابوبكر صديق و ايشان علت اين را پرسيدند كه شما چرا نيامديد براي بيعت؟ گفتند: ما فكر ميكرديم ما مستحقتر هستيم. بعد حضرت علي و حضرت زبير گفتند: دستت را دراز كن تا ما با تو بيعت كنيم. دستشان را دراز كردند و بيعت كردند.
بنابراين، به صراحت در انساب الأشراف آمده و بعد هم در چند پاراگراف جلوتر آمده:
فخرج علي فقال: يا ابابكر! أ لم تري لنا حقا في هذا الأمر؟ قال: بلي و لكن ...
فقط گلايهاي كه حضرت علي (رضي الله عنه) داشت، انتظار مشاوره داشتند، وضعيت به گونهاي بود كه خلأ قدرت نبايد پيش بيايد. اين هم جواب انساب الأشراف بلاذري است و عبارت ديگر هم زياد داريم كه در جاهاي ديگر آمده كه وقتي حضرت ابوبكر از ؟؟؟ برگشت حضرت علي و حضرت زبير رفتند و بلا فاصله بيعت كردند.
سؤال مولوي مراد زهي
سؤال من اين است كه جناب آقاي قزويني مستندات درست و قوي در اين رابطه بياورند و اگر ايشان معتقدند كه هجوم صورت گرفته، بنابراين، خليفه اول و دوم جاني قلمداد ميشوند و خيانتي صورت گرفته. ايشان بياند پاسخ بدهند نسبت به اين روايتي در كتاب احقاق الحق قاضي نور الله شوشتري، جلد 1، صفحه 16 آمده.
و جاء عن الإمام السادس جعفر الصادق (ع) انه سئل عن أبي بكر و عمر رضي الله عنهما ففي الخبر «أن رجلاً سأل الإمام الصادق (ع) فقال: يا إبن رسول الله! ما تقول في حق أبي بكر و عمر؟ فقال (ع): إمامان عادلان قاسطان، كانا علي الحق و ماتا عليه، فعليهما رحمة الله يوم القيامة.
شخصي خدمت امام صادق آمد و از ايشان سؤال كرد: در رابطه با أبوبكر و عمر شما چه ميگوييد؟ آن حضرت فرمود: آنها دو امام عادل بودند و بر حق بودند و بر حق مردند. فعليهما رحمة الله يوم القيامة.
چگونه امام صادق نسبت به خليفه اول و دوم ميفرمايد كه اينها عادل بودند، بر حق بودند و بر حق هم فوت كردند. چگونه آقاي قزويني ميفرمايند كه ايشان بر اثر هجوم به خانه فاطمه زهرا اينها خيانتكار بودند و اينها جنايتكار بودند، آيا اين قضايا از ذهن امام صادق پنهان بود؟
جواب استاد حسيني قزويني
ايشان فرمودند كه طبق روايت انساب الأشراف، امير المؤمنين (عليه السلام) آمدند و بيعت كردند. من تعجب ميكنم جناب آقاي مراد زهي كه از اساتيد توانمند حوزه علميه هستند و شايد تعداد 50 كتاب تأليف كردهاند، چگونه عبارت صريحي كه در صحيح بخاري، جلد 5، صفحه 82، حديث 4240 صراحت دارد كه امير المؤمنين (عليه السلام) 6 ماه بعد از رحلت پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله)، مادامي كه حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليها) زنده بودند، بيعت نكردند.
و لم يكن يبايع تلك الأشهر.
در اين 6 ماه علي بيعت نكردند.
در صحيح مسلم، جلد 5، صفحه 154آمده كه امير المؤمنين (عليه السلام) بيعت نكردند. جناب عبد الرزاق استاد بخاري در المصنف، جلد 5، صفحه 472 ميگويد:
نه تنها علي بيعت نكرد، بلكه هيچيك از بني هاشم نيز در طول آن شش ماه بيعت نكردند.
طبري صراحت دارد از زهري سؤال كردند:
أ فلم يبايع علي ستة أشهر؟
علي در آن 6 ماه بيعت نكرد؟
قال: و لا أحد من بني هاشم.
هيچيك از بني هاشم نيز بيعت نكردند.
و بحث اينكه ايشان ميفرمايد ما جناب ابوبكر و عمر را جنايتكار و خيانتكار معرفي ميكنيم، جناب مراد زهي در خود صحيح مسلم، جلد 5، صفحه 159، حديث 4468 خليفه دوم اشاره ميكند به علي (عليه السلام) و عباس و ميگويد:
وقتي پيامبر از دنيا رفت، ابوبكر گفت كه من خليفه پيامبر هستم؛ ولي شما رأيتان اين بود كه ابوبكر:
كاذباً آثماً غادراً خائنا
دروغگو و گنهكار و حيلهگر و خائن است.
فلما توفيت ابوبكر قلت: أنا خليفة رسول الله و خليفة ابي بكر؛ فرأيتماني كاذباً آثماً غادرا خائناً.
پس از ابوبكر هم من خليفه شدم و شما معتقد بوديد كه من دروغگو و گنهكار و حيلهگر و خائن هستم.
پس اين ما نيستيم كه آنها را در قفس اتهام قرار دادهايم و نسبت جنايت به آنها ميدهيم.
اما نسبت به قضيه روايتي كه حضرتعالي نقل فرموديد كه البته آن آدرسي كه جنابعالي داديد، درست نيست. آنچه هست در جلد 1، صفحه 69 و 70 است و در الصوارق المحرقه هم هست. ولي ايكاش حضرتعالي يك دقتي ميكرديد، كه اولاً اين روايت هيچ سندي ندارد و روايت از نظر سند كاملاً مخدوش است و مضافا كخ در ذيل آن روايت، از امام صادق (عليه السلام) سؤال ميكند:
مراد شما كه گفتيد امامان عادلان: اين دو امام عادل هستند، چي بود؟
حضرت فرمود:
من مرادم اين بود كه اينها عدلا عن الحق: اين دو از عدل عدول كردند و اماما أهل النار: دو تا امام أهل آتش هستند.
بعد حضرت اشاره ميكند به آيه شريفه:
و جعَلْنَاهُمْ أَئِمَّةً يَدْعُونَ إِلَي النَّارِ
سوره قصص/آيه41
و اينكه گفتم اينها قاسط هستند، مراد من اين است:
وَ أَمَّا الْقَاسِطُونَ فَكَانُوا لِجَهَنَّمَ حَطَبًا
سوره جن/آيه15
فلذا روي اين جهت ما نه تنها اين روايت را ضعيف ميدانيم، از مطاعن ميدانيم، خواندنش را حرام ميدانيم، به طلبههايمان هم توصيه ميكنيم اصلا اين روايت را مطرح نكنند. چون موجب ايجاد فتنه ميشود.
سؤال استاد حسيني قزويني
گرچه ايشان نسبت به سؤال دوم بنده جواب ندادند. غضب حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليها) از أبي بكر و عمر يك مسأله ثابت در صحيح بخاري و مسلم است.
سؤال سوم من از ايشان اين است كه شما در روايات، در صحيح بخاري و مسلم آوردهايد:
من مات و ليس في عنقه بيعة مات ميتة جاهلية.
صحيح مسلم، ج6، ص22
و همچنين:
من مات و ليس عليه امام مات ميتة الجاهلية.
اين كاملاً ثابت است.
از طرف ديگر در صحيح بخاري و مسلم هست:
ماتت فاطمة و هي واجدة علي أبي بكر.
نه تنها بيعت نكرد؛ بلكه نسبت به ابي بكر غضبناك نيز از دنيا رفت.
فلم تزل مهاجرته حتي توفيت.
در اينجا مسأله اين است فاطمه زهرا (سلام الله عليها) كه در برابر خليفه اول بيعت نكرد و او را به عنوان امام قبول نكرد، آيا حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليها) به مرگ جاهلي مرده و يا خلافت ابوبكر، خلافت مشروع نيست؟
پاسخ مولوي مراد زهي
ببنيد من اولاً به اين سبك برنامه كه چهار دقيقه و يك دقيقه است، اعتراض دارم. يك بحث وقتي ادامه پيدا ميكند بايد جمعبندي بشود تا حالا سه چهار تا بحث مطرح شد.
سؤالي كه من كردم در رابطه با مطلب قاضي نور الله شوشتري. من متأسفم كه تمام بينندگان آشنا هستند به زبان عربي. چگونه واقعاً يك مسأله را از ظاهر مسأله برميگردانند كه وقتي سؤال كردند:
يا إبن رسول الله! ما تقول في حق أبي بكر و عمر؟ فقال (ع): إمامان عادلان قاسطان.
عادل در زبان عربي به چه گفته ميشود؟ قاسط در زبان عربي به چه گفته ميشود؟ و ماتا عليه.
مطلب دوم آنچه از صحيح مسلم آوردند. جاي تأسف است كه من همين مسأله را عرض كردم كه يك پاراگراف را ميخوانند و يك پاراگراف را نميخوانند. صحيح مسلم همين الآن جلوي من است، همين حديثي كه ايشان آوردند، حديث صحيح مسلم است و من ميخوانم و شنوندگان هم گوش كنند، خود آقاي قزويني هم گوش كنند و بعد قضاوت كنند.
فلما توفي رسول الله (صلي الله عليه و سلم) قال أبو بكر: أنا ولي رسول الله (صلي الله عليه و سلم) فجئتما تطلب ميراثك من إبن أخيك و يطلب هذا ميراث امرأته من أبيها فقال أبو بكر: قال رسول الله (صلي الله عليه و سلم): ما نورث ما تركنا صدقة، فرأيتماه كاذبا آثما غادرا خائنا والله يعلم أنه لصادق بار راشد تابع للحق، ثم توفي أبو بكر و انا ولي رسول الله (صلي الله عليه و سلم) و ولي أبي بكر، فرأيتماني كاذبا آثما غادرا خائنا والله يعلم أني لصادق بار راشد تابع للحق.
حضرت عباس و حضرت علي وقتي خدمت حضرت عمر ميآيند عبارت اين است:
فرأيتماه كاذبا آثما غادرا خائنا.
يعني وقتي شما نزد خليفه رفتيد، به گمان شما؛ يعني شما چنين فكر ميكرديد، اين علامت استفهامي و سؤالي است، آيا شما فكر ميكرديد كه ايشان كاذبا غادرا آثما خائنا است، در حاليكه اينطور نيست؛ چون در ادامهاش ميگويد:
والله يعلم أنه لصادق بار راشد تابع للحق.
ايشان صادق است، نيكوكار است.
ثم توفي أبو بكر.
بعد شما نزد من آمديد:
فرأيتماني كاذبا آثما غادرا خائنا والله يعلم.
اين والله يعلم را نميخوانند:
خدا ميداند كه من صادق و بار راشد و تابع حق هست.
بعد شما آمديد پيش من و اصرار دارد و اين مسألهاي است كه ابوبكر صديق درباره آن قضاوت كرده است.
بعد وقتي كه آمدند ميفرمايد:
فرأيتماني كاذبا آثما غادرا خائنا.
نه اينكه من از خودش خبر ميدهد، يعني شما چنين فكر ميكنيد.
بعد والله يعلم اني لصادق، والله يعلم إنه لصادق.
چگونه است كه استنباط توهين ميكند كه خليفه دوم، خليفه اول را كاذب و غادر و آثم ميداند؛ در حالي پشت سر همين جمله ميگويد: والله يعلم أنه لصادق بار راشد تابع للحق.
آقاي قزويني نسبت به اين عبارت توضيح دهند كه امام چهارم حضرت علي بن حسين بن علي رضي الله تعالي عنه در كتاب كشف الغمة إربلي، جلد 2، صفحه 78 كه گروهي از ايران آمدند خدمت ايشان و از حضرت ابوبكر و عمر و عثمان سؤال كردند. بعد ايشان فرمود:
آيا شما نميدانيد كه الذين يخرجهم من ديارهم، آن آيه معروف در قرآن كريم درباره چه كسي است؟
[چون سخنان ايشان واضح نبود، ما تمام روايت را از اصل كتاب در اينجا نقل ميكنيم]
و قال سعيد بن مرجانة كنت يوما عند علي بن الحسين فقلت سمعت أبا هريرة يقول: قال رسول الله صلي الله عليه و آله: من أعتق رقبة مؤمنة أعتق الله تعالي بكل إرب منها إربا منه من النار حتي أنه ليعتق باليد اليد و بالرجل الرجل و بالفرج الفرج فقال علي (عليه السلام): أنت سمعت هذه من أبي هريرة؟ فقال سعيد: نعم، فقال لغلام له: أفره غلمانه و كان عبد الله بن جعفر قد أعطاه بهذا الغلام ألف دينار فلم يبعه أنت حر لوجه الله تعالي و قدم عليه نفر من أهل العراق فقالوا في أبي بكر وعمر وعثمان رضي الله عنهم فلما فرغوا من كلامهم قال لهم ألا تخبروني أنتم المهاجرون الأولون الذين أخرجوا من ديارهم و أموالهم يبتغون فضلا من الله و رضوانا و ينصرون الله و رسوله أولئك هم الصادقون قالوا: لا، قال: فأنتم الذين تبوأوا الدار و الإيمان من قبلهم يحبون من هاجر إليهم و لا يجدون في صدورهم حاجه مما أوتوا و يؤثرون علي أنفسهم ولو كان بهم خصاصة قالوا: لا، قال: أما أنتم قد تبرأتم أن تكونوا من أحد هذين الفريقين و أنا أشهد أنكم لستم من الذين قال الله فيهم و الذين جاؤوا من بعدهم يقولون ربنا اغفر لنا و لإخواننا الذين سبقونا بالإيمان و لا تجعل في قلوبنا غلا للذين آمنوا» خرجوا عني فعل الله بكم.
كشف الغمة للإربلي، ج2، ص291
من گواهي ميدهم كه شما از آن گروه سوم نيستيد كه خداوند درباره آنان گفته است:
و الذين جاؤوا من بعدهم يقولون ربنا اغفر لنا و لإخواننا الذين سبقونا بالإيمان و لا تجعل في قلوبنا غلا للذين آمنوا
يعني وظيفه بنده و آقاي قزويني و مسلمانان بعدي، طبق اين آيه صريح قرآن اين است كه ما بايد براي مؤمنين گذشته، به ويژه براي اصحاب و أهل بيت دعاي مغفرت كنيم و بخواهيم از خدا كه هيچگونه غل و كدورتي در دلهاي ما از آنها نباشد وظيفه ما را قرآن مشخص كرده است.
بنابراين نسبت به اين روايت كه در كشف الغمة، جلد 1، صفحه 78 آمده كه حضرت علي بن الحسين، نسبت به معترضين و آنهايي كه بدگو بودند نسبت به سه خليفه اول اينگونه برخورد ميكند و اين آيه قرآن را ميگويد كه آنها مصداق اين آيه بودند.
جواب استاد حسيني قزويني
در رابطه با روايتي كه ايشان مطرح كردند در كتاب كشف الغمة، جلد 1، صفحه 78، همچنين روايتي نيست. در جلد 2، صفحه 291 يك روايتي است كه اين روايت سندش ميرسد به أبو هريره، أبو هريره از ديدگاه ما به هيچوجه مورد وثوق نيست؛ چون مورد ذم آقا امير المؤمنين (عليه السلام) است و رواياتي هم كه جناب إربلي ميآورد، غالبا از منابع أهل سنت ميآورد و بدون ذكر سند و روايتي كه سند نداشته باشد و يا سندش به روات أهل سنت برسد كه از ديدگاه ما وثاقتش ثابت نيست، اين روايت ازديدگاه و نظر ما اعتبار ندارد.
اما نسبت به روايت صحيح مسلم كه جناب مراد زهي فرمودند. آنجا امير المؤمنين (عليه السلام) و عباس مورد خطاب خليفه دوم است. تعدادي از صحابه هم آنجا نشستهاند. جناب خليفه دوم سؤال نكرد. ميگويد وقتي من خليفه شدم فرأيتماني، يعني رأي و نظر شما اين بود كه من دروغگو و حيلهگر و خائن و گنهكار هستم.
بلي خود ايشان ميگويد: والله يعلم أني لصادق. اين ادعاي جناب خليفه دوم است؛ ولي آقا أمير المؤمنين (عليه السلام) و عباس وقتي كه خليفه دوم گفت: شما رأيتان اين بود، حضرت علي (عليه السلام) آنجا تكذيب نكرد. حضرت علي (عليه السلام) نگفت: نه جناب عمر، اختيار داريد، ما چنين عقيدهاي نسبت به شما نداريم، چنين رأيي نداريم. و همچنين عباس انكار نكرد حرف جناب خليفه دوم را و صحابهاي كه آنجا نشسته بودند، سي چهل نفر، هيچكدام نگفتند كه جناب خليفه اينكه شما ميگوييد نظر آقاي عباس و آقا أمير المؤمنين (عليه السلام) درباره تو اين است كه كاذب، آثم، غادر، حيلهگر هستيد، هيچكدام اين قضيه را تكذيب نكردند.
و اضافه بر اين، جناب آقاي مراد زهي عزيز! آيا اين قضيه مگر منحصر به همين روايت است؟ حديث حوض مگر جداي از اين قضيه است. مگر قضيه شك خليفه دوم در قضيه حديبيه، آيا جداي از اين قضيه است؟ اينها مطالبي است كه ما بايد فكر كنيم يك مقداري از جنبه تقليدي بياييم بيرون. يك مقداري دقت كنيم در مضمون روايت و سند روايت كه در صحيح مسلم است و هيچ شك و شبههاي نيست.
و خود آقاي بخاري احساس ميكند كه اين واژه كاذباً آثماً غادراً خائناً، توهين در حق خليفه اول و دوم است و لذا در صحيح بخاري اينها را حذف ميكند و ميآورد:
فرأيتماني كذا و كذا
اين نشانگر اين است كه آقاي بخاري از اين روايت در حقيقت اهانت و توهين به خليفه اول و دوم فهميده و تبديل اين واژهها را به كلمه كذا و كذا.
سؤال استاد حسيني قزويني
من عرض ميكنم كه سؤال قبلي و قبلي تر من را جناب مراد زهي جواب ندادند و من باز تكرار ميكنم كه حضرت صديقه طاهره (سلام الله عليها) از ابوبكر و عمر به ويژه از ابوبكر غضبناك شد.
فغضبت فاطمه بنت رسول الله فهجرت أبابكر.
از ابابكر قهر كرد. با اينكه قهر كردن يك امر منفي است.
فلم تزل مهاجرته حتي توفيت.
تا آخرين لحظه حيات هم جناب حضرت زهرا (سلام الله عليها) از ابوبكر راضي نشدند.
آيا اين غضب حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليها) دليل بر عدم مشروعيت آنها نيست؟ آيا اين دليل بر آن نيست كه آنها بر يك مسندي نشستهاند كه مرضي حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليها) و مرضي نبي مكرم (صلي الله عليه و آله) نيست و خداوند نيست؟ آيا اين غضب و اين هجرت و آنچه در الإمامة و السياسه هم آمده كه ميخواهم إن شاء الله آن را يك مقدار بزرگنمايي كنم كه ميگويد:
و الله لأدعونكما في كل صلاة أصليها.
آيا اين مشروعيت خلافت شيخين را زير سؤال نميبرد؟
پاسخ مولوي مراد زهي:
منظور بحث ما هجوم به خانه فاطمه زهرا، سوزاندن خانه، توهين به حضرت فاطمه زهرا و سقط جنين است. بحث فاطمه زهرا و بحث بيعت يك بحث مستقلي است. من خواهش ميكنم، من استدعا دارم مستندات خودش را نسبت به ادعا و اتهامي كه متوجه خليفه اول و دوم شده، مستندات هجوم و ... .
من چون مقيد هستم كه در موضوع مورد نظر بحث بشود، نظر من اين است كه از همين الآن بحث هجوم و اين مسائل باشد. بحث بيعت و بحث غضب، خودش بحث مستقلي است كه خودش چندين جلسه را ميطلبد. آنها در جلسات آينده. فعلاً بحث هجوم مطرح بشود. ايشان مستنداتي نياوردند براي هجوم.
اولين سؤال من اين بود كه اين مسألهاي كه نسبت داده شده و در بسياري از شبكههاي ماهوارهاي و در بسياري از سايتهاي اينترنتي و در كتابهاي و يك مسأله بسيار مهمي است كه خليفه دوم را متهم به حمله و هجوم به خانه فاطمه زهرا كرده و متهم شده؛ در حالي كه الآن نه مدعي وجود دارد نه مدعي عليه، نه خود حضرت علي و نه خود حضرت فاطمه و حسن و حسين، اين ادعا را در طول 14 قرن مطرح نكرده. پروندهاي كه الآن باز شده، درخواست من از جناب قزويني اين است كه مستندات قوي حقوقي و محكمه پسندي را در اين مورد بيارند و اثبات كنند.
واقعاً بعد از كتاب الله از ديدگاه شيعه، نهج البلاغه قويترين كتاب است. وقتي ما خطبههاي نهج البلاغه را مطالب نهج البلاغه و بسياري از كتابهايي كه ائمه درباره خليفه اول و دوم است بررسي ميكنيم، آنجا يك الگويي از محبت و از اخوت و برادري ميبينيم و خطبههاي نهج البلاغه، كلاً اصلا اين مطاعن را كه خليفه اول و يا دوم بر باطل بودند و يا هجوم صورت گرفته را رد ميكنند. آقاي اين سؤال است كه خطبه 219 نهج البلاغه است كه حضرت علي حضرت عمر (رضي الله عنه) را اينگونه توصيف ميكند:
[اصل خطبه نهج البلاغه مورد استناد مولوي مراد زهي:
ِلَّلهِ بِلَادُ فُلَانٍ فَقَدْ قَوَّمَ الْأَوَدَ وَ دَاوَي الْعَمَدَ وَ أَقَامَ السُّنَّةَ وَ خَلَّفَ الْفِتْنَةَ ذَهَبَ نَقِيَّ الثَّوْبِ قَلِيلَ الْعَيْبِ أَصَابَ خَيْرَهَا وَ سَبَقَ شَرَّهَا أَدَّي إِلَي اللَّهِ طَاعَتَهُ وَ اتَّقَاهُ بِحَقِّهِ رَحَلَ وَ تَرَكَهُمْ فِي طُرُقٍ مُتَشَعِّبَةٍ لَا يَهْتَدِي فِيهَا الضَّالُّ وَ لَا يَسْتَيْقِنُ الْمُهْتَدِي]
من عربياش را نميخوانم و فارسياش را ميخوانم.
خداوند شهرهاي عمر بن خطاب را آباد گرداند، همانا او كجي را راست نمود و بيماري را معالجه كرد و سنت را بر پا داشت و تبهكاري و فساد را پشت سر نهاد و پاك و بي آلايش از دنيا رفت، نيكويي و خير خلافت را دريافت و از شرّ و بدي هم پيشي گرفت.
خوب اين خطبه 219 نهج البلاغه است كه از زبان مبارك حضرت علي نسبت به خليفه دوم صادر شده و كاملاً ايشان را متبع سند، مخالف ؟؟؟، پاك و بي آلايش، قليل العيب و اينكه خير دين اسلام و قرآن را دريافت و از شرش دور بوده است.
أَدَّي إِلَي اللَّهِ طَاعَتَهُ
همواره طاعت إلهي را به جا آورده.
وَ اتَّقَاهُ بِحَقِّهِ
و از خداوند هم تقوي را پيشه گرفته.
اين چيزي است كه در خطبه 219 نهج البلاغه است و خطبه ديگر نهج البلاغه:
فِي كَلَامٍ لَهُ وَ وَلِيَهُمْ وَالٍ فَأَقَامَ وَ اسْتَقَامَ حَتَّي ضَرَبَ الدِّينُ بِجِرَانِه.
بعد از ابوبكر بر مسلمانان فرمانروا شد، فرمانده يعني عمر بن خطاب، پس امر خلافت را برپا داشت و ؟؟؟ نمود تا اينكه دين قرار گرفت و پا برجا شد.
كلمات قصار، شماره 459
اين خطبههاي صريح و آشكار نهج البلاغه است. حالا ما روايات بسياري هم داريم.
سؤال مولوي مراد زهي:
من سؤال هم همين است كه شنوندگان و خوانندگان سايتهاي اينترنتي كه در اين مدت اين موضوع را ديدهاند و شنيدهاند و بررسي كردهاند اين موضوع را، با ديده انصاف بنگرند و توجه بكنند، خليفه اول و خليفه دوم بهترين انسانها بعد از رسول خدا مورد اتهام قرار گرفتهاند بعد از 14 قرن جلسه دادگاه و محاكمه برايشان تشكيل شده. مدعي. ما اين استدعا را داريم به عنوان مدافع كه مدعي دلائل قوي و مستند كه منطبق با قرآن و مطابق با سنت صحيحه و مطابق با اخلاق و ادبيات ائمه و أهل بيت باشد، نسبت به اين ادعا و همچنين مستنداتي كه محكمه پسند باشد، در چارچوب مسائل قضائي و حقوقي اسلامي و غير اسلامي مشروعيت داشته باشد، مستندات اين قضيه را مطرح بفرمايند.
پاسخ استاد حسيني قزويني
در رابطه با سؤالي كه برادر عزيزمان داشتند كه آيا ما دليل محكمه پسند داريم يا نداريم، بنده عرض كردم كه چهار روايت صحيح و محكم از كتاب إبن أبي شيبه استاد بخاري، المصنف، بحث سندياش هم كاملا محرز است.
محمد بن بِشر است، يحيي بن معين ميگويد ثقة، إبن حجر ميگويد ثقة.
عبيد الله بن عمر بن حفص است، يحيي بن معين و همچنين أبو زرعه و أبو حاتم ميگويند ثقة.
زيد بن اسلم قرشي است، مزي نقل ميكند از أبو زرعه، أبو حاتم و نسائي و إبن خراج كه ميگويند ثقة.
اسلم قرشي است. عجلي ميگويد ثقة و أبو زرعه ميگويد ثقة.
سند از ديدگاه أهل سنت كاملاً صحيح است و هيچ مناقشهاي در سند روايت نيست. وقتي سند روايت صحيح شد، ميشود دليل محكمه پسند.
در متن روايت دارد كه جناب خليفه دوم كه من دستور ميدهم كه خانه را به آتش بشكند. تهديد ميكند حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليها)، أمير المؤمنين (عليه السلام)، حضرت امام حسن و حضرت امام حسين (عليهم السلام) را به سوزاندن.
آيا خليفه چنين حقي دارد كه اگر كسي ممانعت از بيعت كرده و حاضر نشده كه بيعت كند، آيا بيعت كردن از قبول دين بالاتر است؟ قرآن صراحت نسبت به قبول دين كه
لا اكراه في الدين قد تبين الرشد من الغي
و همچنين نسبت به خود رسول اكرم (صلي الله عليه و آله و سلم) صراحت دارد بر اينكه پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله) اگر چنانچه مردم از تو روي گردان شدند:
إنما عليك البلاغ
تو وظيفهات فقط ابلاغ است
حق اينكه شما بخواهيد مردم را به زور وادار كنيد به اسلام، نيست.
جناب خليفه دوم وقتي ميآيد تهديد ميكند، اين اصلاً خلاف سنت و خلاف قرآن است.
و همچنين سه روايت ديگر ما آورديم از طبري و دو روايت كه سنداً كاملاً صحيح است. از بلاذري يك روايت سنداً صحيح است. همچنين شخصيتهاي بزرگ أهل سنت مثل ضياء الدين مقدسي ميگويد روايت صحيح است، سيوطي ميگويد روايت صحيح است. فرحان بن مالكي ميگويد روايت صحيح است، إبن تيميه حراني با اينكه نهايت ظلم را در حق أهل بيت كرده، صراحت دارد بر اينكه انه كبس البيت. جناب ابوبكر، خانه حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليها) را به هم ريخت و وارد خانه شد و خانه را كشف كرد. در منهاج السنة، جلد 4، صفحه 220. شهرستاني همين را دارد، إبن حجر عسقلاني در لسان الميزان، جلد 1، صفحه 268، صفدي در الوافي بالوفيات، إبن عبد البر و قرطبي. همه اين قضايا را مطرح ميكنند. عبد الفتاح عبد المقصود از شخصيتهاي برجسته أهل سنت اين قضيه را تأييد ميكند در كتاب الإمام علي بن أبي طالب. محمد حسنين هيكل اين را قبول دارد در كتاب الصديق ابابكر، صفحه 62، عمر رضا كحاله اين قضيه را قبول دارد و هيچ مشكلي هم ندارد.
سؤال استاد حسيني قزويني
با توجه به مستنداتي كه بنده عرض كردم با بررسي سندي و شهادت علماي بزرگ، مثل محمد حسين هيكل و ديگران، قضيه هجوم به خانه حضرت زهرا (سلام الله عليها)، كاملاًٌ ثابت است و اين نشان ميدهد كه جناب خليفه دوم اين هجوم را انجام دادهاند و اين هجوم نشان ميدهد كه اجماعي در كار نبوده و حد اقل اين است كه امير المؤمنين (عليه السلام) و عدهاي از بني هاشم از بيعت با ابوبكر خارج شده بودند.
آقاي إبن حزم اندلسي در المحلي، جلد 9، صفحه 345 ميگويد:
و لعنة الله علي كل إجماع يخرج عنه علي بن أبي طالب و من بحضرته من الصحابة.
لعنت خدا به آن اجماعي باد كه حضرت علي و صحابهاش در درون آن اجماع نباشند.
جواب مولوي مراد زهي
روايت المصنف كه ايشان ميآورند، بحث ما اين است كه متأسفانه ايشان يك صفحه كتاب را نگاه ميكنند و صفحه ديگر كتاب را نگاه نميكنند. در همين مصنف إبن أبي شيبه، جلد 7، صفحه 432، حديث 4705 آمده است:
كان علي و الزبير يدخلان علي فاطمة بنت رسول الله (ص) فيشاورونها و يرتجعون في أمرهم، فلما بلغ ذلك عمر بن الخطاب ...
تا آنجا كه همان بحث تهديد است.
فلما خرج عمر جاؤوها : حضرت علي و زبير نزد فاطمه آمدند.
فقالت: تعلمون أن عمر قد جاءني و قد حلف بالله لئن عدتم ليحرقن عليكم البيت و أيم الله ليمضين لما حلف عليه، فانصرفوا راشدين.
حضرت فاطمه اظهار داشت كه حضرت عمر آمده و چنين تهديدي كرده و تهديدش را عملي ميكند، شما برويد و دوباره پيش من نياييد تا تكليف روشن بشود.
فانصرفوا عنها : رفتند حضرت علي و حضرت زبير.
فلم يرجعوا إليها حتي بايعوا لأبي بكر: با ابوبكر بيعت كردند.
اين روايت تصريح ميكند اين چيزي كه اين ادعايي كه اين اتهامي كه مطرح شده، هجوم، سوزاندن خانه، سقط جنين و... از اين روايت حداكثر تهديد ثابت ميشود با وجودي كه اين روايتي كه ايشان مستند آوردند روايت منقطع است. روايت منقطع از نظر اصول حديث نميتواند مستند باشد. چون راوي زيد بن اسلم است، در همين تقريب التهذيب إبن حجر است:
هذه الرواية منقطعة لأن زيد بن أسلم كان يرسل و احاديثه عن عمر منقطع.
إبن حجر و همچنين ؟؟؟ اسانيد الرواة براي علامه الباني.
بنابراين اگر اين روايت مورد احتجاج بشود، اصل ادعا باطل است؛ چون در اين روايت حداكثر تهديد ثابت ميشود. اصل ادعا تخريب و سوزاندن خانه و سقط جنين است
باتوجه به اين شنوندگان گرامي استحضار داشته باشند كه خانه حضرت علي و حضرت زهرا متصل به مسجد النبي بود؛ يعني اگر خانه به آتش كشيده ميشد، قطعاً مسجد النبي هم بالأخره با آن امكانات آنروزي به آتش كشيده ميشد. چگونه بود كه مسجد النبي كه در شبانهروز صحابه پنج بار در مركز مدينه براي نماز خواندن ميآمدند، اين همه صحابه بايد در حد تواتر ثابت ميشد اين روايت. چگونه فرد خاصي ميآيد و اين روايت را به صورت منقطع يا به صورت موضوع بيان ميكند و يا حد اكثر در سه چهار تا كتاب كه راوياش متهم است؛ مثل جابر جعفي كه كذاب است به اتفاق عامه حديث. يا روايت زيد بن اسلم كه منقطع است.
ادعا چيزي ديگر و دليل چيزي ديگر. دليل آقاي قزويني بر ادعاي كه قبلاً مطرح كردند منطبق نيست. ادعاي ايشان سوزاندن بود، ادعاي ايشان سقط جنين بود. ادعاي ايشان توهين به فاطمه زهرا بود؛ ولي از روايت ثابت ميشود كه بلا فاصله رفتند حضرت علي و حضرت زبير و بيعت كردند.
اما انساب الأشراف بلاذري را هم من قبلا عرض كردم. اين روايت هم باطل است؛ به خاطر اينكه اين انساب الأشراف همانطوري كه از اسمش پيداست، يك كتاب نسبنامه است. ما نميتوانيم يك همچنين اتهام بزرگي را از يك مطلبي كه در يك كتاب نسبنامه آمده، نوشته شده ثابت كنيم.
مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ وَ الَّذِينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَي الْكُفَّارِ رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ ...
قرآن ميگويد كه صحابه در ميان همديگر رحمت داشتند و با اين هم در تضاد است. با خطبههاي نهج البلاغه در تضاد است.
سؤال مولوي مراد زهي
من به جايي اين سؤالي مطرح كنم، پاسخ روايت طبري را ميدهم. ببينيد كه اين روايت طبري، يك كتاب تاريخ است كه در رطب و يابس است؛ يعني يك مورخ و يك تاريخنويس مثل طبري؛ هيچگاه اين تعهد را نداشته كه روايات صحيح را بياورد. هزاران روايات موضوع، روايات دروغ و روايات جعلي است كه ما در تاريخ طبري داريم. سنديت را بايد از كتاب نهج البلاغه بياورند، از كتاب صحيح بخاري بياورند، از كتاب صحيح مسلم و صحاح سته بياورند نه از كتاب تاريخ طبري. وانگهي چه تضميني وجود دارد كه در تاريخ طبري هم دستبرد نباشد. ما همين الآن دو كتاب داريم يكي به نام العربية للناشئين، خوانندگان توجه داشته باشند، يكي هم كتاب تعليم اللغة العربية كه مؤلفش مصري است. همين دو كتاب توسط يكي از ناشرين قم چاپ شدند و تحريف زيادي در اين دو كتاب صورت گرفته است. مطالب جابهجا شده و خيلي از مطالب در عصر سرعت امروزي يك شايعه ميشود و دو ماه طول ميكشد تا اين ... .
بنابراين استناد به كتاب تاريخ طبري نميتواند سنديت براي اثبات اتهام بزرگي كه هم به أهل بيت توهين است و هم به خليفه اول و خليفه دوم.
پاسخ استاد حسيني قزويني
من از جناب آقاي مراد زهي انتظارم خيلي بيش از اينها بود، چون من به علميت ايشان اعتقاد دارم و اينكه يك استاد حوزه هستند و بيش از 50 كتاب تأليف كردهاند. ايشان كه ميفرمايد از ناحيه زيد بن اسلم، اين روايت المصنف مورد اشكال است، حداقل يك نگاه بكنند به سند. دارد:
زيد بن أسلم، عن أبيه أسلم.
انقطاع ندارد، جناب آقاي مراد زهي. زيد بن أسلم از پدرش نقل ميكند. زيد بن أسلم مورد ثقه است، هيچ شكي در وثاقت او نيست. أبو زرعه، أبو حاتم، إبن سعد، نسائي و إبن خراش، همه ميگويند كه اين ثقه است.
تهذيب الكمال للمزي، ج10، ص17
و اضافه آقاي زيد بن اسلم از روات صحيح بخاري و صحيح مسلم است. چگونه آقاي مراد زهي ميآيد، زيد بن اسلم را كه از روات بخاري و از روات مسلم است، اين چنين لت و پار ميكند. زيد بن اسلم از پدرش اسلم نقل ميكند.
اسلم قرشي از غلامان جناب عمر بن خطاب بوده است. مزي ميگويد:
اسلم القرشي العدوي مولي عمر بن الخطاب، ادرك زمان النبي (صلي الله عليه و سلم).
زمان پيامبر را هم درك كرده.
عجلي هم گفته: مديني ثقة. أبو زرعه هم گفته: ثقة.
تهذيب الكمال للمزي، ج2، ص330
اما ايشان ميفرمايند كه ما از كتاب نهج البلاغه براي ايشان دليل بياوريم. چشم ما از نهج البلاغه هم براي ايشان عرض ميكنيم.
در نهج البلاغه، خطبه 202 آقا امير المؤمنين (عليه السلام) هنگام دفن حضرت زهرا (سلام الله عليها) خطاب به رسول اكرم (صلي الله عليه و آله) ميفرمايد:
ستنبئك إبنتك بتضافر أمتك علي هضمها.
يا رسول الله! دخترت به تو خبر خواهد داد كه امت تو در حق فاطمه زهرا (سلام الله عليها) ظلم كردهاند.
جناب شيخ حبيب الله خوئي (ره) كتابي دارد، در شرح نهج البلاغه، به نام منهاج البراعة، جلد 13، صفحه 14 ميگويد: تضافر الأمة علي هضمها
معنايش اين است:
إشارة الي ما صدر عنهم من كسر ضلعها و إسقاط جنينها.
اين كه امت در حق حضرت زهرا (سلام الله عليها) ظلم كردهاند و حق او را پايمال كردهاند، اشاره است به شكستن پهلوي حضرت زهرا (سلام الله عليها) و سقط جنين ايشان. منهاج البراعة جناب خوئي (ره) از كتابهاي معتبر است و خود جناب خوئي (ره) از شخصيتهاي برجسته است.
و اضافه در نهج البلاغه، خطبه 202 اين عبارت است. بزرگان أهل سنت هم همين تعبير را از امير المؤمنين (عليه السلام) نقل كرده اند. آقاي عمر رضا كحاله، از علماي معاصر أهل سنت است، در كتاب اعلام النساء، جلد 3، صفحه 21 نقل ميكند.
فاضل معاصر مصري، جناب مأمون غريب در كتاب خلافة علي بن أبي طالب، صفحه 33 نقل ميكند.
عبد العزيز شناوي، فاضل مصري در كتاب سيدات نساء أهل الجنة، صفحه 151 نقل ميكند.
سؤال استاد حسيني قزويني
جناب آقاي مراد زهي فرمودند آنچه كه اين روايت ثابت ميكند، تهديد است، ما از جناب آقاي مراد زهي سؤال ميكنيم كه آيا تهديد فردي براي بيعت، از ديدگاه قرآن سند دارد؟ كه آيا خليفه و امام ميتواند كسي را براي بيعت اجبار كند؟ يا در سنت ما روايتي داريم يا جناب خليفه دوم و همچنين خليفه سوم، آقا امير المؤمنين (عليه السلام)، كسي را وادار كرده اند. اين تهديد مخالف آيه 54 سوره نور است كه خداوند به پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله)، ميگويد:
فَإِنْ تَوَلَّوْا فَإِنَّمَا عَلَيْهِ مَا حُمِّلَ وَ عَلَيْكُمْ مَا حُمِّلْتُمْ
اصلا از رسالت تو كه به مراتب بالاتر از امامت و خلافت است، رويگردان شدند، گناهش براي خودشان است.
وَ مَا عَلَي الرَّسُولِ إِلَّا الْبَلَاغُ الْمُبِينُ
جواب مولوي مراد زهي
خطبه نهج البلاغه كه ايشان قرائت فرمودند، من خواهش ميكنم كه كساني كه در رشته فقه و حقوق مطالعاتي دارند، ببينند كه اين خطبه نهج البلاغه، دليلي و سندي ميشود. دليل و سند بايد روشن باشد كه قتل فاطمه زهرا، سقط جنين، هجوم به خانه حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليها) از آن دليل ثابت بشود. اين يك خطبه است؛ اما خطبهاي به اين صراحت، خطبه 219 كه ميفرمايد:
وَ دَاوَي الْعَمَدَ وَ أَقَامَ السُّنَّةَ وَ خَلَّفَ الْفِتْنَةَ ذَهَبَ نَقِيَّ الثَّوْبِ قَلِيلَ الْعَيْبِ.
اينجا نفي ميكند اين خطبه، اين چيزي را كه جناب قزويني به آن استناد ميكنند. خطبه كاملا روشن است. خطبه بعدي هم:
وَ وَلِيَهُمْ وَالٍ فَأَقَامَ وَ اسْتَقَامَ حَتَّي ضَرَبَ الدِّينُ بِجِرَانِه.
كه تمام شارحين، از جمله إبن أبي الحديد، محمد عبده و ديگران از والي، تحت اين خطبه نوشتهاند كه مراد خليفه دوم است. و اين جاي تأسف است كه ايشان از روزنامه نگاري مثل هيكل ميآيند كه ايشان صحبتي كرده باشند براي اثبات همچنين امر مهمي و افتراء مهمي كه در 14 قرن پيش صورت گرفته باشد. بعد از 14 قرن آقاي هيكل و يا كسان ديگر، اديباني بيايند، رماننويساني، داستاننويساني بيايند، اينها سنديت ندارند. من عرض كردم براي ما خطبههاي نهج البلاغه سند است، قرآن سند است. وانگهي من از جناب قزويني سؤال ميكنم كه كتاب ناسخ التواريخ براي ميرزا تقي خان كه معاصر ما است و در كتاب أعيان الشيعة ميگويد كه لم يعمل مثله، ميگويد:
إن ناساً من رؤساء الكوفة و أشرافهم الذين بايعوا زيداً حضروا يوماً عنده و قالوا له: رحمك الله، ماذا تقول في حق أبي بكر و عمر؟
آمدند از اشراف كوفه سؤال كردند كه جناب زيد، ما تقول في حق ابوبكر و عمر؟ : درباره ابوبكر و عمر شما چه ميفرماييد؟
توجه داشته باشند شنوندگان و محققان منصفين كه امام زيد در پاسخ به اين چه فرمود:
قال: ما أقول فيهما إلا خيراً كما أسمع فيهما من أهل بيتي إلا خيرا.
من تمام أهل بيتم درباره اينها جز خير نميگويند.
ما ظلمانا و لا أحد غيرنا.
به كسي ديگري نيز ظلم نكردند.
و عملا بكتاب الله و سنة رسوله.
به كتاب الله وسنت رسول عمل كردند.
اين هم يكي از پژوهشگران بزرگ قرون گذشته است، كتاب ناسخ التواريخ، جلد 2، تحت عنوان احوال امام زين العابدين.
تمام ائمه أهل بيت منقبت و بزرگواري و عدالت و محبت أهل بيت و خليفه اول و دوم را اعتراف دارند و در كتابهاي مستند آمده.
و باز در همين خطبه نهج البلاغه، حضرت علي (عليه السلام) به عنوان مشاور عالي خليفه دوم قرار ميگيرد و در تمام كتابهاي تاريخ است كه حدود 14 بار خليفه دوم سفر خارج از مدينه داشته و در آن 14 بار، 12 بار جانشينش حضرت علي بود.
شنوندگان عزيز قضاوت بكنيد. اينقدر محبت و صفا و صميميت بين خليفه اول و او وجود داشت كه 12 بار او را جانشين خودش تعيين ميكند. اگر عداوت بود، بغض بود، هيچ كسي همچين كاري انجام نميداد.
سؤال مولوي مراد زهي
من به جاي طرح سؤال در رابطه با روايت طبري يك توضيحي ديگر عرض كنم كه نخستين رواي تاريخ طبري إبن حميد است. إبن حميد هم از ديدگاه محدثين متهم به دروغپردازي است.
آخرين رواي هم روايت منقطع است. راوي اول كه أبي عبد الله الرازي كه متوفاي 148 هجري است. كه إبن خراش درباره او ميگويد:
حدثنا حميد و كان و الله يكذب.
ابن حميد برايم حديث كرد؛ ولي به خدا قسم كه او دروغ ميگفت.
؟؟؟ درباره او ميگويد:
ما رأيت ؟؟؟ بالكذب من إبن حميد و إبن ؟؟؟
من دروغگوتر از إبن حميد و إبن ؟؟؟ نديدم.
همچنين علامه ذهبي درباره او ميگويد:
و هي مع امامته منكر الحديث.
صاحب عجائب است.
آخرين راوي زياد بن كليب، أبو معشر كوفي است ... .
پاسخ استاد حسيني قزويني
من از همين سؤال ايشان شروع ميكنم كه ايشان نسبت به محمد بن حميد اشكال كردند. جناب مراد زهي! جناب آقاي مزي در تهذيب الكمال، جلد 5، صفحه 100 از يحيي بن معين و از أبو زرعه و از احمد بن حنبل، توثيق ايشان را نقل ميكند. وقتي شخصيتي مثل احمد بن حنبل، يحيي بن معين و أبو زرعه كه از استوانههاي علمي أهل سنت است، وقتي نسبت به يك فردي بگويند كه اين فرد ثقه است، حرف ديگران را ما به هيچوجه نميتوانيم قبول كنيم.
ايشان گفتند كه منكر الحديث است. اين را ما بارها گفتهايم و در شبكه المستقله هم بيان كرديم. إبن حجر عسقلاني ميگويد:
لو كان كل من روي شيئا منكراٌ استحق أن يذكر في الضعفاء، لما سلم من المحدثين احد.
اگر بنا باشد هر كس منكر الحديث بود، او را ما ضعيف بدانيم، از محدثين يك نفر هم سالم نميماند.
لسان الميزان، ج2، ص308
آقاي ذهبي ميگويد:
ما كل من روي المناكير يعضف.
آن كسي كه منكر رانقل ميكند، او مورد تضعيف نيست.
ميزان الإعتدال للذهبي، ج1، ص118
پس بنابراين روايت از نظر سند كاملا ثابت است. واگر چنانچه جناب آقاي مراد زهي دقت كنند، در همين صحيح بخاري كه حضرات هر سال براي ايشان ختم صحيح بخاري ميگيرند، راويان متعددي در صحيح بخاري آمده، درباره آنها گفتهاند كه منكر الحديث.
محمد بن عبدالرحمن طوافي، آقاي إبن حجر ميگويد:
قال ابوزرعه، منكر الحديث.
مقدمه فتح الباري، ص140
مفضل بن فضاله، إبن سعد گفته منكر الحديث، از روات صحيح بخاري است.
مقدمه فتح الباري، ص445
داود بن حصين مدني، از رجال صحيح بخاري است، دربارهاش گفتهاند منكر الحديث.
اگر بنا بر اين باشد، بايد يك انبوهي از احادث صحيح بخاري را جناب آقاي مراد زهي از صحيح بخاري حذف بفرمايند.
در رابطه با قضيه آقاي محمد حسنين هيكل كه ايشان فرمود يك روزنامه نگار است، جناب آقاي مراد زهي! ايشان كسي است كه دو مرتبه وزارت معارف مصر را قبول كرده؛ يعني دو دوره وزير معارف مصر بوده. و همچنين مجلس شيوخ مصر را يك دوره ايشان رياستش را داشته. يك روزنامه نگار نيست.
و اضافه، غير از ايشان، عمررضا كحاله از نويسندگان برجسته أهل سنت است، ايشان در اعلام النساء، جلد 4، صفحه 114 قضيه هجوم به خانه حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليها) را مطرح ميكند.
و همچنين جناب آقاي عبد الفتاح عبد المقصود كه از دانشمندان مشهور مصري و عضو هيأت تحريريه مجله الحديث است و مدتي رئيس دفتر معاون رئيس جمهور مصر حسن ابراهيم بوده. رئيس دفتر نخست وزير مصر بوده.
و اضافه در رابطه با آن خطبهاي كه از نهج البلاغه، مطرح كرديد كه مراد جناب عمر بن الخطاب است، كافي است كه جناب آقاي صبحي صالح از شخصيت برجسته أهل سنت ميفرمايد كه مراد آقا امير المؤمين از اين خطبه، عمر بن خطاب نيست؛ بلكه يكي از اصحاب است. واضافه رواياتي كه در نهج البلاغه، در مذمت خليفه دوم است، اصلاً همه قضايا را روشن كرده.
سؤال استاد حسيني قزويني
با اينكه جناب مراد زهي قضيه تهديد را پذيرفتند، اين سؤال مطرح است، جناب خليفه اول و دوم براي وادار كردن اينها به بيعت به خانه آنها هجوم بردند و آنها را خواستند وادار به بيعيت كنند؛ ولو اينكه فرمايش جناب مراد زهي را قبول كنيم كه آمدند و بيعت كردند، چرا خليفه دوم براي سعد بن عباده كه تا آخر عمر بيعت نكرد، به خانه ايشان هجوم نبردند؟
تهذيب الكمال للمزي، ج10، ص18
و همچنين آقاي ابان بن سعيد بن عاص جزء كساني است كه از بيعت تخلف كردند، چرا به خانه او هجوم نبردند؟
أسد الغابة في معرفة الصحابة لإبن الأثير، ج1، ص37
آقاي أبي بن كعب از بيعت كردن تخلف كردن.
تاريخ اليعقوبي، ج2، ص124
خالد بن سعيد بن عاص، زبير بن عوام، سلمان فارسي، عباس بن عبد المطلب، عتبة بن ابولهب، عمار ياسر همه از بيعت خودداري كردند، چرا خليفه دوم دوگانه برخورد كردند؟
جواب مولوي مرادزهي
همان پاسخ قبلي من كامل نشد، من از شنوندگان گرامي تقاضا ميكنم كه منصفانه و به وجدانتان قسم ميدهم، وجداناً قضاوت كنيد، در كنار متصل به مسجد النبي، خليفه دوم هجوم آورده، خانه فاطمه زهرا به آتش كشيده شده، اتهامي كه بعد از 14 قرن مطرح ميشود، محسن عزيز سقط شده، فاطمه زهرا مورد اهانت قرار گرفته، 120 هزار صحابه، كم و يا زياد كه در آخرين حج در ركاب پيامبر بودند، كجا رفتند؟ مسلمانان مدينه كه شبانه روز پنج بار در مسجد النبي نماز ميخواندند، كجا هستند كه اين قضيهاي كه در حد تواتر بايد ثابت ميشد، روايتي از آنها نيست، ائمه از اين گلايه و شكايتي نميكنند.
ببينيد جناب قزويني، شنوندگان محترم، ما ميخواهيم دادگاهي تشكيل بشود، ميخواهيم قصاص بگيريم از خليفه دوم از نظر اصول و از نظر حقوقي. خليفه دوم قصاص بايد بشود. براي اثبات قصاص آيا كافي است كه جناب آقاي هيكل و يا نويسندگاني كه بعد از 12 قرن و يا 13 قرن آمده، حالا وزير هم باشد، رئيس جمهور هم باشد، رهبر كل جهان باشد، شاهد قضيه براي قصاص لازم است، آن افرادي كه در خانه بودند، چرا آنها شهادت نميدهند؟ چرا خود فاطمه زهرا از اين موضوع بحثي به ميان نميآ ورد، شاكي نميشود، بني هاشم كجا بودند، علي شير خدا، اسد الله كه در مقابل عمرو بن عبدود كه در برابر هزار نفر مبارزه ميكرد، شمشير كشيد و او را به خاك و خون كشيد، عليي كه ما ميشناسيم با آن جرأت و غيرتي كه ما از او سراغ داريم و آن عمري كه عدالتي كه ما از او سراغ داريم، كجا بود، علي كجا بود، بني هاشم كجا بودند، مسلمانان مدينه كجا بودند، و در نتيجه آيا اين زير سؤال بردن تربيت پيامبر اكرم (صلي الله عليه و سلم) را نميرساند كه پيامبري كه بيست و سه سال زحمت كشيد، پيامبر آخر الزمان ياراني را بايد تربيت كنند كه تا قيامت حافظ دين باشند و دين را به ديگران برسانند، 23 سال زحمت كشيد، به محضي كه چشم از دنيا فرو بست، حاصل زحمتش اين بود كه نزديكترين يارانش هجوم بياورند به خانه دخترش به خانه دامادش، به جان هم بيفتند. پس كجا رفت اسلام، پس كجا رفتند صحابه، كجا رفت تربيت پيامبر، آيا يك مسيحي، يك يهودي وقتي اين صحبتها و اين اتهامات ما را بشنود، بعد از 14 قرن، آيا اين سؤال برايش پيش نميآيد كه پيامبري كه نتوانست ده نفر را درست و حسابي 100 هزار صحابه، اينگونه تربيت بكند. آن از مهاجمينشان، بقيه كجا بودند، 100 هزار، 120 هزار، 119 هزار ديگه كجا بودند كه دفاع نكردند، پس معلوم است كه اين دين پيامبر، اين آئين پيامبر هم مثل همين قضيه ميشود.
بنابراين، قضيه مستقيماً تربيت پيامبر را نسبت به صحابه زير سؤال ميبرد. ما ميخواهيم مجددا از جناب قزويني سؤال دارم كه ما ميخواهيم قصاصي را ثابت بكنيم، كجا هستند شاهدان اين قضيه؟ آن هم قضيهاي كه در مسجد النبي اتفاق افتاده، منزل فاطمه زهرا متصل به مسجد النبي بود.
وانگهي عمر رضا كحاله، من خواهش ميكنم كه اگر فرصت باشد، عبارت كاملش را ايشان بياورند و اينجا مطلبشان را بخوانند كه از مطلب ايشان چه ثابت ميشود.
عبد الفتاح عبد المقصود يك نويسنده كه كتابي را تحت عنوان ادبيات امروزي نوشته و هزاران مسأله را آنجا مطرح ميكنند. ايشان شاهد قضيه نبودند كه بخواهند بر عليه خليفه دوم بر عليه متهم بيايند گواهي بدهند. گواهان محكم قوي و متقن و محكمه پسند ميخواهيم.
بنابراين در رابطه با خطبههاي نهج البلاغه، اينطوري كه جناب قزويني مطرح فرمودند، يك سري خطبههاي مذمتي هم داريم، بلي اگر ما معتقديم كه خطبههاي كه در نهج البلاغه مذمت ميكنند، اينها منتسب به حضرت علي هستند؛ چون با ادبيات حضرت علي منطبق است. اذا تعارضا تساقطا. پس هر دو ساقط ميشوند ما برگرديم به قرآن:
وَ السَّابِقُونَ الْأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهاجِرينَ وَ الْأَنْصارِ وَ الَّذينَ اتَّبَعُوهُمْ بِإِحْسانٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَ رَضُوا عَنْهُ
مهاجرين اولين چه كساني بودند، خليفه اول و دوم و سوم و چهارم رضي الله عنهم بودند. خداوند در قرآن از اينها اعلام رضايت كردند رضي الله عنهم و رضوا عنه.
مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ وَ الَّذينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَي الْكُفَّارِ رُحَماءُ بَيْنَهُم
3 دقيقه نهائي مولوي مراد زهي
شعاري كه در تمام درو ديوارهاي كشور ما و مناطق برادران شيعه است، لا فتي الا علي لا سيف الا ذوالفقار. علياي كه شاهد است كه نسبت به همسرش اينگونه برخورد ميشود، ذوالفقار علي كجاست؟ آيا دفاع از ناموس، آيا دفاع از خانه، آيا دفاع در مقابل مهاجم واجب نيست؟ بنابراين من نظر خوانندگان و شنوندگان و مطالعه كنندگان متوجه ميكنم به نامهاي كه حضرت علي (رضي الله عنه) خطاب به معاويه نوشته. به اين نامه توجه بفرماييد:
و أنصحهم لله و لرسوله الخليفة الصديق و خليفة الخليفة الفاروق، و لعمري أن مكانهما في الإسلام شديد يرحمهما الله و جزاهم الله بأحسن ما عملا.
شرح إبن ميثم، ص488
كه حضرت علي ميفرمايد:
ناصحترين انسانها براي خلق خدا و رسول خدا خليفه صديق و خليفه فاروق هستند. آنها جايگاه والايي در اسلام دارند و با وفات آنها و شهادت آنها زخم شديدي در اسلام پيش آمد خداوند به آنها جزا و پاداش خير عنايت فرمايد.
و همچنين آن چيزي كه ايشان فرمودند: ؟؟؟ كه شرح نهج البلاغه صبحي صالح است و إبن أبي الحديد هست. إبن أبي الحديد ميگويد:
و هذا الوالي عمر بن الخطاب و هذا الكلام من خطبته خطبها في ايام خلافته طويلة يذكر فيها قربه من النبي (صلي الله عليه و سلم).
پس بنابراين آن چيزي كه الآن مطرح است با واقعيتهاي تاريخي كاملاً در تضاد است با نصوص قرآن كاملاً در تضاد است، با برخوردي كه خليفه چهارم با خليفه اول و دوم داشته. اين كتاب الشافي براي علامه علم الهدي، جلد 2، صفحه 428 حضرت شهادت ميدهد:
إن خير هذه الأمة بعد نبيها ابوبكر و عمر.
بهترين امت بعد از پيامبر، ابوبكر و عمر هستند.
به بهترين و خيريت آنها شهادت ميدهد.
و همچنين در ادامهاش ميفرمايد:
إنهما الإمام الهدي و شيخ الإسلام و المقتدي بهما بعد رسول الله صلي الله و سلم ...
من از جناب قزويني و از همه شنوندگان عزيزي كه با حوصله به گفتهها و عرائض من به گفتههاي من كه به عنوان گفتمان دوستانه مطرح بود گوش دادند و خودشان بروند و تحقيق كنند و بررسي كنند و مطالعه كنند.
3 دقيقه نهايي استاد حسيني قزويني
در رابطه با اينكه ايشان فرمودند اين 100 و بيست هزار نفر صحابه كجا رفتند؟ آيا تربيت پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله)زير سؤال نميرود؟ ما از بينندگان عزيز تقاضا ميكنيم اين را از ما سؤال نكنند، از آقايان أهل سنت سؤال كنند كه در صحيح بخاري، جلد 7، صفحه 207، حديث 6507 در روايتي پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله) ميفرمايد:
تمام صحابه من بعد از من مرتد ميشوند.
إنه إرتدوا بعدك علي أدبارهم القهقري.
و اينها وارد آتش جهنم ميشوند.
فلا أراه يخلص منهم إلا مثل همل النعم.
جز تعداد اندكي از صحابه من از آتش جهنم خلاص نميشوند.
اگر ما دنبال اين 120 هزار نفر هستيم، اين را خود صحيح بخاري آورده است.
مراد زهي: عبارت صحيح بخاري را قرائت بفرماييد.
استاد حسيني قزويني: چشم. عبارت اين است:
حَتَّي إِذَا عَرَفْتُهُمْ خَرَجَ رَجُلٌ مِنْ بَيْنِي وَ بَيْنِهِمْ فَقَالَ: هَلُمَّ. فَقُلْتُ: أَيْنَ؟ قَالَ: إِلَي النَّارِ وَ اللَّهِ. قُلْتُ: وَ مَا شَأْنُهُمْ؟ قَالَ: إِنَّهُمُ ارْتَدُّوا بَعْدَكَ عَلَي أَدْبَارِهِمُ الْقَهْقَرَي. ثُمَّ إِذَا زُمْرَةٌ حَتَّي إِذَا عَرَفْتُهُمْ خَرَجَ رَجُلٌ مِنْ بَيْنِي وَ بَيْنِهِمْ فَقَالَ: هَلُمَّ. قُلْتُ: أَيْنَ؟ قَالَ: إِلَي النَّارِ وَ اللَّهِ. قُلْتُ: مَا شَأْنُهُمْ؟ قَالَ: إِنَّهُمُ ارْتَدُّوا بَعْدَكَ عَلَي أَدْبَارِهِمُ الْقَهْقَرَي. فَلاَ أُرَاهُ يَخْلُصُ مِنْهُمْ إِلاَّ مِثْلُ هَمَلِ النَّعَمِ.
و همچنين از روايت خود عائشه أم المؤمنين صراحت دارد:
لما قبض رسول الله (صلي الله عليه و سلم)، إرتدت العرب قاطبة.
همه عرب؛ يعني همه مسلمانان مرتد شدند.
اگر در بعضي از روايتهاي ما هست كه إرتد الناس إلا ثلاثة أو أربعة، در روايت ام المؤمنين اين استثنا هم نيست. اين روايت را جناب إبن كثير دمشقي در كتاب البداية و النهايه، جلد 6، صفحه 33 نقل ميكند.
اما در رابطه با اينكه ايشان ميفرمايد كه اين قضيه شهادت حضرت زهرا (سلام الله عليها) هيچگونه سندي ندارد، ما قبلاً هم آوردهايم از جويني كه استاد ذهبي است و ذهبي در حق او تعبيرات خيلي سنگيني دارد و از او تعبير به امام و پيشوا ميكند ايشان نقل ميكند از نبي مكرم (صلي الله عليه و آله)، وقتي چشمش به حضرت فاطمه زهراء (سلام الله عليها) افتاد، فرمودند من ميبينيم روزي را كه:
وَ انْتُهِكَتْ حُرْمَتُهَا : حرمت او شكسته ميشود
وَ غُصِبَتْ حَقَّهَا : حق او غصب ميشود
وَ مُنِعَتْ إِرْثَهَا : ارث او گرفته ميشود
وَ كُسِرَ جَنْبُهَا : پهلويش شكسته ميشود
وَ أَسْقَطَتْ جَنِينَهَا : جنين او محسن را سقط ميكنند
وَ هِيَ تُنَادِي يَا مُحَمَّدَاهْ فَلَا تُجَابُ وَ تَسْتَغِيثُ فَلَا تُغَاثُ ... .
|