نظرگاه حضرت خضر زنده در دامنه آبیدر بزرگ سنندج واقع شده که علاوه بر چشماندازی زیبا، مردم این دیار معتقدند که دارای آبی شفابخش است.
سمت راست میدان گاز در ابتدای تفرجگاه آبیدر بر روی دیواری مسیر نظرگاه حضرت خضر زنده مشخص شده است، قبلا مردم پای پیاده به زیارتش میرفتند اما اکنون جادهای تا زیارتگاه کشیدهاند که پر از چاله چوله و دستانداز، که در زمان بارندگی تردد در این مسیر امکانپذیر نخواهد بود.
نظرگاه خضرزنده که به زبان کردی به آن «خیرزنه» میگویند، یکی از اماکن زیارتی سیاحتی در دامنه آبیدر بزرگ است که از جایگاه بسیار والایی در نزد مردم این دیار برخوردار است.
خضر کسی است که خودش از دار مجرمین دوری گزید و بخاطر دینش از محل فاسقین تبعید شد و هیچکس مکان زندگی او را نمیداند و هیچ انسانی تاکنون مدعی ملاقات با وی نشده است.
حضرت خضر از زمان موسی پیامبر زنده است و این سخن متفقالقول اهل نقل و اصحاب سیر و اخبار است که ایشان همچنان زندهاند و در زمین گردش میکند ولی هیچکس محل استقرار او را نمیداند و کسی مدعی مصاحبت با وی نیست. مگر آنچه که از وی در قرآن در داستان او با موسی آمده و یا آنچه که برخی از مردم نقل کردهاند.
خضر گاهی اوقات ظاهر میشود بدون آنکه شناخته شود و احتمال میرود برخی از زاهدین وی را دیدهاند.
نظرگاه خضر زنده دارای آبی شفابخش است که تاکنون بسیاری از بیماران کلیوی را نیز شفا داده است و به گفته خادم این مکان زیارتی، آب آن هیچ وقت کم و زیاد نشده و تا مسافتی مشخص بیشتر سرازیر نمیشود.
پیرزنی خیره به آسمان روی یکی از سکوهای نظرگاه نشسته است از حرکت لبانش و اشک حلقه بسته در چشمانش به راحتی میشود فهمید که بیهدف این همه سختی راه را تحمل نکرده است.
با سلامی خود را بیدعوت مهمان خلوتش میکنم، مریم خانم سلامم را با نیمنگاهی پاسخ میگوید و به نوشیدن چایی و شنیدن خاطراتی از شبها و روزهای دور این نظرگاه دعوت میکند...
اینجا از قدیم الایام جزو مکانهای زیارتی و سیاحتی مردم شهر سنندج بوده و خانوادهها به ویژه در روزهای آخر هفته به صورت دسته جمعی در این مکان به دعا و راز و نیاز با خداوند متعال نشستهاند.
مردمی که به زیارت نظرگاه حضرت خضر میآیند پس از خواندن زیارتنامه دو رکعت نماز میخوانند و ثواب آن را به ایشان هدیه میکنند و به آن حضرت متوسل میشوند.
حضور دراویش قادریه، نقشبندیه و صوفیان در این مکان و نواختن صدای دلنشین دف و یاهو یاهو گفتن آنان حال و هوای دیگری به آبیدر میبخشد که صفای روحانگیز آن را چندین برابر میکند.
استان کردستان به عنوان خطهای از ایران اسلامی مردمانی مسلمان و معتقد به دین اسلام و ارزشهای اسلامی را در خود جای داده است که در دیانت زبانزد خاص و عاماند و وجود مکانهای زیارتی و بیش از 2 هزار و 500 مسجد بیانگر این حقیقت است.
=============
گزارش از شیرین مرادی
=============