ترغیب نوجوانان به کتابخوانی؟
مرحله نوجوانی به مقطعی گفته می شود که انسان به لحاظ فیزیکی و روانی دوران پس از کودکی را سپری می کند و به سوی جوانی رهسپار می شود.در این دوران مرحله ای ویژه در زندگی افراد وجود دارد که توجه یا اعتنا نکردن پدر و مادر می تواند آینده فرزندشان را به نیک بختی یا سیاهی بکشاند.
مرحله نوجوانی به مقطعی گفته می شود که انسان به لحاظ فیزیکی و روانی دوران پس از کودکی را سپری می کند و به سوی جوانی رهسپار می شود.در این دوران مرحله ای ویژه در زندگی افراد وجود دارد که توجه یا اعتنا نکردن پدر و مادر می تواند آینده فرزندشان را به نیک بختی یا سیاهی بکشاند.
پدر و مادر ها می توانند در این دوران با تشویق و هدایت فرزندشان به سوی مطالعه، دنیای جوانی آنها را شکوفا کنند. از این رو چند پیشنهاد اساسی به والدین کمک می کند تا علاقه به مطالعه را در فرزندانشان شکوفا کنند:
1- نوجوان را مجبور به نشستن و خواندن کتاب نکنید: هیچ کاری با اجبار تثبیت نمی شود. اجبار شاید اثر موقتی داشته باشد،اما همیشگی نیست. به آنها ابتدا خواندن کتاب های مهیج را پیشنهاد کنید.
2- با فرزندتان به کتابفروشی بروید؛ وقت بگذارید و با فرزندتان به کتابفروشی بروید، حتی اگر چیزی از آنجا خرید نکردید. این کار به نوجوان می آموزد که از کنار کتابفروشی بی اعتنا عبور نکند.
3- به او آموزش دهید برای رسیدن به آرامش کتاب بخواند؛ با نوجوانتان درباره دوران نوجوانی و تغییرات آن در روان و جسم صحبت کنید و به او بگویید اگر می خواهد از تنش های این دوران دور شود و به آرامش برسد در کنار تمام فعالیت هایی که دوست دارد در طول روز انجام دهد زمانی را هم به مطالعه اختصاص دهد.
4- برای انجام کارهای خوب نوجوانتان کتاب هدیه بخرید؛ این هدیه باعث می شود که نوجوان در ذهنش این قضیه تثبیت شود که هدیه کارهای خوبش کتاب است و پس از مدتی کتاب را در کنار کارهای خوب می بیند.
برای انجام کارهای خوب نوجوانتان کتاب هدیه بخرید؛ این هدیه باعث می شود که نوجوان در ذهنش این قضیه تثبیت شود که هدیه کارهای خوبش کتاب است و پس از مدتی کتاب را در کنار کارهای خوب می بیند.
5- محلی زیبا و مناسب را برای نگهداری کتابهای نوجوانتان فراهم کنید؛ با فراهم کردن محلی زیبا و مناسب برای کتاب های فرزندتان به وی غیرمستقیم آموزش می دهید که باید به کتاب بسیار اهمیت دهد همانگونه که برای دیگر وسایلش اهمیت قائل است و هر چیز جای مشخصی دارد.
6- به نوجوان نشان لای کتاب را معرفی کنید؛ به دلیل فعالیت های زیاد ذهن در دوران نوجوانی ، ذهن آنها زود خسته می شود . به فرزندانمان یادآوری کنیم که آنها مجبور نیستند بنشینند و یک کتاب را کامل تمام کنند و بعد از جایشان بلند شوند. به آنها بیاموزید که پس از چند صفحه یا فصل هر وقت احساس خستگی کردند، می توانند کتاب را بسته و دوباره به آن مراجعه کنند.
7- از کتاب به عنوان وسیله ای سرگرم کننده یاد کنیم ؛ بسیاری از فرزندان به کتاب خواندن به عنوان یک فعالیت جدی نگاه می کنند. به همین منظور می توان حتی برای نوجوان کتاب جوک خرید و از او خواست تا بلند بخواند و ما نیز از شنیدن آن در کنار وی لذت ببریم.
8- تجربه های مثبت مطالعه فرزندتان را توسعه دهید: برای مثال اگر نوجوان شما از کتابی درباره دایناسور لذت می برد پس از خواندن کتاب او را به موزه تاریخی طبیعی ببرید . پس از مدتی فرزندتان خودش به دنبال کشف سوژه های جدید می رود.
9- پیشنهاد مشوق های جدید به نوجوان بدهید؛ به فرزندتان پیشنهاد دهید پس از پایان کتابش با هم فیلم مورد علاقه او را تماشا خواهید کرد. این کار به نوجوان کمک می کند تا در کنار کارهای عادی روزمره وقتی هم برای مطالعه بگذارد.
10- تماشای تلویزیون را برای فرزندتان محدود کنید؛ تماشای بیش از حد تلویزیون تمرکز را از بین می برد و حافظه را ضعیف می کند. به نوجوانتان بیاموزید که فعالیت هایی از قبیل مطالعه و ورزش ذهن وی را پویا می کند.
با رعایت این نکات می توان اندکی از خستگی ها و سختی های دوران نوجوانی را در فرزندمان بکاهید،ضمن اینکه او را به مطالعه تشویق کرده اید.